در حالی که بیل گیتس به عنوان یک میلیاردر، بشردوست و کارآفرین برنامهای بسیار منظم و فشرده دارد؛ اما همچنان وقت پیدا میکند تا به معرفی کتاب هم بپردازد.
جدای از چند رمانی که معرفی کرده، بقیهی کتابها در مورد موضوعاتی است، که بنیاد خیریهی او در آنها فعال است. اغلب آنها در مورد سیستمهای حمل و نقل، اینکه ملتها چگونه میتوانند به صورت هوشمندانه رشد کنند، چطور یک سازمان را هدایت کنیم و چطور تغییرات اجتماعی میتوانند سودبخش باشند، هستند.
در این مطلب قصد داریم به کتابهایی که او در 5 سال گذشته مورد نقد قرار داده و البته چشماندازش را تغییر داده است نگاهی بیندازیم.
رقص پا در کار؛ نظرات وارن بافت از سال 1966 تا 2012 در مورد همه چیز، نوشته شده توسط کارول لومیس
مشهور است که وارن بافت و بیل گیتس دوستان بسیار نزدیکی هستند و به یکدیگر کتاب توصیه میکنند و در کمپینهای خیریهی متعلق به هم شرکت میکنند.
پس جای تعجب نیست که گیتس از کتاب «رقص پا در کار» که مجموعهای از مقالاتی است که توسط وارن بافت، برای مجلهی فورچون نوشته شده، تعریف کند.
گیتس میگوید: هر کسی که کتاب را بخواند 2 برداشت از آن خواهد داشت:
اول اینکه وارن بافت چقدر در اجرای دیدگاهها و اصول سرمایهگذاریهایش در طول دوران کاریاش استوار و ثابت قدم بوده است.
دوم اینکه تحلیل و فهم او از کسب و کار و بازار بینظیر است. من در سال 1996 نوشتم که تا حالا فردی را ملاقات نکردهام که به اندازهی او در مورد کسب و کار دیدگاهی روشن داشته باشد. او همچنان همانگونه است.
گیتس نتیجه میگیرد که وارد شدن به ذهن بافت، استفادهای ارزشمند از زمان است.
ساختن جهانی مدرن؛ مواد و مادیت زدایی، نوشته شده توسط واکلاو اسمیل
گیتس میگوید که واکلاو اسمیل نویسنده مورد علاقه اوست. او یک دانشمند علوم محیط زیست است که در مورد موضوعات تاریخی مثل: انرژی و ابداعات مینویسد.
آخرین کار او «ساختن جهانی مدرن»، توجه گیتس را به خود جلب کرده است.
او مینویسد: این موضوع شاید دنیوی به نظر برسد، اما مسئلهی مواد (اینکه چقدر از آنها استفاده میکنیم و چقدر به آنها نیاز داریم) عامل کلیدی در کمک به فقیرترین افراد جامعه است. به این موضوع توجه کنید که چطور در 100 سال گذشته کیفیت زندگی افراد در ایالات متحده و سایر کشورهای ثروتمند بهبود پیدا کرده است. ما میخواهیم که این تغییرات برای همه انسانها در 50 سال آینده رخ بدهد.
گیتس اشاره میکند: برای اینکه بدانیم مقصد بعدی ما کجا خواهد بود، ابتدا باید بدانیم کجا بودهایم و اسمیل یکی از منابع دانستن این مطلب است.
انقراض ششم؛ تاریخ غیرطبیعی، نوشته شده توسط الیزابت کولبرت
گیتس میگوید: فراموشی این مسئله که زندگی امروز ما بخشی از تاریخ جهان است، امری بسیار راحت است. کتاب الیزابت کولبرت کمک میکند تا این اشتباه را تصحیح کنیم.
گیتس میگوید: انسانها در سراسر دنیا جاده میکشند، گونههای مختلف جانوری را مجبور به جابهجایی میکنند، بیش از حد ماهیگیری میکنند، اقیانوسها را اسیدی میکنند و ترکیب شیمیایی رودخانهها را تغییر میدهند.
او ادامه میدهد: دانشمندان علوم طبیعی تایید میکنند که تا حالا 5 انقراض در تاریخ زمین روی داده است و کولبرت به ما نشان میدهد که فعالیتهای بشری آن را به سمت ششمین انقراض پیش میبرد.
امتحان استرس؛ بازتاب بحرانهای مالی، نوشته شده توسط تیم گایتنر
گیتس به عنوان مدیر عامل مایکروسافت در مرکز یک سیستم پیچیده ایستاده است. تیموتی گایتنر هم به عنوان رئیس بانک مرکزی آمریکا چنین وضعیتی داشت و سقوط ساختار مالی و بحران مالی را به خوبی دیده بود.
گیتس میگوید: گایتنر تصویری متقاعدکننده و انسانی از اینکه مبارزه با فروپاشی نظام مالی بینالمللی چگونه است را به ما نمایش میدهد. در عین حال تصویری از مبارزهی او با منتقدان در داخل و خارج دولت و حس گناهی که از عدم حضورش نزد خانواده دارد را به ما ارائه میکند. سیاستهایی که باید در مقابله با بحرانهای مالی اتخاذ شود، همیشه جنجالی بوده است. اما دانستن آن برای عموم مفید است تا درک درستی از حقیقت ماجرا داشته باشند.
فرشتگان برتر طبیعت ما؛ چرا جنایت کاهش یافته است، نوشته شده توسط استیون پینکر
در این کتاب، دانشمند علوم شناختی دانشگاه هاروارد، استیون پپنکر؛ در مورد تاریخ خشونت مینویسد.
