مینا تقی زاده- منصوره شمیلی 1- هیئت علمی بورسیه دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک 2- هیئت علمی دانشکده
گیاهان زینتی بخشی از گیاهان موجود در دنیا هستند که بر اساس سلیقه انسان و دارا بودن خصوصیات ویژه ای از جمله رنگ، گل، برگ، ساقه و ... جزء گروه گیاهان زینتی قرار داده شده اند.
اما یک گیاه را همیشه نمی توان به یک گروه خاص از گیاهان محدود و منحصر نمود. بسیاری از گیاهان زینتی که هماکنون در طراحی فضای سبز شهری و یا به عنوان گل شاخه بریده و یا گلدانی در منازل مورد استفاده قرار می گیرند،
دارای ارزش دارویی می باشند که با شناخت گیاهان زینتی دو منظوره، توسعه تولید و پرورش و استخراج مواد موثره آنها، می توان از پتانسیل این گیاهان حداکثر استفاده را نمود. با افزایش شناخت جنبه های مخاطره آمیز و مسمومیت زا در ارتباط با مصرف بی رویه داروهای سنتزی، علاقه به استفاده از داروهای گیاهی در تمام دنیا رواج پیدا کرده است.
از جمله مهمترین گیاهان زینتی با توان بالقوه شفابخشی در بسیاری از بیماریها میتوان به گیاهان
اقاقیا (Robinia pseudoacacia L.)، انگشتانه ای (Digitalis purpurea L.)، پیچ تلگرافی (.Vinca minor L)، ژینکو (Ginkgo biloba L.)، سوسن (Lilium longiflorum L.)، طاووسی (Spartium junceum L.)، گل ساعتی (Passiflora incarnate L)، لادن (Nasturtium officinale)، مینا چمنی (Bellis perennis L.)، و نرگس (Narcissus tazetta) اشاره کرد.
گیاهان زینتی بخشی از کل گیاهان موجود در دنیا هستند که بر اساس سلیقه انسان و دارا بودن خصوصیات ویژه ای از جمله رنگ، گل، برگ، ساقه و... جزء گروه گیاهان زینتی قرار داده شدهاند.
اما یک گیاه را همیشه نمی توان به یک گروه خاص از گیاهان محدود و منحصر نمود. با توجه به این امر مشاهده می شود که روز به روز تعدادی از گیاهان، از یک گروه به گروه دیگر وارد شده و بر تعداد گیاهان مشترک در بین گروه های مختلف افزوده می شود. هم اکنون بالغ بر 300000 گونه گیاه زینتی وجود دارد که بیش از 10000 گونه به عنوان گیاهان دارویی شناخته شده اند.
طی سالیان متمادی داروهای طبیعی خصوصا گیاهان دارویی، اساس و حتی در برخی موارد تنها طریق درمان محسوب می شد و در عین حال مواد اولیه موجود آنها در صنعت داروسازی نیز مورد استفاده قرار می گرفت.
با گذشت زمان بر تعداد گیاهان دارویی شناخته افزوده می گردد و زمینه های کاربرد آنها نیز گسترده تر می شود.
کشف گیاهان جدید از بین نمونه های آورده شده از کشورهای مختلف، دستیابی به کاربردهای نوین به عنوان داروهای کمکی در درمانهای شیمیایی یا آنتی بیوتیکی، پی بردن به ارزش بهداشتی گیاهان و بالاخره کشف مواد جدیدی نظیر ویتامینها، هورمونها، مواد ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد توموری در میان گیاهان شناخته شده و یا گیاهانی که به تازگی کشف شده اند، در پیشرفت طب گیاهی کمک شایانی کرده است.
در دوره اخیر صنایع داروسازی، پزشکی و گروهای تحقیقاتی بسیاری از کشورها مجدداً توجه خود را به منابع طبیعی و گیاهان دارویی معطوف داشته اند، به طوریکه امروزه ما شاهد مزارع وسیع آزمایشی و تولیدی هستیم.
ا افزایش شناخت جنبه های مخاطره آمیز و مسمومیت زا در ارتباط با مصرف بی رویه مصرف داروهای سنتزی، علاقه به استفاده داروهای گیاهی در تمام دنیا رواج پیدا کرده است.
بسیاری از گیاهان زینتی که هم اکنون در طراحی فضای سبز شهری و یا به عنوان گل شاخه بریده و یا گلدانی در منازل مورد استفاده قرار می گیرند، دارای ارزش دارویی می باشند که با شناخت این گیاهان زینتی دو منظوره، توسعه، تولید و پرورش و استخراج مواد موثره آنها میتوان از پتانسیل این گیاهان حداکثر استفاده را نمود.
در این تحقیق سعی کردیم به معرفی تعدادی از مهمترین گیاهان زینتی- دارویی به همراه تحقیقات انجام شده در دنیا در ارتباط با جنبه های کاربرد زینتی- درمانی، شناسایی ترکیبات موثره و چگونگی کاربرد آنها بپردازیم.
گیاه طاووس
گل انگشتانه ای
گل سوسن
گل ژینکو
گل نرگس
مینا چمنی
گل ساعتی
گیاه پیچ تلگرافی
گل لادن
گیاه اقاقیا