شناسه : ۹۲۸۶۳۹ - چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۰۰:۰۰
خون بدهید، کارت هدیه بگیرید!
مدیرکل انتقال خون استان تهران، با اشاره به شیوههای مراکز خصوصی تهیه پلاسما، گفت: رد و بدل شدن پول و کارت هدیه در مراکز خصوصی اخذ پلاسما، توجیه خوبی برای تشویق مردم به اهدای پلاسما نیست
مدیرکل انتقال خون استان تهران، با اشاره به شیوههای مراکز خصوصی تهیه پلاسما، گفت: رد و بدل شدن پول و کارت هدیه در مراکز خصوصی اخذ پلاسما، توجیه خوبی برای تشویق مردم به اهدای پلاسما نیست.
به گزارش به نقل از مهر، مدیرکل انتقال خون استان تهران، با اشاره به شیوههای مراکز خصوصی تهیه پلاسما، گفت: رد و بدل شدن پول و کارت هدیه در مراکز خصوصی اخذ پلاسما، توجیه خوبی برای تشویق مردم به اهدای پلاسما نیست.
دکتر سیدمرتضی طباطبایی صبح سه شنبه در نشست خبری به تشریح وضعیت اهدای خون در استان تهران پرداخت و افزود: در سال گذشته یکی از بزرگترین مراکز خون گیری پایتخت در منطقه نارمک، به دلیل مخالفات شهرداری منطقه 8 با شرایط ساختمانی این مرکز، تعطیل شد و باعث گردید میزان اهدای خون روند نزولی داشته باشد.
وی گفت: تلاش میکنیم امسال با جایگزینی مراکز دیگر، میزان اهدای خون را جبران کنیم، بطوریکه با آماده سازی دو مرکز جامع اهدای خون در منطقه 4 و 5، روند اهدای خون سیر افزایشی خواهد داشت.
طباطبایی با اشاره به مرکز انتقال خون منطقه 5 در اتوبان ستاری، افزود: بعد از گذشت یک ماه از بهره برداری این مرکز، شاهد هستیم که روزانه 200 نفر مراجعه کننده دارد که بین 150 تا 170 واحد خون اهدا میشود.
وی، ابراز امیدواری کرد با راه اندازی مراکز جامع انتقال خون، امسال شاهد چالشی در میزان تامین خون مورد نیاز مراکز درمانی استان تهران وجود نداشته باشد.
مدیرکل انتقال خون استان تهران، بر ضرورت شناسایی مراکز انتقال خون از طریق رسانهها تاکید و تصریح کرد: برای اینکه مردم با مراکز جدید انتقال خون آشنا شوند، 6 ماه زمان میبرد، در حالی که اطلاع رسانی رسانهها نقش مهمی در کوتاه شدن این زمان دارد.
وی همچنین از آماده شده مرکز جامع انتقال خون در منطقه یک اتوبان صدر خبر داد و گفت: این مرکز بعد از ماه مبارک رمضان وارد چرخه کار میشود. مرکز دیگری هم در شهر ری آماده است که امیدواریم تا آغاز ماه مبارک رمضان فعال شود تا شاهد حضور مردم برای اهدای خون در ماه رمضان باشیم.
طباطبایی با اعلام اینکه هر کدام از مراکز جدید بین 30 تا 40 تخت دارند و از امکانات استاندارد و مجهز برای اهدای خون برخوردار هستند، افزود: باید از شهرداری تهران و خیرین، برای راه اندازی این مراکز تشکر کرد.
وی در ادامه با اشاره به این مطلب که در سال گذشته 400 هزار نفر مراجعه کننده به مراکز انتقال خون استان تهران داشته ایم، تاکید کرد: از این تعداد، 320 هزار نفر موفق به اهدای خون شدند که 50 هزار آنان به عنوان اهدای اولی مراجعه کرده بودند.
به گفته طباطبایی، سهم خانمها در اهدای خون 14 هزار و 600 نفر بوده است.
وی افزود: 40 هزار نفر نیز با گروههای خونی منفی داشته ایم که 10 درصد اهداکنندگان را شامل میشود و این آمار خوبی است. چون نیاز به گروههای خونی منفی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
طباطبایی ادامه داد: همچنین توانسته ایم از بین اهدا کنندگان مستمر خون، 5 هزار واحد پلاکت آفرزیس که همان پلاکت فیلتر شده است، تامین کنیم. در حالی که این آمار در سال 95، 1000 واحد پلاکت بود، اما امیدواریم سهم پلاکت آفرزیس به 40 تا 50 درصد برسد.
مدیرکل انتقال خون استان تهران در ارتباط با پلاسمای مورد نیاز برای تهیه داروهای مشتق از پلاسما، گفت: در سال 95 توانسته بودیم 636 واحد پلاسما از مراکز خون گیری استان تهیه کنیم که این آمار در سال گذشته به 5 هزار واحد پلاسم افزایش یافت که رشد 764 واحدی تهیه پلاسما را نشان میدهد.
وی با اشاره به اهمیت پلاسما در تولید داروهای بیماران خاص، تاکید کرد: IVIG، فاکتور 8 و 9، آلبومین و...، به عنوان داروهای مشتق از پلاسما برای بیماران هموفیلی و...، از اهمیت ویژهای برخوردار است که بتوانیم این داروها را با پلاسمای ایرانی تهیه کنیم.
طباطبایی با تاکید بر اینکه داروهای مشتق از پلاسما در بسیاری از بیماریهای خود ایمنی نقش حیاتی دارند، افزود: مصرف IVIG در جهان به شدت رو به افزایش است و این نیاز در کشور ما هم احساس میشود.
وی با اظهار تاسف از اقدام مراکز خصوصی اخذ پلاسما، گفت: رد و بدل شدن پول و کارت هدیه برای اینکه پلاسمای بیشتری تهیه کنند، شیوه توجیه کنندهای نیست. هر چند، از بابت اینکه داروهای مشتق از پلاسما از پلاسمای ایرانی تهیه میشود.
طباطبایی ادامه داد: بعضا شنیده میشود این مراکز خصوصی تا 100 هزار برای هر نفر به عنوان هزینه ایاب و ذهاب میدهند که خوشایند نیست. زیرا، ملاک ما اهدای داوطلبانه خون و پلاسما است.
به گفته وی، هر فرد میتواند در هر هفته دو بار و در طول سال 24 مرتبه پلاسما اهدا کند.
طباطبایی افزود: تشویق منع قانونی ندارد، ولی نباید علت مراجعه مردم به این مراکز شود.
مدیرکل انتقال خون استان تهران، در ادامه به آمار اهدای خون در استان تهران اشاره کرد و گفت: حدود 200 هزار واحد گلبول قرمز به همراه 115 هزار واحد گلبول قرمز فیلتر شده در سال گذشته بین بیمارستانهای استان توزیع شد. ضمن اینکه 100 هزار واحد خون از استانهای دیگر، تامین گردید.
وی افزود: تامین خون موردن نیاز استان تهران با توجه به حجم مراجعات مردم از سایر استانها به بیمارستانهای استان تهران، بر اساس تفاهمنامهای با سایر استانها انجام میشود و 5 استان مرکزی، قزوین، سمنان، قم و البرز، به عنوان معین در تامین خون تهران تلقی میشوند.