برترین ها: موسیقی حد و مرزی ندارد و حتی اگر متن ترانهای که به یک زبان دیگر خوانده میشود را متوجه نشویم باز هم حس و حال این ترانه به ما منتقل میشود و از شنیدن آن حال خوشی پیدا میکنیم. به همین دلیل نیز در میان ترانههای ایرانی که همیشه در آرشیو داریم، گاه و بیگاه ترانههای خارجی نیز پیدا میشود که آهنگ خوش این ترانهها در روح و قلبمان ماندگار شده است.
در میان ترانههای خارجی نیز با توجه به نزدیکی که میان فرهنگ ایران و ترک وجود دارد، خوانندههای ترکی زیادی را میشناسیم که جایگاه محبوبی در میان ایرانیها پیدا کرده اند. موسیقی ترک همانند فرهنگ این کشور ریشهای تاریخی و کهن دارد و همین امر باعث شده تا ترانههای ترکی جذابیت زیادی پیدا کنند. از طرف دیگر ترکها خوانندههای امروزی و جدیدی دارند که حال و هوای موسیقی ترک را دگرگون کردهاند.
با در نظر گرفتن این موارد قصد داریم موسیقیدانهای ترکی را به شما معرفی کنیم که جای ترانههای آنها در کلکسیون آهنگهای ترکی شما خالی است.
سزن آکسو
فاطمه سزن ییلدیریم (Fatma Sezen Yıldırım) که در دنیای موسیقی ترک با نام سزن آکسو شناخته میشود یکی از پرندههای کهنهکار و البته خوشصدای ترکی است که ترانههایش همیشه در قلب و روح هواداران جا دارند.
سزن آکسو که طرفدارانش به وی لقب ملکه موسیقی ترکیه را دادهاند در سال 1954 متولد شد و شروع خوانندگی او به سال 1975 باز میگردد، او در کنار خوانندگی، دستی در هنرپیشگی و ترانهسرایی نیز دارد و کتاب شعری نیز با نام «شهر اکسک» منتشر کرده است. آهنگهای سزن یکی پس از دیگری فروشهای چشمگیری را تجربه کردهاند و گفته میشود مجموعاً 40 میلیون نسخه از آلبومهای سزن آکسو بهفروش رفته است.
سزن آکسو در دل مردم سایر کشورهای دنیا نیز ارج و قرب زیادی دارد و 1500 کنسرت را در بیشتر از 20 کشور مختلف اجرا کرده است. از آلبومهای معروف و پرطرفدار سزن آکسو میتوان به شارکی سویلمک لازیم، ایشیک دوغودان یوکسلیر و سن آغلاما اشاره کرد.
گروه راک پینهای
همانگونه که اشاره کردیم موسیقی ترک نهتنها در زمینه موسیقی سنتی کارنامهای درخشان دارد، بلکه موسیقی این کشور در چند دهه اخیر در سبکهای نوین و جدید نیز پیشرفت خوبی داشته و خوانندهها و گروههای ترکی زیادی را سراغ داریم که موسیقیهای نوین و امروزی اجرا میکنند. در این زمینه به گروه راک پینهای (Pinhâni) برخوردیم. جالب است بدانید پینهای به فارسی، راز معنی میدهد.
این گروه از گروههای موسیقی راک قدیمی ترک به حساب میآید و تاریخچه راه اندازی آن به سال 2004 باز میگردد. گروه آلترناتیو راک پینهای در آن زمان توسط یک دختر و پسر با نامهای سینان کیانچی (Sinan Kaynakçı) و زینب ایلول اوسر (Zeynep Eylül Üçer) که با هم فامیل نزدیک نیز هستند، راهاندازی شد. این گروه در طول دو دهه فعالیت خود، ترانههای زیادی منتشر کرده و اگر اهل سریالهای ترکی باشید احتمالاً سریال «بالهای محبوب» (Kavak Yelleri) را که در ترکیه در سالهای 2007 تا 2011 پخش شد را دیدهاید. جالب است بدانید ترانه اصلی این سریال را گروه راک پینهای اجرا کرد.
این گروه تاکنون 7 آلبوم منتشر کرده و در حال حاضر 7 عضو ثابت دارد و از ترانههای این گروه تاکنون 14 موزیک ویدئوی رسمی ساخته شده است.
