ماهان شبکه ایرانیان

موج "حذف مناطق حفاظت شده" توسط دولت به راه افتاده است

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست با انتقاد از تصمیم شورای عالی محیط زیست مبنی بر کاهش مناطق حفاظت‌شده کشور گفت: در حال حاضر یک جریان و موجی به راه افتاده که اعلام می‌کند این مناطق حفاظت شده چه قدر به درد مردم می‌خورد و این مناطق را حذف کنیم!

موج "حذف مناطق حفاظت شده" توسط دولت به راه افتاده است

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست با انتقاد از تصمیم شورای عالی محیط زیست مبنی بر کاهش مناطق حفاظت‌شده کشور گفت: در حال حاضر یک جریان و موجی به راه افتاده که اعلام می‌کند این مناطق حفاظت شده چه قدر به درد مردم می‌خورد و این مناطق را حذف کنیم!

به گزارش ، محمد درویش در گفت‌‌وگو با باشگاه خبرنگاران پویا درباره مصوبات اخیر شورای عالی محیط زیست مبنی بر کاهش حدود 77 هزار هکتاری این مناطق اظهار کرد: بنابر که تعهدی که ایران در سال 2010 و در اجلاس ناگویا به امضا رساند، باید مناطق حفاظت شده کشورمان تا سال 2020 حدود 17 درصد خاک ایران را شامل شود.

وی خاطرنشان کرد: در زمان اجلاس ناگویا، وسعت مناطق حفاظت شده حدود 10 درصد خاک کشورمان بود که باید این مقدار تا دو سال آینده (2020) 7 درصد هم افزایش یابد.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست گفت: در حال حاضر حدود دو سال به موعد زمان تعهد ایران در اجلاس ناگویا باقیمانده است و به جای اضافه شدن به مناطق حفاظت شده، شاهد کاهش مناطق حفاظت شده کشور هستیم.

اضافه شدن یک درصد به مناطق حفاظت شده طی 8 سال

به گفته درویش، از سال 2010 تاکنون فقط یک درصد به مناطق حفاظت شده اضافه شده و ایران باید در این زمینه توجه ویژه‌ای داشته باشد.

وی افزود: انتظار می‌رود که شورای عالی محیط زیست در دولتی که خود را محیط زیستی می‌داند به تلاش فزاینده برای افزایش مناطق حفاظت شده اقدام کند نه اینکه 77 هزار هکتار را از وسعت مناطق حفاظت شده بکاهد.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست با بیان اینکه 10 میلیون هکتار از مناطق کشورمان جزوه مناطق حفاظت شده محسوب می‌شود، گفت: شورای عالی محیط زیست قرار است حدود 77 هزار هکتار از این مناطق را کاهش دهد که رقم محسوسی محسوب نمی‌شود اما مناطقی که قرار است از حیطه حفاظتی خارج شوند، حائز اهمیت هستند.

درویش توضیح داد: مسئله از این جهت اهمیت دارد که نه تنها تلاشی برای افزایش قلمرو نشده بلکه کاهش مناطق حفاظت شده مدنظر است و از همه مهمتر به واقع شدن این مناطق در زاگرس و ارسباران بازمی‌گردد.

محدوده زاگرس و ارسباران مهمترین نقاط کاهش مناطق حفاظت شده

وی افزود: اغلب این 28 منطقه که حدود 77 هزار هکتار می‌شود در محدوده زاگرس و ارسباران قرار دارد که اتفاقاً از لحاظ تنوع زیستی هم بسیار مهم محسوب می‌شود.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست اظهار کرد: وسعت مناطق حفاظت شده در محدوده زاگرس و ارسباران حدود 7 درصد از مناطق استانی است یعنی ما نتوانستیم که کمترین مناطق حفاظت شده را در زاگرس و ارسبارن داشته باشیم و حتی به 10 درصد هم نرسیده است.

درویش با برشمردن دلایل 11 درصدی بودن مناطق حفاظت شده ایران تصریح کرد: امروز حدود 11 درصد کشورمان به مناطق حفاظت شده اختصاص دارد که بخشی از آن شامل مناطق بیابانی است و این به ظاهر جبران کمبود این مناطق را انجام داده اما نباید از وسعت مناطق زاگرس و ارسباران کم شود.


وی به گزارش شورای عالی محیط زیست هم اشاره کرد و گفت: در گزارش شورای عالی محیط زیست تاکید شده که برای تعارض با بخشهای نظامی، صنعتی و شهری از وسعت برخی مناطق کم و بر برخی مناطق اضافه می‌کنیم که باید از شورای عالی محیط زیست پرسیده شود که شما چگونه برای رفع تعارض با مناطق صنعتی، راهکار کاهش مناطق حفاظت شده را مطرح می‌کنید؟!

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست یکی از مشکلات دولت دهم را عدم تصویب مناطق حفاظت شده در شورای عالی محیط زیست دانست و تاکید کرد: دستگاههای ذیربط به نبود گزارش شورای عالی محیط زیست تاکید داشتند که در حال حاضر این گزارش به کاهش مناطق حفاظت شده رای داده است.

به گفته درویش، البته مسئولان ذیربط مدعی اضافه شدن 5 هزار هکتار به مناطق حفاظت شده هستند که اگر مقدار آن از 77 هزار هکتار کم شود، حدود 72 هزار هکتار از مناطق حفاظت شده کاسته خواهد شد.

