ماهان شبکه ایرانیان

برنامه‌های هشتادسالگی کتابخانه ملی تشریح شد

برنامه‌های هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی تشریح شد.

برنامه‌های هشتادسالگی کتابخانه ملی تشریح شد

به گزارش ایسنا، اشرف بروجردی رییس اسناد و کتابخانه ملی ایران در آیین افتتاح نمایشگاه «هشتاد سال با کتابخانه ملی» و نشست خبری ویژه برنامه‌های هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی که امروز (شنبه، پنجم اسفند) در ساختمان قدیم کتابخانه ملی در خیابان 30 تیر برگزار شد بیان کرد: کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران که سابقه هشتادساله دارد امروز به عنوان کتابخانه‌ای منحصر به فرد در غرب آسیا است و می‌تواند یک فرصت استثنایی برای اهالی فرهنگ باشد.

او ادامه داد: این مجموعه منابع غنی و مکتوباتی را که صاحبان اندیشه این مرز و بوم از خود به یادگار گذاشته‌اند پاسداری می‌کند، به علاوه فرصتی را برای علاقه‌مندان اختصاص داده تا بتوانند از منابع این مجموعه در راستای تبادل اندیشه‌ها استفاده کنند.


بروجردی با بیان اینکه کتابخانه ملی مرجعی برای تمام اندیشمندان است گفت: با وجود این خصیصه در کتابخانه ملی بر ما لازم است تا همواره در راستای ارتقای این مجموعه تلاش کنیم.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برنامه‌های هفته نکوداشت هشتادمین سالگرد کتابخانه ملی سخن گفت و ادامه داد: یکی از ویژگی‌های برگزاری این نکوداشت این است که دولت دوازدهم بتواند بخشی از اقدامات فرهنگی خود را در قالب این مراسم در معرض عموم جامعه و قضاوت اندیشمندان قرار دهد. این در حالی است که تلاش دولت یازدهم و دوازدهم در طول این مدت همواره این بوده که اهمیت این حوزه را به مردم بشناساند به گونه‌ای که دیگران بتوانند از آن بهره‌برداری مناسب داشته باشند.

او یکی از اقدامات انجام‌شده در این زمینه را جلوگیری از سرقت آثار و کتاب‌های خطی دانست و افزود: دولت تدبیر و امید با اختصاص 20 میلیارد اعتبار برای خرید کتاب‌ها، جلوگیری از سرقت آن‌ها و بازگردانی این آثار به مخازن کتابخانه و بهرمند کردن اندیشمندان از این منابع اقدامی را انجام داد که تا امروز بی‌سابقه بوده است.


بروجردی اضافه کرد: در عرصه اسناد گفت‌وگویی در خصوص دستگاه‌هایی که تولید صنعت دارند  رایزنی کردیم تا منابعی که وجود دارد به سازمان اسناد و مرکز آرشیو بازگشته و نگهداری شود.

بروجردی خاطرنشان کرد: علاوه بر این در حوزه زیرساختی کتابخانه ملی و مرکز آرشیو ملی ایران و در زمینه ایمن‌سازی و ارائه فضای امن برای حفظ و نگهداری، اقدامات خوبی انجام شده است. همچنین به دنبال به‌روزسازی هستیم و تلاش کرده‌ایم تا بتوانیم فضای امن خوبی را حفظ کنیم و برای جلوگیری از ضایعاتی که ممکن است خساراتی را وارد کند تلاش می‌کنیم.


او ادامه داد: یکی از کارهایی که درصدد انجام آن هستیم رونمایی از سایت و اپلیکیشنی است که به تازگی در کتابخانه ملی راه‌اندازی شده و همچنین فهرست‌نویسی تمام منابع فارسی که در ایران و جهان وجود دارد. ما امروز به دنبال این هستیم که تمام منابع را که به دست نویسندگان ایرانی در هرکجای دنیا نوشته شده گردآوری و فهرست کنیم اما ورود به این عرصه مستلزم عزم و اراده ملی و حرکت صاحبان اندیشه است.

اشرف بروجردی با بیان کارهای درنظر گرفته‌شده در هفته نکوداشت کتابخانه ملی اظهار کرد: در این راستا جشنی برگزار خواهد شد که سفیران کشورها و مقامات ارشد جمهوری اسلامی در آن حضور خواهند داشت. همچنین برای اولین بار رییس ایفلا خانم گلوریا پرز سالمرون به ایران خواهند آمد که حضور او فرصتی برای کتابداران و علاقه‌مندان به حوزه کتاب و کتابداری خواهد بود.

او به «دانشنامه ایران‌زمین» اشاره کرد و گفت: این دانشنامه با مشارکت سازمان فرهنگ و ارتباطات آماده شده و تمامی منابع موجود و مرتبط با حوزه کتابداری در این دانشنامه فهرست شده و در روز چهارشنبه هفته جاری از آن رونمایی خواهد شد.

بروجردی با بیان اینکه امروز هزارمین نفر تاریخ شفاهی خود را به کتابخانه ملی ارائه کرد، گفت: از این رو بنا داریم در بزرگداشت هشتادسالگی کتابخانه ملی از افرادی که اسنادی را به این مجموعه داده‌اند طی مراسمی قدردانی کنیم.


او اظهار امیدواری کرد، این موضوع به یک فرهنگ تبدیل شود و افرادی که کتاب یا سندی در اختیار دارند آن را به کتابخانه ملی تحویل دهند زیرا آنها میراث متعلق به همه مردم هستند.

بروجردی همچنین به برخی برنامه‌های تدارک دیده‌شده به مناسبت هشتادسالگی تاسیس کتابخانه ملی که از 5 تا 9 اسفندماه برگزار می‌شود، اشاره کرد و گفت: رونمایی از اپلیکیشن کتابخانه ملی، وب‌سایت سازمان اسناد، سخنرانی رییس ایفلا (رییس فدراسیون بین‌المللی انجمن‌ها و موسسات کتابداری) در جمع کتابداران، رونمایی از «دانش‌نامه ایران‌زمین» و «معجم المخطوطات العراقیه» و مراسم ثبت عصر جامع التواریخ در حافظه جهانی یونسکو از جمله این برنامه‌ها است.


رییس کتابخانه ملی سپس به دیجیتالی کردن منابع کتابخانه اشاره و اضافه کرد: یک نقیصه در کار وجود دارد که امیدواریم با همکاری دولت دوازهم به سمتی حرکت کنیم که همه منابع دیجیتال شود و به راحتی در اختیار عموم قرار گیرد.

بروجردی با بیان اینکه دبیرخانه کمیته ملی حافظه جهانی در کتابخانه ملی واقع است، گفت: در تلاش هستیم آثار منحصر به فرد ایران را ثبت جهانی کنیم. در این راستا کارگروه‌هایی هم شکل گرفته تا منابع را بر اساس استانداردهای یونسکو برای ثبت جهانی ارائه کنند.

رییس کتابخانه ملی ادامه داد: هفت سال بود که ارتباطات فرهنگی 10 کشور عضو اکو قطع بود و علی‌رغم اینکه دبیرخانه کتابخانه‌های ملی در کتابخانه ملی بود، عملا کار تعطیل شده بود اما امسال برای اولین بار نشست کتابخانه‌های عضو اکو را با مدیریت کتابخانه ملی در کشور تاجیکستان شاهد بودیم.

او راه‌اندازی یک سایت را برای تبادل فرهنگی و مبادلات کتابخانه‌ای میان این 10 عضو اکو از نتایج نشست یادشده برشمرد.

بروجردی همچنین از ارتباط گسترده‌تر کتابخانه‌های بزرگ کشور (مهتاب) در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: تعامل با کتابخانه‌های بزرگ کشور از جمله کتابخانه‌های مجلس، آستان قدس رضوی و مرعشی نجفی می‌تواند به تبادل منابع و اطلاعات بیانجامد.

او در پاسخ به سوالی درباره خدمات کتابخانه ملی و ساعت‌های فعالیت آن گفت: بر اساس قانون، این کتابخانه نهادی علمی، پژوهشی و خدماتی است که باید به مراجعان در هر سه حوزه خدمت ارائه کند.

او با بیان اینکه مراجعان می‌توانند در فضایی آرام در این کتابخانه به مطالعه بپردازند، افزود: این کتابخانه 24 ساعته به جز روزهای اول فروردین، عاشورا و بیست و یکم ماه مبارک رمضان فعالیت دارد.

رییس کتابخانه ملی درباره برنامه در نظر گرفته‌شده برای ساختمان قدیم سازمان اسناد و کتابخانه ملی واقع در خیابان 30 تیر هم توضیح داد: تملیک این ساختمان در اختیار کتابخانه ملی است و در دوره‌هایی بخشی از آن در اختیار وزارت علوم و مجلس شورای اسلامی بود اما سال آینده این بخش‌ها به کتابخانه بازگردانده خواهد شد. مهمترین برنامه‌ای که برای ساختمان قدیم در نظر گرفته شده، انتقال بخشی از اسناد و کتاب‌های مرجع به آن برای دسترسی مردم به آنها است.

بروجردی همچنین درباره برنامه‌های گلوریا پرز سالمرون، رییس ایفلا، در تهران توضیح داد: وی نشستی تخصصی را با کتابداران ایران و همچنین سفری به شیراز برای بازدید از کتابخانه ملی شعبه شیراز خواهد داشت.

او در پاسخ به سوال دیگری گفت: افرادی که اسناد و کتاب‌های خطی و ارزشمند در اختیار دارند در صورتی که تمایل به فروش داشته باشند کتابخانه آنها را خریداری می‌کند و از افرادی هم که تمایل به اهدای این اسناد دارند به روش‌های مختلف تقدیر و تجلیل می شود زیرا دستیابی به این اسناد که میراث فرهنگی کشور به شمار می‌روند، بسیار دشوار است.

معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز در ادامه این نشست گفت: یکی از وظایف کتابخانه ملی، حفظ میراث مکتوب است از این رو طرح حافظه دیجیتال در دست اقدام است؛ طرحی که در آن قرار است اطلاعات واسپاری، پردازش و اطلاع‌رسانی شود.

فریبرز خسروی با بیان اینکه از ابتدای فعالیت کتابخانه ملی، تولید اطلاعات به صورت کتاب بوده است، افزود: امروزه کتابخانه‌های ملی سراسر دنیا به سمت تولید منابع دیجیتال رفته‌اند، به عبارتی اطلاعاتی در حال شکل‌گیری به شکل دیجیتال است.

او ادامه داد: حسب وظیفه باید تولیدات ایرانیان را گردآوری کنیم، این تولیدات شامل اسناد دستگاه‌ها و ادارات، وب‌سایت‌های طراحی‌شده و عکس‌های تولیدی است. همچنین باید زمینه‌های لازم سخت و نرم‌افزاری برای شروع طرح حافظه دیجیتال فراهم شود.

همزمان با افتتاح نمایشگاه «هشتاد سال با کتابخانه ملی» که امروز (شنبه، پنجم اسفند) با حضور بروجردی در ساختمان قدیم کتابخانه ملی در خیابان 30 تیر صورت گرفت، مراسمی هم به همین مناسبت در کتابخانه‌های دانشگاه تهران، آستان قدس رضوی، مرعشی نجفی، 30 تیر و 12 شعبه استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان