ماهان شبکه ایرانیان

عینک و لنز

تاریخچه عینکبنظر می رسد در زمان مصریها، یونانی ها و رومی های باستان هیچ گونه وسیله کمک بینایی وجود نداشته است این نظر از روی نامه یک فرد رومی که صد سال پیش از میلاد نوشته شده ودر آن تاکید دارد او بخاطر سن زیادش و اینکه دیگر نمی تواند مطالعه کند و برای اینکار باید به بردگانش متکی باشد استعفا می دهد تائید می گردد

عینک و لنز

تاریخچه عینک

بنظر می رسد در زمان مصریها، یونانی ها و رومی های باستان هیچ گونه وسیله کمک بینایی وجود نداشته است این نظر از روی نامه یک فرد رومی که صد سال پیش از میلاد نوشته شده ودر آن تاکید دارد او بخاطر سن زیادش و اینکه دیگر نمی تواند مطالعه کند و برای اینکار باید به بردگانش متکی باشد استعفا می دهد تائید می گردد . مشهور است که تراژدی نویس رومی (Seneca )سنکا که در سال چهارم پیش از میلاد می زیسته است کتابها را با نگاه کردن از طریق یک کره شیشه ای پر آب که باعث بزرگنمایی می شده مطالعه می کرده است ( Nero ) نرو از یک زمرد که آنرا نزدیک چشمش نگه می داشته است برای تماشای جنگ گلادیاتورها استفاده می کرده است البته این دلیل کافی برای این نیست که بگوییم رومی ها از خواص لنزها اطلاعی داشته اند زیرا این احتمال وجود دارد که نرو از زمرد بخاطر رنگ سبز آن که باعث کاهش نور خورشید می شود استفاده می کرده است .
Plomy اصول کلی بزرگنمایی را شرح داده ولی لنزهایی که در آن موقع وجود داشته است برای بزرگنمایی مناسب نبوده است قدیمی ترین لنز شناخته شده در خرابه های Nineveh باستانی کشف شده که از کریستالهای سنگی جلا داده شده ساخته شده است و قطر آن یک و نیم اینچ می باشد.
اریستوفان در کتاب ابرها از یک شیشه نام می برد که برای ایجاد سوراخهایی در پوست خشک حیوانات بکار برده می شده است و همچنین استفاده از شیشه های سوزان را برای پاک کردن نوشته از روی قرص موم ذکر می کند طبق اظهار Pliny پزشکان آنرا برای سوزاندن زخم ها استفاده می کرده اند .
در حدود سال صدم بعد از میلاد سنگ مخصوص مطالعه یا آنچه که ما آنرا به عنوان شیشه بزرگنمایی کننده می شناسیم پدیدار شد این وسیله در واقع قطعه ای از یک کره شیشه ای بود که در مقابل متن مورد مطالعه قرار داده می شد تا حروف را بزرگ نماید این وسیله راهبان پیر را قادر به مطالعه می ساخت و احتمالا این نخستین وسیله کمک بینایی بوده است .
ونیزیها یاد گرفتند که شیشه را برای ساختن این وسیله تولید نمایند و بعدها نیز لنزهایی را که بجای قرار گرفتن بر روی متن مورد مطالعه در یک فریم در مقابل چشم جای می گرفت .
بعضی وقتها گفته می شود که چینیها عینک را دو هزار سال قبل ساخته اند ولی ظاهرا آنها تنها از این وسیله برای مراقبت از چشم ها یشان در برابر نیروهای شیطانی استفاده می کرده اند در سال 1268 Roger Bacon فیلسوف انگلیسی در کتاب Opus Majus نوشت :
اگر کسی حروف یا اشیاء ریز را از طریق یک کریستال یا شیشه یا ماده شفاف دیگر نگاه کند و آن شئی شبیه قطعه تحتانی یک کره باشد در حالیکه طرف محدب آن بطرف چشم باشد او خواهد توانست حروف را بهتر ببیند و حروف بزرگتر بنظر خواهند آمد.بنابراین چنین وسیله ای میتواند برای همه مفید باشد و آنهایی که چشمانشان ضعیف تر می باشد خواهند توانست حروف را بهتر ببینند حتی اگر حروف خیلی کوچک باشند .
درسال 1289 در یک کتاب با عنوان Trait decon unit dela famille di popozo نوشته شده که من بقدری در اثر کهولت ناتوان شده ام که بدون وسیله ای که به نام عینک معروف است نمیتوانم بخوانم یا بنویسم . این وسیله اخیرا به افراد مسن که دچار ضعف بینایی هستند اختراع شده است و او اظهار میدارد که بیست سالی بیش نیست که هنر عینک سازی که از مفیدترین هنرهای روی زمین است کشف شده است من خودم فردی را که آنرا برای نخستین بار ساخته دیده و با او صحبت کرده ام نام نخستین ابداع کننده عینک نا شناس باقی مانده است .
