به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان سیاست حبس زدایی و کاهش آمار زندانیان در دستگاه قضایی از آن جمله سیاستهایی است که به طور ویژه در دستور کار قرار گرفته و مجموعه اقدامات مناسبی هم در این زمینه انجام شده است.
ابلاغ دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری، اعمال مجازاتهای جایگزین حبس توسط قضات و نیز توسعه و ترویج فرهنگ بخشش و رضایت راهکارهایی برای نیل به این سیاست بودند. راهکارهایی که به نظر میرسد با کاهش صدهزارنفری جمعیت زندانیان نتیجه بخش بوده است.
یکی از راهکارهای مهمی که در دستور کار دستگاه قضایی گرفت ترویج فرهنگ و توسعه بخشش و رضایت بود. این امر با تشکیل ستادی با نام ستاد صبر آغاز شد و به صورت یک ستاد فراقوهای در حال فعالیت است.
در ادامه فعالیتهای ستاد ملی صبر در کشور در هفته گذشته دومین دفتر این ستاد در چهارمحال و بختیاری افتتاح شد. اولین دفتر استانی این ستاد در گلستان راه اندازی شده بود.
امید محبی دبیر ستاد ملی صبر در این همایش که در چهارمحال و بختیاری برگزار شد گفت: ستاد ملی صبر بر اساس آنچه نظر مشترک معاونین اول قوای قضاییه و مجریه بوده، به عنوان ستادی فرا قوهای و متعلق به نظام و مردم کارخود را آغاز کرده است و انتظار میرود همه نهادها و دستگاههای استان در کنار دادگستری برای کاهش آسیبهای فرهنگی و اجتماعی و در راستای ترویج مفاهیم بلند صلح، بخشایش، کظم و گذشت بسیج شوند.
وی با اشاره به تاکیدات موکد رهبر معظم انقلاب مبنی بر اقدامات جدی و جهادی همه دستگاهها در این خصوص، گفت: اگر همه نهادهای استان، به ویژه دستگاههای اجرایی و رسانهها به طور همدلانه در این کار در کنار هم نباشند، قطعاً توفیق و دستاورد مطلوبی حاصل نمیشود، لذا ستاد صبر را متعلق به خودتان بدانید تا انشاالله با نقش آفرینی و تقسیم کار همه دستگاهها و انجام اقدامات مشترک بین بخشی، همه در کنار همدیگر برای ترویج مفاهیم بلند صلح، بخشایش، گذشت و صبر اقدام کنیم.
محبی گفت: به طور ویژه باید در زمینه فعال سازی و کمک و تسهیل به راه اندازی انجمنهای مردم نهاد و سمنهایی که در این زمینهها فعالیت میکنند، اهتمام داشت؛ چرا که خلاقیت و ابتکار در نهادهای مردم نهاد بیشتر از دستگاههای دولتی است و نیاز است تا به طور جدی مورد حمایت واقع شوند.
دبیر ستاد ملی صبر گفت: باید تلاش شود زمینههای آسیب از مبدأ اصلاح و مرتفع شود که برای این مهم نهاد خانواده، معتمدین و مسجد و روحانیت بسیار موثر هستند.
محبی توجه به نهادهای موجود در فرهنگ بومی مناطق منجمله ایل بزرگ و با اصالت بختیاری، را بسیار موثر ارزیابی کرد و گفت: ایل بزرگ بختیاری، نمونهای کامل از یک نهاد اجتماعی اسلامی که همواره در طول تاریخ مصداق "اَشِدّآءُ عَلَى الکُفّارِ رُحَمآءُ بَینَهُم" بوده است و استفاده از ظرفیت عظیم بزرگان این قوم تاثیر فراوانی در ترویج فرهنگ مدارا، بخشایش و صلح دارد.
دبیر ستاد ملی صبر نقش سازمان میراث فرهنگی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در صیانت و ترویج میراث معنوی و فرهنگی استان که بیانگر زندگی بزرگ منشانه، رئوفانه و محبت آمیز در تاریخ ایلها بوده را پراهمیت خواند و گفت: باید از این فرهنگ غنی در استان و ایل بزرگ بختیاری پاسداری کرده و آن را تقویت کرد.
محبی با بیان این که نیاز است تا آداب و رسوم سنتی ایل و عشایر که سرشار از نمونههای بخشایش، گذشت، مهربانی و صله ارحام است، توسط همین نهادها، احیا مجدد شود، گفت: نسل جدید باید پیشینهی غنی این استان به لحاظ فرهنگی را بشناسد، کمااینکه نفس زندگی کوچنده، خود نمادی از صبر، مدارا و تحمل بالای مشقات است.
در این همایش ابراهیم شفیعی سروستانی مشاور معاون فرهنگی قوه قضاییه تشکیل نشست صبر در استانها را با دو مبنای فلسفی تشریح کرد.
شفیعی سروستانی اولین و مهمترین بنای تشکیل نشست صبر در استانها را تقدیر از بانیان صلح بخشایش و رضایت ذکر کرد و گفت: این بزرگواران مروجان اصلی فرهنگ مدارا هستند و حرکت این عزیزان تجلی این فرهنگ در ابعاد مختلف زندگی است.
مشاور معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: مبنای دوم فلسفه تشکیل این نشستها اعلام رسمی شروع به کار ستاد صبر استانی است که در راستای نهادینه سازی فرهنگ صلح بخشایش و رضایت حرکت خواهد کرد.
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه ادامه داد: تنها شاهراه ترویج و نهادینه سازی فرهنگ مدارا در بین اقشار مختلف مردم همدلی و هم افزایی و همکاری نهادهای مختلف فرهنگ، تبلیغی و آموزشی است.
سید عبدالله موسوی رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری در آیین نکوداشت بانیان صلح، بخشایش رضایت (صبر) این استان و جلسه ستاد استانی صبر در خصوص وضعیت فرهنگی این استان گفت: ولایتمداری و حضور در صحنههای انقلابی از ویژگیهای بارز مردم استان است و توجه مردم بر مسئولیت شرعی و ملی خود وضیت را بگونهای فراهم کرده که اصلاح ذات البین و صلح و سازش به عنوان بخشی از فرهنگ قابل افتخار مردم این استان تلقی میگردد.
رئیس کل دادگستری چهارمحال و بختیاری افزود: در این استان استفاده از ظرفیت مردمی و ریش سفیدان و بزرگان اقوام و کدخدا منشی در راستای ایجاد صلح و سازش و همچنین کاهش آسیبهای اجتماعی فعالیتهای خوبی انجام شده است.
وی به اتحاد و همدلی ایجاد شده بین مسئولان و مردم و همچنین همدلی بین اقوام مختلف در استان اشاره کرد و گفت: همین امر باعث کاهش تخلفات و آسیبهای اجتماعی در استان شده است.
رمضان شمس معاون قضایی رئیس کل دادگستری چهارمحال وبختیاری در این همایش اظهار کرد: سال گذشته 6 فقره و در سال 94 نیز 7 فقره پرونده قتل عمد در استان چهارمحال و بختیاری به صلح و سازش و رضایت اولیا دم مختومه شد.
رمضان شمس افزود: سال گذشته 12 هزار و 717 پرونده در شوراهای حل اختلاف استان منجر به صلح و ساز شد.
وی با بیان اینکه با سازش یک پرونده به طور میانگین 10 تا 15 فقره پرونده در دعاوی به خصوص در دعاوی خانوادگی مختومه میشود، گفت: در سال 94 نیز 11 هزار و 600 پرونده به سازش رسیده است.
محمد خالدی نماینده مردم لردگان در مجلس شورای اسلامی و رییس مجمع نمایندگان این استان، ضمن تقدیر از برگزاری اولین نشست صبر در استان چهار محال و بختیاری به قدردانی از خانوادههایی که با گذشت از قصاص، معلم صلح بخشایش و رضایت شدند، پرداخت.
وی با اشاره به پیشینه تاریخی مردم این استان، به ریشه عمیق فرهنگ صلح و مدارا در قوم بختیاری پرداخت و گفت: صلح بخشایش و رضایت به شکل خودجوش و مردمی در صفحات مختلف تاریخ مردم این استان دیده میشود.
نماینده مردم لردگان در مجبس شورای اسلامی با اشاره به آیاتی که در ابتدای جلسه تلاوت شد، عنوان کرد: طبق کلام الهی همه با هم برادریم و در قالب این برادری باید گذشت کنیم.
خالدی تاکید کرد: هممه مسئولان استانی و ریش سفیدان و متنفذین استانی موظفند بر اساس توصیه اکید قرآن مجید به اصلاح ذات بین بپردازند.
اقبال عباسی استاندار چهارمحال و بختیاری هم در رابطه با اهمیت ترویج فرهنگ صلح بخشش و رضایت گفت: صبر و گذشت مهمترین عامل در پیشگیری از وقوع جرائم است و این صبر و گذشت در زندگی عشایری نمود بیشتری دارد.
وی افزود: تلاش و همت دستگاه قضا و سایر نهادهای فرهنگی در فرهنگ سازی صبر، گذشت و ایثار در جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی و مشکلات اجتماعی ستودنی است.
استاندار چهار محال و بختیاری با تقدیر از زحمات قضات دادگستری استان ابراز امیدواری کرد تا با تلاش و همت دستگاه قضا و سایر نهادها، فرهنگ صبر، بخشایش و رضایت در جامعه نهادینه شده تا از آسیبها و مشکلات اجتماعی کاسته شود.
وی به ظرفیت ریش سفیدان و بزرگان طایفهها و اقوام در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی و همچنین ایجاد صلح و سازش تاکید کرد.
گفتنی است در این همایش از خانوادههای دو مقتول به نامهای جانعلی ابوالحسنی و خدایار علی اکبری که با بزرگواری از قصاص قاتلان عزیزان خود گذشت کرده بودند قدردانی به عمل آمد.