عمل نامگذاری به خودی خود، عمل مقدسی است. در اساطیر ملل مختلف، نامگذاری روی افراد، اشیا و پدیدهها قدرتی است که به انسان ارزانی داشته شده است. حتی در قرآن نیز اشارهای به این قضیه شده و داستان «حضرت آدم(ع)» و قدرتی که خداوند به او اعطا کرده تا روی پدیدهها اسم بگذارد، نقل شده است. مصریان باستان عقیده داشتند که معنایی که در اسم وجود دارد، در مورد صاحب اسم نیز صدق میکند. مثلا اگر معنای اسمی شجاع باشد، صاحب آن اسم فردی شجاع خواهد بود. همانند روانشناسی رنگ که میگوید شما هر آنچه میپوشید هستید. این مطلب را میتوانید در بنیتا بخوانید. بنابراین در انتخاب اسامی برای فرزندانشان بسیار دقت میکردند. حتی در احادیث بزرگان دین اسلام نیز، انتخاب نام نیکو برای فرزند از وظایف پدر و مادر، و حق فرزند بر والدینش است. اما در جامعه گاهی با برخی اسامی روبرو میشویم که انگشت بر دهان باقی میمانیم. اینکه برخی از والدین، بر چه اساس و فکری چنین نامهایی برای فرزندان از همه جا بیخبرشان انتخاب کردهاند. با بنیتا همراه باشید تا نگاهی به برخی از این اسامی عجیب داشته باشیم.
سازمان ثبت احوال کشور ، گزارش جالبی از اسامی عجیب و غریبی که برخی از افراد بر روی فرزندانشان میگذارند یا قبلا گذاشتهاند، منتشر کرد. در این گزارش نام هایی به چشم میخورد که نه وجه تسمیهی آنها مشخص است و نه دلیل انتخاب این اسمها از طرف والدین. در نظر این والدین، کمیاب بودن اسم به عجیب و غریب بودن آن ارجعیت دارد. در سالهای گذشته تغییرات زیادی در نامگذاری فرزندان ایرانیان رخ داده است. در پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور 420 هزار عنوان نام وجود دارد که 220 هزار عنوان دخترانه و 200 هزار عنوان پسرانه است.
تنوع نامهای دخترانه به واسطهی الگوهای نامگذاری برابر بررسیهای صورت گرفته پیش بینی شده که حدود 20 الگوی توصیفی، دینی مذهبی، ملی باستانی، قومی، منطقهای، ترکیبی، نام گلها، طبیعت، حیوانات زیبا، پرندگان، کوهها و رودها و نام موجودات خیالی و تاریخی نمونهای از این الگوهاست. بر اساس این گزارش 7 هزار و 549 اسم وجود دارد که صاحبان این نامها باید نسبت به تغییر آنها اقدام کنند.
باباقلی، گرگ اقا، بره، چاه، یتیم، آرشیو، آسیب، اجباری، اخی، اردوخان، اشتر، اهریمن، باباقلی، بیابانی، ملخ، فضا، فراری، شفتالو، شربت، قطار، قطاری، قسمت، قربانی، کابوس، گشنه، گرگ آقا، بره، بشم، بهداشت، بوشفر، چاه، چراغ، چیتر، زنگی، سرباز، شوجر، علاقه، غم، غارت، فرار، فراری، فراموش، کوپال، گمان، لذت، لشکر، للو و ورندل. اینها بخشی از نامهای پسرانهای است که بنا به گفتهی اداره ثبت احوال باید تغییر کنند. اسامی دخترانه نیز به همین مقدار عجیباند: باجی،بیزار، نوشابه، ییلاق، خرما، آشفته، آفت، اجبار، افسرده، باجی، بیزار، پنبه، تعارف،حلوا، خرما، خیار، شربتی، شقیقه، کفتر، نیمکت، قیمتی، همیشه، نوشابه، ییلاق، لوله، لیاقت، لبو، لباء، مشکی، مشکیجان، مغلوبه، مفتول، حاضر، حالتاج، حسرت، حضرت، حبصه، خارا، خابس، پارچه، پاکت، پنیر، پوپول، پولی، انقلاب، اوجق، آمریکا، آلمان، انگلیس، انه، آقا بگم، ادامه و ارزان.
این اسامی غالباً به قبل از سال 1370 شمسی بر میگردد. در بخش دیگری از این گزارش، طولانیترین نامهای خانوادگی استخراج شده در پایگاه اطلاع جمعیتی کشور نیز آورده شده است. نام خانوادگی «طایفه حاجی نوروز علی تهرانی معروف به کلده در»، 37 کاراکتر داشته و برای خانم «فاطمه سلطان خانم» متولد سال 1257 از تهران است.
طولانیترین اسم نیز، نامی زنانه است که 35 کاراکتر داشته و با عنوان «فاطمه سلطان خانم، معروفه به شازاده کربلایی» متولد 1264 کربلا ثبت شده است.
طولانیترین نام مردانه با 33 کاراکتر نیز با عنوان «آقا میرزا مصطفی عظیمالدوله ملقب به بکشو» است متولد 1245 تهران است.
منبع: بنیتا