ماهان شبکه ایرانیان

آژانس بین‏‏‏‏‌المللی انرژی برآورد قیمتی خود از نفت ۲۰۲۲ را ۱۲ دلار پایین آورد

ساز مخالف اوپک با نهادهای بین‌المللی

دنیای‌اقتصاد : اوپک در آخرین گزارش ماهانه خود در سال۲۰۲۱ پیش‌‌‌‌‌بینی خود از تقاضا در این سال و سال بعد را تغییر نداده اما معتقد است تقاضای طلای‌سیاه در فصل اول سال۲۰۲۲، ۱/ ۱میلیون بشکه در روز بیشتر از پیش‌‌‌‌‌بینی قبلی‌‌‌‌‌اش خواهد بود، با این حال دو نهاد مهم دیگر یعنی آژانس بین‌‌‌‌‌المللی انرژی‌(IEA) و اداره اطلاعات انرژی آمریک ...

این نهاد اروپایی همچنین گفته روند پیشی‌گرفتن عرضه از تقاضا از ‌ماه جاری میلادی آغاز و در سال‌آینده شدت می‌‌‌‌‌یابد. این نهاد در اقدامی جالب‌توجه پیش‌‌‌‌‌بینی خود از قیمت برنت برای سال آینده را با 12 دلار کاهش از 79 دلار به 67دلار بر بشکه تقلیل داده است. اداره آمریکایی هم اثر کرونا را نامشخص می‌‌‌‌‌داند و برآورد خود از تقاضا برای امسال را 600 هزار بشکه و برای سال بعد 300 هزار بشکه در روز پایین آورده است.  به این ترتیب، اوپک، آژانس و اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش‌‌‌‌‌بینی می‌کنند تقاضای نفت در سال آینده به ترتیب 6/ 100، 5/ 99 و 5/ 100 میلیون بشکه در روز باشد.

    نگرانی آژانس از شیوع اومیکرون

آژانس بین‌‌‌‌‌المللی انرژی در گزارش ماهانه تازه خود که آخرین در سال‌جاری میلادی است، گفته افزایش موارد ابتلا به کووید-19 و ظهور سویه جدید آن موسوم به اومیکرون تقاضای جهانی برای نفت را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد، اما تصویر کلی این گزارش روی افزایش عرضه جهانی متمرکز است که در‌ماه جاری (دسامبر) از تقاضا پیشی می‌گیرد و در سال آینده اختلاف خود را بیشتر خواهد کرد.  بر اساس گزارش خبر‌گزاری رویترز، IEA  در گزارش ماهانه خود گفت: «انتظار می‌رود جهش موارد ابتلا به کرونا به‌‌‌‌‌طور موقت ریکاوری تقاضای نفت که در جریان است را آهسته و نه معکوس، کند.‌» این نهاد افزود: «اقدامات محدودیت‌‌‌‌‌‌زا جدید که برای متوقف‌کردن ویروس به اجرا گذاشته می‌شود احتمالا تاثیر ضعیف‌‌‌‌‌تری نسبت به موج‌‌‌‌‌های قبلی کووید بر اقتصاد بگذارد.‌»  آژانس پیش‌‌‌‌‌بینی خود از تقاضا برای امسال و سال‌آینده میلادی را تا حدود زیادی به دلیل اثر محدودیت‌‌‌‌‌های مسافرتی جدید بر مصرف سوخت جت 100 هزار بشکه در روز کاهش داده است.  این نهاد مستقر در پاریس همچنین درباره عرضه گفته است که ایالات‌متحده آمریکا برای دومین‌ماه متوالی تولید خود را افزایش می‌دهد. به گفته آژانس، در سال آینده عربستان و روسیه در صورت اینکه گروه اوپک‌پلاس کاملا محدودیت‌‌‌‌‌های تولید خود را کنار بگذارد، ممکن است به رکوردهای تولید سالانه دست‌یابند.  از نظر این نهاد که به بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته مشاوره می‌دهد، عرضه جهانی نفت در سال آینده 4/ 6میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت؛ در حالی‌که امسال تولید 5/ 1میلیون بشکه نسبت به 2020 بالا می‌‌‌‌‌رود.  آژانس معتقد است رشد تولید آمریکا و کشورهای عضو اوپک‌‌‌‌‌پلاس در سال 2022 منجر به افزایش تولید مذکور خواهد شد، اما علاوه‌بر آمریکا، کانادا و برزیل هم در این سال احتمالا به بالاترین سطوح تولید سالانه برسند و تولید کشورهای خارج از اوپک‌‌‌‌‌پلاس را 8/ 1میلیون بشکه روزانه افزایش خواهند داد.

