لکه های قرمز بر روی پوست میتوانند کاملاً بی ضرر بوده، و یا ممکن است نشانهای از چندین بیماری حاد باشند. برای این عارضه چندین علل نهفته وجود دارد. اجازه دهید نگاهی به آن بیاندازیم...
لکههای قرمز در زمرهی رایجترین انواع
ناراحتیهای پوستی است. تقریباً یکی از علائم اولیهی تمام بیماریهای پوستی، وجود لکههای قرمز است. لکههای قرمز میتوانند در هر نقطهای از بدن ظاهر شوند. گاهی اوقات، ناحیهای از بدن که تحت تأثیر این لکهها واقع شده، به تشخیص علت دقیق ظاهر شدن این نقاط قرمز بر روی پوست فرد کمک میکند. اگر چه، نقاط قرمز پوستی به احتمال زیاد بیضررند، اما ضرورت دارد آنها را با دقت تحت نظر بگیرید. دانه یا جوشهای پوستی بظاهر بی ضرر ممکن است نشانهای از برخی بیماریهای کشنده باشند. در بعضی از موارد، ممکن است نشان از شروع یک بیماری باشند.
لکههای قرمز ممکن است همراه با خارش، درد، تورم، و علائمی از این قبیل باشند. بعضی نقاط قرمز روی پوست نیز ممکن است با مایع پر شده باشند. از سوی دیگر، ممکن است نقطههای قرمز رنگی روی پوست خود داشته باشید که نه درد میکنند و نه در طی سالیان درازی تغییر شکل دادهاند. در حالی که بی ضرر قلمداد کردن این نقاط قرمز امری طبیعی است، اما بهتر است چکاپی از آنها صورت بگیرد و از آن مهمتر چنانچه در طول دوران بلوغ شکل گرفتهاند، تحت معاینه قرار گیرند. در این مقاله، برخی از علل به وجود آمدن لکههای قرمز پوستی را نشان دادهایم که بایستی ماهیت و محدودهی تشکیل آنها در هر فرد مشخص شود.
علتهای به وجود آمدن نقاط قرمز بر روی پوست
آکنه (جوش صورت و پوست)
علائم
آکنه قرمز یا قهوهای رنگ میباشند. به آنها «ماکول'macules' یا لکه پوستی» گفته میشود که به صورت مسطح هستند. ماکولها جای زخمی هستند که بعد از بهبود یافتن آکنه بر جای میمانند. این نقطهها دائمی نیستند و اغلب با مرور زمان محو میشوند. با این حال، قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است روند بهبود را طولانی کند.
خال مادرزادی
خالهای مادرزادی را که همانژیوم hemangioma نیز مینامند، لکههای رنگی هستند که بلافاصله بعد از تولد قابل مشاهدهاند. همچنین، آنها میتوانند بعد از تولد هم به وجود بیایند. همانژیوم بیشتر مرتبط با رگهای خونی است. خالهای مادرزادی را میتوان از دیگر لکههای قرمز پوستی متمایز کرد، چون اغلب در اوایل دوران کودکی ایجاد میشوند.
لکههای خونی / پتشی (لکه ناشی از خون مردگی) Petechiae
نقطههای نسبتاً قرمز یا متمایل به ارغوانی روی پوست میتوانند نشان دهندهی پتشی باشند. لکههای قرمز در ابتدا بر روی پا ظاهر میشوند و پس از آن به نقاط دیگر بدن گسترش مییابند. ضربهی جسمی، سرفه شدید، و از این دست میتوانند باعث شوند مویرگها به درونه غشاء مخاطی پوست خونریزی کنند که این حالت به صورت نقطههای قرمز کوچک بر روی پوست ظاهر میشوند.
فیبروم پوستی
در قالب برجستگیهای کوچک، سفت، قرمز یا قهوهای میباشند. فیبرومهای پوستی در نتیجه تجمع بافتهای نرم بنام فیبروبلاستها هستند. آنها اغلب در پاها و تنه یافت میشوند. چنانچه وجود آنها همراه با خارش یا درد باشد، بایستی به پزشک مراجعه کرد.
گرانولوم چرکی Pyogenic Granulomas
گرانولوم چرکی معمولاً در کودکان دیده میشود، و در نتیجهی رشد بیش از حد مویرگهای خون رخ میدهد. تعداد زیادی از رگهای خونی انباشته شده منجر به ایجاد نقاط کوچک قرمز در سطح پوست میشوند. این نقاط نیز ممکن است آبی، بنفش و یا قهوهای به نظر برسند. و اغلب در نتیجهی آسیب یا جراحتی بوده که باعث صدمه به عروق خونی میشوند. اگر چه علت دقیق آن ناشناخته است، اما این عارضه سرطانی نبوده، و به صورت ژنتیکی انتقال نمییابد.
روزاسه Rosacea
علت به وجود آمدن
روزاسه هنوز ناشناخته است، اما اغلب در خانواده به طور موروثی وجود دارد. در اکثر موارد، افراد با پوست بسیار روشن تحت تأثیر روزاسه قرار میگیرند. تعداد خیلی زیادی از چرک دانههای جوش مانند قرمزی بر روی پوست ظاهر میشود که به صورت، ظاهری سرخ مانند میدهد.
آنژیوم گیلاسی Cherry Angioma
آنژیوم گیلاسی با ظاهری به شکل نقاط بزرگ قرمز روی پوست رویت میشود. چنانچه لکهها بزرگتر شوند، رنگ آنها از قرمز به آبی تغییر میکند. همانند روزاسه، آنژیوم گیلاسی نیز به صورت ارثی در خانواده دیده میشود. با این حال، گسترش آنژیوم گیلاسی تنها محدود به صورت نمیشود و میتواند در هر قسمت از بدن ایجاد شود. آنژیوم گیلاسی با هیچ گونه بیماری یا اختلالی در ارتباط نبوده و بی ضرر میباشد.
کهیر Hives
کهیر، مانند جوشهای برآمدهی یکدستی بر روی پوست ظاهر میشود. تا حد زیادی از نظر اندازه تفاوت دارند و با ضخامتی به اندازهی چند میلی متر تا چند اینچ وجود دارند. این کهیرها تا حد زیادی در نوسان و تغییر مداومند، به این معنی که ممکن است به سرعت در حال تغییر اندازه و یا موقعیت خود باشند. نیش زنبور عسل، حساسیتهای دارویی، و غیره برخی از علل شایع ایجاد کهیر است. زمینهی ایجاد کهیر اغلب ژنتیکی است.
فولیکولیت Folliculitis
نوع رایج دانه یا جوش پوستی است که به صورت برجستگی قرمز کوچک در
فولیکولهای مو ظاهر میشود. حدود 10 تا 100 برآمدگی که در قسمت خاصی از بدن پراکنده شدهاند. این دانهها ممکن است در قسمتی از بدن که مو رشد میکند، ظاهر شوند. عمدتاً باکتری عامل گسترش این دانهها میباشد.
عرق جوش Heat Rash
همچنین به آن عرق سوز یا جوشهای عرق سوز گفته میشود، که از علل کلاسیک نقاط قرمز بر روی پوست هستند. هنگامی که غدد عرق مسدود میشوند، این دانهها به وجود میآیند که نتیجه آن به دام افتادن عرق داخل پوست است. این امر منجر به بروز برآمدگیهای کوچک بر روی پوست میشود. لباسهای تنگ، چین و چروک در پوست و غیره، برخی از عوامل شایع به وجود آمدن دانههای عرق سوزند.
بثورات پوشک Diaper Rash
لکههای قرمز که بر روی ناحیهی پوشک نوزاد دیده میشود، به احتمال زیاد راش پوشک است. این بثورات میتوانند با هر چیزی نظیر رطوبت به جا مانده از پوشک، رژیم غذایی، حساسیت، عفونت و یا حتی آنتی بیوتیک به وجود آیند. در حین عوض کردن پوشک، لکههای قرمز همراه با احساس سوزش است.
سرخک Measles
سرخک یک عفونت ویروسی بسیار مسری است که پس از ابتلا، علائم ظرف یک هفته یا بیشتر آشکار میشوند. در ابتدا، لکههای مایل به خاکستری سفید (دانههای کوپلیک Koplik's spots) در داخل دهان ظاهر میشود، با این حال، چند روز بعد لکه های قرمز شروع به ظاهر شدن بر روی پوست میکنند. علاوه بر نقطههای قرمز روی پوست، فرد ممکن است از تب، خستگی، آب آمدن از چشم، گلو درد، و غیره نیز رنج ببرد.
نیش حشرات
نقاط قرمز بر روی پوست نیز میتوانند ناشی از گزش پشه کثیف باشد. نقطههای سرخ بر روی پوست نیز میتوانند به علت گزش ساس باشند. محل گزش کک، شپش، مورچه، و کنه نیز مانند لکههای قرمز به نظر میرسند. نیش حشرات خارش آور بوده و یا حتی در برخی موارد دردناکند. گزش همچنین میتواند واکنشهای آلرژیک به همراه داشته باشد.
درمان لکههای قرمز روی پوست
☚درمان لکههای قرمز نمیتواند به کل موارد تعمیم یابد، صرفاً به این دلیل که علت به وجود آمدن آنها متفاوت بوده و بسته به علت نهفتهشان، درمان و داروی لازم تجویز میشود.
☚اگر لکههای قرمز علائم بثورات پوشک باشند، فرد بایستی سعی کند به مدت چند روز به طور کامل از پوشک کردن نوزاد اجتناب کند. علاوه بر این، در این فاصله، نواحی از بدن که پوشک میشد را تمیز و خشک نگه دارید. چنانچه بثورات پوشک در مدت چند روز بعد به خودی خود بهبود نیافت، به پزشک متخصص اطفال کودک خود مراجعه کنید. هرگز بدون مشورت با پزشک از هیچ پمادی استفاده نکنید.
☚مالیدن قسمت داخلی تکههایی از گیاه آلوئه ورا بر روی عرق سوختگی، کمک خواهد کرد که پوست خنک شده و التهاب کاهش یابد. شستشو با بلغور جو دو سر نیز دانهها یا بثورات را تسکین میدهد.
☚ نبایستی پیش از مشورت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی، از درمانهای خانگی استفاده کنید. استفاده از چیزی بدون دانستن علت زمینهای آن میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد.
اگر لکههای قرمز به تازگی پدیدار شده باشند، هر گونه تغییر در مواد غذایی، لوازم آرایشی، لباسهای شسته شده، صابون و غیره را مورد بررسی قرار دهید. برخی حساسیتها نیز میتوانند منجر به ایجاد نقاط قرمز بر روی پوست شوند. در هر صورت، ضرری ندارد که به یک پزشک مراجعه کرده و خود را مورد معاینه و آزمایش قرار دهید.