در یادداشت حامد شفیق با عنوان «حال و روز کتاب در سال عاشقی اقتصاد» که در اختیار ایسنا قرار گرفته آمده است: شاید بتوان گفت که سال ١٣٩٧ متفاوتترین سال اقتصادی در دهه 90 خواهد بود. سالی سرشار از فرصت و تهدید، سالی آکنده از امید و دلواپسی، سالی که فعالان اقتصادی ممکن است تجربههای جدیدی از بهبود وضعیت اقتصادی داشته باشند و شاید هم روزهای سخت و دشواری داشته باشند.
اما بههر حال سال ٩٧، "سال تکروی اقتصادی" است و در پایان سال سخنان متفاوتی از سوداگران و کسبه میشنویم، سخنانی که بعضا ناقض نظر همکاران و دوستان دیگر خواهد بود.
برای روشن شدن منظور از "سال تکروی اقتصادی"، ناگزیرم که بعضی موارد را اجمالا توضیح دهم:
اول اینکه شاخصهای اقتصادی در این سال لزوما مانند سالهای گذشته تغییر نکرده، به عنوان مثال افزایش تورم احتمالا با رونق اقتصادی نسبت معکوسی نخواهد داشت؛ به این معنا که ممکن است هر دو با هم افزایش یا کاهش پیدا کند.
دوم اینکه همین دو شاخص در طول سال سیر یکنواختی نخواهند داشت و هر فصل و بعضا هر ماه قصه خاص خود را داشته و بعضا متفاوت از ماه پیشین خواهد بود.
سوم کاهش محسوس تسلط دولت و تعیینکنندگی آن بر بازار، موجب افزایش اتفاقات پیشبینینشده، و در پی آن نوسانات غیرمنتظره شاخصها خواهد بود.
چهارم، اخبار هشداردهنده از بانکها سیر صعودی داشته و بنگاههای مالی و اعتباری برای حل معضلات خود، احتمالا تصمیمات متفاوتتری از گذشته خواهند گرفت که بعضا فرصتهای جدید و بعضا تهدیدهایی برای فعالان اقتصادی خواهد بود.
در مجموع اگر بخواهیم در سال 97 رفتارهای اقتصاد را در یک جمله بیان کنیم، باید بگوییم اقتصاد در این سال عاشقی خواهد کرد، و رفتار مالیخولیایی و کاملا متناقضی از خود نشان خواهد داد و به قول مولانا:
از قضا سرکنگبین صفرا فزود
روغن بادام خشکی مینمود
آنچه گفته شد همه و همه نشاندهنده آن است که در سال پیش رو سرنوشت کاری هر یک از ما کتابفروشان بیش از گذشته به رفتارهای خود ما بستگی دارد و "فردمحور" است؛ فلذا سه توصیه مهم در این سال برای همکاران عزیز کتابفروش دارم:
"پرکاری": به معنای حضور مستمر و مداوم در محل کار و رصد اتفاقات، به ویژه میزان خرید و تناسب آن با فروش و نظارت دائم بر رفتار کارمندان و اهمیت جدی به خواستههای مشتریان.
"نظم": با تاکید جدی بر نظم مالی و کم کردن محسوس رسوب انبار، کاهش جدی سرقت از فروشگاه و در آخر نظارت دقیق بر فاکتورهای خرید و فروش، دقت در تاریخ اسناد پرداختی و بهطور خلاصه مانیتورینگ مستمر عملیات مالی.
"فرصتطلبی مثبت": با این توضیح که در سال جدید که سالی اقتصادمحور است و سال کالای ایرانی هم نامگذاری شده، همه فعالیتهای اقتصادی لزوما رشد ندارند، اما پایانههای فروش کتاب باید در یک کلمه چابکتر شوند و با کاهش عملیات ناخواسته مانند هزینههای مخفی، عملیات و هزینهها را شسته و رفتهتر کنند.
در این رهگذر حتما پیشنهادهای جدید و خوبی به شما خواهد شد که لازم است با درایت، تدبیر و فرصتطلبی آنها را جدی گرفته و مدیریت کنید. در آخر تاکید میکنم امسال بهرهمندی از مشاور خوب، بهترین راهکار افزایش موفقیت خواهد بود.