در این مقاله با روش جلوگیری از بارداری از طریق کپسولهای کاشتنی آشنا میشویم.
کپسولها از یک یا چند استوانه کوچک و قابل انعطاف تشکیل شدهاند که زیر پوست و روی قسمت فوقانی بازو کاشته میشوند. ایمپلنتها روزانه و به تدریج هورمون از خود آزاد میکنند. میزان اثربخشی آنها بیش از 99 درصد بوده و مکانیسم عمل و موارد منع مصرف مشابه روشهای تزریقی است.
کاشت ایمپلنتها توسط اپلیکاتور صورت میگیرد و نحوه کاشت به این صورت است که ابتدا موضع شستشو داده میشود. سپس محل کاشت بیحسی موضعی میشود. زیر پوست باز شده و استوانه کاشته میشود.پس از کاشته شدن نیازی به بخیه نمیباشد. محل کاشت ممکن است یکی دو روز حساس، کبود، متورم و یا دارای خارش باشد که رفع میشود. نکته مهم اینکه از ضربه وارد کردن به ایمپلنت در دو روز نخست خودداری کنید. پس از التیام محل کاشت وارد شدن ضربه (نه زیاد محکم) اشکالی ندارد. ایمپلنت در حرکت دست اختلال ایجاد نمیکند و با چشم قابل مشاهده نبوده اما با دست قابل لمس است.
نورپلانتها نیز نوعی دیگر از ایمپلنتها هستند که از 6 کپسول سیلیکونی تشکیل یافته و تا 5 سال موثرند. این کپسولها در زیر پوست بازو کاشته میشوند و به تدریج هورمون آزاد میکنند. اثر ضدبارداری پس از 24 ساعت از کاشت شروع و تا 5 سال ادامه مییابد. نحوه کاشت آن مانند ایمپلنت بوده اما بیشتر زمان میبرد (در حدود 10 تا 15 دقیقه). بازگشت باروری پس از خارج ساختن کپسولها فوری است. درصد شکست ایمپلنتها بسیار نادر بوده اما احتمال آن در افراد چاق و با اضافه وزن بیشتر است. به غیر از استفاده راحت و پیشگیری از بارداری به مدت 5 سال مزایای دیگری هم دارند مانند: هیچگونه محدودیت سنی در استفاده از آن وجود ندارد، زنانی که در نزدیک سن یائسگی هستند،میتوانند از این روش استفاده کنند، تاثیری بر شیردهی ندارد، خانمهایی که در حال شیر دادن هستند، میتوانند از این روش 6 هفته پس از زایمان استفاده کنند. روشی است که ارتباطی به مقاربت ندارد، نیاز به هیچگونه اقدامی قبل از رابطه جنسی ندارد و به آسانی قابل برگشت است و نیازی به مصرف مداوم و یادآوری روزانه ندارد. اکثر عوارض جانبی شناخته شده جدی نیستند و نمیتوان بروز این عوارض را صرفا به دلیل نورپلانت استفاده از آن دانست. شایعترین این عوارض تغییر در الگوی خونریزی قاعدگی است. نکته مهم اینکه در صورت خارج شدن یکی از کپسولها، درد شدید غیرقابل تحمل بازو، باقی ماندن علایم گرما، قرمزی یا درد در محل کاشتن کپسول، دردهای شدید قسمت تحتانی شکم، سردرد شدید و تکرارشونده به فرم میگرن برای اولین بار، اختلال ناگهانی در بینایی، ایجاد درد ناگهانی و تورم در ساق پا و یا تنگی نفس شدید و ناگهانی همراه با سرفه و خلط خونی و یا بروز بارداری باید حتما با پزشک تماس بگیرید.
پی نوشت ها :
*دکترای مدیریت بهداشت و درمان
منبع:www.salamat.com
/م