سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
از فتنهگران رفع حصر کنید تا وفاق محقق شود
اسماعیل گرامیمقدم، از فعالان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا با بیان اینکه اعطای چند پست دولت پزشکیان به چهرههایی که اصلاحطلبان آنها را قبول ندارند به معنای وفاق است، اظهار کرد: آقای پزشکیان سنگ تمام گذاشت و در جهت وفاق گامهای اساسی برداشت اما باید ارکان دیگر حاکمیت هم دست آقای پزشکیان را میفشردند و استقبال میکردند و در حقیقت از قدرت و اختیارات خودشان در جهت وفاق ملی استفاده میکردند. یکی از آنها به هر حال همین هموار کردن ورود نگاههای مختلف، حضور آقای خاتمی یا برداشتن حصر آقایان کروبی و موسوی است.
او تصریح میکند: متاسفانه دیدیم که حاکمیت به این موضوع عمل نکرده است. یعنی دستگاههای دیگر حاکمیتی عمل نکردند و فضا را بستهتر کردند. حالا سوالی که مطرح میشود این است که این کار به نفع چه کسانی است یعنی اگر نویسنده دلسوزی مثل آقای دکتر رنانی یا آقای خاتمی که رئیس جمهور سابق بوده و در دوران ریاست جمهوری و یا قبل از آن و حتی بعد از آن در به پای صندوق آوردن کسانی که قهر کردهاند، منشا خیر بوده است، وقتی فضا برای اینها بستهتر میشود چه کسانی بیشترین سوءاستفاده را میکنند آیا این به نفع نظام یا به نفع وفاق است؟[1]
*قبل از گرامیمقدم، عمادالدین باقی از دیگر فعالان اصلاحطلب نیز خواستار آن شده بود که قاتلان شهید عجمیان به نام وفاق آزاد شوند![2]
این نظرات اما در حالی است که وفاق مد نظر پزشکیان مقدمهای برای کارآمدی است نه بسترسازی برای ناامنی کشور و آزاد کردن فتنهگران و قاتلان!
البته دقت شود که چپهایی که چنین ادعاهایی را مطرح میکنند نیز متوجه منظور اصلی رئیسجمهور پزشکیان هستند اما قصد دارند شهوات و منافع خود را پی بگیرند و این خواستهها نیز طبعا در جهت کارآمدی یا تقویت پزشکیان نیست بلکه در سمت و سوی ناامن سازی کشور و به هرج و مرج کشاندن اوضاع است.
و از همین روست که شاهد چنین تفاسیر نابخردانهای از مقوله وفاق هستیم.
البته رخداد بدتری هم احتمال وقوع دارد و آن اینکه مغز دولت هم به این حرفهای باطل باورمند شود و مثل برخی دولتهای سابق هنگامی که با چالشهای مدیریتی یا بحران دستاورد در برخی زمینهها -مثل مذاکره- مواجه شود؛ به ناگاه علم همین حرفهای خندهدار را بلند کند!
دولت محترم و شخص رئیسجمهور باید اهتمام بیشتری نسبت به تفسیر مقوله وفاق و تعیین حدود و ثغور آن داشته باشند.
***
"گانگسترهای تهران" و معاون سازمان بهزیستی!
حسن موسوی چلک، معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در مصاحبه با خبرنگار ایلنا در خصوص ادعای "تشکیل گروههای خلافکاری و گانگستری در تهران" اظهار کرد: وقتی گروههای خارج از قواعد جاری کشور در جامعه تشکیل میشود، برای خود اهدافی را دنبال میکنند و برخی از این اهداف تقابل، ایجاد فضای رعب و وحشت در جامعه و قدرت نمایی است.
او همچنین میافزاید: وقتی رفتار خشونتآمیز در جامعه به سمت استفاده از اسلحه و قمه میرود، این نشان دهنده آن است که در فضای عمومی جامعه باید روی نشاط، شادابی، کنترل خشم، رفاه، تامین اجتماعی و سرمایه اجتماعی کار کنیم. در جامعهای که سرمایه اجتماعی پایین باشد، این نوع مصادیق ظهور و بروز بیشتری پیدا میکند و طبیعتاً هزینهای که دولتو مردم باید بپردازند افزایش پیدا میکند.
موسوی تصریح میکند: جامعهای که فقر و خشونت در آن گسترش مییابد، تشکیل این گروههای خلافکاری غیر طبیعی نیست.
