دنیای موبایل و تلفنهای هوشمند یکی از بازارهای پرتبوتاب دنیای تکنولوژی است. از همان روزهای آغازین ظهور تلفنهمراه تاکنون همواره کمپانیهای تولیدکننده موبایل دست از رقابت برنداشته اند و در تلاشند جزو بهترینهای بازار این حوزه بشوند و جایگاه خود را حفظ کنند.
در این میان کشورهای مهم دنیا به تولید موبایل روی آوردند و جالب اینکه چین نیز بیکار ننشسته و در این عرصه خوش درخشیده است. چین که در هر زمینهای به تولید اجناس ارزانقیمت مشهور است و فروش و محبوبیت جالبتوجه خود را از همین راه بهدست آورده، در حوزه موبایل هم همین مسیر را در پیش گرفته و با تولید تلفنهای هوشمند ارزانقیمت فروش جالبتوجهی کسب کرده است.
البته در کنار قیمت کم اجناس چینی کیفیت پایین نیز همیشه به چشم میخورده است، ولی هرچه هست قیمت محصولات بهویژه در حوزه موبایل آنقدر چشمگیر است که کیفیت بهچشم نمیآید.
همچنین آمارها نشان از این دارد که تولیدکنندگان چینی در حوزه تلفن هوشمند توانستهاند محصولاتی با جدیدترین امکانات و قابلیتها عرضه کنند و کیفیت محصولاتشان هم کم از دیگر کمپانیهای مطرح کشورهای دیگر نداشته باشد، در عین حال قیمت نهایی فروش از دیگران کمتر باقی بماند.
درواقع شواهد و گزارشها نشان میدهد کیفیت موبایلهای چینی خیلی هم کم از دیگر برندها ندارد و کمپانیهای چینی در این حوزه نهتنها تلاش کردهاند کیفیت قابلقبولی عرضه کنند، بلکه پا را فراتر گذاشتهاند و دائم در حال برتری جستن از دیگر برندها هستند و سعی در پیشروی در برخی ویژگیهای موبایلها مانند بهترین دوربین یا قدرتمندترین باتری هستند و جالب اینکه در این زمینه موفق هم عمل کردهاند.
حالا دیگر چین را به جرات میتوان بزرگترین تولیدکننده تلفنهای همراه هوشمند در دنیا دانست. این کشور در بازه زمانی ژانویه تا جولای 2017 بیش از 820 میلیون تلفن همراه تولید کرده و این رقم جالبتوجه نشاندهنده رشد 4/ 3 درصدی تولید در این بازار است.
تولیدکنندههای مطرح
آنطور که از آمار و ارقام برمیآید چین در چهار، پنج سال اخیر در بازار تلفن هوشمند خوش درخشیده است. در سالهای پیش دو کمپانی نامآشنای اپل و سامسونگ در این بازار سرآمد بودند و سهم قابلتوجهی از بازار را در اختیار داشتند و کمپانی دیگری پیدا نمیشد که بتواند خود را به این دو برساند و در کنار آنها بایستد، ولی چند سالی میشود که کمپانیهای چینی نهتنها خود را به اپل و سامسونگ رساندهاند، بلکه برای آنها رقیب و حتی تهدید جدی بهشمار میروند.
در سالهای گذشته کمپانیهای هوآوی و شیائومی رشد قابلتوجهی در بازار موبایل داشتهاند و حالا این سیر رشد تولیدکنندههای موبایل چینی تمامی ندارد.
سال گذشته نام کمپانی چینی دیگری در لیست پرفروشها دیده شد؛ BBK Group. این کمپانی بزرگ مالک چندین برند موبایل مانند وانپلاس و اپو است و جالب اینکه در سهماهه پایانی 2017 فروش کل موبایلهای این برندها که تحت مالکیت BBK Group هستند، از فروش کمپانیهای اپل و سامسونگ بیشتر بوده است. این آمار از ظهور تولیدکنندههای چینی همواره همین بوده و این کمپانیها هر سال رشد قابلتوجهی دارند.
هوآوی در سال 2017 سود خود را به 6 درصد رساند که البته این رشد را مدیون گوشیهای سری میت و سری P. بوده است. این شرکت در سهماهه سوم 2017 با عرضه 1/ 39 میلیون دستگاه گوشی هوشمند رشد سالانه 1/ 16 درصدی را تجربه کرد. اوپو یکی دیگر از تولیدکنندههای تلفنهمراه در چین است که در سال 2017 توانست مقام چهارم سودآوری در حوزه موبایل را پس از اپل و سامسونگ و هوآوی کسب کند.
همچنین توانسته چهارمین شرکت سودآور جهان در حوزه تلفنهای هوشمند شود. این برند چینی به ازای فروش هر گوشی موبایل تنها 14 دلار سود در نظر گرفته است. جالب اینکه پنجمین شرکت سودآور جهان در حوزه تولید گوشیهای تلفن همراه هم یک شرکت چینی به نام ویو بوده و مقام ششم هم به کمپانی نامآشنای شیائومی رسیده است.
این کمپانی در سال 2017 با افزایش سود 4 درصدی توانست همچنان قدرت خود را در بین تولیدکنندههای موبایل حفظ کند. نکته قابلتوجه درباره این کمپانی این است که سود خالص شیائومی روی هر گوشی موبایل کمتر از 2 دلار است.
نکته قابلتوجه این است که شیائومی در سال 2010 میلادی تاسیس شد و از ظهورش تاکنون کمتر از 8 سال گذشته و این کمپانی در همین مدت کوتاه چنان به رشد رسیده که در لیست 10 برند برتر تلفن هوشمند جای گرفته است. اوج شکوفایی این برند به سال 2014 یعنی فقط چهار سال پس از تاسیس برمیگردد که این کمپانی توانست در نیمه اول سال بیش از 26 میلیون تلفن هوشمند را به فروش برساند و در بازار چین از سامسونگ پیشی گرفته و در جایگاه نخست قرار بگیرد.
شیائومی با قیمت پایین محصولات و کیفیت قابلقبول آنها توانسته بازار بزرگی برای خود دست و پا کند. آمار فروش پرچمدارهای شیائومی در دو، سه دقیقه و حتی در چند ثانیه این کمپانی را زبانزد کرده است. هرچند حالا شیائومی پرفروشترین برند در چین محسوب نمیشود، اما طبق آمارها بالاترین سرعت رشد را بهعنوان تولیدکننده گوشی هوشمند تاکنون داشته است.
شیوه بازاریابی
یکی دیگر از علل موفقیت بیشتر کمپانیهای چینی به شیوه بازاریابی موبایلهایشان برمیگردد. حذف هزینه تبلیغات در مقایسه با برندهای دیگر یکی از راهکارهای کمپانیهای چینی برای کاهش قیمت است. این شرکتها علاوه بر اینکه مبلغ کمتری را صرف تبلیغات بهویژه در خارج از چین میکنند، بلکه از الگوی همکاری با اپراتورها که در آمریکا و اروپا پیاده میشود نیز تبعیت نمیکنند و به این ترتیب سهمی که اپراتورها برمیدارند حذف میشود.
در مقابل این تولیدکنندگان چینی در فضای آنلاین به دنبال مشتری برای محصولات خود میگردند و سعی میکنند با فروش موبایلهای خود از طریق وبسایت اختصاصی خودشان یا با همکاری انحصاری با برخی خردهفروشان کانالهای فروش خود را تحت کنترل دربیاورند. به این ترتیب چینیها آن بخش از هزینه را که دیگر کمپانیها برای توزیع و فروش صرف میکنند حذف میکنند و در نتیجه قیمت نهایی تلفن هوشمند تولیدشدهشان به میزان قابلتوجهی پایین میآید.
قیمت پایین
بیشک یکی از علتهای قیمت پایین محصولات چینی که شامل تولید تلفن هوشمند هم میشود، هزینه کم نیروی کار است. دستمزد کارگران در چین در مقایسه با کشورهای دیگر بهمراتب پایینتر است و این بزرگترین علت هزینه پایین تولید محصولات چینی است.
در کنار این موضوع از قیمت پایین مواد اولیه در چین هم نباید غافل باشیم. دسترسی به مواد اولیه کمیاب که در بسیاری از دیوایسها و لوازم الکترونیکی استفاده میشوند، در چین بهآسانی انجام میگیرد. طبق گزارشهای منتشرشده این کشور بیش از 95 درصد مواد کمیاب مورد استفاده در محصولات الکترونیکی را تولید میکند و این بهتنهایی میتواند برگ برنده این کشور در تولید محصولات ارزانقیمت باشد.
بیشک به همین سبب است که بیشتر کمپانیهای تولیدکننده موبایل در کشورهای دیگر هم تمایل دارند محصولات خود را در چین تولید کنند و محصولات خود را در این کشور مونتاژ کنند. جدا از اپل و سامسونگ میتوان در این زمینه به کمپانی لنوو اشاره کرد که چندی پیش موتورولا را خرید و حالا بیشتر محصولات خود را در چین تولید میکند.
آلکاتل و الجی هم از دیگر کمپانیهایی هستند که محصولات خود را در چین تولید میکنند و همه اینها نشان از این دارد که تولید در چین با قیمت کمتر انجام میشود و درنهایت سود بیشتری برای تولیدکننده به همراه دارد.