گیتس تاکید میکند که این یکی از مهمترین کتابهایی است که او خوانده است.
او اشاره میکند که پینکر شواهد زیادی را ارائه میکند که بشر رفته رفته کمتر خشونت ورزیده است و در طی هزاران سال گذشته بیشتر از خود رفتارهای انسانی به نمایش گذاشته است.
گیتس همچنین اشاره میکند که این کتاب فقط یک تحقیق تئوری محض نیست؛ بلکه بر روی کارهای انسانی او هم تاثیر گذاشته است.
او میگوید: با اینکه من در کل انسان خوشبینی هستم، اما خواندن این کتاب تلنگر بزرگی به من زد تا دوباره در مورد راهبردهای بنیادهای خیریهام بازنگری کنم.
مردی که به دنیا نان داد؛ نوشته شده توسط لئون هسر
با وجود اینکه گیتس میتواند با هر کسی ملاقات کند اما نمیتواند با نورمن بورلاگ، دانمشند علوم کشاورزی و بشردوستی که حرکت انقلاب سبز (یک سری ابتکارات که اثر عمیقی بر روی برطرف کردن گرسنگی انسانها گذاشته است) را هدایت میکرد، ملاقات کند.
گیتس میگوید: اگرچه خیلیها نام نورمن بورلاگ را نشنیدهاند اما به احتمال زیاد او تا کنون نسبت به هر کس دیگری تا حالا جانهای بیشتری را نجات داده است. تخمین زده میشود که گونههای مختلف و جدید دانههای او جان یک میلیارد نفر را از گرسنگی نجات داده است. اغلب آن افراد در هند و پاکستان زندگی میکنند.
نورمن بورلاگ برندهی جایزه صلح نوبل، مدال آزادی ریاست جمهوری و مدال طلای کنگره شده است. او یکی از هفت نفری است که به این افتخار نائل شده است. بورلاگ، برای گیتس الگویی است که کارهای زیادی را انجام داده است.
او میگوید: نورمن بورلاگ منحصر به فرد است. او هم مهارتهای آزمایشگاهی دارد و هم میتواند دانشمندان جوان را تربیت کند و هم اینکه آنقدر چرب زبان است تا دیوان سالاریهای دولتی را پشت سر بگذارد.
این کتاب به شما اجازه میدهد تا وارد زندگی فردی بشوید که جان یک میلیارد نفر را نجات داده است.
ماجراجوییهای تجارت؛ 12 داستان از دنیای وال استریت، نوشته شده توسط جان بروکز
در سال 1991 گیتس از بافت پرسید که کتاب مورد علاقه او چیست. بافت در جواب، یک نسخه از این کتاب، که مجموعهای از داستانهای مجله نیویورکر در مورد جان بروکز است را برای گیتس فرستاد. اگرچه داستانهای این کتاب مربوط به نیم قرن گذشته است، اما این کتاب مورد علاقهی گیتس است.
گیتس میگوید که کتاب به ما یادآور میشود که اصول ایجاد یک کسب و کار موفق همچنان ثابت باقی مانده است.
به عنوان مثال: در تمام تلاشهایی که برای ایجاد یک کسب و کار میشناسیم عامل انسانی به چشم میخورد. مهم نیست که شما محصولی فوقالعاده، نقشهی تولید و برنامهی بازاریابی حساب شده داشته باشید؛ شما همچنان به انسانهایی مناسب، برای اجرای نقشههای خود نیاز دارید.
قلدر منبر؛ تئودور روزولت، ویلیام هوارد تافت، و عصر طلایی روزنامه نگاری، نوشته شده توسط دوریس کرنز گودوین
دقیقا مثل ما، گیتس هم از اینکه تئودور روزولت (رئیس جمهور سابق آمریکا) قادر بوده چنان تاثیری را بر روی جامعهی خود بگذارد شگفت زده است.
به همین دلیل، گیتس از بیوگرافی که گودوین تهیه کرده سپاسگزار است. چرا که او توانسته از زاویهی نگاه ریاست جمهوری به تغییرات جامعه نگاهی بیندازد.
گیتس در تحلیل خود از این کتاب مینویسد: تغیرات اجتماعی چگونه رخ میدهند؟ آیا به خاطر علائمی است که یک رهبر تاثیرگذار روی جامعه میگذارد یا پای عوامل دیگری در میان است؟
گیتس اشاره میکند: اگرچه روزولت تلاش کرد در همان اوایل دوران کاریاش، اصلاحات سیاسی را ایجاد کند، اما تا زمانی که روزنامهنگاران، مردم را در حمایت از تغییر بسیج نکرده بودند، هیچ تغییری صورت نگرفت.
پروژه رزی؛ رمانی نوشته شده توسط، گرام سیمسیون
گیتس رمانها را مورد بررسی قرار نمیدهد؛ اما پروژهی رزی که توسط همسرش ملیندا توصیه شده است، یک انتخاب عجیب است.
او مینویسد: هر کسی که گاهی هم عقلانی رفتار میکند به عنوان یک قهرمان شناخته میشود. در این مورد داستان پروفسور ژنتیکی که دچار سندرم اسپرگر میباشد و به دنبال پیدا کردن همسری برای خود است. ملیندا فکر میکرد که من از بخشی از کتاب که شخصیت داستان در مورد تنظیم بهینهی برنامهی خودش کمی بیش از حد وسواس به خرج میدهد خوشم میآید. البته او درست فکر میکرد.
کتاب سرگرمکننده، عمیق و تکاندهنده است.