    سقوط 12 دلاری پیش‌‌‌‌‌بینی قیمتی

آژانس که در‌ماه گذشته در اقدامی نادر پیش‌‌‌‌‌بینی قیمتی از نفت منتشر کرده بود، در ‌ماه جاری 12دلار بر بشکه آن را پایین آورد. برآورد قیمتی آژانس در‌ماه گذشته 79 دلار بر بشکه بود که حالا با 15‌درصد کاهش به دلیل عوامل فوق به 6/ 67دلار بر بشکه رسیده است. آژانس همچنین تخمین‌زده متوسط قیمت نفت‌برنت در سال2021 معادل 8/ 70دلار بر بشکه باشد.  به گفته این نهاد، بهای نفت در ‌ماه گذشته (نوامبر) بین 15 تا 17 دلار بر بشکه سقوط کرد که در نتیجه نگرانی‌‌‌‌‌ها بر سر کووید-19، تورم و رشد اقتصادی رخ داد که بر بازار نفت تاثیر گذاشت. بهای نفت فیزیکی دریای‌شمال هم در این‌ماه با 17/ 2دلار افت به 37/ 81دلار بر بشکه رسید .

     بدبینی نهاد آمریکایی درباره تقاضا

اداره اطلاعات انرژی آمریکا برآورد خود از تقاضای نفت و سوخت‌های مایع را برای فصل آخر امسال و فصل اول2022 کاهش داد که منجر به ارقام تخمینی پایین‌تر برای هر دو سال نسبت به گزارش‌ماه قبل آن شد. EIA می‌گوید این اتفاق تا حدودی در نتیجه محدودیت‌‌‌‌‌های مسافرتی رخ خواهد داد که تازگی به علت شیوع اومیکرون اعلام شده است. این نهاد گفته تاثیر شیوع این سویه نامشخص است که ریسک‌‌‌‌‌های نزولی بر پیش‌بینی مصرف جهانی نفت وارد می‌کند، به‌‌‌‌‌خصوص به دلیل اثر منفی آن بر مصرف سوخت هواپیما. این اداره دولتی آمریکا پیش‌‌‌‌‌بینی می‌کند که مصرف نفت و سوخت‌های مایع در سال‌جاری به 9/ 96میلیون بشکه در روز برسد که 1/ 5میلیون بشکه بالاتر از سطوح سال2020 است اما نسبت به برآورد‌ماه قبل آن حدود 600 هزار بشکه پایین‌تر است. همچنین این نهاد که در گزارش ماهانه قبلی خود پیش‌‌‌‌‌بینی کرده بود تقاضا در سال2022، به 82/ 100میلیون بشکه برسد، حالا رقم پایین‌تر 5/ 100 میلیون بشکه در روز را برای این سال تخمین می‌زند. این نهاد انتظار دارد بهای برنت در دسامبر 71دلار بر بشکه و در فصل اول سال بعد 73 دلار بر بشکه معامله شود. برای کل سال2022 هم پیش‌‌‌‌‌بینی کرده که این شاخص جهانی به‌‌‌‌‌طور متوسط 70 دلار بر بشکه باشد چرا‌که انتظار دارد تولید اوپک‌‌‌‌‌پلاس، نفت‌شیل آمریکا و کشورهای خارج از اوپک‌‌‌‌‌پلاس از روند کندشونده رشد تقاضای جهانی نفت پیشی بگیرد که مخصوصا به دلیل نگرانی‌‌‌‌‌های جدید درباره سویه‌‌‌‌‌های کووید-19 اتفاق خواهد افتاد.

    ثبات برآورد اوپک

اوپک تقاضای جهانی نفت برای امسال را 6/ 96 و برای سال آینده 6/ 100میلیون بشکه در روز تخمین می‌زند که تغییر چندانی نسبت به برآورد ‌ماه گذشته آن نشان نمی‌دهد، با این حال این سازمان بر این باور است که بخشی از تقاضای فصل آخر امسال به فصل اول سال آینده منتقل خواهد شد؛ بنابراین‌ تقاضای نفت در فصل نخست 2022 را 1/ 1میلیون بشکه روزانه افزایش داده است. برآورد خوش‌‌‌‌‌بینانه اوپک در حالی صورت می‌گیرد که بهای نفت بخشی از افت شدید به‌دلیل ظهور اومیکرون را جبران کرده است، با این حال سازمان جهانی بهداشت گفته اومیکرون ریسک «بسیار بالایی» برای جهان دارد.  اوپک همچنین برخلاف آژانس گفته اومیکرون احتمالا اثری ملایم و کوتاه‌‌‌‌‌مدت بر بازار نفت داشته باشد. اوپک پیش‌‌‌‌‌بینی کرده تقاضای جهانی در فصل سوم سال آینده از 100‌میلیون بشکه در روز که سطح مصرف نفت در سال 2019 بود، عبور خواهد کرد.

اوپک درباره عرضه نفت هم ‌ساز مخالف زده و معتقد است تولید کشورهای غیر عضو اوپک در سال‌جاری بدون تغییر نسبت به گزارش قبلی فقط 700 هزار بشکه در روز رشد خواهد کرد. تولید این کشورها در سال آتی هم با 3‌میلیون بشکه افزایش روزانه به 7/ 66میلیون بشکه در روز خواهد رسید که این هم بی‌‌‌‌‌تغییر مانده است.  تولید اوپک در‌ماه نوامبر با 290 هزار بشکه افزایش ماهانه به 72/ 27میلیون بشکه در روز رسید. تولید نفت ایران کاهش یافته و به 474/ 2میلیون بشکه در روز تنزل یافته و بهای نفت ایران هم در نوامبر 5/ 80دلار بر بشکه تخمین زده می‌شود.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی