پایانه هوایی خرم آباد در خلال جنگ جهانی دوم و بدست نیروهای ارتش متفقین یعنی هند، انگلیس و آمریکا در مقابل پادگان نظامی بدر آباد که محل رزمایش نیروهای این سه کشور بود؛ به طول 1800 متر و عرض 30 متر ساخته و پرداخته شد و طبق قوانین وقت تنها مجاز برای پرواز و فرود هواپیماهای نظامی در فرودگاه لرستان طراحی شده بود. توصیه می کنیم در ادامه با همگردی همراه شوید تا با فرودگاه خرم آباد قدری بیشتر آشنایی پیدا نمایید
کمی آشنایی با شهر خرم آباد:
خرم آباد شهری است که در ارتفاع 1147.8 متر از سطح دریا واقع شده است و بزرگ ترین و پر جمعیت رین شهر لرنشین ایرانی به حساب می آید. طبق آمار منتشر شده سرشماری در سال 1390، تعداد جمعیت این شهر 348.216 نفر برآورد شده است که همین امر سبب گشته تا آن را به عنوان بیست و سومین شهر شلوغ ایران، قلمداد شود! حدفاصل شهر خرم آباد که در بین دره های پر فراز و نشیب رشته کوه زاگرس واقع شده است تا پایتخت ایران (تهران) در حدود 490 کیلومتر می باشد که بسته به شرایط اقلیمی این شهر که در مسیرهای تهران به سمت جنوب قرار گرفته است، یک ایستگاه ارتباطی بسیار حائز اهمیت تلقی می شود؛ خرم آباد شهری است که آزادراه شماره پنج ایران را از خود عبور می دهد و طبق شواهد موجود و بهدست آمده باید گفت این شهر از گذشته های دور تا کنون از شهرهای مهم ایران در غرب کشور به ویژه در عصر ساسانیان بوده است. در مکان فعلی خرم آباد، شهری به نام خایدالو وجود داشته است که تاسیس آن بر می گردد به عصر ایلامیان و پس از خرابی های آن نیز شهری دیگر به دستور شاپور دوم در محل تخریب شده بنا نهاده شد که نام آن را شهر شاپورخواست قرار دادند. به جز شهر شاپور خواست، قلعه فلک الفلاک نیز از دیگر بناهای تاریخی و ارزشمند باقی مانده از دوره ساسانیان در این مرز و بوم می باشد!
معرفی فرودگاه خرم آباد:
همانطور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم؛ فرودگاه خرم آباد از باندی به طول 1800 متر و عرضی در حدود 30 متر برخوردار است که توسط نیروهای ارتش متفق در جنگ جهانی دوم یعنی در سال 1322 درست رو به روی پادگان نظامی بدر آباد بنا نهاده شد و تنها هواپیماهای جنگی و ملخی اجازه استفاده از آن را پیدا کرده بودند.پس از به اتمام رسیدن جهنگ جهانی دوم و خروج کشورهای حاضر شده در مرز ایران، تا مدت ها از باند این پایانه هوایی برای جا به جایی و انتقال افسران نظامی از خرم آباد به تهران و بالعکس استفاده می کردند تا اینکه بالاخره شرکت ملی نفت ایران و سازمان مخابراتی منطقه تصمیم گرفتند بخشی از مساحت باند این پایانه نه چندان پر ترافیک را خریداری کنند و از آن جهت پرواز هواپیماهای کوچک تر پستی بهره برداری نمایند. با خرید 1800 متر از مساحت کل این پایانه هوایی از سوی شرکت نفت ملی و همچنین مخابرات منطقه برای آن یک اتاقک نگهبانی و یک ساختمان کوچک با امکانات کاملا محدود اما کاربردی نیز در نظر گرفته شد که بیشتر از آن برای ایجاد رفاه بیشتر حال مسافران (استراحت کردن آنان) استفاده می شد؛ با گذشت زمان بخش قابل توجهی از زمین های کناری فرودگاه خرم آباد نیز خریداری شد و مسئولان وقت مملکتی در راستای طرح پاکسازی محیط های کناری فرودگاه لرستان ، دست به جا به جایی روستای میانگلال که درست در مسیر باند این فرودگاه لرستان قرار گفته بود، زدند و سرانجام نیز در سال 1355 هجری شمسی که همزمان بود با استانداری جناب آقای فرح بخشیان، تمام مسئولیت ها و امتیازات فرودگاه خرم آباد از شرکت ملی نفت ایران برداشته و به سازمان هواپیمایی کشور تعلق گرفت.
پایانه مسافربری هوایی خرم آبادِ استان لرستان
با انتقال حق امتیاز پایانه مسافربری خرم آباد به سازمان هواپیمایی ایران، در حدود 10 نفر کارمند برای آن استخدام و با هماهنگی های انجام شده دستور حضور 2 ماشین آتش نشانی به صورت تمام وقت نیز در این فرودگاه لرستان صادر شد و قرار شد در صورت لزوم این فرودگاه از پشتیبانی های ارتش و شهرداری محل نیز برخوردار باشد! از نتایج قابل قبول انتقال فرودگاه خرم آباد، اضافه شدن 500 متر به طول باند فرودگاه لرستان و همچنین آسفالت شدن مجدد کل مساحت آن اشاره داشت. تجهیز شدن پایانه مسافربری استان لرستان در خرداد همان سال انجام شد و یک دستگاه NDB و یک دستگاه رکوردر نیز در آن نصب شد. با آغاز به کار فرودگاه خرم آباد به عناون یک فرودگاه لرستان مسافربری و غیر نظامی، اولین پرواز مسافربری آن که شامل 60 نفر می بود با حضور جمعی از مسئولان سازمان هواپیمایی ایران افتتاح شد و همزمان با اجرای مراسم افتتاحیه در حدود 10 مامور پلیس و یک افسر کلانتری مرکزی نیز برای بازرسی از مسافران در محل فرودگاه لرستان حاضر شدند.با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، اغلب فرودگاه های کشور از توسعه و پیشرفت های قابل توجهی بهره مند شدند که یکی از آن ها، پایانه مسافربری هوایی خرم آبادِ استان لرستان بود؛ در این پایانه ساختمان جدید در سال 1361 ساخته و پس از گذشت 25 سال از ساخت آن نیز ساختمان جدید دیگری در سال 1386 در آن ساخته و پرداخته شد. در سال 1362 ساختمان ترمینال مسافربری جدیدی برای آن در نظر گرفته شد که با توجه به آمار افزایش میزان نقل و انتقالات این فرودگاه در سال 1380 نیز ساختمان دیگری برای ترمینال مسافربری آن به مساحت 4300 متر مربع در نزدیک ترین نقطه به محوطه پارکینگ هواپیمایی ساخته شد.در سال 1375 ساختمان دیگری تحت نام ساختمان عملیاتی فرودگاه لرستان نزدیک به باند آن ساخته شده و به مرور زمان و بسته به احتیاجات روز جهانی نیز این پایانه مسافربری هوایی تکمیل و تجهیز شد و دستگاه هایی همچون کمک ناوربری VOR/DME در سال 1369، بهره برداری از ساختمان های نوساز سپاه و پلیس در سال 1383، سیستم ILS در سال 1385 و در آخر نیز ایجاد سایت جدید NDB در آن کلید خود. فرودگاه خرم آباد در طول تمام سال های فعالیتی خود به ویژه پس از پیروزی انقلاب جمهوری اسلامی ایران در مسیر صعودی رشد و توسعه قرار گرفت و در حال حاضر نیز یکی از مهم ترین فرودگاه های غربی کشور به حساب می آید.
نشانی و شماره های ارتباطی با پایانه مسافربری هوایی خرم آباد:
نشانی: استان لرستان - شهر خرم آباد - پایانه مسافربری هوایی خرم آباد
تلفن ساختمان مرکزی فرودگاه: 33439901ـ66 - 33439902ـ66
شماره فاکس (دورنگار) فرودگاه: 33439905ـ66
شماره تلفن گویای فرودگاه: 199 که به صورت دائمی فعال می باشد
پروازهای صورت گرفته در پایانه مسافربری لرستان:
هواپیمایی ایران ایرتور به مقصد فرودگاه مهرآباد
هواپیمایی ایران ایر به مقصد فرودگاه مهرآباد
هواپیمایی ماهان به مقصد فرودگاه مهرآباد
هواپیمای تابان به مقصد فرودگاه بین المللی بغداد - فرودگاه بین المللی شهید هاشمی نژاد مشهد - فرودگاه خلیج فارس - فرودگاه بین المللی نجف - فرودگاه مهرآباد