فرد مذکور در صحبتهای خود اما در عین حال گفته است: جامعه کنونی ما جامعه گانگستری نیست و فقط هر از چند گاهی اخباری از این گروهها منتشر میشود، اما همچنان امنیت در کشور وجود دارد و از طرفی در این زمینه شواهدی وجود دارد که زورگیریها به سبک گانگستری تقریبا در جامعه وجود ندارد و چندان موضوعیتی هم ندارد، اما گروههای خلافکاری در جامعه هستند که با خشونت با دیگران برخورد میکنند و هرازگاهی گزارشهایی از آنها منتشر میشود و زمانی که توسط پلیس شناسایی میشوند، برخورد انتظامی و قضایی با آنها صورت میگیرد.[3]
*مسئولی که بدیهیات رسانه و مصاحبه را بلد نیست اساسا نباید در هیچ گفتوگویی شرکت کند!
این مدیر سازمان بهزیستی نمیتواند در ابتدای صحبتهای خود با کلی طول و تفصیل درباره ادعای وجود گروههای گانگستری صحبت کند، وجودشان را تلویحا تأیید کند، اظهارات جامعهشناختی در این باره بر زبان بیاورد و مبانی وجودی چنین گروههایی را شرح بدهد اما در ادامه بگوید که "البته جامعه ما گانگستری نیست و پلیس هم مشغول برخورد است"!
در واقع معنای این مصاحبه آنست که گروههای گانگستری در ایران و تهران وجود گستردهای دارند و البته پلیس و قوه قضائیه هم حق پیگیری و شکایت از آقای موسوی را ندارند چون او در ادامه با یک وصله و پینه اظهار کرده است که نهاد امنیتی مشغول وظیفه خویش است.
در مبحث تشکیل باندهای خلافکاری و مفهوم گروههای گانگستری باید دانست که این گروهها در هنگامهای تشکیل میشوند که یک حکومت از ساختار قضایی و امنیتی قوی و گستردهای برخوردار نباشد. به نحوی که مجرمان نشاندار و جرائم آشکار مورد تعقیب قرار نگیرند.
مثلا گفته میشود که در کشور کلمبیا تا 70 درصد جرائم مکشوف؛ یا پیگیری نمیشوند و یا به نتیجه قضایی نمیرسند.
بدیهیست که چنین فضایی در ایران اسلامی وجود ندارد و شاهدیم که به لطف اقتدار قضایی و مجاهدت امنیتی؛ حتی کوچکترین جرائم نیز در صورت پیگیری به نتیجه میرسند و کسی مجرم آزاد را نمیشناسد.
درباره آقای موسوی باید دانست که این نخستین حرفهای چالشبرانگیز او نیست.
او پیش از این نیز در اظهاراتی از این گفته بود که مردم به دلیل زلزله و مشکلات به سمت مشروب میروند![4]
این فرد زمانی در آستانه ماه محرم نیز اظهار کرد: اداره و پوشش ما چندان بانشاط نیست و بدیهی است در چنین شرایطی غم جایگزین شادی و نشاط خواهد شد.[5]
طبعا وقتی سیستم مدیریتی دولت چنین فردی را به یک پست راهبردی منصوب میکند؛ هرگز نباید تعجب کرد از اینکه همین فرد از ظهور گانگسترها در تهران هم حرف بزند!
***
آشنایی با سلاح نبرد در جنگ شناختی
امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع کشورمان طی سخنانی در همایش ملی جنگِ شناختی که به میزبانی دانشگاه صنعتی مالک اشتر برگزار شد، گفته است: جنگ شناختی امروز به خیابانها، منازل، دانشگاهها و مدارس کشیده شده است. در جنگ شناختی تحمیل اراده وجود ندارد؛ در این نوع جنگ، افراد با اراده، علاقه، و اشتیاق کامل، آنچه را که دشمن میخواهد، انجام میدهند.
به گزارش خبرآنلاین، او با بیان اینکه امروزه در جامعه ما مسائل اقتصادی و مشکلات معیشتی بهشدت تحت تاثیر جنگ شناختی قرار دارند، ادامه داد: بسیاری افراد احساس میکنند مشکلات اقتصادی دارند، حتی اگر در واقع این مشکلات بهشدت ملموس نباشند. این وضعیت ناشی از ترکیب عواملی است که هم از داخل و هم از بیرون کشور تاثیر میپذیرند.