یالین
حسین یالین (Hüseyin Yalın) خواننده 39 ساله ترک است که در سبک موسیقی راک و پاپ ترانههای زیادی اجرا کرده و دستی در نوازندگی گیتار نیز دارد. یالین در استانبول بهدنیا آمده و در کنار خوانندگی، به ترانهسرایی و آهنگسازی نیز مشغول است. داستان محبوبیت حسین یالین به سال 2004 باز میگردد، در آن زمان یالین ترانهای با نام «ظالم» (Zalim) را منتشر کرد و این آهنگ در نزد هواداران مقبول افتاد و راه را برای سایر موفقیتهای یالین باز کرد.
حسین یالین 6 آلبوم و و 7 تکآهنگ را منتشر کرده و در میان این آلبومها، آلبوم Ellerine Sağlık از جانب داوران شبکه ان. تی. وی ترکیه در میان ده آلبوم برتر دهه گذشته قرار گرفته است. یالین همانند دیگر خوانندههای موفق علاقه زیادی به اجرای کنسرت دارد و تاکنون در شهرهای مختلف ترکیه و اروپا نزدیک به 40 کنسرت برگزار کرده است.
یالین در کنار خوانندگی، در تبلیغات بازرگانی نیز حضور پیدا میکند و برای مدتی در چندین آگهی بازرگانی برای برند وستل (Vestel) شرکت کرد. یالین سابقه همخوانی با خوانندههای مطرح ترک و بینالمللی را نیز دارد و در این زمینه میتوان به همخوانی حسین یالین و شگی (Shaggy)، خواننده معروف آمریکایی اشاره کرد.
گروه موسیقی تکسیم تریو
سه دوست نزدیک با نامهای حسنو شنلندیریجی (Hüsnü Şenlendirici)، اسماعیل تانچبیلک (İsmail Tunçbilek) و آیتک دوگان (Aytaç Doğan)، گروه موسیقی تکسیم تریو را بهراه انداختند. حسنو در این گروه کلارینت میزند و اسماعیل سازی با نام باغلاما (bağlama) مینوازد که یک ساز ترکی است، آیتک نیز برای این گروه ساز قانون را مینوازد و اعضای این گروه با تلفیقی از سازهای سنتی، سعی در احیای موسیقی سنتی ترک دارند.
انصافاً هم باید گفت گروه تکسیم تریو در طول حیات خود موسیقیهای بسیار زیبایی را برای علاقهمندان عرضه کرده است و اگر اهل موسیقیهای ملایم ترکی هستید پیشنهاد میکنیم حتماً به آهنگهای این گروه گوش فرا دهید.
گورکم شم
آهنگسازان ترک زیادی را سراغ داریم که برای ساخت موسیقی سراغ سازهای سنتی میروند، بسیاری از این آهنگسازان نیز به موسیقیهای امروزی رو آوردهاند و سعی میکنند تا با سازهای جدید هنرشان را به نمایش بگذارند. در این بین بعضی از هنرمندان سختگیر و مشکلپسند به سازهایی که موجود است بسنده نمیکنند و با کمی خلاقیت سازی جدید ابداع میکنند.
یکی از این هنرمندان گورکم شم (Görkem Şen)، است، این آهنگساز و خواننده ترک ساز خاص خودش را طراحی کرده، این ساز یایبهار (yaybahar)، نام دارد و یکی از عجیب و غریبترین سازهایی که تاکنون بدست بشر ساخته شده است. خوشبختانه صدای این ساز برخلاف ظاهر عجیب و غریبش بسیار دلنواز است و به همین دلیل نیز آهنگهایی که کورگم شم با این ساز نواخته به دل هر علاقهمندی مینشیند.
جالب است بدانید کورکم شم نزدیک به 5 سال از عمر خود را صرف ساخت این ساز بزرگ و عجیب کرده و با سازی طرف هستیم که به لحاظ ابعاد بهراحتی یک اتاق 3 در 4 را پر میکند.
تارکان
امکان ندارد با فهرستی از خوانندههای ترک سر و کار داشته باشیم و در این فهرست خبری از تارکان نباشد. تارکان که مطمئن هستیم شما هم اسم او را شنیدهاید و به ترانههایش گوش فرا دادهاید از خوانندههای ترکتبار آلمان به حساب میآید و در سال 1972 در آلمان بهدنیا آمده است.
تارکان تِوِتاوغلو که در (Tarkan Tevetoğlu) که در صحنههای موسیقی او را با نام تارکان میشناسیم زاده سال 1972 در شهر آلتزی آلمان غربی است و پس از اینکه به همراه خانوادهاش از آلمان به ترکیه بازگشت برای تحصیل رشته موسیقی را انتخاب کرد و کار خودش را با آموزش موسیقی سنتی ترکیه شروع نمود. جالب است بدانید در آن زمان وضع مالی تارکان خوب نبود و برای تأمین هزینههای دانشگاه مجبور بود در مکانهای مختلفی به اجرای ترانه مشغول شود.
در نهایت نیز بخت با تارکان یار شد و زمانی که در حال تسیلم شدن بود و میخواست به آلمان برگردد با یک شرکت پخش موسیقی ترکی قرارداد بست و آلبومهایش یکی پس از دیگری پرفروش شد. تارکان تاکنون 12 آلبوم منتشر کرده است و در میان کارهای او آلبوم اولوروم سنه که به فارسی معنای «برایت میمیرم» را میدهد بهعنوان پرفروشترین آلبوم تارکان بهحساب میآید و حدود 2.7 میلیون نسخه فروش داشته است.
دمت آکالین
دمت آکالین یکی از چهرههای موسیقی پاپ در ترکیه بهحساب میآید و در جوانی رؤیای خبرنگاری در سر داشت، اما روزگار بازی دیگری برای دمت در نظر گرفته بود و بهرغم تلاش زیاد دمت آکالین در رشته خبرنگاری قبول نشد، در نتیجه به لطف اندام خوشتراشی که داشت به دنیای مد و پوشاک راه پیدا کرد و در سال 1990 توانست جایزه زیباترین دختر ترکیه را از آن خود کند.
دمت به حضور در صحنههای مدلینگ ادامه داد تا اینکه به خوانندگی علاقهمند شد و اولین آلبوم خود را در سال 1996 با نام «سببیم» (Sebebim) منتشر کرد. این آلبوم بهسرعت در میان جوانهای ترک جا پیدا کرد و زمینه انتشار دیگر آلبومهای دمت آکالین مهیا شد.
جالب است بدانید دمت از عشق و عاشقی شانس نداشته و ازدواجهای او با افراد سرشناس به طلاق ختم شده است، ماحصل این ازدواجها یک فرزند دختر است که در سال 2014 بدنیا آمد، دمت دخترش را «هیرا» نام گذاشته است و در کنار علاقه به موسیقی پاپ امروزی، گاهی اوقات ترانههای سنتی نیز برای بدست آوردن دل هوادارانش میخواهند. دمت آکالین این روزها به مرز 50 سالگی نزدیک میشود، اما هنوز هم صدا و خوشصدا است و همین امر باعث شده تا همچنان شاهد انتشار آلبومهای جدیدی از این خواننده ترک باشیم.
مراد بز
با خوانندهای خوشصدا و خوشتیپ طرف هستیم که در کنار خوانندگی دستی در هنرپیشگی نیز دارد، مراد بز (Murat Boz)، در منطقهای نزدیک به دریای سیاه در سال 1980 بدنیا آمد پس از پایان دبیرستان، برای ادامه تحصیل راهی استانبول شد و از آنجایی که صدایی خوش داشت، در کنار درس هر از گاهی خوانندگی نیز میکرد.
بخت با مراد بز یار بود و در سال 1998 توانست زمانی که تنها 18 سال سن داشت در یک مسابقه خوانندگی برنده شود. در نتیجه از یکی از دانشگاههای معتبر ترکیه بورسیه گرفت و در رشته موسیقی جاز مشغول به تحصیل شد، در نهایت نیز راهی دانشگاه صنعتی استانبول شد و درسش را در رشته فنی به پایان رساند.
