کاظم جلالی در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی از سخنان رییسجمهور در رابطه با اعتراضات اخیر مردمی در پی شرایط اقتصادی، گفت: نکته اول این است که ما یک نظام سیاسی داریم و همه باید در چارچوب نظام سیاسی خودمان حرکت کنیم اما دولتها، مجالس و کارگزاران نظام همه قابل نقد هستند.
وی خاطرنشان کرد: اینکه ما در یک نظام سیاسی قرار داریم همه باید به قانون اساسی و نظام سیاسی خود وفادار باشیم اما مردم هم حق دارند به دولت، به مجلس، به کارگزاران نظام یا حتی به بخشهایی از تصمیماتی که گرفته میشود متعرض باشند اما آنچه مشخص است اینکه در یک چارچوب مدنی و بدون خشونت و بر هم زدن نظم عمومی مردم بتوانند اعتراضات خود را بیان کنند.
باید برای این اصل قانون اساسی که مربوط به برگزاری تجمعات آرام برای بیان اعتراضات است، دولت و مجلس چارچوبی پیدا کنند که عملا در آن چارچوب مردم بتوانند اعتراضات خود را بیان کنند.نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: بر همین اساس فکر میکنم که باید برای این اصل قانون اساسی که مربوط به برگزاری تجمعات آرام برای بیان اعتراضات است، دولت و مجلس چارچوبی پیدا کنند که عملا در آن چارچوب مردم بتوانند اعتراضات خود را بیان کنند.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: البته قابل درک است مباحثی مانند تورم که به مردم فشار وارد میآورد و یا موضوعاتی مانند موسسات مالی و اشتغال تحصیل کردگان از معضلاتی است که باید به آن پرداخته شود.
جلالی افزود: انصافا هم مجلس در این زمینه کارهای جدی را در دست انجام دارد و گزارشهایی را تهیه میکند، دولت هم در حال اقدام است اما این اقدام مسئولین باید سرعت عمل پیدا کند و با جدیت مسیر حل مشکلات مردم را طی کرده و راهحلی برای آن پیدا کنیم.
وی با اشاره به اعتراضات اخیر مردمی نیز اظهار کرد: بنده فکر میکنم تمدن کهن ایرانی اسلامی ما را بر آن میدارد که اعتراضات خود را در چارچوب مدنی مطرح کنیم و نگذاریم که خدای نکرده به اصل کشور آسیب برسد، آن هم کشوری که از گذشته تاریخی دشمنانی دارد و آن دشمنان نسبت به این کشور نباید طمع کنند.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس تاکید کرد: مردم و مسئولین باید در کنار هم قرار بگیرند و نوعی همفهمی نسبت به مسائل و مشکلات کشور که وجود دارد، داشته باشند و بر همان اساس نقشه راهی برای حل برخی از مشکلات در کوتاه مدت در پیش بگیرند.
تمدن کهن ایرانی اسلامی ما را بر آن میدارد که اعتراضات خود را در چارچوب مدنی مطرح کنیم و نگذاریم که خدای نکرده به اصل کشور آسیب برسد.این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اینکه خارجی و اجنبی در امور داخلی ایران بخواهد دخالت کند به نظرم یک ایرانی شرافتمند راضی به این نیست کسانی که دشمنی خود را نسبت به مردم نشان دادهاند، خون جوانان را ریختند، در این کشور ترور راه انداختهاند، ملت ایران را تروریسم نامیدهاند و انواع و اقسام تحریمها را به ملت ایران اعمال کردهاند که بخشی از مشکلات امروزی ما ناشی از سوء رفتار و ظلم آنها نسبت به ملت ایران بود، بیتردید اینها دشمن ملت ایران هستند و هیچ کس به آنها گوش نمیدهد، بیهود خود را خسته میکنند.
جلالی ادامه داد: نظام ما خاصیت خودترمیمی دارد، ما ایرادهایی داریم اما خودمان با همکاری ملتمان میتوانیم آن ایرادات را در چارچوبهای قانونی کاملا برطرف کنیم و نیازمند به دخالت بیگانگان در عرصه داخلی ایران هیچگاه نبوده و نیستیم.
وی در رابطه با اینکه مجلس چه اقداماتی را میتواند در جهت رفع مشکلات انجام دهد، گفت: اولین گام این است که نگذاریم لایحه بودجه 97 تورمی باشد و فشار بر روی مردم افزایش یابد لذا بنده فکر میکنم حتما نباید بگذاریم حاملهای انرژی گران شود، گران شدن آنها در شرایط فعلی میتواند فشار اقتصادی را بر مردم افزایش دهد.
جلالی با بیان اینکه مرکز پژوهشهای مجلس بسته پیشنهادی را به رییس مجلس و کمیسیون تلفیق ارائه کرده است، گفت: ما راهکارهایی را در نظر گرفتهایم که در عین حال درآمد دولت هم کاهش پیدا نکند و این راهکارها را به رییس مجلس و کمیسیون تلفیق بودجه ارائه کردهایم.
نباید بگذاریم حاملهای انرژی گران شود، گران شدن آنها در شرایط فعلی میتواند فشار اقتصادی را بر مردم افزایش دهد.این نماینده مجلس ادامه داد: تمام تلاشمان این است که بودجه عملیاتی و غیرتورمی باشد و حتما باید صرفهجویی هم انجام شود. دولت بزرگ شده و باید تلاش کنیم در بخشهایی صرفهجویی انجام دهیم.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال در مورد افزایش حقوقها پیشنهاداتی را ارائه کردهایم که عملا کسانی که حقوق زیر دو میلیون تومان دریافت میکنند 10 درصد افزایش حقوق داشته و کسانی که بین دو تا چهار میلیون تومان دریافتی دارند پنج درصد و کسانی که بالای چهار میلیون تومان حقوق دریافت میکنند مشمول افزایش حقوق در سال 97 نشوند تا قدری بتوانیم اقشاری که از حقوق و درآمد کمتری برخوردارند را به سطح بالاتری برسانیم.