به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، یکی از سیاستهای کلی دستگاه قضایی که در سالیان اخیر بیش از گذشته دنبال میشود سیاست کاهش جمعیت کیفری زندانها با استفاده از اعمال مجازاتهای جایگزین حبس است. این سیاست که پشتوانه قانونی دارد به قضات اجازه میدهد که در برخی جرائم و برای برخی مجرمین از مجازاتهایی استفاده کنند که هم امکان اصلاح فرد وجود داشته باشد و هم جامعه از آن مجازات منتفع شود.
دادگستری استان خراسان جنوبی در رابطه با صدور احکام جایگرین حبس گامهای خوبی برداشته است.
در یک نمونه دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان بیرجند در راستای صدور احکام جایگزین حبس، یک فرد توهین کننده را به ایجاد یک صفحه اجتماعی با محتوای آشنایی با دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران مکلف کرد.
در حکم این قاضی آمده است: نامبرده مکلف است در راستای ماده 48 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 در ایام مدت تعلیق اجرای مجازات مذکور نسبت به ایجاد و بالتبع مدیریت یک صفحه اجتماعی با محتوای آشنایی با دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به صورت مستمر اقدام و بلافاصله آدرس (لینک) صفحه مربوطه را جهت استحضار و نظارت در اختیار اجرای احکام کیفری مربوطه قرار دهد.
گفتنی است با تصویب قانون مجازات اسلامی جدید در فصل نهم آن به مجازاتهای جایگزین اشاره شده است. بر اساس این قانون قضات میتوانند با توجه به شرایط متهم و داشتن برخی شروط از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کنند. به عنوان مثال یکی از شروط اجرای این قانون رضایت داشتن فرد محکوم است.