تحریریه زندگی آنلاین : پوست بزرگترین ارگان بدن انسان است که در معرض خطرهای بیشماری قرار دارد و درصورتیکه از آن بهخوبی مراقبت نشود، اپیدرم و لایههای زیرین آن بهسرعت آسیب میبیند. ...
خالی کردن جوش
بهتر است، جوش را به حال خود رها کنید؛ چرا که خالی کردن و دست زدن به آن، منجر به ایجاد یک زخم دائمی میشود. بهجای خالی کردن جوش از یک داروی ضد جوش، همچون پروکسید بنزوئیل و یا اسید مالیسیلیک استفاده کنید و اگر با این داروها جوش شما رفع نشد با متخصص پوست خود تماس بگیرید.
پاککنندههای اشتباه
بزرگترین اشتباهی که افراد هنگام شستشوی صورتشان مرتکب میشوند این است که از همان صابون خشنی که برای بدنشان استفاده میکنند، برای صورت استفاده کرده و صورتشان را با آن میشویند. دکتر آستین توصیه میکند که همیشه در حمام خود، چند نوع صابون داشته باشید و بهخصوص اگر پوست حساسی دارید، از پاککنندههای بسیار ملایم استفاده کنید. اگر پوستتان مستعد آکنه است، حتماً از پاککنندههای بدون چربی استفاده کنید تا بدتر نشود. افرادی که پوست خشک دارند نیز باید متوجه باشند که بعد از هر بار شستشو از یک کرم مرطوب کننده و ترجیحاً از کرمی استفاده کنند که حاوی ضد آفتاب باشد تا علاوه بر تأمین رطوبت پوست، از آن در برابر آفتاب نیز محافظت کند.
بیشتربخوانید:
مالیدن و خراشیدن پوست
شستن صورت ایده خوبی است، ولی مالیدن و خراشیدن آن اصلاً برای پوست خوب نیست. مالش پوست موجب تحریک و یا حتی خراشیدگی آن میشود. گاهی اوقات افراد مبتلا به آکنه تصور میکنند که با مالیدن پوست، اوضاع بهتر میشود؛ اما این کار جوشها را بدتر میکند. با پوست خود مهربان باشید و با ملایمت برخورد کنید و با یک لیف بسیار نرم و با حرکت دایرهای آن را بشویید.
استرس و اضطراب پوست
شاید باور نکنید، ولی وقتی که استرس دارید، تأثیر منفی آن حتی روی پوست شما نیز نمایان میشود. دکتر داوو میگوید: دلیل آن چندان مشخص نیست، ولی بیشتر پزشکان معتقدند که استرس، اوضاع بسیاری از بیماریها و ناراحتیهای پوستی از جمله پسوریازیس و روزاسه را وخیمتر میکند و توانایی پوست برای مقابله با عفونتها و محرکهای پوستی را کاهش میدهد. علاوه بر این، افراد مبتلا به استرس، زمان کمی را به مراقبت از پوست خود اختصاص میدهند.
لایهبرداری
داشتن پوست جوان بسیار ارزشمند و داشتن آن نیز گاهی بسیار پر هزینه و بیفایده است؛ مثل زمانی که به علت شهرت کسی، بدون توجه به تواناییهایش به او مراجعه و پوست خود را لایهبرداری میکنید. دکتر ایستن میگوید: لایهبرداری فقط باید زیر نظر پزشک صورت بگیرد؛ آن هم در موارد خاص؛ زیرا کاری بسیار ظریف و حساس است و علاوه بر آن، کسانی که پوست حساس دارند نباید هیچگاه پوست خود را لایهبرداری کنند. مواد شیمیایی لایهبرداری میتواند موجب عفونت و حتی زخمهای دائمی شود. از کرمهای لایهبرداری خانگی نیز استفاده نکنید، زیرا موجب قرمزی و تحریک پوست میشود و بهجای جوانسازی پوست، آنرا پیرتر میکنند.
بیشتربخوانید:
پرخوری
قبل از اینکه گاز دوم را به چیزبرگر خود بزنید، به این موضوع توجه کنید که افزایش وزن، موجب کشیدگی پوست و لاغری مجدد باعث شل و آویزان شدن آن میشود. اگر پوست به اندازه کافی انعطافپذیر نباشد، گاهی اوقات فرد مجبور میشود برای کشیدن آن به جراحی متوسل شود.
کم خوابیدن
بیش از یکچهارم افراد کمتر از 7 الی 9 ساعت در شبانهروز میخوابند و کمخوابی موجب رنگپریدگی و تیرگی پوست زیر چشم میشود. دکتر داوو میگوید که کمبود خواب موجب خستگی پوست میگردد.
