به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، نصراله جهانگرد روز شنبه در بیست و دومین کنفرانس ملی سالانه کامپیوتر ایران اظهار داشت: در راستای تکالیفی که شورای عالی فضای مجازی برای سازمان ملی فناوری اطلاعات تعیین کرده است، مرکز ملی تبادلات سرویس ها و اطلاعات کل کشور را برپا می کنیم به نحوی که تمام فعالیت هایی که در کشور وجود دارد، از طریق این سیستم ارائه شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: در زمان حاضر بیش از هزار سرویس در کشور وجود دارد که با ترکیب آنها نزدیک به هفت هزار نوع خدمت ارائه می شود.
وی خاطرنشان کرد: در مرکز ملی تبادلات سرویس ها و اطلاعات کشور، این خدمات در 14 خوشه تقسیم بندی شده اند به عنوان مثال، خوشه سلامت و بیمه که کل خدمات بیمه و سلامت را در یک پلتفرم مشترک دراختیار کاربران قرار می گیرد و همین اتفاق در حوزه های کشاورزی، انرژی، سیاسی و امنیتی، اقتصادی و فرهنگی رخ خواهد داد.
جهانگرد ادامه داد: به این ترتیب، شهروندان با احراز هویت و آدرس مکانی از این خدمات برخوردار می شوند و می توانند از این خدمات به وسیله اپلیکیشن موبایل استفاده کنند و اکنون تست های آن انجام شده و به زودی همراه با سرویس ها در اختیار عموم مردم قرار خواهد گرفت.
وی با بیان این که تحولات دنیا بیش از پیش با موضوع فناوری اطلاعات، عجین و آمیخته شده است، گفت: فناوری ارتباطات و اطلاعات اگر تنها یک تلفن زدن باشد عدد بزرگی در بازار دنیا به خود اختصاص نمی دهد ولی با ابزارهایی که کمپانی های جدید خلق کرده اند و به پلتفرم های کسب و کار، فناوری های صنعتی، شیمیایی و پزشکی تبدیل شده، سهم بزرگی از اقتصاد جهان را از آن خود کرده است.
جهانگرد تصریح کرد: امروزه پلتفرم ها، قطعات الکترونیک و فرآیندها به قدری پیچیده و پیشرفته شده اند که ما به سطح فرآوری دیتا در اندازه های عمومی رسیده ایم و ترکیب این موضوع با دیجیتال شدن تمام پدیده ها، نوعی هوشمندی را در اختیار کاربران قرار می دهد.
وی ادامه داد: موضوع اینترنت اشیا که در دنیا شروع شده و در میانه راه است، به معنی نماد دیجیتالی شدن و هویت دادن به هر پدیده ای است که انسان در دنیای مادی با آن روبه رو است.
معاون وزیر ارتباطات یادآور شد: امروزه روی یک بستر مش شده (mesh) و دیجیتالی و پیکربندی شده، می توانید انفورماتیک داشته باشید، دی ان ای انسانی داشته باشید و با تشخیص دی ان ای و بیماری فرد و کشف زنجیره دی ان ای و تغییرات کروموزمی، داروی اختصاصی برای هر فرد بسازید و همین مباحث موجب افزایش گستره صنعت فناوری اطلاعات بزرگ می شود.
وی با طرح این سوال که آیا ما در دنیای پیش رو، نظاره گر هستیم و یا می توانیم شریک این تغییرات باشیم؟ گفت: این سوال پیش روی ما دانشگاهیان، شرکت های خصوصی و مدیران و سیاستگذاران این حوزه است که باید پاسخ مناسبی برای آن بیابیم.
جهانگرد در تبیین وضعیت امروز صنعت ارتباطات و اطلاعات کشور گفت: صنعت ارتباطات و اطلاعات ایران از لایه برقراری ارتباط (communication) به لایه انتقال داده ها (data transmission) منتقل شده ایم به این معنی که پلتفرم ارتباطات، نسبتا خوب شده و در سطح ملی، همه جا به هم وصل است دسترسی ها نسبتا خوب شده و در سطح انتقال داده، هم وضعیت در حال بهبود است و در حوزه جمع آوری اطلاعات، ذخیره اطلاعات، فرآوری انتشار آنها همین وضعیت وجود دارد.
رییس سازمان فناوری اطلاعات تصریح کرد: در ایران، اقتصاد بازار هم از اقتصاد ارتباطات به اقتصاد انتقال داده ها نزدیک می شود، مثلا تا سه سال قبل که نسل سوم و چهارم موبایل راه اندازی نشده بود، بیشترین درآمد اپراتورهای ما از محل خدمات پیامک sms و صدا voice بود ولی الان انتقال داده و شبکه های اجتماعی در حال جایگزینی ارتباطات است و به این ترتیب، سهم درآمدی اپراتورها به عنوان بزرگترین شرکای ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، از دیتا بیشتر می شود.
وی هشدار داد: در شرایط جدید، هر اپراتوری که این تحول را درک نکند و توسعه شبکه های اجتماعی و بسترهای مبتنی بر مش (mesh) انجام ندهد بازارهای خود را از دست می دهد.
به گزارش ایرنا، از میان چندین سیستم بیسیم کلان و بزرگ که زیربنای ارتباطی آنها وابسته به تجهیزات منحصربه فرد فرستنده گیرنده است، شبکه مش مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم شبکه سازی مش خودبهبود است به این معنی که شبکه میتواند راه اندازی شود و زمانی که یکی از گرهها نابود شده یا اتصالات در حال نابودی است، شبکه میتواند به کار خود ادامه دهد و در نتیجه، اطمینان و تضمین مناسبی در این مدل شبکه به وجود می آید.
معاون وزیر ارتباطات درباره برخی اقدامات صورت گرفته در سه سال اخیر بیان داشت: در دو سال و نیمی که از شروع کار نسل سوم و چهارم تلفن همراه کشور گذشته است، بیش از 100 هزار اَپ (اپلیکیشن های تلفن های هوشمند) فارسی درست شده است و با اینکه ممکن است برخی بگویند که بسیاری از این اپ ها به لحاظ ایده، کپی است باید در جواب آنها گفت که مصرف این اپ ها یک واقعیت و نیاز است و معتقدیم کپی در این حوزه، منطق نازلی نیست.
وی از تمایل سازمان فناوری اطلاعات با دانشگاه ها در بحث توسعه تکنولوژی خبر داد و تصریح کرد: ابایی نداریم که بگوییم در اجرای پروژه های خود با دانشگاه های ممتاز و دانشجویان قوی تر کار می کنیم.
جهانگرد ادامه داد: ساختار کل شبکه ارتباطی ایران به لحاظ معماری شبکه ای، تقریبا از حدود 70 سال قبل که از ورود مخابرات و فناوری ارتباطات به ایران می گذرد، مبتنی بر توزیع صدا بوده و یک ساختار خوشه ای داشته است ولی اکنون این معماری شبکه تغییر کرده است و برهمین اساس و برای پاسخگویی به ترافیک شبکه، در مراکزی که از نظر ترافیک، سنگین تشخیص داده شده است، 'گیت وی' Gateway (درگاه مخابراتی) نصب کردیم که تاکنون 7 گیت وی در شهرهای تهران، تبریز، مشهد، شیراز، اصفهان، قم و اهواز نصب شده است.
وی خاطرنشان کرد: برپایه همین تغییرات، مثلا در قم که در ترافیک صدا (voice ) ما نبوده است اکنون در ترافیک دیتا هست و جالب اینکه میزان ارسال (send) در قم بیشتر از سایر مناطق است زیرا این شهر به عنوان قطب تولید محتوای دینی و مذهبی شده و در سطح جهان از آن استفاده می شود.
جهانگرد به تفاهم های صورت گرفته با کشورهای هلند و سوئد برای انتقال کپی سوئیچ های آدرس دهی به داخل ایران اشاره کرد و گفت: این کار به ما اجازه می دهد بتوانیم ترافیکی را که به آدرس دهی منتقل می شود، در سطح ملی توزیع کنیم.
به گفته وی، روزانه بیش از 50 میلیون تراکنش در کشور، آدرس دهی می شود که کپی سوئیچ آدرس دهی که مرکز اصلی آن در هلند است، به داخل کشور آورده شده و به زودی کپی گیت وی هم که در سوئد است، به ایران آورده می شود.
معاون وزیر ارتباطات یادآور شد: اینترنت در سطح جهان، 13 سرور اصلی دارد که سه تای آن درسوئد، ژاپن و هلند است و 10 سرور در آمریکاست و ترافیک به این ترتیب، توزیع و همه مناطق دنیا از این سوئیچ ها آدرس دهی می شود که برای نمونه، آدرس دهی کل خاورمیانه و آفریقا از سوئیچ هلند است و آدرس دهی های اروپا و شمال آسیا و روسیه از سوئد و بقیه از ژاپن است.
وی تاکید کرد: با انتقال کپی سوئیچ آدرس دهی ها، تسلط ما از نقطه نظر مدیریت ترافیک داخل کشور، کامل شده است و با توزیع اطلاعات در گیت وی ها، ترافیک با سرعت بیشتری توزیع می شود، درحالی که قبلا کل ترافیک به تهران می آمد و دوباره توزیع می شد ولی الان در مراکز گیت وی رفته است و به زودی در اپراتورها می رود.
بیست و دومین کنفرانس ملی سالانه کامپیوتر ایران با حضور دبیر شورای عالی فضای مجازی، رییس سازمان فناوری اطلاعات و جمعی از صاحبنظران حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از امروز 21 اسفندماه در دانشگاه صنعتی شریف گشایش یافت و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت.
علمی**1055**
خبرنگار : زینب کارگر **انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با کانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:irnaelm@https://telegram.me