شاید پیش خود فکر کنید که در پنهان کردن نقطهضعفهایتان بسیار قهار و توانا هستید؛ باید بدانید که برخی نشانههای عزت نفس پایین بهحدی مرموز هستند که شما حتی نمیتوانید بهراحتی تشخیص دهید، آنچه گرفتارش هستید، نشانهای از عزت نفس پایین است. همراه ما باشید، میخواهیم تعدادی از عجیبترین نشانههای عزت نفس پایین را برایتان بازگو کنیم.
تمام رفتارهای شما از زبان بدن گرفته تا روابط زناشویی، نشانههایی از میزان عزت نفس شما را در خود پنهان کردهاند. حتی اینکه چه زمانی و چه کسانی را به یک مهمانی دعوت کنید هم نشاندهندهی میزان عزت نفس شماست.
اگر معتقدید که این نشانههای عزت نفس پایین، فقط باعث میشود که شما فردی دمدمیمزاج و خاص بهنظر برسید، در اشتباهید.
عزت نفس پایین مشکلی جدی است و نیاز به راهحل و درمان جدی دارد. لازم است بدانید که میزان عزت نفس شما چقدر است؛ چراکه بر اساس تحقیقات صورتگرفته در مرکز مشاوره و سلامت روان دانشگاه تگزاس، عزت نفس پایین بهطور قطع روی شکستهای شغلی، روابط اجتماعی و عاطفی و میزان شادی شما تأثیر میگذارد. اگر حالتان خوب نیست و شاد نیستید، بهاحتمال قوی در رابطهای اشتباه قرار دارید یا شغلتان را آنطور که باید، دوست ندارید یا شاید دیوارهایی که به دور خودتان کشیدهاید، مانع ارتباط مؤثر شما با خانواده و دوستانتان میشود.
اگر نگاهی عمیق و دقیق به زندگی و عادتهای خود بیندازید، شاید متوجه جای خالی عزت نفس در زندگی خود شوید، اما دانستن این مسئله اولین گام برای بهبود عزت نفس و دستیابی به قدرت درونی خودتان است تا بتوانید زندگی خود را شادتر کنید.
1. شما حتی برای زنده بودن خود هم معذرتخواهی میکنید
اگر کسی در خیابان به شما تنه بزند، آیا شما از او معذرتخواهی میکنید؟ افرادی که عزت نفس پایینی دارند معمولا خود را مقصر میدانند و برای خودشان بهاندازهی کافی ارزش قائل نیستند و تقصیر تمام مشکلات و مسائل را به گردن میگیرند.
پیشنهاد: وقتی که میخواهید معذرتخواهی کنید، به خودتان تذکر دهید که معذرتخواهی شما بیجاست و شما اشتباهی مرتکب نشدهاید. مسلما در مواردی که واقعا مقصر هستید، عذرخواهی صحیح نشانهی پذیرش اشتباه و بلوغ اجتماعی شماست.
2. از نظر شما همهچیز به شانس بستگی دارد
چقدر به شانس اعتقاد دارید؟ آیا دلیل همهی موفقیت ها و اتقافات خوب زندگیتان را، فقط شانس یا لطف الهی میدانید؟ یا حتی کمی فراتر رفته و گاهی فکر میکنید که لیاقت کسب موقعیتهای خوب فعلیتان را نداشتهاید و فقط شانس آوردهاید؟ واقعیت این است که موفقیتهای شما حاصل دسترنج و تلاش شما هستند. هوش، استعداد و شخصیت شما نقش مهمی در پیشرفت شما بازی میکنند و انکار نقش خودتان در پیشرفتهایتان یعنی اینکه شما در مورد خودتان معقول و صادقانه قضاوت نمیکنید. این مسئله، خود را به صورت نپذیرفتن تعریف و تمجید یا انتقاد از دیگران نیز نشان میدهد.
پیشنهاد: تمرین کنید تا وقتی کسی از شما تعریف میکند بهجای رد کردن این تعریف، فقط از او تشکر کنید. چه اشکالی دارد که دیگران بدانند شما واقعا توانا و در کاری که انجام میدهید، فوقالعاده هستید.
3. چیزهایی میخرید که واقعا به آنها نیازی ندارید
آیا هنگام خرید لباس یا لوازم دکوری منزل، دائما به اینکه دیگران چه نظری در مورد خرید شما خواهند داشت، فکر میکنید؟
یا حتی بدتر، آیا رشتهی تحصیلی شما رشتهی موردتأیید و علاقهی والدین شماست یا رشتهای را انتخاب کردهاید که به رؤیاهای شما نزدیکتر است؟ مقایسهی خودتان با افراد دیگر و زندگی برای گرفتن تأیید دیگران، قاتل عزت نفس و مانع سرسخت شما برای لذت بردن از زندگی است.
پیشنهاد: دست از مقایسهی خود با دیگران بردارید. اگر این کار برایتان سخت است، برنامهی «از آلیس بپرس» دانشگاه کلمبیا پیشنهاد میکند که روی شباهتهای خود با دیگران تمرکز کنید.
4. خودتان را پنهان میکنید
آیا مردن را به هماتاق بودن با کسی که از شما متنفر است، ترجیح میدهید؟ آیا عقاید خود را نادیده میگیرید و اظهارنظر نمیکنید تا مبادا دیگران از شما بدشان بیاید؟ دوری از بحث و تأیید بیمورد نظرات دیگران برای خوشایند آنها، نشانهی عزت نفس پایین است.
پیشنهاد: باور کنید که نظر و عقیدهی شما مهم و محترم است و دائم خودتان و نحوهی زندگیتان را برای خود زیرسؤال نبرید.
5. یک عادت عجیب و غیرعادی دارید
شاید به کندن زخم یا جویدن ناخن عادت داشته باشید یا اینکه نسبت به موهای زائد بدن و صورتتان بیشازحد حساس باشید. این مشکل خودآزاری عصبی نام دارد و در افرادی که اضطراب یا عزت نفس پایین دارند، بسیار دیده میشود. این رفتارها یک مکانیسم مقابله با احساسات ناراحتکننده هستند.
پیشنهاد: احساسات خود را بنویسید و برای رهایی از آنها راه دیگری بیابید. در موارد حاد، بهتر از است از یک رواندرمانگر کمک بگیرید.
6. از کسی متنفرید اما او را به تمام مهمانیهایتان دعوت میکنید
افراد با عزت نفس پایین معمولا بیشازحد درگیر و نگران نظر دیگران هستند. این افراد بهصورت افراطی بهدنبال حفظ صلح هستند. شاید تحمل کسی که از شما نفرت دارد در کنار خودتان آسانتر از مقابله با رفتار نادرست آن فرد یا حذف او از زندگیتان بهنظر برسد.
پیشنهاد: برخی ماجراها را بیش از آنچه هستند برای خودتان بزرگ نکنید. فکر نکنید که همه برای ابد از شما متنفر خواهند شد و دوستی برایتان نخواهد ماند. دعوت نکردن کسی که با او راحت نیستید به مهمانی، فاجعهی بزرگی نیست. خیلی ساده، او را دعوت نکنید.
7. بیشتر از دوران کودکیتان چرت میزنید
عزت نفس پایین عوارض و تأثیرات منفی زیادی مثل خستگی روی فیزیک بدن دارد. زمانی که کارهای زیادی برای انجام دادن دارید، خواب یک روش فرار به حساب میآید. تمایل افراطی به خواب ممکن است از نشانه های افسردگی باشد.
پیشنهاد: با یک مشاور صحبت کنید تا اثرات منفی عزت نفس پایین را در زندگی خود به حداقل برسانید. همچنین میتوانید با تغذیه مناسب، خواب کافی در شب و ورزش، انرژی خود را افزایش دهید.
8. در روابط زناشویی عجول هستید
ممکن است این رفتار شما نشانهای از نداشتن اعتماد به نفس باشد، چراکه پیش خود فکر میکنید همسرتان لذت چندانی از بودن با شما نمیبرد. افراد با عزت نفس پایین معمولا روابط عجولانهای دارند و بهدلیل اینکه احساس خوبی نسبت به خودشان ندارند، آنطور که باید با شریکشان راحت نیستند.
پیشنهاد: با همسرتان بدون رودربایستی، در مورد انتظاراتش صحبت کنید و از علایق و نظرات او مطلع شوید.
9. بیدلیل تلفن همراه خود را چک میکنید
آیا زمانی که در یک مهمانی تنها میمانید، بهجای صحبت با اطرافیان، سراغ گوشی خود میروید و مدام پیامهای خود را چک میکنید؟ شاید حوصلهتان سررفته باشد یا اینکه آنقدری اعتماد به نفس ندارید که بدانید دیگران مشتاق صحبت با شما هستند و از صحبت با شما خسته نمیشوند. ضعف مهارتهای اجتماعی از نشانههای بارز نداشتن عزت نفس است.
پیشنهاد: در مهمانی بهدنبال افراد آشنا بگردید یا کنار کسانی بنشینید که برای صحبت با آنها راحت هستید. کسانی را برای همصحبتی پیدا کنید که مثل شما تنها هستند. میتوانید در بحثهای گروهی شرکت کنید؛ شرکت در چنین جمعهایی معمولا آسانتر از صحبت تنها و رودررو با یک فرد خاص است.
10. دروغهای عجیب و احمقانه میگویید
شاید دوست دارید اوضاع را آرام نگه دارید یا گاهی حقیقت به نظرتان چندان جالب نیست و ترجیح میدهید کمی دروغ مصلحتی به آن اضافه کنید و بعد از آن بهاحتمال زیاد خودتان را بهخاطر دروغی که گفتهاید سرزنش میکنید. طبق مطالعات، این مورد رفتاری رایج در افرادی است که عزت نفس پایینی دارند. این افراد معمولا برای گرفتن تأیید دیگران، خود واقعیشان را پنهان میکنند و دست به تظاهر میزنند.
پیشنهاد: شجاعانه عین حقیقت را بگویید و خودتان باشید، در اینصورت دیگران از شما متنفر نخواهند شد. چهبسا حقیقتگویی و صداقت شما، باعث افزایش محبوبیت شما شود.
11. نمیتوانید غذا انتخاب کنید
«چی میل داری؟ نمیدونم هرچی شما سفارش بدی!»، سناریوی رایجی است که طرف دوم آن معمولا فردی است که بهدلیل عزت نفس پایین از اتخاذ سادهترین تصمیمها نیز ترس و ابا دارد. چنین افرادی بعد از اینکه در مورد مسئلهای تصمیم میگیرند ممکن است بارها و بارها تصمیم خود را تغییر بدهند.
پیشنهاد: با قاطعیت به خودتان بگویید «دنیا به آخر نمیرسد اگر فردی که همراه من است غذای موردنظر من را دوست نداشته باشد.»
اگر اکثر این نشانهها را در خودتان میبینید، وقت آن است که عزت نفس خود را تقویت کنید و بدانید که اگر خود را باور داشته باشید و برای خودتان احترام قائل باشید، زندگی آسانتر و بیشک لذتبخشتر خواهد بود.
راهکارهایی عملی و ساده برای اینکه اعتماد به نفس خود را به سرعت افزایش دهید و از نتایج آن شگفتزده شوید
14000تومان
8900تومان