علائم هشدار دهنده را جدی بگیرید
تغییر سلولهای پوست یکی از مشخصترین نشانههای ابتلا به سرطان پوست است و درصورتیکه لکهها و خالهای کوچک پوست، سریع تشخیص داده شوند، بهراحتی میتوان آنها را درمان کرد. حداقل ماهی یکبار، بهدقت پوست خود را در جلوی آینه بررسی کنید تا متوجه ایجاد کوچکترین تغییر روی پوست بشوید. دکتر داوو میگوید درصورتیکه یکی از بستگان نزدیک و یا خانواده به سرطان مبتلا شده است و سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده شما وجود دارد، بهمحض مشاهده هر نوع خال، لک و یا تغییر پوستی به پزشک متخصص مراجعه کنید. رژیم غذایی مناسب داشته باشید و آب بنوشید: دکتر سامانتا هلر متخصص تغذیه مرکز پزشکی نیویورک میگوید: چیزی که میخورید، نه تنها روی بخشی از حال درونی و احساسی، بلکه روی ظاهر و نشاط شما نیز تأثیر میگذارد. هر چقدر به رژیم غذایی خود کمتر توجه کنید، با مشکلات پوستی بیشتری مواجه خواهید شد. توجه داشته باشید که پیری پوست، یکشبه اتفاق نمیافتد و عدم تأمین مواد غذایی و گرسنگی پوست، شرایط پیری آن را فراهم میآورد. متخصصان تغذیه بر این باورند که اگر رژیم غذایی فاقد مواد مغذی پوست باشد، مشکلات پوستی زیادی به وجود میآید و هر نوع مشکل پوستی مزمن مستقیماً به رژیم غذایی مربوط میشود. متخصصان پوست معتقدند که سلامتی سلولهای پوست به ویتامین A در رژیم غذایی وابسته است و محصولات لبنی کمچرب نیز یکی از مواد مغذی برای سلامتی پوست هستند.
بیشتر بخوانید:
در صورت ابتلا به بیماری دیابت یا تیروئید، ضرورت مصرف ویتامین A دو برابر میشود؛ زیرا افراد مبتلا به این بیماریها نمیتوانند بهراحتی بتاکاروتن موجود در غذا را به ویتامین A تبدیل کنند. هویج سرشار از ویتامین A است. ماست کمچرب هم اگرچه حاوی مقادیر زیادی ویتامین A نیست، حاوی باکتری زنده اسیدوفیلوس میباشد که برای سلامت روده بسیار ضروری است و به سلامت پوست نیز کمک میکند. دکتر لیپسکی معتقد است هر ماده و یا آنزیم و باکتری که به هضم طبیعی غذا کمک کند، در سلامت پوست مؤثر است. تمشک، زغالاخته، توتفرنگی و آلو، بالاترین آنتیاکسیدان را دارند که برای سلامت پوست فوقالعاده است. رادیکالهای آزاد موجود آسیب غشای سلولهای پوست و آسیب DNA میشوند و آنتیاکسیدانها با این رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. سایر میوهها و سبزیجات حاوی آنتیاکسیدان، همچون کنگرفرنگی، لوبیا، آلو و گردو نیز با پیری پوست مبارزه میکنند. ماهی سالمون، گردو، روغن کانولا، از جمله اسیدهای چرب ضروری هستند که برای سلامت غشای سلول پوست مفیدند و همانطور که میدانید، سلولها عامل ورود و خروج مواد مغذی به داخل و خارج پوست هستند. غشای سلولی مسئول حفظ رطوبت پوست است و هر چقدر سلولها بتوانند آب بیشتری در خود نگهدارند، پوست زیباتر و جوانتر به نظر میرسد. معروفترین اسیدهای چرب ضروری عبارتند از امگا 3 و 6 که مهمترین منابع آن ماهی، گردو و روغن کتان است. پژوهشگران معتقدند مس، ویتامین A و سلنیوم از آفتابسوختگی جلوگیری میکنند. چای سبز، خاصیت ضدالتهابی دارد و ضمن محافظت از غشای سلولی پوست، خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش میدهد. همچنین از صدمات ناشی از نور ماوراءبنفش میکاهد. خاصیت ضدالتهابی چای سبز به دلیل پلی فنول موجود در آن است. اگرچه مقدار نیاز روزانه به آب در هر روز متفاوت است، ولی هیدراتاسیون، در داشتن سلامت پوست، نقش مهمی ایفا میکند و بهطور معمول دستکم باید روزی 8 لیوان آب نوشید.