همه ما میدانیم که مصرف زیاد و سرخود آنتی بیوتیکها، از قرصها گرفته تا آنتی بیوتیکهای تزریقی، همه دارای مضرات و عوارض ناخوشایندی از جمله ناراحتیهای معده، خستگی و ضعیف شدن بدن برخی حساسیتها و … هستند. اما طبق تحقیقات جدید که چند روز پیش منتشر شد، مشخص شده است که اکثر قرصهای آنتی بیوتیک خوراکی علاوه بر عوارض ذکر شده باعث بوجود آمدن سنگ کلیه میشوند.
در مطالعهای که چند روز پیش توسط انجمن نفرولوژی آمریکا منتشر شد، مشخص شد که مصرف هر یک از 5 نوع آنتی بیوتیک خوراکی با افزایش خطر سنگ کلیه و رسوب مواد معدنی و نمک در کلیه همراه است.
بیماری سنگ کلیه طی چند دهه گذشته به همین دلیل بسیار رایج شده است و جالب است بدانید که عموما افراد مبتلا به سنگ کلیه از این مساله بی خبر بودند و دلیل اصلی آن را نمیدانستند.
با این وجود، این وضعیت با تغییرات باکتریایی در روده و دستگاه ادراری همراه است، که محققان را مجبور به بررسی ارتباط بین آنتی بیوتیکها و خطر سنک کلیه کرده است.
محققان، پروندههای بیش از 13 میلیون نفر که در سال های 1994 تا 2015 در انگلستان تحت مراقبت بودند را مورد بررسی قرار دادند. آنها نمونهها را تقریبا به 26 هزار بیمار مبتلا به سنگ کلیه و 260 هزار که سنگ کلیه نداشتند محدود کردند.
بعد از بررسی بر روی بیماران و بررسی داروهایی که به آنها داده میشد مخصوصا داروهایی برای تسکین و درمان عفونت ادراری، دیابت یا نقرس، آنها دریافتند که سولفات، سفالوسپورینها، فلوروکینولونها، نیتروفورانتوئین/ متانامین و طیف گسترده ای از پنیسیلینها با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه همراه بودند، زمانی که سه تا 12 ماه قبل از تشخیص مصرف میشد.
همچنین مشخص شد “سولفاس”، که اغلب برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری و سوختگی استفاده میشود، با بیشترین خطر ابتلا به سنگ کلیه همراه است: تقریبا یک افزایش 2٫3 برابری نسبت به افرادی که سولفاس مصرف نکردهاند.
اعضای این تحقیق میگویند: به نظر میرسد پس از قطع مصرف آنتیبیوتیک، با گذشت زمان، خطر ابتلا به سنگ کلیه کاهش مییابد اما این خطر هنوز تا پنج سال باقی میماند. آنها اضافه کردند که این خطر حتی برای جوانان نیز صادق است و مشخص شده است که با مصرف قرصهای آنتی بیوتیک، کلیه آنها به تولید سنگ مستعدتر میشود.
با توجه به شواهدی که نشان میدهد مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک میتواند به مقاومت بدن در برابر داروها و تغییرات در میکروبیوم منجر شود، این مطالعه دلیل دیگری را برای ممنوعیت تجویز بیش از حد قرصهای آنتی بیوتیک اثبات میکند.