فعالیت اصلی مراد بز در زمینه خوانندگی به سال 2004 باز میگردد، در آن زمان او در یک موزیک ویدئو از «نیل کارا ابراهیم گیل»، حضور پیدا کرد و ستارهاش خوش درخشید و توجه دنیای موسیقی ترک به او جلب شد. از این قضیه یک سال گذشت تا اینکه باخبر شدیم مراد بز در گروه ترکی «هپسی» بهعنوان خواننده مشغول شده و از آن زمان تاکنون شاهد انتشار 4 آلبوم استودیویی از مراد بز هستیم. همانگونه که اشاره کردیم این خواننده ترک دستی در هنرپیشگی نیز دارد و تاکنون در 5 فیلم بلند ترکی حضور پیدا کرده است.
ایلهان ارشاهین
ایلهان نوازنده سوئدی ترکی است و در استکهلم بزرگ شده، داستان فعالیت موسیقی ایلهان ارشاهین (İlhan Erşahin) داستان جالبی است و بیشتر گروههایی که او با آنها همکاری داشته به با ایلهان در کافه او آشنا شده اند. ایلهان ارشاهین در یکی از خیابانهای منهتن از سال 2002 تاکنون کافه دارد و علاقه ایلهان به موسیقی باعث شده تا کافه او به مکانی برای دور هم جمعشدن آهنگسازان و خوانندهها تبدیل شود.
جالب است بدانید ریشه علاقه ایلهان به موسیقی به شهر استکهلم باز میگردد، این شهر تاریخچه قدیمی در سبک موسیقی جاز دارد و از آنجایی که برادرها و خواهرهای ایلهان، ترانههای جاز در منزل گوش میکردند، او نیز به موسیقی جاز علاقهمند شد. ایلهان زمانی که هنوز نوجوان بود راهی آمریکا شد و در سال 1986 در یکی از مدرسههای موسیقی بوستون ثبت نام کرد. علاقه ایلهان به موسیقی جاز باعث شد تا با بزرگان جاز آمریکا همنشین شود و در نهایت در سال 1997 شاهد انتشار اولین ترانه ایلهان ارشاهین بودیم.
ایلهان برای استعدادیابی خوانندهها و نوازندههای جوان، فستیوال موسیقی را نیز در مکان کافه خودش راه اندازی میکند. این فستیوال «نابلو جاز فستیوال»، (Nublu Jazz Festival) نام دارد و سالانه در نیویورک برگزار می شود.
با این تعریف و تمجیدهایی که از ایلهان ارشاهین داشتیم پیشنهاد میکنیم اگر به این نوازنده ترک علاقه پیدا کردهاید و آهنگهای او را بهخوبی نمیشناسید. برای شروع به آهنگ «پرواز» از این نوازنده ترک گوش فرا دهید.
سیلا گنچاوغلو
سیلا (Sıla Gençoğlu)، یکی دیگر از خوانندههای ترک است که حتماً نام او را باید به آرشیو خوانندههای ترک خود اضافه کنید. او در شهر دنیزلی ترکیه در سال 1980 بدنیا آمد و فعالیت هنری وی به سال 2007 میلادی باز میگردد. اولین آلبوم او به سرعت در میان 20 آلبوم پرفروش ترکیه قرار گرفت و موفقیت وی باعث شد در سالهای 2009 و 2010 نیز دو آلبوم دیگر را از این خواننده شاهد باشیم.
این خواننده محبوب ترکی دوران نوجوانی خود را در شهر ازمیر گذراند و پس از مدتی نیز راهی پایتخت ترکیه شد. سیلا سبک جاز را در دانشگاه موسیقی استانبول فرا گرفته است. ترانههای سیلا نه تنها در ترکیه که بلکه در اروپا نیز طرفداران زیادی دارد و آهنگ «دان سونرا»، بهمعنی «بعد از» در سال 2008 به جدول ترانههای پرفروش اروپا راه پیدا کرد.
سیلا تاکنون 6 آلبوم منتشر کرده و از آن دسته خوانندههایی به حساب میآید که علاقهای به سیاست ندارند و در زمان کودتای سال 2016 ترکیه، مخالفت خود را با کودتا مطرح کرد. این خواننده خوشصدای ترک در زندگی شخصی، مشکلات زیادی داشته و همسرش احمد کورال بارها او را مورد ضرب و شتم قرار داده است. به همین دلیل نیز فعالیت هنری سیلا گنچاوغلو در سالهای اخیر کمتر شده و انتظار داریم در آینده باز هم این خواننده ترک را در صحنههای موسیقی شاهد باشیم.
اوزان دوغلو
کارشناسان موسیقی، دیجیها را موسیقیدان قلمداد نمیکنند، اما انصافاً باید گفت بعضی از دیجیها را سراغ داریم که کارشان از برترین موسیقیدانهای دنیا چیزی کم ندارد. در این زمینه نیز دیجی اوزان دوغلو (Ozan Doğulu) در دنیای دیجیهای ترک حرف اول را میزند. اوزان دوغلو در بهترین باشگاههای ترکی دیجی اجرا میکند و زمان پخش برنامههای او در این کلابها جای سوزن انداختن نیست.
اوزان به لحاظ خانوادگی نیز سهم خوبی از موسیقی دارد و پدر و برادرش دستی در موسیقی دارند، کنان (Kenan)، برادر اوزان دوغلو در مسابقه خوانندگی یوروویژن (Eurovision)، نیز شرکت کرده است. اوزان دوغلو برای اجرای برنامههای خودش گاه و بیگاه از برادرش نیز کمک میگیرد و اگر به فکر گوش فرا دادن به دیجیهای اوزان دوغلو هستید پیشنهاد میکنیم آهنگهای اوزان دوغلو را با آلبوم «130 BPM Moderato» شروع کنید.
سرتاب ارنر
اگر برنامههای مسابقات موسیقی یوروویژن را دنبال کرده باشید احتمالاً سرتاب ارنر (Sertab Erener) را به خاطر دارید، این خواننده ترک توانست در سال 2003 برنده این مسابقات شود و از آن زمان به بعد اسم و رسم خوبی برای خودش در دنیای موسیقی ترک بدست آورد.
سرتاب متولد سال 1964 است و در کنار خوانندگی، ترانهسرایی نیز میکند و ساز مینوازد. او در رشته موسیقی کلاسیک تحصیل کرده و به همین دلیل نیز اوایل کار برای اجرای ترانههای پاپ مشکل داشت، اما در نهایت توانست تجربهاش را به خدمت بگیرد و به یکی از محبوبترین خوانندههای روز دنیای موسیقی ترک تبدیل شود. اولین آلبوم سرتاب در سال 1992 با کمک سزن آکسو، دیگر خواننده معروف ترکزبان عرضه شد. سرتاب ارنر که رگ و ریشههایش از طرف مادری به نژاد عرب باز میگردد تاکنون 12 آلبوم موسیقی منتشر کرده است. سرتاب ارنر در کنار خوانندگی، دستی در هنرپیشگی نیز دارد و چیزی حدود 6 مجموعه تلویزیونی را در کارنامهاش شاهد هستیم.
اورهان گنجهبای
صاحبنظران موسیقی ترک، اورهان گنجهبای را یکی پایهگذاران موسیقی این کشور میدانند و با موسیقیدانی طرف هستیم که در نواختن 12 ساز مختلف موسیقی تسلط دارد. اورهان گنجهبای از 6 سالگی موسیقی را شروع کرد و از همان زمان در زیر نظر استادان بزرگ موسیقی ترک آموزش دید.
او زمانی که تنها 20 سال بیشتر نداشت در آزمون رادیو و تلویزیون ترکیه قبول شد و به مدت 10 سال در رادیو و تلویزیون این کشور ساز باغلاما مینواخت. مدتی بعد نیز اورهان گنجهبای نوازندگی برای خوانندگان مطرح ترکی مانند «احمد سرزگین» و «نوری سسیگوزل» را شروع کرد و با دیگر آهنگسازان بزرگ ترک همکاری خود را آغاز نمود. سبک موسیقی اورهان گنجهبای در میان موسیقیدانهای ترک بهعنوان سبک «ارابسک» شناخته میشود در این سبک ملودیها در ریتم و آهنگ عربی نواخته میشود. اورهان گنجهبای از دید کارشناسان موسیقی ترک بهعنوان سلطان سبک موسیقی ارابسک شناخته شده است و این موارد باعث شده تا این موسیقیدان ترک به یکی از اسطورههای موسیقی این کشور تبدیل شود.
نیل کارا ابراهیمگیل
نیل کارا (Nil Karaibrahimgil)، متولد سال 1976 است و تولد او در خانوادهای هنرمند باعث شد تا نیل کارا در بزرگسالی به هنرمندی تمامعیار تبدیل شود که در کنار خوانندگی، دستی در نویسندگی و مدلینگ نیز داشته باشد. او فعالیت هنری خود را از سن 12 سالگی با نواختن پیانو شروع کرد. نیل کارا در دبیرستان نواختن گیتار را فرا گرفت و در دانشگاه در رشته علوم سیاسی تحصیل کرد. وی پس از فارغالتحصیلی در رشته تبلیغات مشغول به کار شد و در یکی از ویدئوهای تبلیغاتی که ساخته بود از ترانههای ساخت خودش استفاده کرد و همین امر باعث شد تا صدای خوش نیل کارا به گوش علاقهمندان موسیقی برسد.
مدتی بعد نیز بخت به نیل رو کرد و فرصت همکاری با تارکان، یکی از ستارههای پرفروغ موسیقی معاصر ترکیه را بدست آورد، نیل کارا در سال 2010 با برادر سرتاب ارنر، دیگر خواننده موفق ترک در کنار رود نیل ازدواج کرد. این خواننده ترکی در حال حاضر 5 آلبوم منتشر کرده و به لحاظ سبک لباس و پوشش نیز یکی از خوانندههای جنجالی ترک بهحساب میآید.
گی سو اکیول
اگر به موسیقی ترک علاقه داشته باشید حتماً در جریان هستید که موسیقی این مرز و بوم در چند دهه اخیر دستخوش موجهای نوینی بوده و این روزها خوانندهها و موسیقیدانهای با استعدادی را شاهد هستیم که حرفهای بیشتری در دنیای موسیقی ترک برای گفتن دارند.
یکی از این خوانندهها را میتوان گی سو اکیول (Gaye Su Akyol)، نام برد، گی سو در سال 1985 بدنیا آمد و همزمان با تولد، مادرش از دنیا رفت، در نتیجه گی سو را پدرش که یک هنرمند نقاش است به تنهایی بزرگ کرد. گی سو در رشته مردمشناسی در سال 2007 از دانشگاه فارغالتحصیل شد و قبل از اینکه تنهایی به خوانندگی مشغول شود، برای یک گروه موسیقی، خوانندگی میکرد.
گی سو اکیول در سبک راک ترانه میخواند و تاکنون 3 آلبوم از او منتشر شده است. او در اجرای کنسرت نیز ید طولایی دارد و با توجه به سن و سالی که دارد مطمئن هستیم اگر اخبار خوانندههای ترک را در آینده دنبال کنید بدون شک بیشتر از گی سو اکیول خواهید شنید.
باریش مانچو
در ابتدای این مطلب برای شما گفتیم که دنیای موسیقی حد و مرزی ندارد، در انتهای این مطلب نیز برای اثبات بیحد و مرز بودن دنیای موسیقی برای شما از باریش مانچو (Barış Manço) میگوییم که خوانندهای ترک بود و تأثیر زیادی از الویس پریسلی، خواننده آمریکایی گرفته بود.
باریش در استانبول زاده شد و یکی از پرکارترین خوانندهها و موسیقیدانهای ترک بهحساب میآید، او در طول عمر خود نزدیک به 200 ترانه ساخت و جوایز مختلفی را نیز از آن خود کرد که در میان این جایزهها میتوان به جایزه «هنرمند دولت»، اشاره کرد که در سال 1991 این جایزه از جانب دولت ترکیه به او اهدا شد. او که از دانشگاه پاموک قلعه، دکترای افتخاری گرفته و فرانسویها نیز به او نشان ادبیات و هنر این کشور را اهدا کردهاند بیشتر در سبک راک خوانندگی میکرد.
باریش مانچو خواننده بسیار مردمی بود و در کشورهای محروم بهنفع کودکان و فقرا، کنسرتهای زیادی برگزار کرد. شوربختانه باید گفت عمر باریش به دنیا نبود و در سن 55 سالگی به دلیل سکته قلبی از دنیا رفت. گفته میشود میلیونها انسان علاقهمند به موسیقی در مراسم تشییع پیکر وی حضور داشتند.
در پایان پیشنهاد میکنیم اگر شما هم از طرفداران موسیقی ترک هستید و خواننده یا موسیقیدان محبوبی را میشناسید، در قسمت نظرات نام و آهنگهای زیبای خواننده مورد نظر خود را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: matadornetwork