این روستا 2123 نفر جمعیت از 472 خانوار دارد که از این تعداد 727 نفر جمعیت زیر 20 ساله میباشد..
مالکیت آن مشاع (متعلق به اهالی روستا) میباشد.وجود رودخانه گاورود در فاصله چهارکیلومتری از دشت خامسان و همچنین چشمههای آب روان و زمینهای حاصلخیز از دیگر عوامل رونق این دشت در دوران قدیم تاکنون بوده و هست. همچنین وجود غارهای مختلف در دامنه کوههای روستا سکونت تنسانها در دوران باستان بیش از هزاره پنجم پیش از میلاد را نشان میدهد.
بر اساس ریش سفیدان روستای خامسان در این دشت ابتدا پنج دهکده کوچک در جاهای مختلف محوطه دشت قرار داشته که در دوران اسلامی به مرکز دشت یعنی همان قلعه خامس عربی (عدد پنج) گرفته شده کمکم به شکل خامسان امروزی درآمده است و تلفظ میشود. قلعه خامسان د رمرکز دشت و در کنار رودخانه کوچکی که از وسط دشت میگذرد قرار گرفته است.عدهای دیگر از کهنسالان روستا اسم روستای خامسان را برگرفته از اسم زنی به عنوان بنیانگذار روستا به نام (خال خاس) میدانند به نظر میرسد نظریه اولی به حقیقت نزدیکتر و دارای صحت بیشتری است که این هم نیاز به کاوشهای باستانی بیشتر است.
وجود دشت در میان یک حصار بر اطراف آن اهمیت دشت را از لحاظ امنیت و آسایش ساکنان آن از تاراج و چپاول همسایگان دوچندان میکند و این نیز یکی از بهترین دلایل بر سکونت انسانهای دوران باستان در این منطقه است.
قدمت تاریخی روستای خامسان را با توجه به یافتهای سفالی بهدست آمده از قلعه روستا میتوان مشخص نمود که با توجه به سفالهای به دست آمده از قلعه خامسان قدمت این روستا به هزارههای پنجم و چهارم قبل از میلاد میرسد. (مس، سنگ جدید و مفرغ قدیم) و این نشان از گذشتههای پرفراز و نشیب روستا و سابقه دیرینهی آن در این دشت زیبا و تاریخی است. قلعه خامسان از مکانهای باستانی روستا بوده و دارای ابعاد 150*150 و ارتفاع 8 متر میباشد. قلعه به شکل بیضی و نوع کاربردی آن استقراری-مسکونی و فرهنگی است.
از جاذبههای مهم گردشگری روستای خامسان میتوان به سد گاوشان اشاره کرد که یکی از مهمترین جاذبههای تفریحی برای مسافران و همچنین از مکانهای مناسب برای تحقیقات علمی است.
از دیگر مکانهای تفریحی دشت خامسان میتوان به کوه زیبا و با قامت «قهلای زال» ، «دشت سهرکیه» و «خران» و تفرجگاه «وشکهول» نام برد.
ø;