کاهش مناطق حفاظت شده رویکردی غم‌انگیز و ناامیدکننده

وی رویکرد صورت گرفته در کاهش مناطق حفاظت شده را غم‌انگیز و ناامید‌کننده دانست و تاکید کرد: انتظاری که افراد از دولت حسن روحانی به عنوان دولت محیط زیستی دارند، جز این تصمیمات کنونی بوده است.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست گفت: چرا به این نتیجه دست یافته‌ایم که باید برای حل مشکل مردم از وسعت مناطق حفاظت شده کاسته شود؛ چرا نتوانسته‌ایم از هنر و درایت خود بهره بگیریم که مردم حاشیه مناطق حفاظت شده از مواهب کیفیتی بیشتری و لذتهای بیشتری برخوردار باشند نه اینکه مردم احساس کنند که معیشت آنها در مناطق حفاظت شده با خطر روبه‌رو می‌شود.

درویش افزود: موضوع غم‌انگیز‌تر این است که فقط یک نفر در میان تمامی اساتید و مسئولان جلسه شورای عالی محیط زیست با کاهش سطح مناطق حفاظت شده مخالفت کرد و پیشنهاد آن فرد هم مورد موافقت قرار نگرفت.

پیشنهاد اصلی کاهش سطح مناطق حفاظت شده از سوی سازمان محیط زیست

وی با بیان اینکه پیشنهاد این برنامه با سازمان محیط زیست بوده است، گفت: پیشنهاد کاهش سطح مناطق حفاظت شده از سوی سازمان محیط زیست بوده و پیش از آن نیز با استانداران هماهنگی‌های لازم انجام گرفته است.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست اظهار کرد: وقتی که قبح کاهش سطح مناطق حفاظت شده بریزد، آرام آرام شتاب کاهش مناطق نیز افزایش می‌یابد.

راه افتادن جریان مخالفت با حفظ مناطق حفاظت شده

درویش ادامه داد: در حال حاضر یک جریان و موجی به راه افتاده که اعلام می‌کند این مناطق حفاظت شده چه قدر به درد مردم می‌خورد و اصلاً این مناطق را حذف کنیم و اجازه دهیم که مردم به زندگی بپردازند!!

مناطق حفاظت شده ذخایر ژنتیکی کشور

وی تصریح کرد: متاسفانه مسئولان ذیربط متوجه نیستند که این مناطق به نوعی ذخایر ژنتیکی یک ملت هستند و متعلق به یک نسل محسوب نمی‌شوند و به همه افراد و نسلها تعلق دارد؛ شاید روزی دانش ما به جایی برسد که مزیتهای این مناطق را بیشتر از پیش درک کنیم.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست اظهار کرد: سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اصل 90 یا سایر نهادهای نظارتی باید به ماجرای کاهش سطح مناطق حفاظت شده ورود یابند.

درویش تاکید کرد: دولت به هیچ عنوان حق ندارد ذخایر ژنتیکی را نابود کند و ما باید این مناطق را بنابر معاهده بین‌المللی ناگویا به 17 درصد برسانیم.

وی درباره این پرسش که عواقب عدم اجرای توافقنامه ناگویا برای کشورمان چه خواهد بود، گفت: حداقل عواقب این موضوع این است که وقتی به تعهداتمان عمل نکنیم، جامعه جهانی نسبت به ایران به عنوان کشوری بی‌مسئولیت نگاه می‌کند و وجه جهانی ما خدشه‌دار خواهد شد که امیدواریم به این مهم نیز توجه ویژه‌ای شود.

کلانتری و نابود کردن محیط زیست کشور

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست با بیان اینکه یکی از رویکردهای کلانتری نابود کردن محیط زیست کشور است، گفت: حتی شاهدیم که حسن روحانی به استانداران اعلام کرده که سختگیریها را کنار گذاشته‌‌ایم و شما کارها را انجام دهید یعنی برخی مشاغل با آزاد کردن طرحهایی که در زمان ابتکار مجوز ارزیابی دریافت نکرده بود برای ایجاد اشتغال آماده شده است.

فاش شدن دلیل برکناری ابتکار در سازمان محیط زیست

درویش افزود: با چنین سخنانی شاید دلیل برکناری معصومه ابتکار به سختگیری‌های انجام شده در زمان وی باز گردد و در حال حاضر این سختگیری‌ها کاهش یافته است.

عدم اجرای روند قانونی در ارزیابی‌های زیست محیطی

وی به عملکرد کلانتری در صدور ارزیابی‌های زیست محیطی اشاره کرد و گفت: هیچ کدام از مجوزها روند قانونی طی نکرده است.

مدیرکل سابق دفتر آموزش سازمان محیط زیست تصریح کرد: برخی از مجوز ارزیابی‌های صادر شده به اشتغال پایدار و توسعه توجه ندارد یعنی یک صنعت یا اشتغال در محلی که نباید ایجاد شود بنا خواهد شد و این واقعیت‌های اقلیمی و مشکلات زیست محیطی دیده نمی‌شود.

درویش با بیان اینکه مسئولان ذیربط بعد از صدور برخی ارزیابی‌ها خوشحال به نظر می‌رسند، گفت: در حال حاضر برخی افراد خرسند هستند اما واقعیت این است که در گذشته جلوی ارزیابی‌هایی گرفته می‌شد که اگر اجرای آن صورت می‌گرفت برخی مشکلات زیست محیطی را برای کشور به‌دنبال داشت.

گفتنی است، جلسه شورای عالی محیط زیست چندی قبل به‌ریاست حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور تشکیل شد که در نهایت مقرر شد که بعضی از این مناطق حفاظت‌شده، در نقاط مختلف کشور افزایش یا کاهش داشته باشند.

قرار است بنابر مصوبه دولت حدود 77‌هزار هکتار از مناطق حفاظت‌‌شده مورد ‌بازبینی واقع شود و کاهش پیدا کند.


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان