شناسه : ۷۵۸۱۹۲ - شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۳۱
پروبیوتیک دوای سندرم روده تحریک پذیر
پروبیوتیک یک موضوع داغ در دنیای تغذیه و سلامت است، به ویژه در بین افرادی که مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر هستند (IBS)
پروبیوتیک یک موضوع داغ در دنیای تغذیه و سلامت است، به ویژه در بین افرادی که مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر هستند (IBS). سندروم روده تحریکپذیر یک بیماری است که منجر به ایجاد درد در ناحیه شکمی و تغییر نحوه فعالیت رودهها میشود. باور بر این است که متعادل کردن میزان باکتریها در روده میتواند تا حدود زیادی از عوارض این بیماری پیشگیری کند.
سندروم روده تحریکپذیر چیست؟
سندروم روده تحریکپذیر یک بیماری مزمن است که با درد در شکم و احساس ناراحتی در این ناحیه مشخص میشود. معمولا در این بیماری نفخ معده و مشکلات دفع مثل اسهال و یبوست شایع است. این بیماری در حدود 20 درصد از بالغین را مبتلا میکند و در زنان تقریباً سه برابر بیشتر از مردان است. علت اصلی بروز این بیماری کاملا مشخص نیست ولی تحقیقات پیشنهاد میدهند که تغییرات در دستگاه گوارش مثل عفونت، تغییر تعادل باکتریایی، حساسیت به غذای خاص، مشکلات جذبی کربوهیدرات و التهاب روده از عوامل شایع آن است. خوردن برخی از غذاها میتواند بروز این بیماری را تحریک کند ولی به احتمال زیاد یکی از عوامل اصلی تحریک کننده این بیماری استرس است. این بیماری معمولا وقتی تشخیص داده میشود که فرد برای یک تا دو بار در هفته مشکلات گوارشی را تحمل میکند، مثل درد و سختی دفع مدفوع.
پروبیوتیکها چه هستند
در دستگاه گوارش و عملکرد اصلی جذب و هضم مواد غذایی توسط باکتریهای مفید صورت میپذیرد، و این باکتریها در حفظ سلامت بدن نقش بسیار اساسی دارند. اما به علل مختلف تعادل باکتریهای موجود دستگاه گوارش به هم میخورد. پروبیوتیک در واقع باکتریهای مفید یا مخمر زنده هستند که در مواد غذایی و گاهی مکمل غذایی یافت میشوند. امروزه پروبیوتیک برای بهبود سلامتی و تعادل دادن به باکتریهای دستگاه گوارش مصرف گستردهای دارند. علاوه بر آن، این ترکیبات میتوانند به کاهش وزن، بهبود سلامت قلبی عروقی و همینطور تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک کند.
چگونه مصرف پروبیوتیک به سندروم روده تحریکپذیر کمک میکند
تعداد قابل توجهی از مطالعات علمی انجام شده روی تاثیر پروبیوتیک بر روی سندرم روده ملتهب انجام شده است. نتیجه این تحقیقات نشانگر این است که بین تعادل سطح باکتری مفید در روده و مصرف پروبیوتیک رابطه وجود دارد. از باکتریهای معروف پروبیتیک میتوان به لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتر اشاره کرد. یکی از علائمی که در افراد مبتلا به سندرم روده ملتهب دیده میشود این است که تعداد باکتریهای مضر در روده آنها بسیار بالاتر است.
در کل مصرف پروبیوتیک میتواند با مکانیسم مختلف به بهبود این عوارض کمک کند، که از جمله آن میتوان به کاهش رشد باکتریهای مضر، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، کاهش التهاب، کند کردن حرکت روده بزرگ، و کاهش تولید گاز در دستگاه گوارش اشاره کرد.