روستای کیونان مرکز کیونانات است حدود 1000 نفر جمعیت دارد. در گذشته جمعیت آن بیشتر بوده است بیشتر از 2000 نفر آنها در کرمانشاه و دیگر شهرها زندگی میکنند. تعداد زیادی از آنها دارای شغل های مناسب زیادی هستند مثل خانواده طلیعی ها، کریمی ها، امیریان ها؛ نکته جالب این است که اکثر شهر نشینان کیونانی در کرمانشاه به شغل رستوران داری مشغول هستند از جمله : رستوران چلچله (برق 22 بهمن)، جمشید (طاقبستان)، شهدای میمک (سنجابی)، اسلامی و عمو رحمت (دیزل آباد) گل مریم در 22 بهمن و خیلی های دیگر ، کیونان دارای زمین های حاصلخیز زیادی است زراعت عمده آنها گندم شبدر سیب زمینی کدو و دامداری وغیره …..
کیونان ومعنا ووضعیت ان
کیونان از کلمه گیو ونان به معنای جای پهلوانان میباشد که کلمه ی گیو .در شاهنامه فردوسی نیز امده است. قدمت این روستا بسیار زیاد وبه دوران اشکانیان باز میگردد.این روستا جز روستاهای شهرستان سنقر میباشد .اب وهوای این روستا کوهستانی است .دور تا دور این روستا را کوه ها فرا گرفته اند که بلند ترین کوه این روستا حوله نام دارد.شغل مردم این روستا دامداری وکشاورزی میباشد.درحال حاضر120خانواده ساکن این روستا میباشند که از خانواده های حقیقی احمدی امیریان وحیدری ونعمتی ویاقوتی .نادری و…. میباشد
اثار تاریخی روستای کیونان
این روستا دارای اثار تاریخی فراوانی میباشد از جمله بلندای قلعه . قلعه پایین وچشمه لاکپشت و سم قاطر وسنگ سفید و درختهای مقدس سیمرو میباشد.این روستا دارای زیارتگاهی نیز بوده است که به دلیل سرقت سنگ ان به فراموشی سپرده شده است. اثار باقیمانده از دوران گذشته حکایت از جمعیت زیاد این روستا در دوره های قبل می باشد.
***************
این روستا یعنی روستای کیونان از توابع شهرستان سنقر یکی از روستا های بینظیر استان میباشد که در طول فصل بارش ونزولات جوی تقریبآ 98 در صد نزولاتش حتما برف است وگاهی به ارتفاع 2 متر وحتی بیشتر هم میرسد با اینک از نظر فاطله هوایی با مرکز استا فاصله ی چندانی ندارو ولی جوی کاملآ متفاوت با دیگر نقاط استان دارد بطوری که اکثر مواقع از سرد ترین نقاط استان میباشد و به همین خاطر دارای مناظری بینظیر وبسیار بکر ودست نخورده دارد از نظر خوش آب وهوایی طوری بوده که در هیچ جای ایریا نیست که هم زمان در یک روستا دارای چندین مالک بود ولی از زمان های دور تر بعلت خوش آب وهوا بدن این روستا حتی با روستا های هم جوارش که فاصله ی زیادی ندارد خیلی متفاوت بوده باعث شد که هم زمان دارای مالکین متعددی بود واکثر خوانین بزرگ بر سر املاک این روستا در ستیز بوده که یکی از سرداران بزگ زمان قاجار ودوران ژهلوی اول بزرگترین سدار ان زمان به نام سردار اشرف که امنیت مناطقی از غرب ایران را در دست داشته در این روستا سکنا گزیده وداری 10 فرزند ژسر و5 دختر بوده که در حال حاظر نیز تعداد 3 تا از پسر هایش در روستا میباشند .
فرستنده: مهندس شمس الله امیریان