به گزارش ایسنا، رضا اردکانیان امروز در هجدهمین دوره مراسم بنیاد جهانی انرژی اظهار کرد: در جهانی که منابع طبیعی آن محدود بوده و در بسیاری از موارد پاسخگوی الگوی مصرف اسرافکارانه بشر نیست و در جهانی که مرزهای اکولوژیک آن یکی پس از دیگری در حال شکستن است، قطعا پرداختن به هر یک از موضوعات آب، خاک، هوا، انرژی و پسماند که محورهای اساسی فعالیتهای بنیاد جهانی را تشکیل میدهد، ضروری است.
وی ادامه داد: موارد دیگری چون فقر، نابرابری، ایمنی، بهداشت، سلامت، غذا، تغییر اقلیم، رشد جمعیت، چالشهای اقتصادی، اجتماعی و امنیت جهانی در پایداری توسعه کشورها و تاب آوری جامعه جهانی نقش کلیدی دارد.
وزیر نیرو یکی از اصلیترین چالشهای امروز را که وضعیت کره خاکی را تهدید میکند، تغییرات اقلیمی ناشی از الگوی زندگی دانست و افزود: پس از انقلاب صنعتی این مساله بر جامعه بشری حاکم گذشته به نحوی که دانشمندان علوم زمین این مساله را نشأت گرفته از فعالیتهای انسانی میدانند.
اردکانیان با بیان اینکه اکثر مولفههای هدفگذاری شده توسط بنیاد جهانی انرژی و دیگر مواردی که پیشتر به آن اشاره شد در یکدیگر تاثیرات متقابلی دارند، گفت: شناسایی این مسائل و تاکید بر استفاده از همافزاییهای مثبت و اجتناب از همافزاییهای منفی یکی از راهبردهای کلیدی تدوین برنامهها، سیاستگذاریها و توفیق در رسیدن به اهدافی است که امروزه سازمانهای بزرگ بینالمللی بسیاری از کشورها، بنگاههای خصوصی و سازمان های مردم نهاد چون بنیاد جهانی انرژی به آن پرداختند.
به گفته وی سازمان ملل متحد دستیابی به اهداف و شاخصهای متعددی را در دستور کار خود قرار داده که از آن جمله میتوان به دستور کار 21 و تصمیمات کاپ 23 و نتایج حاصل از نشست ویو + 20 و همچنین اهداف توسعه پایدار اشاره کرد.
وزیر نیرو تاکید کرد: وزارت نیروی ایران به عنوان یک سازمان دولتی که تامینکننده خدمات مرتبط با برق، انرژی، آب و فاضلاب برای جمعیتی بیش از 70 میلیونی ایران و برخی کشورهای همسایه را برعهده دارد در جایگاه وظایف حاکمیتی خود بر پایداری در برنامههای توسعه و ارتباطات تنگاتنگ که کلیه ابعاد آن با دو مولفه آب و انرژی معتقد و وافق است.
وی ادامه داد: درواقع محوریت ملی در تحقق دو هدف توسعه پایدار SDG2 وSDG7 و همچنین SDG6 در تامین دسترسی پایدار به آب با کیفیت و خدمات بهداشتی مرتبط با آب (Sanitation) و همینطور دسترسی به انرژی پایدار برای همگان برعهده وزارت نیرو است.
اردکانیان اظهار کرد: تحقق این اهداف ارتباط مستقیمی با تغییر الگوی زندگی و مصرف ما در سطوح فردی، سازمانی، ملی و بین المللی دارد. دقیقاً درهمین راستاست که وزارت نیرو با همکاری بنیاد جهانی انرژی، پروژه داوطلبانهای را برای الگوسازی در سطح جامعه با دو موضوع محاسبه، پایش و کاهش ردپای آب و کربن در ساختمان ستادی وزارت نیرو آغاز کرده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه بررسیهای اولیه نشانگر آن است که در میان مدت امکان کاهش 32 درصدی ردپای آب (ازجمله آب مجازی) و کاهش 37 درصدی ردپای انرژی در این ستاد وجود دارد.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو با توجه به همبستههای موجود میان عوامل طبیعی چون آب، خاک، انرژی، محیطزیست، تغییراقلیم و تاثیر آنها بر بهداشت، ایمنی و رفاه و توسعه اجتماعی از یک سو و درک مخاطرات مرتبط با آنها از سوی دیگر و اعتماد عمیق به رعایت حقوق شهروندی و عمل به مسئولیتهای اجتماعی برنامه های وسیعی در رابطه با توسعه پایدار، مدیریت سبز، سازگاری با محیط زیست، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، افزایش کارآیی و بهرهوری در بخشهای آب و آبفا و برق و توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و پاک دارد، تاکید کرد:وزارت نیرو به صورتی فعال در سطح ملی و مجامع بینالمللی مشارکت کرده و در راستای اجرای برنامه مشارکت ملی (NDC)، به سهم خود برنامهریزیهای لازم را برای استفاده از سازوکارهای بینالمللی اعم از مشارکتهای دوجانبه و چندچانبه، ظرفیت سازی در سطح ملی، توسعه و انتقال فناوری و تامین منابع مالی انجام میدهد.
وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت نیرو در بخش آب درراستای کاهش تنشهای ناشیاز ازدیاد جمعیت و تغییراقلیم، نهتنها برنامههای جلوگیری از هدررفت آب و افزایش بهرهوری در مصرف آن را دنبال میکند، گفت: بلکه اجرای پروژههایی که در آن استفاده از همافزاییهای مثبت در همبستهای آب، انرژی و محیط زیست تقویت میشود را نیز اکیدا مدنظر داشته است. نمونهای از این فعالیتها، پروژه شرکت آب و فاضلاب استان تهران از زیرمجموعههای وزارت نیرو است که جایزه جهانی بنیاد جهانی انرژی را در دی ماه 1394 (ژانویه 2016) به خود اختصاص داد.
اردکانیان ادامه داد: در آن پروژه نیز با اجرای طرحهای نوآورانه درساخت مراکز تصفیه فاضلاب استان تهران نهتنها از انتشار گازگلخانهای به میزان قابل ملاحظه ای در سال جلوگیری شده است، بلکه با تولید پساب تصفیه شده در سال، امکان تغذیه آبخوانها و استفاده از آن را در آبیاری فضاهای سبز شهری فراهم آورده است. در این پروژه، با ایجاد ظرفیت تولید برق معادل 24 مگاوات، امکان تأمین برق جمعیتی ٣٠٠ هزار نفری را فراهم کرده است.