ماهان شبکه ایرانیان

تالاب‌خواری

درخواست از ابتکار برای ورود به پرونده تالاب‌خواری

عرصه منابع‌طبیعی در کشور هر روز آب می‌رود؛ یک روز جنگل‌خواری روز بعد کوه‌خواری و دریا‌خواری اما این‌بار نوبت به تالاب‌خواری رسیده است.

درخواست از ابتکار برای ورود به پرونده تالاب‌خواری

عرصه منابع‌طبیعی در کشور هر روز آب می‌رود؛ یک روز جنگل‌خواری روز بعد کوه‌خواری و دریا‌خواری اما این‌بار نوبت به تالاب‌خواری رسیده است.

به گزاش به نقل از روزنامه قانون، اتفاق عجیبی که درباره این تالاب‌خواری در انزلی رخ داده است سکوت معنا‌دار اداره محیط زیست استان گیلان است. محیط زیستی که همیشه یک پای اعتراض و شکایت از متخلفان بود، هیچ واکنشی به این موضوع نشان نداده است. ایران روزگاری سرآمد حفاظت از تالاب‌های جهان بود و کنوانسیون حفاظت از تالاب‌های جهان،کنوانسیون رامسر را راه‌اندازی کرد. اما هم‌اکنون در لیست قرمز این کنواسیون قرار گرفته است و بسیاری از تالاب‌های کشور از لیست آن خارج شده‌اند و بسیاری نیز در صف انتظار خروج از این کنوانسیون هستند.

بی‌تفاوتی محیط‌زیست به تالاب‌خواری

دبیر پویش پاسداری از میراث فرهنگی و طبیعی در گیلان به «قانون» درباره تالاب‌خواری در انزلی گفت:« یکی ازمعضلات تالاب‌های استان گیلان دخل و تصرف‌هایی است که وجود دارد . گاهی اوقات این دخل و تصرف‌ها توسط اشخاص حقیقی و گاهی اوقات نیز توسط ارگان‌های دولتی و غیردولتی صورت می‌گیرد. متاسفانه اداره محیط زیست گیلان درباره تالاب‌خواری که در انزلی رخ داده، درجریان بوده اما تاکنون سکوت کرده است». او درباره تخلف صورت گرفته در تالاب انزلی گفت:« زمین تصرفی به مساحت 3.5 هکتار در بستر تالاب انزلی واقع شده است که بخش بزرگی از زمین با مساحت 2.8 هکتار در داخل منطقه‌ حفاظت‌شده‌ سیاه‌کشیم قرار داشته و فقط 5500 متر مربع آن در حریم کیفی 150 متر حد بستر واقع شده است. در این رابطه نامه‌ای از طرف شرکت آب‌منطقه‌ای گیلان به شماره‌ی 2850/111 مورخ1395/7/12 خطاب به دکتر محمدپور، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گیلان، فرستاده شده است که تاکنون هیچ واکنشی از طرف سازمان و اداره کل حفاظت محیط‌زیست، که متولی حفاظت از مناطق چهارگانه است، صورت نپذیرفته که جای شگفتی دارد. حال پرسش این است چگونه به‌راحتی بخشی از تالاب انزلی واگذار شده است و بعد از واگذاری حتی به اشخاص دیگرفروخته شده است و مسئولان محیط‌زیست هیچ واکنشی به آن نشان نداده‌اند. در دهه 70 بخشی از هیات واگذاری اراضی درقالب تفاهم‌نامه، زمین‌هایی را به بومیان برای پروش ماهی و کشت واگذار می‌کردند اما هیچ‌گاه سند این اراضی به اشخاص واگذار نشده است. هدف از اجرای این طرح در آن زمان کمک به معیشت جوامع محلی و حفاظت از محیط زیست بوده است». محمدیان با اشاره به کوتاهی اداره محیط زیست گیلان عنوان کرد:« انزلی علاوه‌بر اینکه یک تالاب بین‌المللی ثبت شده است، جزو مناطق چهارگانه حفاظت شده نیز محسوب می‌شود. به‌نظر من حفاظت از این تالاب برای اداره محیط‌زیست گیلان مهم نیست چراکه اگر مهم بود واحد یگان حفاظت محیط زیست و واحد حقوقی آن تاکنون اقدامی درجهت برخورد با متصرف انجام داده بودند».

