ایستادن بر فراز ابرها همواره یکی از رویاهای شیرین دوران کودکی بوده است. اکنون با سفر به روستای فیلبند مازندران می توان به این خواب و خیال کودکی جامه واقعیت پوشاند. روستای فیلبند مازندران از توابع شهر بابل است که بر فراز اقیانوسی از ابر ایستاده و مناظر بی نظیرش هملنند تابلوهای نقاشی سورئال هر گردشگری را مجذوب خود می کند. با اینکه روستای فیلبند بخشی از شهر بابل است اما جاده بابل به این روستا خاکی بوده و شیب و پیچ های زیادی دارد و شاید محلی باشد برای آفرود بازانی که پی هیجان می گردند ولی برای گردشگران عادی راه بهتری وجود دارد. از جاده هراز و سنگچال آمل دسترسی به فیلبند ساده و سهل است.
طبیعت زیبای مازندران
روستای فیلبند مازندران از مرتفع ترین روستاهای آمل است و در ارتفاع 2700 متری از سطح دریا ایستاده استو این روستا که از توابع دهستان خوشرود است سکنه دائمی ندارد و طبق سر شماری سال 1390 تنها سه خانوار در ان جا حضور دارند و در فصل زمستان تقریبا خالی از سکنه است اما فیلبند ییلاق مردم روستای دیواکاقع است و در فصل گرما اهالی بندپی غربی به خنکای آن پناه می برند. این اهالی گویش طبری دارند و با این زبان شیرین با یکدیگر سخن می گویند و در گویش محلی روستای خود را فیلبن می نامند. برای سفر به روستای فیلبند هیچگاه به گزارشات هواشناسی اطمینان نکنید چرا که آب و هوای این منطقه به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و در یک روز می توان شاهر بارش برف، تابش آفتاب و بازندگی بود. چشم انداز روستای فیلبند مازندران در بیشتر اوقات یک اقیانوس پر از ابر است و آن قدر این صحنه زیبا و دیدنی است که می توان ساعت ها به آن خیره شد و چشم بر نداشت.
نمای متفاوت در هر زمان
در روزهایی که ابرها در میان کوه نمانده و رفته اند چشم انداز جنگل های هیرکانی و البرز مرکزی از نظر زیبایی چیزی کم از اقیانوس ابر ها ندارد و مناظر سرسبز با خانه های شیروانی، تصویر روستای ییلاقی فیلبند را در روح و ذهن هر گردشگری حک می کند. در میان چراگاه ها و مراتع زیبای و مبهوت کننده این بخش مازندران، قطعا طعم سیب زمینی های مرغوب این منطقه نیز از یادتان نخواهد رفت و شاید تا مدت ها هیچ خوراکی زیر زبان تان مزه ندهد.
شروع فصل بهار
روستای فیلبند به بام شرقی مازندران شهره است زیرا در جوار قله اندوار و حصین بن قرار دارد که ارتفاعی معادل 3392 متر دارد. امام زاده قاسم نیز با بقعه سفید رنگ خود در ارتفاع 2500 متری از نشانه های زیارتی فیلبند است که فضایی روحانی را بر بلندای کوه و بر بالای اقیانوس ابرها ایجاد کرده است. البته دانستن این نکته ضروری است که روستای فیلبند خیلی زود زمستانی می شود و خیلی دیر زمستان از آن رخت بر می بندد. این روستا حدودا هفت ماه از سال را زیر برف و بدون سکنه به استراحت می پردازد و همه راه های ارتباطی آن تقریبا قطع می شود اما با شروع فصل بهار و سبز شدن زمین، ییلاق نشینان مازندرانی با شور و نشاطی وصف ناپذیر به فیلبند باز می گردند و زندگی از نو در میان جویبار ها و آواز پرندگان به جریان می افتد.
فرهنگ و آداب و رسوم
جاده منتهی به فیلبند که از سنگچال می گذرد پر پیچ و خم است. با این که سنگچال به زیبایی های منحصر به فرد خود تنها 5 کیلومتر با فیلبند فاصله دارد اما همین مسافت 5 کیلومتری اختلاف ارتفاع این دو روستای استان مازندران را به 700 متر می رساند و باعث شده این مسیر، یکی از مسیر های زیبای کوهستانی ایران زمین باشد. البته وجه تسمیه فیلبند هم احتمالا از مصائب همین سفر پر پیچ و خم حاصل گردیده است. روستای فیلبند یا همان فلبند از دو بخش فل و بند تشکیل شده است. فل در گویش محلی به معنای خستگی است و بند هم بار معنایی برابر با نتوانستن دارد. با این اوصاف روستای فیلبند در گویش محلی به جایی اطلاق می شود که از شدت خستگی توان هیچ کاری در آن نیست و به نظر می رسد این مسیر پر تاب و پیچ، در این ارتفاع همه اهالی را در زمانی که خبری از ماشین و تکنولوژی نبوده، از تاب و توان می انداخته است.
زمان سفر
برای رسیدن به فیلبند مازندران بهتر است اواخر اردیبشت ماه تا اوایل مهر ماه را انتخاب کنید و در حد فاصل 25 کیلومتری جاده هراز به آمل به طرف روستای سنگچال بروید. البته اگر اهل سفرهای زمستانی هستید و امکانات لازم را دارید می توانید جز معدود گردشگرانی باشید که مناظر پوشیده از برف روستای فیلبند را دیده اند و مجذوب سفیدی و طبیعا زمستانی آن منطقه شده اند. روستای فیلبند در فصل گرما پذیرای هزار و دویست خانوار ییلاق نشین است که در فصل سرما همگی ان را ترک می کنند. از دیگر مواهب روستای فیلبند چشمه های بزرگ و کوچک این منطقه است که به دلیل داشتن فلوئور بالا مورد استقبال بازدید کنندگان واقع شده است و از برکت وجود این چشمه ها، اهالی رویتا همگی استخوان بندی مجکم و استواری دارند. چشمه عجیب دیگری که باعث شهرت بیشتر روستای فیلبند مازندران گردیده، چشمه کوچک لار است که املاح معدنی فراوان موجود در آن برای درمان درد کلیه معجزه می کند و بسیار مفید است.
مراسم و آئین سنتی
هر ساله در فیلبند مراسمی در هفته آخر مرداد ماه برگزار می شود که بازدید کنندگان زیادی را به خود جذب کرده است. این مراسم سنتی شامل کشتی لوچو همراه با موسیقی محلی و غذاهای لذیذ خاص آن اقلیم است که البته همراهی اهالی را با لباس محلی به دنبال دارد. این روستا دارای دو تکیه تاریخی نیز است که دیدن شان خالی از لطف نیست و البته امام زاده ای نیز در داخل روستای فیلبند قرار دارد به نام امام زاده یحیی که نزد اهالی احترام خاصی دارد.در ماه های گرم تابستانی می توانید با سفر به فیلبند مازندران علاوه بر تجربه خنکایی دلچسب، روح و روان خود را در آرامشی بی نهایت غرق کنید و از قدم زدن بر فراز اقیانوسی از ابر لذت ببرید. حسی که شاید در هیچ کجای جهان توان یافتنش را نداشته باشید.