شله مشهدی یکی از غذاهای محلی مشهد است که در این شهر فقط با اسم شله شناخته میشود. این غذا از خانواده آشها است. مواد اصلی شله مشهدی گوشت، حبوبات و ادویه فراوان است و معمولا برای خوشمزه و مقویتر شدن این غذا، مقداری مغز قلم گاو به آن اضافه میکنند. به دلیل آنکه فرآیند تهیه آن بسیار پر زحمت و پر خرج است، معمولا در خانهها پخته نمیشود و همیشه در حجم زیاد و در مناسبتهای خاص (مخصوصا محرم) و توسط آشپز مخصوص خود تهیه میشود. این غذا برای مشهدیها از اهمیت فراوانی برخوردار است. بد نیست بدانید که عموما در روزهای آخر دهه محرم این غذا پخته میشود.
پختن شله مشهدی، به تجربه بالا، دقت فراوان و حوصله زیاد نیاز دارد.
مواد لازم برای تهیه شله مشهدی:
- 1 کیلوگرم گوشت گردن گوساله و گوسفند بدون استخوان
- 500 گرم چربی گوسفند (دنبه) چرخ شده
- 300 گرم پیاز چرخ شده و بلغور گندم و برنج گرده یا نیمه
- 200 گرم لوبیا سفید، لوبیا چیتی، ماش و نخود
- 3 قاشق غذا خوری پودر جوز هندی
- 1 قاشق غذا خوری پودر زنجبیل و پودر هل
- 1 قاشق غذا خوری فلفل سیاه
- 10 قاشق غذا خوری روغن مایع
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه شله مشهدی:
- ابتدا حبوبات را که از یک روز قبل خیس کردهاید را بپزید. پس از نرم شدن مواد، آنها را مانند برنج آبکش کنید و کناربگذارید.
- چربی گوسفند و پیاز چرخ شده را داخل قابلمه بریزید، گوشت را نیز به همراه کمی نمک به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا بپزد.
- وقتی کاملا پخت، استخوانهای گردن را از گوشت جدا کرده و گوشتها را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.
- بلغور گندم را در آب جوشیده بریزید و روی شعله با حرارت کم قرار دهید. دقت کنید که ریز بجوشد و مرتب آن را هم بزنید.
- بعد از اینکه بلغور پخت، برنج را به آن اضافه کنید.
- هنگامی که برنج لعاب داد، سپس حبوبات آماده شده را به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید.
- وقتی حبوبات کاملا له شد، گوشتهای رشته شده را به مواد اضافه کنید و مجددا به مدت سه ساعت بگذارید تا بجوشد.
- بعد از این که کاملا مواد پخت ادویهها و روغن را درون آن بریزید و آن را به مدت یک ساعت مانند برنج به آن زمان دهید با دمای بسیار پایین به حالت دم برسد.