تالاب‌خواری برادر نماینده مجلس

محمدیان افزود:« این تالاب‌خواری توسط بردار یکی از نمایندگان مجلس عضو فراکسیون محیط زیست مجلس انجام شده است. احتمال می‌دهیم که شخص نماینده در جریان تخلف برادر خود نبوده است اما پس از رسانه‌ای شدن این موضوع انتظار برخورد قاطع با این موضوع را از او داریم».

درخواست از ابتکار برای ورود به پرونده تالاب‌خواری

پویش پاسداری از میراث فرهنگی و طبیعی استان گیلان طی نامه‌ای به معصومه ابتکار ،درخواستی را درباره‌ دخل و تصرف در تالاب بین‌المللی انزلی و بی‌توجهی مدیرکل محیط‌زیست گیلان نسبت به این رویداد، مطرح کرد. این نامه که خطاب به معاون محترم رییس‌جمهور و ریاست سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور، نوشته شده و به مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایاتِ سازمان حفاظت محیط‌زیست، مرتضی فرید، نیز رونوشت شده است، به سکوت تامل‌برانگیز اداره‌کل محیط زیست گیلان نسبت به تصرف و تغییر کاربری در تالاب بین‌المللی انزلی توسط برادر یکی از نمایندگان مجلس پرداخته است.

نویسندگان این نامه درخواست کرده‌اند: «با توجه به مصوبات صورت‌جلسه مورخ 1391/12/14 تعیین حد بستر تالاب انزلی در شرکت مدیریت منابع آب ایران (موضوع نامه‌ شماره‌92/144/2284 مورخ92/2/15)، ضمن تایید رقوم ارتفاعی 24.7 متر به‌عنوان حد بستر تالاب انزلی، در بند 2 آن مقرر شده است که مشاور، پروژه‌‌ «مطالعات کاربری‌های مجاز بستر و حریم تالاب» را با همکاری سازمان حفاظت محیط‌زیست تعیین و در نقشه‌ نهایی ارائه کنند که این موضوع مهم همانند دیگر پروژه‌های تالاب انزلی به سادگی از نظر متولیان نادیده گرفته شده است. نقشه‌ حد بستر تالاب بین‌المللی انزلی از سوی سرکار عالیه ریاست محترم سازمان طی نامه‌ شماره‌93/61801 مورخ 93/12/28 به وزیر محترم نیرو به تایید رسیده است. از شما خواهشمندیم ضمن توجه دادنِ مدیریت اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان به بیانات مقام معظم رهبری مورخ 03/12/17 جهت پیگیری موضوع یادشده دستورات مقتضی را به ایشان صادر نمایید».

تالاب انزلی با مساحتی برابر 19300 هکتار دارای43/7239 هکتار مناطق تحت مدیریت است. این تالاب از شمال از طریق سوسر روگا زیر پل غازیان با دریای خزر ارتباط دارد وبه سبب ویژگی‌های تالاب در سال 1973 در کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب بین‌المللی ثبت شد.

ورود بیش از 11 رودخانه به تالاب و همجواری با دریای خزر و قرارگیری در مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر آبزی، سبب شکل‌گیری سیستم خاصی شده و ارزش اکوسیستمی ویژه‌ای به این تالاب بخشیده است. حضور گونه‌های متعدد گیاهی و بیش از 200 گونه پرنده، از جمله گونه‌های کمیابی چون اردک سرسفید و آنقوت و درنا و... که در فصول مختلف قابل مشاهده‌اند، ارزش پژوهشی و تحقیقاتی بالایی را به این تالاب داده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان