خبرگزاری تسنیم: "تونی بلر"، نخست وزیر اسبق انگلیس در مصاحبهای با هفتهنامه "اشترن" آلمان درباره تلاشهای خود برای ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا گفت: شانس برای این منظور خیلی بهتر از آن چیزی است که خیلیها به آن باور دارند. در اوایل سال من فکر میکردم که 25 درصد موافق این کار هستند، اما حالا من از موافقت 40 درصدی با ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا سخن میگویم. من نمیگویم که این احتمال وجود دارد، اما در هر صورت بیشتر از قبل امکانپذیر است.
تونی بلر که از مخالفان سرسخت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا است همچنین گفت: حالا در پایان مذاکرات با بروکسل دولت باید در پارلمان نتایج این مذاکرات را روی میز قرار دهد و البته نتایج دو چیز باید مشخص شود؛ یکی توافق درباره خروج از جمله راهحلی برای شمال ایرلند و برنامهای برای مناسبات آینده با اتحادیه اروپا. در حقیقت هیچ یک از این مسائل هنوز حل نشده است. هیچ کس نمیداند که مسئله مرزی شمال ایرلند چگونه باید حل شود و هیچ کس نمیداند مناسبات تجاری آینده با اتحادیه اروپا چگونه باید بهنظر برسد.
وی افزود: معضل بزرگ این دولت انگلیس این است که ما باید بهدنبال توافقی با اروپا باشیم که ما را بهصورت تنگاتنگ با این اتحادیه پیوند میدهد، در این صورت انگلیسیها این پرسش را مطرح خواهند کرد که؛ اصلاً ما چرا اروپا را ترک میکنیم؟
تونی بلر در بخش دیگری از این مصاحبه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را خطایی بزرگ ارزیابی کرده گفت: این امر میتواند یک جو رقابت ناسالم بین انگلیس و اروپا ایجاد کند و این درست نیست. مردم اعتقاد دارند که ما با خروج از اتحادیه اروپا مستقلتر و آزادتر میشویم، اما عکس آن اتفاق خواهد افتاد، ما آزادتر نخواهیم شد.
وی همچنین از دست رفتن اعتماد انسانها به سیستم سیاسی دولتها را یک معضل بزرگ دانست که پوپولیستها از آن سود میبرند و گفت: ما در آمریکا با انتخاب دونالد ترامپ این مسئله را تجربه کردیم و همچنین در آلمان، مجارستان و لهستان و اخیراً در ایتالیا آن را دیدهایم.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره آینده دموکراسی غربی ابراز نگرانی کرده گفت: برتری غرب بهچالش کشیده شده است. طبیعتاً چین از نظر اقتصادی یک ابرقدرت است و هند هم در این مسیر قرار دارد.
نخست وزیر اسبق انگلیس در ادامه به سیاستهای ترامپ و خروج وی از توافقات بین المللی از جمله برجام و توافق آبوهوای پاریس پرداخته گفت: بله، وی بهسادگی این کارها را انجام میدهد چه ما خوشمان بیاید یا نه. نشست اخیر جی 7 نشان داد که چقدر این مسئله مهم است که اروپا متحد و قدرتمند باقی بماند. خروج انگلیس از اتحادیه اروپا عکس این هدف را محقق میکند.
بلر همچنین گفت: در عرصه سیاست خارجی ما بعد از حادثه تروریستی 11 سپتامبر آمریکا خیلی چیزها را نفهمیدهایم و البته خطاهایی انجام شده است. من بعد از آن زمانهای زیادی را در خاورمیانه گذراندم و ما باید منتظر بمانیم و ببینیم در درازمدت چه اتفاقی میافتد.