نخستین تابلوی هنری شناخته که در آن عینک بکاررفته توسط Tomaso da modena در سال 1352 ترسیم شده است او دو برادر را نشان میدهد که در حال مطالعه هستنند ویکی از آنها یک شیشه بزرگ کننده را نگه داشته و دیگری عینکی بر روی بینی خود دارد اگرچه Tomaso در این کار پیشقدم شد ولی سایر نقاشان عینک را بر روی بینی همه افراد قرار میدادند که احتمالا نشانه ای از دانش و خرد واحترام بود .
از قرن چهاردهم به بعد نقاشان چهره هایی از St. lucy را رسم کرده اند که اغلب عینک مخصوص خودش را با خود دارد .
یکی از مهمترین پیشرفتهایی که در ساخت عینک در قرن شانزدهم بوجود آمد معرفی عدسیهای مقعر برای اصلاح نزدیک بینی بود Pop leox که خودش نزدیک بین بود از عینکهای مقعر در هنگام شکار استفاده نمد و ادعا نمود که این عینک او را قادر ساخته تا از همراهانش بهتر ببیند .
نخستین عدسیهای عینک از جنس کوارتز بودند زیرا شیشه هنوز ابداع نشده بود عدسیها بر روی فریمهایی از جنس استخوان و فلز و حتی چرم سوار می شدند . استفاده از عینک ازایتالیا به کشورهای دیگر مانند فرانسه . آلمان و اسپانیا نیز گسترش یافت در انگلستان در سال 1629 یک شرکت عینک سازی تاسیس شد در آرم آن سه عدد عینک دیده می شود وشعار اینست : امکانی جدید برای افراد مسن .
از لحظه ای که عینک اختراع شد مشکلی وجود داشت که تقریبا برای 350 سال حل نشده باقی ماند :"چگونگی قرار گرفتن عینک بر روی صورت" با تمام پیشرفتهایی که در طی سالها صورت پذ یرفت فرم عینک یکی از بهترین نمونه های ضعف مهندسی طراحی بود.
مرکز ثقل و مرکز چرخش خیلی از هم دور بودند وبنابراین امکان نگهداری عدسیها در جایگاه دلخواه وجود نداشت فریمها تا حد زیادی به بینی اتکا داشتند که از نظر اندازه شکل و سفتی در بین افراد مختلف متغیر بود و همینطور به گوش که از نظر تقارن و شکل محافظ غضروفی آن ودر میزان مویی که بین فریم و گوش وجود دارد متغیر بود .
برای این عینک لازم بود که صفحه عدسیها عمود بر محور بینایی باشد اگرچه که این امر از نظر هندسی تنها برای یک جهت نگاه امکان پذیر است( ودر سایر جهات نگاه تغییراتی در قدرت اسفروسیلندر روی می دهد)
همچنین لازم است تا مرکز اپتیکی هر عدسی دقیقا در مرکز هر مردمک قرار داده شود و ظاهرا این امر غیر ممکن است زیرا چشم ها دائما حرکت می کنند و انواع حرکات مختلف را نشان می دهند .
عینک سازان اسپانیایی در قرن هفدهم نوارهای حریری را امتحان کردند که می شد آنها را به فریم متصل نمود و سپس آنرا بدور گوش حلقه زد میسیونر های ایتالیایی واسپانیایی مدلهای جدید عینک را به چین منتقل کردند چینی ها قطعاتی از سرامیک یا فلز را به جای نوارهایی که بدور گوش حلقه می شد بکار بردند این ابداع بلافاصله در همه جا منتشر شد .
در سال 1752 Jamer Ayscough در آخرین اختراع خودش عینکی با دسته های دارای لولای دوگانه را تبلیغ نمود این عینک بسرعت در همه جا انتشار یافت ودر نقاشی ها ،کتب و کاریکاتور های این دوره بوفور یافت می شود .عدسیها از شیشه رنگی و یا شیشه ساده ساخته می شدند.
Ayscough احساس نمود که شیشه سفید اثرات خوبی بر روی چشم ندارد وبه همین دلیل شیشه های آبی و سبز را توصیه نمود .مردان وزنان اروپایی بویژه فرانسویها در مورد استفاده از عینک خیلی خویشتن داری بخرج می دادند اشراف پاریس تنها عینک را در پنهان استفاده می کردند مردم انگلستان و فرانسه از عینک های که براحتی پنهان می شد استفاده می کردند اما در اسپانیا عینک در میان همه اقشار رایج بود زیرا مردم فکر می کردند که عینک باعث می شود آنها مهمتر وبا وقارتر بنظر آیند.
