ماهان شبکه ایرانیان

منطقه حفاظت شده بهرام گور

منطقه حفاظت شده بهرام گور در موقعیت جغرافیایی N۲۹۲۱ E۵۴۵۱ در استان فارس واقع است. منطقه حفاظت شده بهرام گوردر شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد

منطقه حفاظت شده بهرام گور در موقعیت جغرافیایی N2921 E5451 در استان فارس واقع است. منطقه حفاظت شده بهرام گوردر شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد. وسعت این منطقه 40 هزار و 800 هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و 787 متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود 200 میلی متر است. این محدوده از سال 1351 با عنوان منطقه حفاظت شده “بهرام گور” تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است. منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشور بوده که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.

حضور دیگر گونه های ارزشمند نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و… ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان می کند و تماشای حیات وحش به خصوص گونه های در معرض تهدیدی نظر گورخر ایرانی، هوبره و زاغ بور در این منطقه به سادگی امکان پذیر است. در گذشته یوزپلنگ هم در این منطقه وجود داشته اما در حال حاضر این گونه در منطقه از بین رفته است. منطقه بهرام گور با توجه به اینکه هم منطقه کویری هم دشتی و هم کوهستانی از اهمیت زیادی برخوردار است علاوه بر این در این منطقه زاغ بور که از گونه های اندمیک است نیز وجود دارد.

ویژگی ها و سیمای عمومی منطقه
حیات وحش منطقه
منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای است در کشور که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گور خر ایرانی را در خود جای داده است. حضور دیگر گونه های ارزشمندی نظیر یوزپلنگ آسیایی، کاراکال ، زاغ بور، هوبره و ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دوچندان می کند. کل و بز، قوچ و میش، گراز، روباه، گرگ، کفتار،گربه جنگلی و جبیر در کنار کبک ، تیهو، باقرقره و انواع پرندگان شکاری از دیگر مهره داران این منطقه به شمار می روند.

پوشش گیاهی منطقه
مراتع موجود درمنطقه حفاظت شده بهرام گور از زمان های قدیم مورد چرای سنگین قرارگرفته که باادامه این وضع پوشش گیاهی منطقه وخیم ترومنجربه نابودی کامل رویشگاه وفرسایش شدید خاک خواهد شد قسمت اعظم منطقه حفاظت شده بهرام گور بصورت مرتفع بود وحدود 22000 هکتارآن راپوشش گیاهی چوبی تشکیل می دهد باتوجه تغییرات اقلیمی وتوپوگرافی ( شیب ، ارتفاع ، جهت ) ونوع خاک درمنطقه تیپ های متنوع گیاهی درمنطقه روئیده اند که شامل

1) تیپ جنگلی : که دارای دواشکوب می باشد که اشکوب بالایی رابنه واشکوب زیرین رابادام ، کیکم تنکرس تشکیل میدهد
2) تیپ درمنه
3) تیپ درمنه – گون
4) تیپ درمنه – قیج
5) تیپ گون – پیچک – درمنه
6) تیپ گون – پرند – درمنه
7) تیپ ابنوس – درمنه – گون
8) تیپ تاغ- درمنه – شور
9) تیپ جاشیر – گون – کلاه میرحسن
10) تیپ شور- درمنه
11) تیپ نمکزار که فاقد پوشش گیاهی بوده وبه صورت دق ( نمکزار) می باشد که حدود 2/1
12) درصد کل منطقه رادربرمی گیرد

1 بادام وحشی Amygdalus Scoparia میانی
2 بنه Pistacia atlantica فوقانی
3 کلخنگ Pistasia kinjuk فوقانی
4 قیچ Zygophtlom sp تحتانی
5 گز Tamarix sp میانی

از درختان شاخص در منطقه حفاظت شده بهرام گور می توان درخت بنه واقع در چهگونی (امن شماره 1) ودو اصله درخت بنه واقع در مجاورت باغ ماهور بشنه را نام برد که دارای قدمت بسیار زیاد بوده و موقعیت ویژه و منظره خاصی را در طبیعت دارند .
در خصوص المان های طبیعی موجود در منطقه بویژه درختان می توان به درخت پیربنه واقع در حسن اباد را نام برد که تعداد زیادی از افراد به این مکان آمده و با بستن پارچه به شاخه های درخت آرزوهای خود را دنبال می کنند و معتقدند که باز شدن پارچه های گره زده آرزوهابرآورده می گردد.

جاذبه های اکوتوریستی
وجود گونه نادر گور ایرانی در این منطقه پتانسیل بسیار بالایی برای توسعه فعالیت گردشگری طبیعی تا سطح بین المللی فراهم آورده است .

وضعیت عمومی اقتصادی اجتماعی
در محدوده پارک نلی قطرویه و منطقه حفاظت شده بهرام گور تعداد تقریبی 20 روستا وجود دارد با توجه به اقلیم خشک منطقه حفاظت شده بهرام گور عمده فعایتهای اقتصادی روستائیان و بومیان منطقه دامداری بوده و کشاورزی ازنوع باغداری با کشت درختان نظیر پسته و انار در مرحله بعدی تامین معیشت روستائیان می باشد.
منطقه حفاظت شده بهرام گور

منطقه حفاظت شده بهرام گور

منطقه حفاظت شده بهرام گور
منبع : کویرها و بیابانهای ایران

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان