به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان در برنامه تلویزیونی جهان آرا گفت: تغییر ساختاری در وزارت خارجه صورت گرفته است. تغییر در ساختار وزارت امور خارجه برای چابکتر شدن امور این وزارتخانه است. وزارت خارجه با ساختار جدید تخصصیتر شده و 8 اداره کل در وزارتخانه به وجود آمده است.
وی ادامه داد: کماکان در بحث برجام ابهاماتی وجود دارد و باید در این زمینه روشنگری کرد؛ قطعا نباید هدف مچگیری باشد.
عراقچی در خصوص برجام و توافق ژنو گفت: اگر بخواهیم توافق ژنو را با توافق وین مقایسه کنیم توافق ژنو خط مشی کلی را معین کرد و در طول مذاکرات نسبت به آن به جزئیات پرداختیم. هر دو طرف در ژنو توافق کردند هر کدام همان جایی که هستند بایستند.
یکی از خطوط قرمز بسیار پر رنگ ما عدم توقف غنی سازی ایران بود
وی افزود: یکی از خطوط قرمز بسیار پر رنگ ما عدم توقف غنی سازی ایران بود. در ژنو در خصوص برنامه هسته ای ایران و اقدامات اعتماد ساز و رفع تحریم ها توافقاتی کلی شد و برنامه راه رسیدن به برجام شد.
رئیس ستاد پیگیری برجام تصریح کرد: مساله اصلی ما رفع تحریم ها نبود، یکی از خواسته های اصلی ما بود. خواست و شعار اصلی ما در بحران هسته ای این بود که انرژی هسته ای حق مسلم ما است، همه خواسته ما تثبیت حق مسلم ما بود.
تحریم های مرتبط با هسته ای برداشته شده است
عراقچی ادامه داد: تحریم های مرتبط با هسته ای برداشته شده و در برجام این موضوع دقیقا باز شده است.
وی گفت: من اعتقاد ندارم که ما برای رفع تحریم ها صرفا وارد مذاکره شدیم، اینکه جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل متحد انرژی هسته ای ما را حق مسلم ما بدانند و احترام بگذارند برای ما کافی است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان اظهار کرد: تحریم های اولیه آمریکا از ابتدای انقلاب اسلامی بوده و با ورود به بحث هستهای تحریم های ثانویه هم اضافه شد.
عراقچی افزود: برجام تمام تحریم های هسته ای چه اولیه و چه ثانویه را برداشته است. یک مورد سراغ داشته باشید جایی که مرتبط با هسته ای بوده و هنوز هست بفرمایید. تمام خواسته ما این بود که همزمان با اقدامات ایران تحریم ها هم لغو شود. اروپایی ها هم قبول کردند.
وی تصریح کرد: قوانین کنگره را دولت آمریکا نمی توانست لغو کند، هیات مذاکره کننده آمریکایی به ما گفتند می توانیم این قوانین را تعلیق کنیم چون اختیاری نداریم.
قانون ویزا نقض فاحش و یا نقض برجام محسوب نمی شود
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: در داخل روی این مساله بحث شد و قرار شد که رئیس جمهور آمریکا آنهایی را که اختیار دارد لغو کند. قوانین دستوری و اجرایی لغو شده است.
عراقچی تصریح کرد: به همین دلیل است که اگر آقای ترامپ لغو نکند نقض برجام است چرا که تعهد این موضوع را دارند.
رئیس ستاد پیگیری برجام اظهار کرد: تعهد اصلی آمریکایی ها که لغو رئیس جمهور آمریکا بوده انجام شده است، آنچه که ما به عنوان نقض تعهدات آمریکا قبول داریم و به کمیسیون مشترک برجام هم گفته ایم و همه متعهد شدند که همکاری داشته باشند این است که در دوران ترامپ با شدت بیشتری در پی تخریب فضای برجام هستند و روال جدیدی است.
وی در خصوص قانون ویزا و محدود شدن ورود افرادی به آمریکا به بهانه تهدید تروریستی افزود: افراد اروپایی و آمریکایی که برای تجارت و یا گردشگری قصد ورود به ایران را داشتند را دچار مشکل می کرد و در چارچوب تخریب فضای برجام به حساب می آید ولی نقض فاحش و یا نقض برجام محسوب نمی شود.
آمریکایی ها تکالیف خود را با تاخیر انجام می دهند
عراقچی در خصوص شرایط سرمایه گذاریهای خارجی در ایران گفت: ما در دوسال گذشته موارد مختلفی داشتیم که سرمایه گذاری های خارجی وارد کشور شده است، از زمانی که ترامپ آمده فضای بلا تکلیفی را بوجود آورده که ما مقابله کردیم و به این مقابله با تخریب های آمریکایی ادامه خواهیم داد.
معاون سیاسی ادامه داد: آمریکایی ها تکالیف خود را با تاخیر انجام می دهند. اجازه تحویل و فروش هواپیما ها را داریم و حداقل 10 هواپیما را وارد کردیم و موضوعی برای بحث قطعات و خدمات آنها هم نداریم.
برجام موانع اقتصادی کشور را برداشته است
وی تصریح کرد: برجام موانع اقتصادی کشور را برداشته است. تعهد آمریکا در برجام هم موردی است. تحریم های اضافه ای که توانسته ایم بگیریم بحث هواپیما، فرش و اجازه به شعبات شرکت های اروپایی است که در امریکا هستند و اینها را اضافه بر سازمان در برجام از طرف مقابل گرفته ایم.
عراقچی گفت: در زمان اجرا شدن برجام کارهایی را دو طرف باید انجام می دادند، آنها باید تحریم ها را بر می داشتند و مصوبه شورای امینت را می خواست که شد، ولی کارهای ما چند ماهی طول کشید. رهبری فرموده بودند تعهدات دو طرف باید متناظر باشد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: وقتی کارهای دو طرف انجام شد و طبق وعده هایی که بود کارهای قانونی دو طرف پیش رفت. از دی ماه 94 وارد کار اجرایی برجام شدیم.
دولت قبلی و فعلی آمریکا بازی در آوردند تا ما از مزایای برجام کامل بهره مند نشویم
وی افزود: دولت قبلی و فعلی آمریکا وارد فضا سازی شدند و بازی در آوردند تا ما از مزایای برجام کامل بهره مند نشویم.
عراقچی تصریح کرد: اراک راکتور آب سنگین بود، که آسانترین راه برای بمب هسته ای است و ماده اولیه آن پولوتونیوم را بدست می آورد و مایه نگرانی طرف مقابل بوده است؛ هر چند که ما بنای ساخت بمب نداشتیم. آنها اصرار داشتند که باید اراک را جمع کرد و رهبری فرموده بودند که ماهیت آب سنگین اراک باید حفظ شود.
رئیس ستاد پیگیری برجام اظهار کرد: آنها گفتند شما اراک را جمع کنید، ما خودمان برای شما راکتور آب سنگین و یا آب سبک پیشرفته می سازیم و هزینه آن را هم می دهیم ولی قبول نکردیم. پیشنهاداتی دادند به ما و طراحی هایی را ارائه کردند که در نهایت ما نپذیرفتیم.
وی گفت: سازمان انرژی اتمی گفت ما کاری می کنیم که کار درست شود و دانشمندان ایرانی و آمریکایی چندین جلسه بحث داشتند که آیا طرح ایرانی ها برای کاهش پلوتونیوم موثر است یا نه که در نهایت تایید کردند.
قانون ایسا نقض برجام است
عراقچی گفت: در لوزان قبول کردند که با طراحی مجدد قلب راکتور اراک به فعالیت خود ادامه دهد. آنها گفتند باید قلب راکتور اراک را از بین ببرید، اما کارشناسان ما گفتند که ما این را برای موزه می خواهیم ولی داخل لوله های آن را بتن می ریزیم.
وی ادامه داد: به لحاظ فنی ما ماهیت اصلی آن را با قلب جدید راکتور اراک حفظ کردیم. آنها دستور العمل داشتند و اسم راکتور اراک را در جلسات مذاکرات نمی آوردند.
معاون سیاسی افزود: اراک را ما بردیم ولی جنگ رسانه ای آن را باختیم و در داخل هم حرف ما را باور نکردند، حرف طرف آمریکایی را باور کردند. با سازنده قبلی راکتور قرارداد داریم که طراحی های راکتور جدید را ساختند و روی جزئیات و سوخت آن در حال کار هستند و همه اینها با همکاری چینی ها است.
عراقچی گفت: برگشت پذیری یعنی چی؟ یعنی برنامه ای که آنها بترسند، در حال ساخت قلب راکتور هستند و به موقع هم ساخته خواهد شد.
معاون سیاسی تصریح کرد: قانون ایسا نقض برجام است و به کمیسیون مشترک هم این موضوع را بردیم.
عراقچی تصریح کرد: الان رئیس جمهور آمریکا نگاهی که به برجام دارد، عباراتی که گفته خیلی تعجب آور است و گفته توافقی احمقانه است.
وی افزود: به تعهدات آمریکا چه نهادی باید نظارت کند، آژانس یک نهاد فنی است و بر برنامه هسته ای همه کشورها نظارت دارد. آیا شورای امنیت، دادگاه لاهه؟ هیچ کجا به جز خودمان نسبت به شش قدرت جهانی نمی توانیم رجوع کنیم.
معاون سیاسی گفت: ما کمیسیون حقوق بشر را در سطوح مختلف فعال می کنیم و اگر اصلاحی نشد از برجام خارج می شویم.
ادامه دارد...