چند سال بعد از راهاندازی تلگرام حالا این پلتفرم به دنبال مدلی از درآمدزایی است؛ چیزی که تا پیش از این پرسشهای بسیاری در مورد تامین مالی این پیامرسان برانگیخته بود. پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام با انتشار مطلبی در کانال خود در تلگرام اعلام کرد که به زودی سرویس جدید پولی این پلتفرم با عنوان «تلگرام پریمیوم» عرضه خواهد شد. به گفته دوروف تلگرام در سالهای اخیر هم از نظر امکانات و هم از نظر تعداد کاربران رشد گستردهای داشته، ولی ادامه این رشد به دلایل محدودیتهای مالی با چالش روبهروست. به گفته بنیانگذار تلگرام این شرکت برای آنکه بتواند همچنان امکانات این پلتفرم را رایگان نگاه دارد مجبور به ایجاد مسیر درآمدی است، اما در عین حال به کاربران این پلتفرم اطمینان داده که با عرضه تلگرام پریمیوم تمامی امکانات فعلی رایگان باقی بماند و در دسترس باشد و سرویس پولی تلگرام شامل امکانات جدید خواهد شد.
به گفته دوروف این شرکت طی ماه جاری میلادی سرویس تلگرام پریمیوم را عرضه میکند که یک سرویس اشتراکی است و در آن کاربران قادر خواهند بود با پرداخت مبلغی بهطور ماهانه از ویژگیهای جدید تلگرام برخوردار شوند. همچنین کاربران سرویس اشتراکی تلگرام از سرعت و این قابلیت برخوردارند که ویژگیهای جدید را زودتر از دیگر کاربران به کار بگیرند.
دوروف همچنان معتقد است که عرضه سرویس پولی تلگرام باعث پولی شدن هیچ کدام از ویژگیهای فعلی تلگرام نمیشود و حتی ویژگیهای جدید دیگری نیز که رایگان هستند هم باز معرفی میشوند.
حذف شعار همیشه رایگان
دو هفته پیش بود که اعلام شد تلگرام شعار «همیشه رایگان» را از این پلتفرم حذف میکند شعاری که در حین ثبتنام به کاربران نمایش داده میشود. بحث تلگرام پولی به عنوان یک خبر طی هفتههای اخیر در سراسر وب در حال چرخش بوده و نسخه آزمایشی این سرویس که توسط گروهی مورد بررسی قرار گرفت نشان میدهد این سرویس دارای قابلیتهایی مثل واکنش و استیکرهای اختصاصی است. بر اساس گزارش وبسایت اندروید پلیس، تلگرام از اواخر سال 2020 درباره یک سرویس پولی برای کمک به درآمدزایی از این اپلیکیشن پیامرسان صحبت کرده است، اما رسما اعلام نکرده که سرویس جدید چگونه خواهد بود. جزئیات نسخه بتای iOS این اپلیکیشن در ماه جاری نشان داد که سرویس پولی، نشان ستارهای به کاربر خواهد داد که در بالای چتها و پروفایل وی نمایش داده میشود و تایید میکند که کاربر، عضو سرویس پولی است. هنوز معلوم نیست طرح «تلگرام پریمیوم» چقدر قیمت دارد و آیا شامل تجربههای انحصاری بیشتری میشود. همچنین درباره اینکه چه زمانی این نسخه پولی قابل دسترس خواهد شد، چیزی مطرح نشده است. با این حال کاربران نسخه رایگان قادر به مشاهده استیکرهای پولی در چتها نخواهند بود. اما کسانی که مشترک نیستند، پیشنهاد برای ارتقا به طرح پریمیوم را مشاهده خواهند کرد.
