چند روز قبل خبری در رسانههای گروهی منتشر شد که هر چند در هیاهوی اخبار انتخاباتی و دعواهای سیاسی با محوریت دلارهای گمشده چند میلیاردی گم شد اما حقیقتی تلخ را که در خود داشت که سبب شد زخم کهنه و سر بسته سونامیطلاق در جامعه دوباره سرباز کند و صدای ناقوسهای هشدار را به صدا درآید.
خبر این بار چیزی بیشتر از ارایه آمارهای تلخ و متاسفانه تکراری طلاق در جامعه با خود داشت و با کمی دقت در آن میشد عمق فاجعهای که در جامعه در حال رخ دادن است را دریافت، فاجعهای به نام جوانمرگی زندگیهای مشترک زوجهای امروزی که حالا دیگر ان قدر سریع و راحت به بن بست بر میخوردند که عمر زندگی مشترکشان حتی به رسیدن نخستین سالگرد ازدواجشان قد نمیدهد.
این ازدواج ها را این روزها ازدواج های فصلی می نامیدند که در بهار به عاشق شدن می انجامد و در تابستان به اوج گرما می رسد اما پاییزی سرد در روابط به همراه دارد و به سرمای زمستانی و طلاق زوج های جوان منجر می شود تا سن یک زندگی مشترک حتی به یک سال هم قد ندهد.
بی شک طلاق در سال اول زندگی حالا درد بزرگتر و جانسوزتری از آمار بالای تعداد طلاقها در جامعه است و نشان میدهد این روزها بسیاری مهر عقدنامه شان خشک نشده به دنبال مهر طلاق در شناسنامههایشان هستند!
بررسی آمارهای ثبت احوال نشان میدهد بیشتر طلاقهای ثبتشده در سال 94 مربوط به زوجهایی است که در سال 93 ازدواج کرده اند. 13/16 درصد از طلاقهای ثبت شده در 9 ماهه اول سال 94، معادل 16 هزار و 110 طلاق را زوجهایی ثبت کردند که بیشتر از یک سال از ازدواج آنها نگذشته بود.
آمارهای سازمان ثبت احوال کشور نشان میدهد که بعد از این گروه، ازدواجهای با عمر بین یک تا دو سال و دو تا سه سال دارای بیشترین موارد منجر به طلاق بودهاند که این عدد برای گروه اول، 13 هزار و 786 مورد برابر 11 درصد و برای گروه دوم، 10 هزار و 779 مورد برابر 8/8 درصد بوده است.
در میان ازدواجهای منجر به طلاق، کمترین موارد مربوط به ازدواجهای با عمر 28 تا 29 سال است که در این گروه، 480 مورد معادل 0/3 درصد ازدواج منجر به طلاق ثبت شده است.
اما نکته جالب در میان این آمارها این است که در ازدواجهای منجر به طلاق با عمر کمتر از یک سال، از هر 100 طلاق در شهرها، 13 مورد طلاق هم در روستاها اتفاق میافتد.
همچنین هر چقدر عمر ازدواجهای به طلاق کشیده شده، بیشتر میشود، نسبت طلاقهای روستایی به شهری نیز بیشتر میشود.»
این روزها انتشار تیترهایی با مضمون هر سه دقیقه یک طلاق یا هر ساعت 20 طلاق برای یک جامعه که هنوز بنیانهای سنتی آن زنده هستند، حقیقت هولناکی است که در روزنامهها بسیار دیده میشود و متاسفانه این روند در شهرهایی مانند تهران دارد به یک بحران تبدیل میشود.
50 درصد طلاقها دوران عقد اتفاق میافتد
به اعتقاد کارشناسان به دلیل مشکل در ایجاد ارتباط بین همسران، حدود 50 درصد طلاقها دوران عقد اتفاق میافتد که هرکدام، طرف دیگر را متهم میکند. این واقعیتی است که مهرداد دشتی از کارشناسان اجتماعی و مدرس دانشگاه بر آن تاکید میکندو علت را مشکل در ایجاد ارتباط بین همسران، میداند.
به گفته وی، طرفین باید نیازها، خواستهها و احساسات خود را به روشنی بیان کنند و هر چیزی که بر بهبود رابطه زوجین مربوط است باید صادقانه گفته شود. نباید بین زن و شوهر حرف ناگفتهای باقی بماند ولی صداقت به معنی گفتن هر حرف ناسنجیده نیست زیرا بسیاری از حرفها راز خانواده است و نباید گفته شود.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: هرچه ویژگیهای مثبت همسر خود را به طور مستمر گوشزد کنید، حساب عاطفی قوی و غنی میشود اما نباید آن را مشروط کرد، چراکه محبت مشروط، بیاثر میشود.
مهمترین عوامل افزایش آمار طلاق در جامعه، اعتیاد و دخالت خانوادهها است که دخالت خانواده و دیگران را با رعایت مرزهای احترام باید مدیریت کرد. دخالت زمانی است که اجازه بدهیم دیگران برای ما تصمیم بگیرند و این دخالت، تا اندازهای است که ما به آنها اجازه میدهیم...
برای خواندن بخش دوم -شیوع پدیده ازدواج های فصلی در ایران- اینجا کلیک کنید.