ماهان شبکه ایرانیان

دانـــش تغذیه‌ای مادران (۱)

اولین گام جهت برنامه‌ریزی تغذیه‌ای خانواده، انتخاب غذایی است. همچنین فاکتورهایی که مادران در مورد انتخاب غذایی برای خانواده در نظر می‌گیرند را مورد بررسی قرار دادیم.

دانـــش تغذیه‌ای مادران (1)

برلیانت بزرگمهر؛ محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی

 

اولین گام جهت برنامه‌ریزی تغذیه‌ای خانواده، انتخاب غذایی است. همچنین فاکتورهایی که مادران در مورد انتخاب غذایی برای خانواده در نظر می‌گیرند را مورد بررسی قرار دادیم. این فاکتورها می‌توانند شامل: علایق و تمایلات غذایی خانواده، قیمت مواد خوراکی، وفور یا کمبود مواد غذایی و یا نیازهای تغذیه‌ای خانوار باشند. 

اما پس از مرحله انتخاب غذایی، گام مهم بعدی، آماده‌سازی، طبخ و نگهداری مواد خوراکی است. چنانچه انتخاب غذایی به طور صحیح و به درستی انجام شود ولی مرحله آماده‌سازی، طبخ و نگهداری مواد غذایی به طور نامناسب و غلط صورت گیرد، قسمت اعظم مواد مغذی موجود در مواد خوراکی از بین می رود و ارزش تغذیه‌ای غذا تا حدود زیادی کاهش می‌یابد، در نتیجه اعضاء خانواده، به خصوص کودکان و نوجوانان، نیازهای تغذیه‌ای خود را به میزان کافی دریافت نمی کنند و به کمبودهای تغذیه‌ای و سوء تغذیه مبتلا می شوند.

در اینجا لازم است اثرات آماده‌سازی، طبخ و نگهداری را بر ارزش تغذیه‌ای مواد غذایی بررسی نماییم: 

بیشتر مواد خوراکی در برابر شرایط محیطی از قبیل حرارت محیط، اکسیژن و نور حساسند و در مقابل این عوامل، ارزش تغذیه‌ای خود را به مقدار زیادی از دست می‌دهند، بنابراین گرفتن پوست مواد غذایی و قرار دادن آنها در مجاورت حرارت، موجب هدر رفتن مواد مغذی موجود در آنها می‌شود. حال چنانچه پس از پوست کندن، آنها را خرد نماییم این اتلاف بیشتر خواهد بود. 

مواد غذایی گیاهی (یعنی سبزی‌ها و میوه‌ها) از منابع غنی ویتامین‌ها محسوب می‌شوند و حاوی مقداری مواد معدنی نیز هستند. بیشتر ویتامین‌ها در برابر عوامل محیطی بسیار حساسند، به خصوص ویتامین C و ویتامین‌های گروه B آسیب‌پذیری بیشتری در برابر این عوامل دارند. سایر ویتامین‌ها نیز کم و بیش در مقابل شرایط محیطی حساسند. در اثر پوست کندن و خرد کردن مواد خوراکی، سطح تماس آنها را با فاکتورهایی مانند حرارت محیط، نور و اکسیژن هوا بیشتر می‌نماییم که این امر موجب اتلاف مقدار زیادی از ویتامین‌های آنها می‌شود. 

بسیاری از خانم‌های خانه‌دار عادت دارند برای طبخ غذاهایی که در آنها از سیب‌زمینی استفاده می‌شود، پوست سیب‌زمینی را می‌گیرند، خردمی کنند و تا آماده‌سازی سایر مواد غذایی برای طبخ، آن را در آب قرار می‌دهند. این کار برای جلوگیری از تیره‌‌شدن رنگ سیب‌زمینی انجام می‌شود، به این ترتیب سیب‌زمینی پوست کنده و خردشده به مدت طولانی در آب قرار می‌گیرد و سپس به هنگام طبخ، آب آن را دور می‌ریزند،

این کار باعث حل شدن مقدار قابل توجهی از ویتامین‌ C موجود در سیب‌زمینی در آب می‌شود و با دور ریختن آب، قسمت اعظم ویتامینC آن از بین می‌رود. این موضوع در مورد سایر سبزیجات نیز صدق می‌کند. به طور کلی قرار دادن طولانی مدت سبزی‌ها در آب موجب حل شدن ویتامین C موجود در آنها در آب می شود و با ریختن آب، مقداری از ویتامین C سبزی از بین خواهد رفت.

ویتامین‌های گروه B به خصوص ویتامین B1 (تیامین) نیز قابلیت حلالیت زیادی در آب دارند. سبزی‌ها حاوی مقداری ویتامین‌های گروه B هستند، بنابراین قرار دادن سبزی‌ها در آب موجب ورود این گروه از ویتامین‌ها به آب می شود و چنانچه این آب مصرف نگردد، مقدار قابل توجهی از ویتامین‌های گروه B به خصوص B1 همراه آب دور ریخته می‌شود. حتی شستن زیاد برنج موجب هدر رفتن مقداری از ویتامین B1 موجود در آن می‌شود. 

خرد کردن سبزی‌ها با چاقوی کند به علت آنکه باعث له شدن بافت سبزی می‌شود، مقدار بیشتری از ویتامین C موجود در آن را از بین می‌برد. به این ترتیب می‌بینیم خود آماده ‌سازی مواد غذایی در حفظ یا هدر دادن مواد مغذی موجود در غذا تاثیر زیادی دارد و چنانچه این مرحله به طور صحیح و مناسب انجام نشود، موجب اتلاف گسترده ارزش تغذیه‌ای مواد خوراکی می‌گردد... 

 برای خواندن بخش دوم -دانـــش تغذیه‌ای مــــادران - اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان