فرزین پورمحبی
به گفته وزیر محترم بهداشت، یکچهارم مردم ایران دچار بحرانهای شدید روحی هستند. در علم روانپزشکی برای دوا و درمان این نوع مرضها معمولا دو راه وجود دارد: 1- حل تنشها و مشکلات مردم 2- پاک کردن صورت مسئله. با توجه به شرایط موجود، امیدی به رفع مشکلات مردم نیست، لذا برای کاهش بحرانهای روانی فقط راه حل دوم باقی میماند؛ یعنی پاک کردن صورت مسئله و ندیده گرفتن مشکلات! برای ندیدن مشکلات هم تکنیکهای مختلفی وجود دارند که یکی از جدیدترین آنها مشاهده فلاکت و بیچارگی دیگران و سرگرم شدن با آنهاست!
معمولا سیناپسهای کورتکس مغز با دیدن بدبختی سایر افراد، هورمونهایی مانند آندروفین و سرتونین ترشح میکنند که میتوانند شخص بیمار را علیرغم دست و پا زدن در مصیبتها، مسرور نگاه دارند. در این حالت شخص مفلوک وقتی میفهمد بدبختتر از خودش هم وجود دارد دلش خنک شده و احساس خوشبختی مینماید! کاشف این تکنیک نوین، صدا و سیمای خودمان به رهبری اخبار 20:30 است. بر همین اساس در سال 2016 آکادمی جهانی روانشناسی به خاطر ارج نهادن به زحمات رسانه ملی در کشف و به ثبت رساندن این شیوه درمانی، نام آن را IRIB (بر وزن MRI) گذاشت. در این روش اخبار به گونهای ارائه میشوند تا بیماران (همان مردم) تصور کنند: مرگ حق است اما برای همسایه. یکی از اعضای تیم پزشکی رسانه ملی که خیلی دوست داشت نامش فاش شود در توضیح این روش چنین گفت: ما در «حوادث نگرانکننده» فقط جنبه «حوادث» آنها را منتقل میکنیم و جنبه «نگرانکنندگی» آنها را با روشها و تکنیکهای پیچیدهای به سمت حوادث مشابه خارجی سوق میدهیم. به عنوان مثال وقتی دندانتان درد گرفت طبق این روش باید سوزنی را به ستون فقرات خود فروکنید تا درد دندانتان با احساس درد شدیدی که در ستون فقراتتان حس میکنید مرتفع شود. بعد از رفع کامل دنداندرد هم باید سوزن را بیرون بکشید تا درد ستون فقراتتان هم متعاقبا برطرف شود!
عضو ارشد تیم پزشکی صدا و سیما و برنده جایزه «تکنیک کاهش درد با درد جایگزین» در پاسخ به این سوال که آیا همیشه به طور همزمان میتوان یک حادثه مشابه خارجی را یافت که جنبه نگرانکنندگی حادثه داخلی را پوشش دهد، گفت: سوال خوبی است. همانطور که به درستی گفتید در این روش همواره لازم است در کنار مصیبت پیشآمده داخلی یک مصیبت مشابه خارجی هم رخ داده باشد تا ما آنها را جایگزین کنیم. بدیهی است که اگر آن اتفاق خارجی رخ ندهد کل این متد میشود «کشک»! در چنین مواقعی هم باید گفت: خدا کریم است و همیشه حوادثی در گوشه و کنار جهان پیدا میشود که مصیبتهای مار را لاپوشانی نماید. وی در انتها با ذکر چند مثال به عرایضش پایان داد:
متن اصلی خبر: «پلاسکو آوار شد» / متن خبر جایگزین: «پلاسکو ریخت اما برجهای دو قلوی آمریکای جهانخوار خیلی بیشتر ریخت و خیلی بیشتر از پلاسکو هم طول کشید که جمع شود».
متن اصلی خبر: گرد و غبار در خوزستان؛ قطع گاز در مازندارن؛ سیل در سیستان و بلوچستان؛ بهمن در جاده چالوس / متن خبر جایگزین: در نیوزیلند آتشسوزی جنگل؛ در کانادا سقوط بهمن؛ در آمریکا تظاهرات ضدترامپ و به طور کلی در تمام دنیا سرما و سیل و سونامی و زلزله و ... خیلی بیشتر از ما!