گروه سیاسی فردا: در میان نامهای متعدد نامزدهای احتمالی ریاستجمهوری نام سورنا ستاری، معاون علمی رئیسجمهور هم به گوش میرسد. او حالا میخواهد در شبکه یک ظاهر شود تا درباره درباره نقش شرکتهای دانشبنیان در تأمین فناوریهای ضروری در کشور و مهمترین خواستههای رهبر انقلاب در این زمینه صحبت کند.
اما سورنا ستاری کیست و چرا برخی از او به عنوان یکی از احتمالهای ریاستجمهوری 1400 یاد میکنند؟ ستاری متولد1351 و فرزند شهید منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. او مدرک دکتری مهندسی مکانیک خود را از دانشگاه صنعتی شریف گرفته است و درحال حاضر هم به عنوان دانشیار دانشگاه صنعتی شریف مشغول تدریس است.
پیش از این سورنا ستاری عنوان کرده بود که «بعد از گذراندن دوره کارشناسیام، چون در دانشگاه شریف شاگرد اول دوره لیسانس شده بودم، بورس دانشگاهی در آمریکا را گرفتم و تقریبا تمام کارهایم را انجام داده بودم و در آخر شاید صحبت من با پدر پنج دقیقه هم طول نکشید که ایشان گفتند: «نرو، چون اگر بروی ممکن است برنگردی و این نه به نفع تو و نه به نفع من است».
او سابقه فعالیت در عرصههایی نظیر نایبرئیس هیئتامنای صندوق نوآوری و شکوفایی، رئیس هیئتامنای پارک فناوری پردیس معاونت علمی و فناوری، رئیس هیئتامنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، مدیرعامل سازمان بهینهسازی مصرف سوخت کشور، ریاست پژوهشکده نانو تکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت، ریاست گروه انرژی موسسه مطالعات بینالمللی انرژی و... را در کارنامه خود دارد و پس از انتخاب حسن روحانی در سال1392 بهعنوان معاون علمی و فناوری رئیسجمهور منصوب شد.
برخی بر این باور هستند که دوران حضور ستاری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با شکوفا شدن شرکتهای دانشبنیان همراه بوده است. او همواره بر حمایت از شرکتهای دانشبنیان تاکید داشته و راه عبور از بحرانهای اقتصادی کشور را پایان دادن به اقتصاد متکی به درآمدهای نفتی از طریق گسترش فعالیت شرکتهای دانشبنیان میداند. منتقدان ستاری، اما بر این باور هستند که آنچه در این دوره از شرکتهای دانشبنیان در رسانهها نمایش داده میشود تنها لایهای ظاهری از اقدامات معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور بوده و این شرکتها در واقعیت با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند. آقای علم و فناوری از چهرههای مطرح در حوزهی علم و فناوری است که در سالهای اخیر به دلیل حضور در دولت شناخته شده است؛ با چنین خوانشی از او برخی بر این باورند که او میتواند در میان گزینههای جوان انتخابات1400 باشد.
سفرهای سورنا ستاری با تبلیغات بسیاری همراه بود و او را عازم شیراز، اردبیل، بوشهر، بیرجند و بسیاری شهرهای دیگر کرد؛ علاوه بر این او در این سفرها وعدههای فراوانی درباره رشد استارتآپها در آینده داد و برخی را در شبکههای مجازی به خصوص توئیتر همراه خود کرد؛ رویدادهایی که باعث گمانه زنیهای فراوانی درباره احتمال نامزدی ریاست جمهوری او شد تا حدی که باعث شد تعدادی از چهرههای سیاسی کشور اعم از اصولگرا و اصلاحطلب نسبت به احتمال نامزدی او در انتخابات ریاستجمهوری واکنش نشان دهند. برای مثال حسین کنعانی مقدم دبیرکل حزب سبز در گفتوگو با «باشگاه خبرنگاران جوان» گفت: «کشور ما بر احتمالات استوار است؛ از همین رو ممکن است ستاری هم در انتخابات حضور پیدا کند؛ کارنامه ای هم که تا الان داشته در زمینههای علمی موفق بوده؛ اما از نظر سابقه سیاسی او جزو رجل سیاسی محسوب نمیشود، اما اگر به میدان بیاید قطعا اصلاحات از او حمایت خواهد کرد؛ گزینههای جریان اصلاحات یکی آقای ظریف است و دیگری آقای سورنا ستاری و در بین روحانیون هم سید حسن خمینی یکی از گزینههاست». ابراهیم فیاض چهره اصولگرا هم در گفتوگویی گفت: «او این همه کار انجام داد، به نظرم رقابت در انتخابات ریاست جمهوری1400 بین بذرپاش و ستاری است، چون معتقدم تکنوکراسی بومی در انتخابات ریاست جمهوری آینده، پیروزی می شود».
علاوه بر این احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیأت رئیسه مجلس هم در این باره گفته است: «از طیف اصلاحطلبان، آذری جهرمی، سورنا ستاری و اردکانیان به عنوان گزینه مطرح هستند». محمدحسن قدیری ابیانه تحللیگر مسائل سیاسی هم در گفتوگوی دیگر در این باره گفت که: «ستاری آدم خوش نامی بوده و در زمینه مسئولیتهای خودش نسبتا خوب عمل کرده است، اما مسئولیت ریاست جمهوری فقط مسائل فناورانه نیست».
اصلاحطلبان هم درباره او اظهارنظرهایی کردند؛ برای مثال عبدالله ناصری چهره سیاسی اصلاحطلب و مشاور رئیس دولت اصلاحات، در اینباره گفت: «سورنا ستاری رئیسجمهور آینده است زیرا ستاری مصداق بارز بیانیه گام دوم است. جوان است و از نسل دوم. فرزند شهید است و همراهی روحانی و تیم او را هم دارد. اگر اجماع صورت بگیرد، خواهد آمد».
علی محمد نمازی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران همچنین درباره احتمال نامزدی سورنا ستاری هم بیان کرد: «تا جایی که من خبر دارم نام او جز اولویتهای اول تا پنجم اصلاحات نیست، البته اصلاحطلبان هنوز به تصمیم نهایی در این زمینه نرسیدهاند اما درصد هستند تا فردی را معرفی کنند که سابقه اقدامات اجرایی در کارنامه خود داشته باشد؛ بنابراین بعید است که نام او اصلاحطلب ان را به اجماع برساند».
احمد شریف عضو شورای هماهنگی اصلاحطلبان هم گفت: «نمیدانم که میتوان نام او را در بین جریان اصلاحات تعریف کرد یا خیر، زیرا او تا به حال به عنوان یک کنشگر سیاسی فعالیتی در این جریان نداشته است؛ در حالی که این پیش فرض برای اصلاحات از قبل وجود داشته که نامزد مورد نظر آنها برای انتخابات آتی حتما از شناسنامه اصلاحطلب ی برخوردار باشد؛ در صورتی که سورنا ستاری شاید با اغماض درون جریان اعتدال گرایی گنجانده شود».
ستاری در این میان اما تا کنون موضع خاصی درباره اینکه در انتخابات1400 میآید یا نه نگرفته و فقط در حاشیه سفری به استان آذربایجان غربی وقتی خبرنگار ایرانپرس در ارومیه از او درباره قصد کاندیدا شدن برای انتخابات آینده ریاست جمهوری 1400 پرسید، او با بیتوجهی و البته با ناراحتی از پاسخ به پرسش خبرنگار امتناع کرد و یکی از همراهان او گفت: «شما (خبرنگاران) همش دنبال چالش و دردسر هستید!»