درحالی که در بسیاری از کشورهای جهان، به صنعت گردشگری سلامت، اهمیت بسیار داده شده است
به گزارش به نقل از همشهری، اما در ایران این مهم علیرغم مزیتها و فرصتهای زیادی که برای کشور دارد، مورد بیتوجهی و بیمهری قرار گرفته است.
کارشناسان از گردشگری سلامت، تعاریف متعدد اما مشابهی ارائه داده اند، سازمان جهانی گردشگری، گردشگری سلامت را اینگونه تعریف میکند: استفاده از خدماتی که به بهبود یا افزایش سلامتی و افزایش روحیه فرد (با استفاده از آبهای معدنی ، آب و هوا یا مداخلات پزشکی) منجر میشود و در مکانی خارج از محل سکونت فرد که بیش از 24 ساعت است، به طول میانجامد.
گردشگری سلامت از زمان یونان و روم باستان وجود داشته و سپس به بسیاری از کشورهای اروپایی و نقاط دیگر دنیا توسعه یافته است.
به گفته کارشناسان، این صنعت درآمد زا، از دهه 1990 به دلیل ،ارتقاء تجهیزات پزشکی، جهانی شدن، ظهور و گسترش فناوریهای نوین نوین اطلاعات، سالمند شدن جمعیت، ،تغییرات نرخ ارز در اقتصاد رونق گرفت و... توسعه یافت.
به طوری که هم اکنون در آمریکا، انگلستان، هندوستان، فیلیپین، سنگاپور و برخی دیگر از کشورها، به گردشگری سلامت، به عنوان یک صنعت درآمد زا توجه جدی شده است.
خوب است بدانید: تمام کشورهایی که برای توسعه گردشگری سلامت، برنامه ریزی کرده اند و در این کشورها گردشگری سلامت به یک صنعت درآمدزا تبدیل شده است، به انداره ایران از ظرفیتها و قابلیتهای منحصر به فرد برای توسعه گردشگری سلامت، برخوردار نبوده اند اما آنها از فرصتهای اندکشان بهره جستند و ما در ایران نتوانستیم و یا شاید نخواستیم که از فرصتهای بسیار برای گردشگری سلامت استفاده کنیم و این درحالی است که کشور ما از بسیاری جهات دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که نمونه آن در خیلی از کشورها وجود ندارد.
چشمههای آب گرم و معدنی متعدد، دریاچههای نمک، لجنزارهای طبیعی و طبی، پزشکان متخصص در رشتههای مختلف، تجهیزات پزشکی قابل قبول، هزینههای پایین درمان برای گردشگران کشورهای مجاور و انگیزه بسیار آنها به همین دلیل برای عزیمت به ایران، همه و همه میطلبد که به گردشگری سلامت توجه و این مهم به یک دغدغه جدی برای مسئولان تبدیل شود.
با این همه، بدون شک، توجه به گردشگری سلامت در وضعیت فعلی یک ضرورت است، از آن جهت که گردشگری سلامت، یک صنعت درآمد زا است و نقش موثری در افزایش درآمد کشور خواهد داشت.
در وضعیتی که در کشور معضل بیکاری وجود دارد، توجه به گردشگری سلامت، می تواند به ایجاد اشتغال و اشتغالزایی در کشور کمک کند.
توجه به گردشگری سلامت، می تواند به رشد توسعه پایدار و پویایی اقتصاد بینجامد.
گردشگری سلامت، ارتباط کشورها را با هم بیشتر و به این ترتیب به توسعه گردشگری هم کمک میکند.
همه این موارد میطلبد که برای رونق گردشگری سلامت در کشور، اراده ملی وجود داشته باشد و استراتژیهای موثر برای فراهم آوردن بسترهای لازم برای ایجاد گردشگری سلامت در کشور فراهم شود.
در این راستا، باید شرایط برای سرمایهگذارانی که در این زمینه علاقهمند به سرمایه گذاری هستند فراهم شود به طوری که آنها با طیب خاطر به سرمایه گذاری در این زمینه تمایل نشان دهند.
از سوی دیگر، فراهم کردن زمینههای لازم برای رونق و گسترش گردشگری سلامت، از قبیل ساخت هتل، بیمارستانهای مجهز، تجهیزات پزشکی مدرن، کادر درمانی خاص و آموزش دیده و از همه مهمتر تبلیغات گسترده، ضروری به نظر میرسد.
گردشگری سلامت،فرصت است وقتی که بدانیم طبق آمارهای سازمان جهانی گردشگری به ازای جذب هر 7 گردشگر خارجی یک شغل در هر کشور ایجاد میشود که این عدد برای گردشگری سلامت به ازای هر 4 نفر یک شغل است. طبق برنامه مدون سازمان توسعه تجارت کشور و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در افق 1400ایران باید بتواند هر سال 550هزار نفر گردشگر سلامت در داخل کشور جذب کند که در این صورت بیش از 137هزار شغل در کشور از این راه ایجاد خواهد شد و درآمد کشور از جذب گردشگران سلامت به بیش از یک میلیارد دلار خواهد رسید.