از همان سال های نخستی که بشر رو به استفاده از هواپیما آورد هر روز ابعاد بهره گیری از این وسیله بیشتر شد به طوری که فرودگاه ها یکی از شلوغ ترین مکان ها در هر شهری هستند.
اما ازدیاد هواپیما ها خود مشکلاتی را به همراه دارد به طوری که نیاز است تا ورد و خروج آن ها، مسیرها همگی مدیریت شده و تحت نظارت دقیقی باشند تا حادثه ای پیش نیاید. به همین منظور در فرودگاه ها شاهد استفاده از برج مراقبت یا کنترل تاور هستیم. امروز نیز روز جهانی برج مراقبت است و به همین منظور گذری مختصر بر وظایف این برج ها خواهیم داشت.
برج های مراقبت در مکانی ساخته می شوند که دید کامل و کافی به محدوده ی باند پرواز داشته باشند. هر برج دارای حریم هوای مخصوص به خود است که معمولا تا ارتفاع 25 هزار پا و تا شعاع 30 مایل را در بر می گیرد که البته این عدد می تواند در کشورهای مختلف تغییر کند.
برج مراقبت وظیفه دارد تا هواپیما های روی باند را مدیرت کند چون چندین بار پیش آمده است که هواپیماها بر روی باند با هم برخورد کنند که این امر حساسیت بالای برج مراقبت را نشان می دهد. همچنین ورود و خروج هواپیما ها و مدیریت ترافیک هوایی فرودگاه نیز بر عهده ی برج مراقبت قرار دارد.
هواپیما ها نیز در هنگام تقرب برای فرود باید این کار را با هماهنگی برج مراقبت انجام دهند. برج های مراقبت معمولا ارتفاع زیادی دارند تا اشراف آن ها به باند فرود کامل باشد، برای مثال برج مراقبت فرودگاه بین المللی بانکوک بیش از 130 متر ارتفاع دارد تا بتواند دید کاملی نسبت به دو باند فرود این فرودگاه که دارای طولی نزدیک به 4 کیلومتر هستند را داشته باشد.