سرکه با داشتن طعم ترش خود چاشنى خوبى براى خوراکی‌ها، خورش‌ها و انواع ترشی به شمار می‌آید. در طب سنتی از سرکه انگور به علت داشتن خاصیت ضد باکتری، برای درمان عفونت‌ها استفاده می شده است.

خواص

سرکه انگور طبع سرد و خشک دارد. یک لیوان سرکه 33 ‌کالری انرژی دارد و منبع غنی ویتامین‌ها و املاح معدنی به شمار می رود.

فواید

سرکه و جذب ویتامین: سالادهایی که با ترشیجاتی نظیر سرکه طعم می‌گیرند، سالم‌ترین و مغذی‌ترین نوع سالاد هستند، زیرا سرکه سبب جذب بیشتر مواد ویتامینی و پروتئینی موجود در مواد غذایی تشکیل دهنده سالاد مثل کاهو، هویج، خیار، گوجه فرنگی و...  می‌شوند؛ از این رو استفاده از سرکه در تهیه سالادهای فصل توصیه می‌شود.

سرکه و سوخت و ساز بدن: اسید سیتریک موجود در سرکه، هضم و جذب کلسیم موجود در موادغذایی را آسان می‌کند و در سوخت ‌و ساز بدن موثر است.

سرکه و دهان و دندان: سرکه در رفع جرم دندان و التهاب لثه موثر است. برای رفع بوی بد دهان و سفیدی دندان‌ها، هفته‌ای یک بار دندان‌های خود را با مسواک آغشته به سرکه مسواک بزنید.

سرکه و پوست: سرکه کنترل کننده جوش‌های سر سیاه، برطرف کننده پوست‌های پوسته پوسته شده، جلوگیری کننده خشکی مفرط زمستانی و برطرف کننده فرسودگی و خستگی بدن و همچنین کمک موثری به عنوان شوینده مو برای زدودن شوره سر است. ترکیب سرکه با عسل جهت خون مردگی پوست به صورت مالشی خاصیت درمانی دارد و برای کسانی که دارای پوست چرب هستند سرکه به عنوان مایع شستشو کاملاً مفید است.

سرکه و لاغری: سرکه حاوی اسید اسکوربیک است؛ پس به افرادی که چربی دارند توصیه می‌شود از سرکه برای کاهش کلسترول خون و چربی از سرکه استفاده کنند چون  خون را رقیق کرده، تجزیه‌کننده‌ چربی و عامل دفع سموم بدن است. اگر می خواهید با رژیم غذایی سرکه وزن خود را کم کنید، سعی کنید سالاد سبزیجات بیشتری را مصرف کنید و برای طعم دادن به آن به جای روغن زیتون و سس از سرکه استفاده کنید. این کار می‌تواند میزان کالری دریافتی شما را کم کند، حجم فیبر مصرفی را بالا ببرد.

سرکه و دفع بوی بد پا: شست‌و شوی پا با سرکه یکی از بهترین روش‌ها برای از بین رفتن بوی بد پا و درمان بیماری‌های پوستی ناشی از ابتلا به قارچ است.

سرکه و خاصیت ضدعفونی کنندگی: سرکه ضدعفونی کننده  قوی است و می‌تواند به عملکرد سم‌زدایی کبد کمک کرده و صفرا را از بین ببرد.

موارد منع مصرف

  • مصرف هر روزه سرکه می‌تواند خطرناک باشد؛ زیرا سرکه بسیار اسیدی است. به همین دلیل بهتر است همراه با سایر مواد غذایی مصرف شود.
  • افرادی که مبتلا به ضعف اعصاب، درد مفاصل و زخم معده هستند از مصرف سرکه به دلیل اسیدی بودن پرهیز کنند.
  • کسانی که بیماری ریه دارند و سرفه‌های خشک می‌کنند سرکه نخورند.
  • همچنین سرکه می تواند با برخی داروها تداخل ایجاد کند، پس قبل از مصرف منظم و زیاد سرکه یا مکمل سرکه حتما با پزشک مشورت کنید.
  • سرکه کم کننده نیروی جنسی است و برای سرد مزاجان مضر است.

 

موارد مصرف

سرکه در تهیه ترشی، شور، خیار شور، سرکه شیره و سکنجبین استفاده می‌شود؛ همچنین به عنوان طعم دهنده سالاد، ضد عفونی کننده سبزی و شست و شو و تمیز کننده دندان کاربرد دارد.

نکات

  • هرچه رنگ سرکه تیره‌تر باشد، حاوی آنتی اکسیدان های بیشتری است.
  • دوام سرکه نامحدود است. حتی اگر بعد از مدتی کدر شود و رسوب کند، همچنان خاصیت دارد.

تاریخچه

یک طبیعی دان رومی در نوشته‌های خود یا دآورشده که سرکه توسط سربازان رومی مصرف می‌شده است. درقرون وسطی صنعت سرکه سازی رواج یافته وگسترش چشمگیری می‌یابد.