ماهان شبکه ایرانیان

اختلال افسردگی فصلی را با غذا بهبود بخشیم

چنانچه علائم افسردگی با شروع فصل زمستان آغاز شود و این وضعیت ۲ تا ۳ سال متوالی تکرار شود، برای این فرد ابتلا به اختلال افسردگی فصلی تشخیص داده می‌شود.

اختلال افسردگی فصلی را با غذا بهبود بخشیم

شروع این عارضه  معمولا بین سنین 22 تا 35 سالگی است. اختلالات بیولوژیکی متعددی که در این عارضه دیده می‌شوند در ارتباط با‌ترشح هورمون سروتونین در مغز هستند.

علائم اختلال افسردگی فصلی

افسردگی، ‌احساس گناه، تحریک‌پذیری، خودکم بینی، بی‌علاقگی، اضطراب، تمایل به تنهایی، ‌بیش‌فعالی، هذیان گویی، خودآزاری، وسواس، احساس فخر و بزرگی همگی با این عارضه مرتبط هستند. سایر علائم عبارتند از خستگی، مشکلات مربوط به خواب، خوردن بدون وقفه، افزایش وزن،کاهش میل جنسی، افت دمای بدن، درد‌های عضلانی، کاهش مقاومت در برابر بیماری و اختلالات مربوط به دوره قاعدگی در زنان.

درمانهای رایج اختلال افسردگی فصلی 

ابتدا باید نسبت به عدم وجود اختلالات دیگر نظیر کم‌کاری تیروئید، کاهش قند خون، و سندرم خستگی مزمن که می‌توانند باعث بروز افسردگی شوند، اطمینان حاصل کرد. نوردرمانی در 85 درصد موارد بسیار موثر بوده است. استفاده از داروهای ضد افسردگی در تخفیف علائم افسردگی این افراد نیز موثر است.

مواد غذایی مفید در رفع اختلال افسردگی فصلی 

سروتونین و  اختلال افسردگی فصلی 

رژیم غذایی می‌تواند باعث افزایش سطح سروتونین در مغز و همچنین کمک به کنترل وزن در افراد مبتلا به اختلالات روحی فصلی می‌شود.بوقلمون و  قرقاول از منابع خوب اسید آمینه‌تریپتوفان، پیش ساز سروتونین هستند. گوشت بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، فرآورده‌های لبنی کم چرب و حبوبات نیز حاوی تریپتوفان هستند.

نمایه گلیسمی و اختلال افسردگی فصلی 

غلات صبحانه سبوسدار و کلیه فرآورده‌هایی که دارای نمایه گلیسمی‌ پایین هستند، باعث آزادشدن تدریجی قند در جریان خون می‌شوند و این  امر به افزایش و حفظ سطح سروتونین در مغز کمک می‌کند. بنابراین می‌توان گفت این مواد غذایی در کمک به بهبود افسردگی خفیف موثرند. برنج، ‌نان جو، ‌ماکارونی که نمایه گلیسمی ‌پایینی دارند باید پایه رژیم غذایی را تشکیل دهند. این مواد غذایی مانع از افزایش یا کاهش ناگهانی قند خون می‌شوند. با توجه به اینکه نوسانات شدید در قند خون باعث افزایش خطر اضافه وزن می‌گردد؛ بنابراین مصرف مواد غذایی فوق منبع مناسبی برای تامین انرژی است. حبوبات نیز که نمایه گلیسمی ‌پایینی دارند به حفظ سطح سروتونین در شبانه روز  کمک می‌کنند. زردآلو، سیب، هلو، گریپ فروت و پرتقال باعث افزایش تدریجی سطح قند و سروتونین و حفظ آن در بدن می‌شوند.

تیروزین و اختلال افسردگی فصلی 

ماهی، مرغ، بوقلمون بدون پوست، گوشت گوسفند، توفو، ماست ساده، شیر بدون چربی و تخم مرغ منابع خوب اسیدآمینه تیروزین برای مغز هستند. تیروزین برای سنتز دوپامین و نورآدرنالین ضروری است. این مواد اثرات مثبتی در کارایی مغز دارند و باعث بهبودی قدرت تمرکز و سطح هوشیاری می‌شوند. 

آواکادو، خرما، موز، آلو، بادمجان، خربزه درختی، آناناس، گوجه فرنگی و بارهنگ حاوی موادی شبیه سروتونین هستند. به نظر می‌آید که سروتونین موجود در این مواد غذایی با اتصال به گیرنده‌های معده پیام‌هایی را  به مغز ارسال می‌کند که باعث کاهش اشتها می‌شوند.

پروتئین و اختلال افسردگی فصلی 

بوقلمون،‌ مرغ،‌گوشت بسیار کم چرب، ‌پروتئین گیاهی و فرآورده‌های لبنی کم چرب منابع پروتئینی با کالری‌زایی پایین هستند. این منابع پروتئینی به کاهش گرسنگی کمک کرده و تمایل به پرخوری را کاهش می‌دهند.

ویتامین c و اختلال افسردگی فصلی 

پرتقال، گریپ فروت، توت‌ها، سیب‌زمینی شیرین و سبزی‌های برگی سبز از منابع غنی ویتامین C هستند. این ویتامین برای حفظ قدرت عملکرد سیستم ایمنی ضروری‌ است.

مواد غذایی که باید در  اختلال افسردگی فصلی پرهیز شوند

شیرینی جات و  اختلال افسردگی فصلی 

شکر،‌ عسل، شیرینی‌ها، نوشیدنی‌های شیرین، بیسکویت وکیک باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون و مغز می‌شوند که نتیجتا منجر به افزایش ناگهانی اما کوتاه‌مدت سطح سروتونین در مغز می شود. نوسان شدید قند خون در مدت کوتاه،  تمایل فرد را به سمت خوردن غذاهای شیرین بیشتر می‌کند. کماج و سیب‌زمینی، نان شیرین، نان باگت و تمام مواد غذایی که باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون می‌شوند باید با منابع غذایی دیگری که سطح قند خون را بتدریج افزایش می دهند جایگزین شوند.

چربیها و اختلال افسردگی فصلی 

کره، مارگارین، غذاهای سرخ شده و چرب باید بسیار محدود شوند.  این مواد غذایی باعث افزایش خطر چاقی و درنتیجه تشدید افسردگی و از بین رفتن اعتماد به نفس در این افراد می‌شوند.

سایر اقدامات در اختلال افسردگی فصلی 

مکمل 400 میکروگرم ویتامین 3D به مدت 5 روز اثر بسیار قوی در بهبود وضعیت روحی این بیماران دارد. از این‌رو به نظر می‌آید کمبود ویتامین 3D به علت کاهش تابش نور خورشید در فصل زمستان از جمله علل موثر در تغییرات روحی ناشی از افت سروتونین در مغز است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان