کاربران اینترنت ایران سال نوی خود را با این خبر آغاز کردند که باید به زودی با تلگرام، یکی از محبوبترین سرویسهای اینترنتی سالهای اخیر خداحافظی کنند؛ خبری که تا کنون بارها تکذیب و مجدداً مطرح شده است. حالا گفته میشود این تصمیم که هنوز قطعی هم نشده، زمان مشخصی ندارد اما روز گذشته دبیر شورای عالی فضای مجازی در اظهار نظر تازهای، خبر داده که اگرچه تصمیم قطعی نیست، «اما هر آن ممکن است شرایطی برای انسداد تلگرام پیش بیاید».
از ابتدای مطرح شدن احتمال فیلترینگ تلگرام، بیشتر از کاربران عادی، افرادی که درآمد مستقیم از این پلتفرم داشتند نگران شدند؛ افرادی که یا با مدیریت شبکههای اجتماعی و یا فروش محصولات در آن امرار معاش میکردند. این در حالی است که دولت فعلی، یکی از ماموریتهای اصلی خودش را اشتغالزایی میداند و بازوی کسبوکارهای نوپا در این میان میتوانند نقش بسیار تاثیرگذاری در بهبود شرایط اشتغال در کشور داشته باشند.
سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی در رابطه با این قسمت از نگرانی برای فیلترینگ تلگرام، در یک برنامه رادیویی گفت: «ما به دنبال پیامرسانی با کاربران بالا و قابلیت اشتغالزایی هستیم. تاریخی برای مسدود کردن تلگرام مطرح نشده، اما از کسب و کارها و موسساتی که کانالهای زیادی دارند دعوت شده از پیامرسانهای خارجی به پیامرسانهای داخلی کوچ کنند.»
دبیر شورای عالی فضای مجازی همچنین این خبر را میدهد: «به کسانی که با کوچ پیامرسانهای خارجی به داخلی کسب و کارشان دچار اختلال میشود، بیمه بیکاری تعلق میگیرد.»
اگرچه چنین اقدامی در نگاه اول شاید بتواند یک اتفاق مثبت به حساب بیاید اما دبیر شورای عالی فضای مجازی جزییات بیشتری را در مورد این طرح منتشر نکرده است و مشخص نیست چنین بیمهای با چه شرایطی به افراد تعلق میگیرد. از طرف دیگر، آیا این یک نشانه صریح برای انسداد دیر یا زود تلگرام نیست؟
وزیر ارتباطات، که رییس جمهور وعده نرفتن دست او روی کلید فیلترینگ را داده بود، به تازگی در اینستاگرام خود، برای کاربرانی که از ساختار فیلترینگ آشنایی ندارند، مواردی را روشن کرده است. یکی از این موارد این است که وزارت ارتباطات «مرجع تصویب و تصمیم پالایش (فیلترینگ) یا رفع آن نیست».