آهنگ سریع زندگی امروزی، انسانها را مجبور میکند تا بیش از آنچه در توان دارند کار کنند یا مشغله ذهنی داشته باشند و در نتیجه دچار میشوند. به خصوص اگر شما یک کارآفرین هستید و به دنبال موفقیت میگردید احتمال اضطراب در شما بیشتر است. گیاهان موجود در طبیعت مزایای بسیاری برای سلامتی انسان دارند. حتی عطر و بوی برخی از این گلها میتواند استرس فیزیکی و روحی را کاهش دهند.
متاسفانه امروزه اضطراب بخش عمده زندگی روزمره هر فرد شده است. به گفته روانشناسان اضطراب و استرس 7 سال از عمر آدم را بر باد میدهد و بقیه را به کامش تلخ میکند. اما در دنیای امروزه با زندگیهای پرتنش به خصوص در شهرهای بزرگ، استرس جزو جداییناپذیری از زندگی است. انگار باید به نوعی با آن کنار بیاییم. امروز میخواهیم برای درمان استرس با داروهای گیاهی چند درمان خانگی به شما معرفی کنیم.
درمان استرس با داروهای گیاهی
فشارهای روحی، نگرانی و دلهره، نگرانی از دیر رسیدن، عدم موفقیت، ترس از آینده، بیپولی و… منجر به ایجاد استرس میشود. استرسهای شغلی، تحصیلی و مواردی از این دست باعث میشوند تا اضطراب تمام وجودمان را بگیرد. استرس یکی از بیماریهای جدی و شایع در عصر ماست.
خوشبختانه این روزها روشهای متعددی برای غلبه بر استرس و فشارهای روحی وجود دارد. روشهایی مانند یوگا، ریلکسیشن، ماساژ، طب سنتی و غیره. علاوه بر اینها یک روش کاملا طبیعی و ارزان دیگری نیز وجود دارد که به کنترل احساسات منفی و اضطراب کمک میکند.
حدس شما درست است، درمان استرس با داروهای گیاهی. گل گاوزبان در کاهش و درمان استرس شهرت جهانی دارد. علاوه بر گل گاوزبان گیاهان دیگری هم هستند که استرس و اضطراب را از شما دور میکنند. در ادامه چند گیاه برای درمان استرس با داروهای گیاهی را به شما معرفی میکنیم.
اکلیل کوهی یا رزماری
نام علمی گیاه رزماری Rosmarinos Officicnalis است ولی در جهان به اسم rosmary معروف است. رزماری که در فارسی به آن اکلیل کوهی گفته میشود گیاهی چند ساله، معطر و از خانواده نعنائیان است. این گیاه معطر ضد درد، ضدعفونیکننده، ضد افسردگی، ضد التهاب، خلطآور و ضد ویروس است.
قسمت مورد استفاده رزماری، برگهای معطر آن است. از قدیم رزماری را به صورت دمکرده و به عنوان آرامبخش استفاده میکنند. این داروی گیاهی در رایحه درمانی نیز استفادههای بسیاری دارد. ایجاد احساس جوانی و شادابی، عشق، سلامتی و خواب راحت از جمله کاربردهای موثر این گیاه در رایحه درمانی است.
طرز تهیه دمنوش رزماری
5 گرم رزماری را خرد کنید. روی آنها یک لیوان آب جوش بریزید. اجازه دهید تا 20 دقیقه روی بخار بماند. سپس از صافی عبور داده و مصرف کنید. میتوانید از این دمنوش دوبار در روز مخصوصا یکبار قبل از خواب استفاده کنید.
اسطوخودوس یا لوندر
برای درمان استرس با داروهای گیاهی، اسطوخودوس (نام علمی: Lavandula angustifolia) یک انتخاب مناسب است. این یک گیاه ضد اضطراب که به لوندر هم شناخته میشود به راحتی میتواند اعصابتان را آرام و عضلاتتان را شل کند. اسطوخودوس به صورت روغن، افشره و چای مصرف میشود.
برای رفع اختلالات خواب، سردرد و ناراحتیهای عصبی میتوانید از اسطوخودوس استفاده کنید. استفاده از روغن یا افشرهی خوراکی اسطوخودوس برای کاهش و درمان استرس و فشارهای روحی توصیه میشود. این گیاه علاوه بر ایجاد آرامش فیزیکی و روحی، هورمونهای بدن را نیز متعادل نگه میدارد. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که اسطوخودوس میتواند باعث ایجاد مشکلات هورمونی در مردان نابالغ (قبل از بلوغ) شود.
طرز تهیه دمنوش اسطوخودوس
گلبرگهای اسطوخودوس و نعناع را به آب جوش اضافه کنید. بگذارید 15 دقیقه دم بکشد. دمنوش حاصل را صاف کنید و اگر خواستید، یک قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید. این دمنوش برای دو نفر کافی است.
بابونه، گیاهی همه کاره
بابونه (نام علمی: Matricaria chamomilla) یکی از گیاهان همه کاره است. ضد اسپاسم، ضد عفونی کننده، آرامبخش، از بین برنده اضطراب، استرس و بیخوابی تنها چند نمونه از کاربردهای این گیاه دارویی است. اگر دچار حالتهای عصبی شدهاید، مضطرب، نگران، آشفته و بیخواب هستید و سردردهای عصبی و میگرنی گرفتهاید بابونه را دریابید.
بابونه به جذب مواد معدنی هم کمک شایانی میکند. بهتر است این گیاه را به صورت چای مصرف نمایید. مصرف بابونه اثرات منفی روی افراد باردار و مصرف کنندههای داروهای رقیقکننده خون دارد. بابونه با اثر آرامبخشی که دارد گیاهی مناسب برای کاهش استرس است. توجه داشته باشید که از این گیاه در اطراف چشمهایتان استفاده نکنید.
طرز تهیه دمنوش بابونه
ابتدا یک قاشق غذاخوری بابونه را داخل یک لیوان آب جوش بریزید. سپس روی بخار یا شعله غیرمستقیم قرار دهید. بعد از 10 دقیقه چای بابونه را از صافی عبور داده و مصرف کنید.
گل ساعتی، تنظیم کنندهی ساعت خواب
از دیگر روشهای درمان استرس با داروهای گیاهی ، استفاده از گل ساعتی (با نام علمی: Passiflora caerulea) است. اسناد تاریخی نشان میدهند که بومیان آمریکا، اولین انسانهایی بودند که از گُل ساعتی برای اهداف دارویی استفاده کردند. این گیاه برای کاهش اضطراب و بیخوابی مفید است.
برای استفاده از گل ساعتی، بخشی از گیاه که روی زمین است را خشک و به صورت دمنوش استفاده میکنند. گل ساعتی در اشکال کپسول، مایع و چای وجود دارد. مصرف این گیاه برای زنان باردار توصیه نمیشود. این گیاه در رفع بیقراری شدید یا تشنج بسیار مفید است. درمان علائم اختلال اضطرابی نیز با کمک این گیاه مفید خواهد بود.
طرز تهیه دمنوش گُل ساعتی
2 الی 3 گرم از گل ساعتی را خرد کرده و یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. بگذارید 5 الی 10 دقیقه بجوشد. بعد از جوش خوردن، آن را صاف نموده و مصرف کنید.
گیاه چای کوهی
قبل از استفاده از داروهای شیمیایی، استفاده از چای کوهی (نام علمی: Stachys lavandulifolia) در رفع اضطراب شایع بود. از این گیاه معمولا برای درمان اختلالاتی مانند افسردگی، استرس و اضطراب استفاده میشود. چاه کوهی برای مبارزه با افسردگی بسیار موثر است.
اگر چای کوهی با ریشه سنبلالطیب ترکیب شود، میتواند به بیقراری و بیخوابی نیز کمک کند. با این حال، گیاه چای کوهی دارای موارد منع مصرف بسیاری است. بنابراین قبل از مصرف حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. چای کوهی ضد ویروسی قوی است و برای مبتلایان به ایدز توصیه میشود چون این گیاه سیستم دفاعی بدن را تقویت کرده و از پیشرفت سریع بیماری جلوگیری میکند.
طرز تهیه دمنوش چای کوهی
طرز تهیه دمنوش چای کوهی بدین صورت است که یک قاشق چای کوهی را در دو فنجان آب جوش بریزید. ترکیب را آنقدر بجوشانند تا به یک فنجان تقلیل یابد. سپس آن را میل کنند.
نکات لازم در درمان استرس با داروهای گیاهی
گیاهان دارویی بسیاری برای درمان استرس وجود دارند. گیاهانی که در کاهش و رفع استرس و اضطراب مفید هستند. از جمله آنها میتوان به نعنا، مریم گلی، ریشه شیرین بیان، بادرنجبویه، رازک و زنجبیل اشاره کرد. در کنار مصرف این گیاهان توصیههای مهم برای کاهش استرس را حتما به خاطر داشته باشید. توصیههایی مانند: نوشیدن آب فراوان، داشتن برنامه ورزشی منظم، استراحت کافی در طول روز، مصرف میوههایی با ویتامین ث و… روزچین یک زندگی بدون استرس را برای شما آرزومند است.