مراسم عروسی برای خانوادههای ایرانی و بهخصوص زوجهایی که میخواهند زندگی مشترک خود را آغاز کنند، مسئلهی بسیار مهمی است. از لباس و آرایش عروس گرفته تا تالار و تعداد مهمانان و... . در این میان عکاس و فیلمبردار عروسی یکی از ارکان مهم مراسم عروسی در ایران است. به همین دلیل مصاحبهای با «امیر حصاری» انجام دادهایم که یکی از کسانی است که به صورت حرفهای خدمات عکاسی و فیلمبرداری را ارائه میدهد. این گفتگو را در بنیتا بخوانید.
ستاره تجلی: «آقای حصاری لطفا کمی دربارهی خودتان و سابقهی کاری خود صحبت کنید.»
امیر حصاری: «من عکاسی را از سال 81 و با ورود به دانشگاه تهران آغاز کردم ولی در زمینهی عکاسی عروسی حدود 9 سال است که فعالیت میکنم.»
ستاره تجلی: «پیش از آن چطور؟»
امیر حصاری: «به دلیل اینکه بیشتر در فضای دانشگاهی بودم بیشتر فاین آرت، عکاسی هنری، عکاسی صنعتی و پرتره کار میکردم.
ستاره تجلی: اگر رشتهی تحصیلی مرتبط با عکاسی باشد، برای کار در زمینهی عکاسی عروس بهتر است؟»
امیر حصاری: «بله، اگر مرتبط باشد بهتر است ولی لزوما این طور نیست که اگر کسی از رشتهی عکاسی فارغالتحصیل شود، بلافاصله بتواند وارد کار در این حوزه شود.»
ستاره تجلی: «عکاسها چرا اینقدر بدقول هستند؟»
امیر حصاری: «(با خنده) من هیچوقت بدقول نبودهام.»
ستاره تجلی: «به طور کلی عکاسان عروسی نسبت به تحویل کارها کمی بدقول هستند.»
امیر حصاری: «بدقولی فقط مختص عکاسی نیست. کلا کارهای خدماتی به این دلیل که کمی هنر و کار دست درآنها به کار میرود و باید توسط فرد، ریزبینانه بررسی شود، زمان تحویل کمی عقبتر میافتد. چون شبیه کارهای صنعتی نیست که در خط تولید محصول از زیر نظر چند نفر و به یک شکل عبور کند. ولی من همیشه سعی کردم که در انجام کارهایم بدقول نباشم.»
ستاره تجلی: «چند سالی است که هزینههای مربوط به عروسی، از لباس عروس و آرایشگاه تا هزینههای عکاسی و فیلمبرداری افزایش زیادی داشته. دلیل این امر چیست؟»
امیر حصاری: «اینگونه نیست که فقط یک نفر قیمتها را بالا ببرد یا همه باهم تصمیم بگیرند که قیمتها را افزایش دهند. تنوع و کیفیت کارها با همدیگر متفاوت است. مثلا در همین زمینهی عکاسی عروس، قیمت ها از حدود 800-900 شروع میشود و بالاتر میرود. بستگی به نوع کار و کیفیت انجام کار دارد. نکتهی دیگر این است که در کشور ما خانوادهها نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی، مبالغ زیادی را صرف عکاسی و فیلمبرداری عروسی می کنند.»
ستاره تجلی: «برای اینکه عروس بتواند در مراسم راحت باشد و عکسهای خوبی هم داشته باشد، چه توصیهای در مورد لباس و آرایش عروس دارید؟»
امیر حصاری: «در کل لباس باید متناسب با خود فرد باشد. در مورد آرایش هم به همین ترتیب است؛ به این شکل نباشد که چون فلان بازیگر فلان آرایش رو داشته، مدل ارایش خاصی رو برای خودشون انتخاب کنن. آرایش و لباس مختص خود عروس است و باید متناسب با خود فرد و به سلیقه ی عروس و داماد باشد نه کس دیگری.»
ستاره تجلی:«نظر شما در مورد حضور ساقدوش در عکس های عروسی چیست؟»
امیر حصاری: «ساقدوشها معمولا افرادی هستند که بسیار به عروس و داماد نزدیک هستند. در بسیاری از موارد پدر و مادر یا خواهر و برادر عروس و داماد نقش ساقدوش را ایفا میکنند یا اینکه ساقدوش ها دوستان خیلی نزدیک آنها هستند. نکتهی بعدی این است که لباس ها و ظاهرشان جوری باشد که توجه را از عروس و داماد متوجه خود نکنند، اگر لباسهای همرنگ و البته بلند هم بپوشند بهتر است.»