راههای دیگر درآمدزایی
پیش از آنکه تلگرام به دنبال سرویس اشتراکی باشد مسیرهای دیگری را برای تامین مالی این پیامرسان و جاهطلبیهای بنیانگذارش آزموده بود. پس از آنکه چند سال قبل رگولاتوری آمریکا جلوی فروش ارز دیجیتالی این پلتفرم را گرفت عملا تلگرام مجبور شد از ایده عرضه اولیه ارز دیجیتالی عقبنشینی کند. با این حال این شرکت همچنان و به طریقی دیگر روی عرضه تونکوین (Toncoin) به عنوان ارز رسمی مورد تبادل در این شبکه فعالیت کرده است. این شرکت در اردیبهشت ماه امسال اعلام کرد که به کاربران اجازه میدهد تا تونکوین را مستقیما از طریق صفحه چت این اپلیکیشن پیامرسان برای هم ارسال کنند.
پروژه بلاکچین شبکه باز تلگرام (TON) برگرفته از عبارت Telegram Open Network با انتشار پستی در توییتر اعلام کرد که این شبکه اجتماعی، تراکنشهای تونکوین را بدون دریافت هیچگونه کارمزدی پشتیبانی میکند.
در همین رابطه، ویدئویی کوتاه از نحوه عملکرد تراکنشهای رمزارزها در این پلتفرم منتشر شده که جزئیاتی را در این خصوص ارائه میدهد. برای شروع، کاربر باید روبات کیف پول تلگرام را به منوی پیوست خود اضافه کند که به وی اجازه میدهد تا رمزارزها را از طریق کارت بانکی خریداری، آن را مبادله یا به کیف پولهای دیگر انتقال دهد.
برای ارسال ارز دیجیتال نیز کاربر باید در حالی که در یک صفحه چت قرار دارد، Wallet را از منوی پیوست خارج و مقدار تونکوین را که قصد ارسال آن را دارد، وارد کند و پس از تایید جزئیات، دکمه ارسال (Send) را بزند. در اینجا، شخص مخاطب، تونکوین را از طریق این صفحه چت دریافت خواهد کرد.
تلگرام در سال 2020 و پس از آنکه با فشار کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) مواجه شد، پروژه ارز دیجیتال خود را متوقف کرد. این پروژه که تحت عنوان شبکه باز تلگرام (TON) شناخته میشد، توسط پاول دوروف مدیرعامل تلگرام و برادرش نیکولای در سال 2018 توسعه یافته بود. یک سال بعد اما کمیسیون بورس اوراق و بهادار آمریکا به تلگرام دستور داد تا فروش توکن مرتبط با بلاکچین TON موسوم به Gram را متوقف کند. اما پس از آنکه تلگرام پروژه TON را کنار گذاشت، گروهی از توسعهدهندگان آن را احیا کردند و نام آن را به «شبکه باز» و Gram را نیز به تونکوین تغییر نام دادند.
دوروف نیز در دسامبر گذشته، حمایت خود را از این پروژه اعلام و عنوان کرد: من افتخار میکنم که فناوری ما زنده و در حال تکامل است. TON در حوزه بلاکچین، چندین سال از همتایان خود جلوتر است.
درآمد از تبلیغات و محدودیتها
شکست تلگرام درعرضه اولیه سهام ارز دیجیتال این شرکت را به سمت ایده تبلیغات هم برد. سال گذشته پاول دوروف اعلام کرد که این شرکت امکان نمایش محدود تبلیغات را در پلتفرم خود فراهم خواهد کرد و البته گفت که این تبلیغات در کانالهایی با تعداد کاربران کم یا صفحات چت شخصی نمایش داده نمیشوند.
دوروف در آن زمان گفته بود: تلگرام پیامهای تبلیغاتی را در چت لیستها، مکالمات خصوصی یا گروهها نشان نخواهد داد. این تبلیغات تنها در کانالهای بزرگ و سرویسهایی که پیشتر نیز پیامهای تبلیغاتی در آن وجود داشت، نمایش داده خواهند شد.
این اقدام چندان هم غیرمنتظره نبود؛ دوروف یکسال قبل از آن عنوان کرده بود که برای کمک به رشد بیشتر این پلتفرم، باید بودجه مناسب تامین شود و راهی جز تبلیغات برای تامین این بودجه وجود ندارد.
تلگرام همچنین برای آنهایی که از تبلیغات خوششان نمیآید، عنوان کرده که در حال کار روی گزینه اشتراک برای این پلتفرم است که در ازای پرداخت هزینهای مشخص از سوی کاربران، دیگر هیچ تبلیغی را در اکانت خود مشاهده نخواهند کرد. به این ترتیب میتوان انتظار داشت کسانی که مشترک تلگرام پولی شوند دیگر تبلیغ مشاهده نکنند. با این حال، تبلیغات برای جامعه هدفی بالغ بر 500 میلیون کاربر میتواند بسیار وسوسهانگیز باشد. اما در این میان، قوانینی وجود دارد که تبلیغکنندگان باید مورد توجه قرار دهند.
نخست آنکه شما تنها میتوانید در کانالها و گروههای عمومی با اعضای بیش از هزار نفر، تبلیغ کنید. اگرچه تلگرام هنوز اعلام نکرده که چه تعداد از این کانالها و گروهها در این پلتفرم وجود دارد، اما عنوان کرد که این تبلیغات میتواند تا بیش از 500 میلیارد مشاهده را در کانالهای مختلف ثبت کنند. این میزان بازدید، بسیار چشمگیر است.
دوم؛ برای شروع تبلیغات در این پلتفرم، باید مبلغی را به حساب تلگرام واریز کنید که رقم آن، 13/ 2 میلیون دلار (2 میلیون یورو) عنوان شده است. به گفته این شرکت، یک میلیون یورو از این مبلغ قابل استرداد است.
و مورد سوم اینکه تلگرام، اطلاعات پروفایل کاربران خود را به تبلیغاتکنندگان ارائه نمیدهد. در واقع، اگر قصد تبلیغ در تلگرام را دارید، تنها میتوانید زبان، موضوع و کانالهای هدف را برای نمایش تبلیغات خود انتخاب کنید. بنابراین اگر در حوزه رمزارز فعالیت دارید، باید به دنبال کانالهایی باشید که مرتبط با این حوزه کار میکنند.
رقیب فیسبوک
بزرگترین رقیب تلگرام واتساپ و کلا فیسبوک است. تلگرام در سالهای اخیر به خوبی نشان داده تا چه حد از نقطه ضعفهای رقبای خود به خصوص در زمینه حریم شخصی بهره برده است. هم تلگرام و هم سیگنال اکنون برندگان جنگ پیامرسانها هستند و به خصوص بعد از اختلال شش ساعته فیسبوک بود در سال گذشته بالغ بر 70 میلیون کاربر جدید به مجموعه کاربران تلگرام اضافه شد.
افزایش 70 میلیونی کاربران جدید تلگرام معادل بیش از 10 درصد مجموع کاربران این اپلیکیشن بود. در حال حاضر و با استناد به برخی گزارشهای این شرکت، حدود 500 میلیون کاربر فعال ماهانه از تلگرام استفاده میکنند.
در واقع، اعمال سیاستهای جدید حریم خصوصی از سوی واتساپ و اجبار کاربران به پذیرفتن این سیاستها برای تداوم استفاده از اپلیکیشن واتساپ، باعث مهاجرت گسترده کاربران به اپلیکیشنهای جایگزین مانند تلگرام و سیگنال شد. هر چند پاول دوروف و تلگرام هم از مشکلات فنی در سالهای اخیر بینصیب نبودند، اما این پیامرسان نسبت به رقبای خود به مراتب کمتر دچار اختلال شده است.
در حال حاضر، حدود 2 میلیارد کاربر در جهان از واتساپ استفاده میکنند و این شرکت برای ترغیب کاربران به استفاده و ماندن در این اپلیکیشن، قابلیتهای متعددی را به پلتفرم خود اضافه کرده، اما در مقایسه از نظر امکانات از تلگرام بسیار عقبتر است.