ستاره ؛ سرویس سلامت - باردار شدن همانقدر که هیجانانگیز است، در صورتیکه بدون آمادگی قبلی باشد، میتواند حتی ناراحتکننده هم باشد. امروزه ابزار و وسایل جدیدی به منظور تولید و روانه بازار شده است. شاید بتوان سادهترین راه پیشگیری از بارداری را استفاده از دانست. اگرچه این روش بسیار آسان و بدون دردسر است اما متاسفانه اطمینان صددرصدی نداشته و احتمال بارداری با این روش وجود دارد. در این شرایط معمولا خانمها به سراغ ضدبارداری که همان مصرف قرصهای ضدبارداری است، میروند. این قرصها حداکثر تا 72 ساعت بعد از برقراری رابطه جنسی کاربرد داشته و استفاده بعد از این مدت زمان، تقریبا بیتاثیر است.
همانطور که از اسم این قرصها مشخص است این روش پیشگیری از بارداری باید تنها در مواقع اورژانسی استفاده شود؛ چرا که مصرف آنها در کار تخمدان اختلال ایجاد کرده و به نوعی تخمدان را گیج میکند. بنابراین استفاده مکرر از این قرصها به هیچ وجه توصیه نمیشود. قرصهای ضد بارداری اورژانسی معمولا به صورت تک عددی و یا در مواردی دو عددی (با فاصله زمانی) مصرف میشوند. در ادامه با دو نمونه از این قرصها آشنا میشوید.
نکاتی که در رابطه با مصرف قرص اورژانسی باید بدانید
- داروهایی مثل (نوعی آنتی بیوتیک)، گریزوفولوین (داروی ضدقارچ خوراکی)، باربیتوراتها و برخی از داروهای ضد صرع، ممکن است اثربخشی قرص اورژانسی ضد بارداری را تحت تاثیر قرار دهند.
- توصیه میشود در سال هیچگاه بیشتر از 1 الی 2 بار از این روش، استفاده نشود.
- لازم به ذکر است که استفاده از قرص اورژانسی جلوگیری از بارداری محسوب نمیشود. این قرص تنها در تخمکگذاری اختلال ایجاد کرده یا آن را به تأخیر میاندازد. باز هم تاکید میکنیم قرصهای اورژانسی حامل مقادیر بالایی هورمون هستند پس فقط در مواقع اوژانسی از آن استفاده کنید.
- اگر بعد از مصرف قرصها، دوباره مقاربتی انجام شود که احتمال بارداری در آن وجود داشته باشد، قرصهای قبلی خورده شده از بارداری مجدد جلوگیری نمیکنند.
- تنها زمانی اقدام به مصرف این قرصها کنید که واقعا در شرایط اضطراری و اورژانسی قرار داشته باشید.
معرفی برخی از انواع قرص اورژانسی یک عددی
1. قرص لوونورژسترول
قرص لوونورژسترول (Levonorgestrel) با نامهای دیگری همچون لونژیل یا اوسیز نمونهای از قرصهای اوژانسی است که به صورت قرص اورژانسی یک عددی و دوتایی قابل مصرف است. این قرص با افزایش چسبندگی مخاط گردن رحم و ایجاد تغییر در آندومتر (داخلیترین لایهی رحم)، مانع باروری میگردد. از آنجاییکه کم نیستند؛ تنها باید در موارد اورژانسی از آنها استفاده شود نه اینکه هر بار بیموالات و بیدقت رابطه جنسی برقرار کنید و بلافاصله به روش اورژانسی روی آورید.
نحوه مصرف: لوونورژسترول 2 دوز 0.75 و 1.5 میلیگرمی دارد. اگر دوز 1.5 میلیگرمی دارید، همان یک عدد در اولین فرصت کافی است اما اگر دوز 0.75 میلیگرمی دارید ، هم میتوانید 2 قرص را با هم خورده و هم میتوانید بین 2 تا قرص 0.75 میلیگرمی 12 ساعت فاصله بیندازید.
عوارض: عوارض قرص اورژانسی لوونورژسترول شامل ، حالت تهوع و استفراغ، سردرد، احساس ناراحتی در پستان، افسردگی، اختلالات پوستی، تغییرات وزن بدن، اولیگومنوره و منوراژی میباشد.
درصورتیکه قصد مصرف این دارو را دارید بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید. لینک زیر به معرفی این قرص و نکاتی که طی مصرف آن باید بدانید اختصاص دارد.
بیشتر بدانید:
2. قرص الا
قرص اورژانسی الا (Ella) نمونه دیگری از قرص اورژانسی یک عددی است که باید یک عدد از آن حداکثر تا 5 روز پس از رابطه جنسی حفاظت نشده استفاده شود. احتمال تاثیرگذاری قرصهای اورژانسی ضد بارداری بین 84 تا 89 درصد است. استفاده به موقع از این قرص، میزان اثرگذاری آنها را بالا میبرد. در واقع این قرصها زمانی بیشترین اثر را دارند که در عرض 24 ساعت پس از رابطه جنسی مصرف شوند. بنابراین هر چه قدر زودتر آن را مصرف کنید، موثرتر است.
نحوه مصرف: به منظور جلوگیری از بارداری حداکثر تا 5 روز بعد از داشتن رابطه جنسی مشکوک، یک عدد از این قرص مصرف شود.
عوارض: عوارض قرص الا شامل سردرد، درد شکمی، حالت تهوع، ، خستگی، سرگیجه و قاعدگی نامنظم میباشد.
درصورتیکه قصد مصرف این دارو را دارید بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید. لینک زیر به معرفی این قرص و نکاتی که طی مصرف آن باید بدانید اختصاص دارد.
بیشتر بدانید:
آشنایی با سایر روش های پیشگیری از بارداری
اگر با ابزار و سایر قرصهای پیشگیری از بارداری آشنایی کافی ندارید؛ پیشنهاد میکنیم لینکهای زیر را در این زمنیه مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید:
امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف هرکدام این داروها را به عنوان قرص اورژانسی ضد بارداری داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله "ستاره" در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.