ستاره تجلی: «در مورد عکسهای اسپرت چه لباسی را پیشنهاد میکنید؟»
امیر حصاری: «بهتر است لباسهایی را بپوشند که حالت طبیعی داشته باشد و متناسب آن موقعیت و مکان عکاسی باشد و اینکه لباس عروس و داماد از لحاظ رنگ هم بهتر است که باهم هماهنگ باشند و اصطلاحا هارمونی داشته باشند.»
ستاره تجلی: «آیا این مسئله که عکاس قبل از عروسی با عروس و داماد آشنایی پیدا کرده باشد، تاثیری در عکس ها دارد؟»
امیر حصاری: «بله، این موضوع بسیار مهمی است. عکاس باید با عروس و داماد صحبت کرده باشد و با روحیات همدیگر آشنا باشند و بتوانند باهم ارتباط برقرار کنند. خود من در هنگام عقد قرارداد همیشه حضور دارم و شخصا با عروس و داماد صحبت میکنم.»
ستاره تجلی: «در مورد تاج عروسهای بلندی که این روزها مد شده چه نظری دارید؟»
امیر حصاری: تاج بلند خود یک نماد است و باید به جا و با توجه به موقعیت و البته شناخت از فلسفهای که پشت آن است استفاده شود. ولی در کل من به عنوان عکاس در این زمینه دخالتی نمیکنم و این موارد و همچنین لباس عروس و داماد و ساقدوش را بر عهدهی خود آنها میگذارم و سعی هم میکنم که نظری در این رابطه نداشته باشم؛ چون که بحث سلیقهی افراد مطرح است و بهتر است که خودشان در این باره تصمیم بگیرند.
ستاره تجلی: «آیا ضروری است که ماشین عروس، ماشین گرانقیمتی باشد حتی به این قیمت که اجاره کنند یا به نحو دیگری تهیه کنند؟»
امیر حصاری: «قطعا در زیباتر شدن فیلم تاثیر دارد و جلوهی خوبی خواهد داشت. ولی اینکه ضروری باشد یا نه، من معتقدم که هیچ چیزی ضروری نیست. البته دلیل این کاری که عروس دامادها انجام میدهند، بیشتر برای مهمانان است تا زیباتر شدن فیلم عروسی!!»
ستاره تجلی: «عکس فرمالیته مدتی است که در ایران مد شده. نظرتان در این مورد چیست؟»
امیر حصاری: «این رسمی است که در همه جای دنیا هست. مثلا در ترکیه که از لحاظ فرهنگی به ما نزدیکتر است نیز این رسم وجود دارد که به خانهی پدر و مادر عروس و داماد میروند، فیلم و عکس تهیه میکنند، صحبت میکنند ولی لباس عروسی نمیپوشند. به گونهای سبک فیلم و عکسشان با ما متفاوت است و خیلی به باغ و این ها اهمیت نمی دهند و بار احساسی اهمیت بیشتری برایشان دارد. در روز عروسی هم فقط عکس دارند و خود مراسم برایشان مهم است. در ایران هم به نظر من خوب است که عروس و داماد عکس فرمالیته داشته باشند؛ چون روز عروسی دیگر استرس عکس و فیلم را ندارند.»
ستاره تجلی: «رنگ دسته گل در عروسی تاثیر دارد یا این هم سلیقهای است؟ پیشنهادی برای به روز بودن دسته گل دارید؟»
امیر حصاری: «نمیتوان گفت که گل به روز است یا نه. هماهنگ بودن با لباس عروس بیشتر کار دیزاین و آرایش و ... است و در کل بحث سلیقهی افراد است. متاسفانه در کار ما و کارهایی از این دست، برخی چیزهای حاشیهای خیلی بیشتر جلب توجه می کند، در حالی که خیلی نیازی نیست در مورد آنها حساسیت به خرج داد. در خیلی از کشورهای دنیا، دسته گل را خود عروس از میان گلهای طبیعی میچیند.»
ستاره تجلی: «فوتوشاپ یا تکنیک عکاسی؟»
امیر حصاری: «این روزها دیگر خیلی از فوتوشاپ برای اضافه کردن شیء یا چیز دیگری استفاده نمیشود. چون هرچقدر هم که حرفهای کار شده باشد، باز هم خود را نشان میدهد. ولی کارهای زیبایی میشود با آن انجام داد. مثلا رنگ و نور را تا حدی تغییر داد و زیباتر کرد.»
ستاره تجلی: «با توجه به سوژهی عکاسی، شیوهی عکاسی را تغییر میدهید؟»
امیر حصاری: «بله. شیوه و ژست ها با توجه به خود آدمها تغییر میکند و متاسفانه اکثر عکاسان این نکته را در نظر نمیگیرند. چون حس و استایل و شخصیت هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است.»
ستاره تجلی: «نرمافزارهای ادیت عکس عکاسان با هم متفاوت است؟ یا نرم افزار ثابتی است که همه از آن استفاده میکنند؟»
امیر حصاری: «نرم افزارهای ادیت عکس مانند فیلم نیست که تعدادشان زیاد باشد. تعداد محدودی مانند نرمافزارهای adobe است که استفاده میشود.»
ستاره تجلی: «کلیپهای عروسی ایرانی چقدر از متد روز دنیا تاثیر میگیرد و آیا به روز است؟»
امیر حصاری: «بله بسیار تاثیر میگیرد، فیلمها و کلیپ های عروسی ایران این روزها خیلی خوب شده است. تا دو سال پیش فیلمها بسیار کلیشهای بود. چون لوکیشن و تجهیزاتی که برای این کار نیاز بود، محدودتر از الان بود و به همین دلیل کارها کلیشهای میشد.»
ستاره تجلی: «تا کنون در موقعیتی قرار گرفتهاید که مجبور به مدیریت اوضاع و شرایط شوید؟»
امیر حصاری: «یک بار با عروس دامادی در ساعت 11 صبح قرار داشتم که کارهای عکاسی مربوط به باغ و آتیله را انجام دهیم؛ اما هر چقدر که با داماد تماس میگرفتم جوابی نمیداد. یک ساعت بعد خود داماد تماس گرفت و گفت که به خاطر بیماری خاصی که دارد، الان در بیمارستان و زیر سرم است و این وضعیت گاهی برایش پیش میآید. عروس هم در جریان نبود و داماد به او گفته بود که درگیر آماده شدن ماشین عروس است و کمی طول میکشد که برسد. بنابراین از من خواست که قضیه را از عروس مخفی نگه دارم و کاری کنم که عروس هم دچار استرس نشود. من هم قبول کردم. از آن طرف هم عروس در آرایشگاه منتظر داماد بود و اگر داماد دیرتر میرسید، حرف و حدیث زیاد میشد. بنابراین من با عروس تماس گرفتم و قضیهی ماشین را تعریف کردم و برای صرفهجویی در وقت پیشنهاد دادم که خودم به جای داماد به دنبالش بروم و برای گرفتن عکسهای تکی، او را به باغ ببرم. داماد هم چون زیر سرم بود کلا جواب تلفن را هم نمیداد. با هر ترفندی که بود توانستم غیبت داماد را توجیه کنم و حواس عروس را پرت کنم تا استرس نداشته باشد. بعد از چند ساعت داماد با حالی نامساعد و رنگی پریده، سر رسید و عروس هم متوجه تمام جریان شد. با این حال فیلم و عکس آنها، یکی از بهترین فیلم و عکسهایی بود که من تا به حال گرفته بودم و خودشان هم خیلی راضی بودند و همیشه با خوبی از آن روز یاد میکنند.»
ستاره تجلی: «خاطرهی جالبی از دوران کاری خود دارید؟»
امیر حصاری: «یک بار فردای مراسم خانمی با من تماس گرفت و گفت: آقای حصاری؟ گفتم: بله
گفت: «خاک تو سرت! این چه عکس زشتی است که از پسر من گرفتی؟» و کلی بد و بیراه به من گفت. چند ساعت بعد داماد با من تماس گرفت و بعد از کلی عذر خواهی توضیح داد که مادرش کمی مشکل عصبی دارد. گویا در شب مراسم، تعدادی از فامیل عروس در مورد عکسهای عروس و داماد که ما به مهمانان داده بودیم صحبت میکردند و میگفتند که داماد چقدر زشت است و مادر داماد هم این حرفها را شنیده و تمام عصبانیت خود را سر من خالی کرد!»
ستاره تجلی: «و حرف آخر؟»
امیر حصاری: «توصیهای که دارم این است که عروس دامادها در انتخاب عکاسشان دقت به خرج دهند. نه در مورد من، بلکه هرجایی که نمونه کاری را میبینند.
ممکن است نمونه کاری که می بینند خیلی زیبا باشد، اما ربطی به عروسی آنها نداشته باشد و متناسب آنها نباشد. برای مثال فیلم عروسی ای که در فلان هتل گرفته شده قطعا با فیلم عروسیای که در فلان تالار گرفته می شود متفاوت است.»
منبع: بنیتا