امیر نصیرزاده تصریح میکند: از یک سو، شرایط اقتصادی داخلی و ضعفهای مدیریتی موجب ایجاد ناامیدی و نارضایتی میشود و از سوی دیگر، تحریمهای اقتصادی و فشارهای خارجی این احساسات را تحریک و تقویت میکند. تحریمهای اقتصادی هدف اصلی خود را برای دامن زدن به مشکلات معیشتی و اجتماعی در داخل کشور دارند و در این شرایط، حتی افرادی که از نظر اقتصادی در وضعیت خوبی به سر میبرند، به دلیل تاثیرات جنگ شناختی و تبلیغات محیطی، احساس میکنند با مشکلات اقتصادی روبهرو هستند.
این مقام بلندپایه امنیتی و نظامی کشورمان همچنین گفته است: ایجاد یاس و ناامیدی یکی از راههای مهم در جنگ شناختی است که دشمن به آن تاکید دارد.مسئولان، استادان و فرماندهان دانشگاهها و مدارس باید مراقب باشند احساس یاس و ناامیدی در جامعه نهادینه نشود و تلاش کنند تا با ایجاد امید، انگیزه و اعتماد به آینده، توانمندیهای جامعه را تقویت و از تاثیرات منفی جنگ شناختی جلوگیری کنند.
امیر نصیرزاده همچنین با تأکید بر استفاده از نخبگان در تمام شئون کشور همچنین میگوید: برای مقابله با جنگ شناختی دشمن، از مهمترین راهکارها، حکمرانی در فضای مجازی است و اگر نتوانیم بر فضای مجازی حکمرانی کنیم، شاهد آشفتگی و تفرقه در این فضا خواهیم بود که در نهایت به نفع دشمن است.[6]
*سخنان امیرنصیرزاده برگی از کتاب قطور "لزوم مبارزه با سیاهنمایی از شرایط کشور" است.
سیاهنمایی عمیق و پر حقد و کینهای است که متأسفانه باید اذعان کرد که سالهاست جان کشور و مام میهن را در ابعاد مختلف آزرده است.
توطئههایی که تقلا میکنند مشکلات عادی کشور را "ابر بحران" جلوه دهد، اقتصاد کشور را افلیج و در شرایط بنبست معرفی کند، قاطبه جوانان کشور را مشتاق مهاجرت بنامد و هر توانمندی محرزی که در ایران اسلامی وجود دارد را انکار نماید.
اگر بخواهیم یک اشاره موجز در این زمینه داشته باشیم باید بازگشتی داشت به بیانی از مقام معظم رهبری که 5 سال قبل در دیدار با اعضای مجلس خبرگان فرمودند: "با وجود انبوه مشکلات، جمهوری اسلامی در قلهی عزت قرار دارد و مایهی افتخار و مباهات برای اسلام است."[7]
ما همین جمله کوتاه و مشخص را به مخاطبان محترم و البته به وزیر دفاع میسپاریم تا قضاوت کنند مفهوم این عبارات طی سالهای اخیر چقدر در رسانهها شنیده شده و چقدر در بیان مسئولان جلوه داشته است؟!
مثلا صدا و سیما آیا توانسته در برنامههای متواتر این معنا را اثبات کند که ایران در قله عزت قرار دارد و به واسطه دستاوردهایش در عرصههای مختلف اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و امنیتی مایهی مباهات اسلام است؟
طبعا جنگ مورد اشاره وزیر محترم دفاع از همین معبرها شروع میشود و اگر با آن به مقابلهای اصولی برنخیزیم؛ قربانیان زیادی خواهیم داد. همچنان که تاکنون دادهایم!
عیارسنجی واقعی مشکلات اقتصادی، مقابله با سیاهنمایان، بیان تاریک و روشن مسئله مهاجرت، تبیین دستاوردهای اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران، به تصویر کشیدن معیشت واقعی مردم در خارج از کشور و ترسیم دقیق از شکل واقعی زیست مردم در حکومتهای مختلف تاریخ؛ از جمله فوریتهای ضروری زمانهی ما برای پیروز در "جنگ شناختی" است.
گفتنیست این نخستین بار طی سالهای اخیر است که میبینیم مقام محترم وزارت دفاع در جایگاه تبیینی وارد شده و سخنانی را مطرح میکند که ضمن انطباق بر رسالت وزارت دفاع؛ کارکرد و کاربردی عمومی و همهفهم نیز دارد. رویکردی مغتنم که باید از آن استقبال کرد.
***
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1582299
2_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1655108
3_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1583728
4_ mshrgh.ir/1505320
5_ mshrgh.ir/891450
6_ khabaronline.ir/xn7h8
7_ https://khl.ink/f/43551