آمریکاییهای استعمار گری که مسن و یا دوربین بودند عینک را از اروپا وارد نمودند عینک اساسا مخصوص استعمارگران باسواد و صاحب نفوذی بود که نیاز به یک وسیله باارزش و گرانبها داشتند در اوایل سده هجدهم قیمت عینک در حدود 200 دلار بود .
بنیامین فرانکلین در سال 1780عینک های دو کانونی را ابداع نمود او بعدها نوشت : من دو عدد عینک قدیمی داشتم که یکی را برای مطالعه و دیگری را برای دیدن مناظر دور بکار می بردم وقتی که در یافتم که این تغییر عینک ها برایم مشکل آفرین است من شیشه های هر دو عینک را نصف کردم ونیمی از هر کدام را در یک فریم جای دادم بدین ترتیب من همیشه از یک عینک استفاده می کنم وتنها کافیست که چشمانم را بالا یا پایین ببرم تا بتوانم هم دور و هم نزدیک را ببینم . عدسیهای عینک دو دید در نیمه نخست قرن نوزدهم پیشرفت کمی پیدا نمودند واژه دو کانونی و سه کانونی توسط Isaac Hawkins که عینک های سه کانونی را در 1827 معرفی نمود ابداع شدبین سالهای1781 و 1789 عینکهای نقره ای با دسته های لغزنده در فرانسه ساخته شد ولی گسترش عمومی آن تا قرن نوزدهم طول کشید .
Monocle که در ابتدا eye ring نامیده می شد در سال 1800 در انگلستان معرفی شد . یک جوان اتریشی به نام Jf.Voigtlander که اپتیک را درلندن فرا گرفته بود ایده Monocle را با خود به آلمان برد او در سال 1814 شروع به ساخت Monocle در وین نمود و آنرا منتشر نمود نخستین استفاده کنندگان از مردان طبقات بالا جامعه بودند بعد از جنگ جهانی اول از اعتبار آن کاسته شد که البته بی ارتباط با ارتش آلمان نبود .
loregnete دو عدسی در یک فریم بود که استفاده کننده آنرا با یک دسته طرفی نگه می داشت یکی دیگر از ابداعات قرن هجدهم بود ( توسط یک انگلیسی به نام Adams ) فریم ودسته اغلب بطرز هنرمندانه ای تزئین می شد زیرا توسط خانمها مورد استفاده قرار می گرفت و بیشتر به عنوان یک وسیله تزئینی مورد استفاده قرار می گرفت تا یک وسیله کمک بینایی و تا پایان قرن نوزدهم همچنان رایج بود .
عینک های پنسی یا Pince-nez در دهه 1840 پدیدار گشتند ولی این در نیمه دوم قرن نوزدهم بود که تحول عمده ای در رواج این عینک ها در میان مردان و زنان بوجود آمد
در قرن نوزدهم مسئولیت انتخاب لنز صحیح برعهده مشتری بود حتی وقتی که از عینک ساز خواسته می شد که لنز صحیح را برای آنها انتخاب نماید او این کار بصورت تصادفی و اتفاقی انجام می داد .
در شروع قرن بیستم دکتر Norburne Jenkins در ژورنال اپتیک نوشت : استفاده از عینک در خاج از خانه یک ضرورت است عینک برای خانمها چندان جذاب نیست در واقع بیشتر مردم آنرا تحمل می کنند زیرا به آنها گفته می شود که استفاده تمام وقت از آن تنها راه جلوگیری از بروز مشکلات جدی برای چشم است .
علیرغم این نوع اظهار نظر ها انواع متعددی از عینک و لوازم اپتیکی در دسترس بودند و در محلهای عمومی مورد استفاده قرار می گرفتند عینک های دارای شیشه های گرد بزرگ و با فریم هایی از لاک لاک پشت در سال 1914 رایج گشتند .
اکنون زمانی فرا رسیده بود که انسان بجای اینکه از داشتن عینک خجالت زده باشد واقعا از داشتن آن احساس غرور کند عینک های بزرگ مدور و عینک های پنسی در قرن بیستم نیز مورد استفاده قرار گرفتند در دهه سی تاکید زیادی برروی مدل عینک می شد وانواع مختلفی از فریم های عینک در دسترس بودند .
در 1938 Rosenthal نوشت که عینک های پنسی هنوز توسط پیرزنان و پیرمردان مورد استفاده قرار می گیرد و توسط عده کمی در ایالات متحده بکار برده می شود در دهه سی استفاده از عینک های افتابی بسیار فراگیر شد.

عینک چیست؟

به طور کلی، عینک وسیله ای است با کاربردهای مختلف برای چشمها و یک وسیله ی تزئینی برای چهره که به علت کثرت در تنوع مدل و انواع کاربردی آنها، اشاره ی مختصری به آن می گردد.

1.عینکهای طبی

به آن دسته از عینکهایی که، عدسیهای تجویزی، جهت رفع عیوب انکساری در آنها نصب می شود، عینکهای طبی می گویند؛ که در مدلهای گوناگون و با مواد مختلف ساخته می شوند.
● توضیح اینکه:
عینکهایی با اتاقک مرطوب ( جهت جلوگیری از اشک ریزش شدید ) و یا عینکهای منشوری ( برای موارد کم بینایی و یا آسان نمودن مطالعه برای کسانی که قرار است مدت زیادی به علت فلج اندامهای اصلی، بستری شوند ) ، و عینکهای مخصوص آرایش ( برای اشخاصی که دارای عیوب انکساری شدید هستند ) و...، در زمره ی عینکهای طبی، با کاربرد خاص محسوب می شوند.

2.عینکهای آفتابی

به گروهی از عینکها که جهت محافظت از چشمها در برابر آثار زیانبار نور خورشید و نورهای مضر ساخته می شوند و گاهی هم جهت زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند، عینکهای آفتابی می گویند.

3.عینکهای طبی- آفتابی

به بعضی از عینکهایی که جهت مصارف طبی به کار می روند، اما از عدسیهای طبی- آفتابی(انواع عدسیهای رنگی و یا فتوکرومیک) استفاده می کنند عینکهای طبی- آفتابی گفته می شود.

4.عینکهای صنعتی و یا حفاظتی

این دسته از عینکها، همان طور که از نامشان پیداست، جهت محافظت از چشمها در برابر برخورد با ذرات و حفاظت در برابر تابشهای مضر در مشاغلی مانند : تراش کاری(سنگ - فلزات)، کار با مواد شیمیایی، رادیولوژی و... ، به کار گرفته می‌شوند.

5.عینکهای ورزشی

این گونه عینکها، که هنوز فرهنگ کاربرد آن برای بسیاری از مـردم ناشناخته است، از اهمیـــت ویـــژه ای در محافظت از چشمها در هنگام انجام ورزشهای مختلف برخوردار است. به گونه ای که برای هر ورزشی، عینک خاص همان ورزش از مواد مخصوص جهت محافظت، ایمنی و بهداشت چشم، (البته با رعایت مسائل دیداری) ساخته شده است. کاربرد این عینکها برای بازیهای میدانی، دوچرخه سواری، اسکی، کوهنوردی، غواصی، شنا، شکار، ماهی گیری، بازی بیلیارد و… می باشد.

6.عینکهای سمعک دار

این عینکها، برای اشخاصی که مشکل شنوایی دارند بکار می رود.

7.عینکهای الکترونیکی

در انواع گوناگون و با کاربردهای مختلف جهت نابینایان، ساخته شده است.

انتخاب عینک

عینک همواره باید زیبایی طبیعی فرد را تقویت کند اما هرگز نباید بر آن پیشی بگیرد. عموما، بایستی آرایش چهره منطبق با شکل و رنگ عینک صورت پذیرد. بطور کلی برای نیل به تناسب و زیبایی بیشتر، عینک باید مشخصات زیر را دارا باشد:
1)عینک نباید ابروها را بپوشاند؛ بلکه لبه فریم باید در محاذات ابروها باشد.
2)اگر می خواهید که بینیتان بزرگتر بنظر برسد، عینکتان را روی ریشه بینی و اگر می خواهید که کوچکتر بنطر برسد،آنرا روی پل بینیتان قرار دهید.
3)رنگ ماده آرایشی لبها بایستی متناسب با رنگ عینک باشد.
4)فریم عینک نبایستی مژه ها را مخفی کند ویا با آنها تماس داشته و آنها را ازهم فاصله دهد.
5)اگر شیشه عینکتان رنگی است، بایستی رنگ آرایش چشم هایتان پررنگ باشد تا رنگ شیشه آنرا مخفی نکند.
6)پشت شیشه های عینک نزدیک بین، چشم ها ریزتر به نظر می رسند؛ بنابراین نباید فریم باریک توأم با شیشه ضخیم انتخاب کنید. در چنین شرایطی همیشه شیشه های کم رنگ را انتخاب کنید.
7)اگر دوربین هستید، چشم هایتان پشت عینک درشت تر به نظر می رسد و عینک باعث تشدید و پر رنگ تر شدن آرایش چشم ها می شود. بنابر این؛ توصیه می شود طوری از مداد آرایش استفاده کنید که توازن مطلوب برقرار شود.

توصیه های مربوط به رنگ و مدل مو

انتخاب عینک مناسب نیز همانند آرایش مو ها می تواند عیوب کوچک صورت را بپوشاند. تناسب موها و عینک نیز از اهمیت بسزائی برخوردار است .
•همواره عینکتان را متناسب با مدل موهایتان انتخاب کنید و اگر مدل مویتان را عوض می کنید، عینکتان را نیز تعویض کنید.
•اگر موهای شما سیاه است، رنگ فریم بنفش روشن، سبز روشن و یا آبی روشن مناسب تر است.
•اگر رنگ موهایتان بولوند است، فریم خاکستری، نقره ای، فریم نانجی، قرمز، سبز تیره یا آبی یا مشکی راه راه پیشنهاد می شود.
•اگر سبزه رو هستید فریم های زرد، قرمز تیره، یا فریم های شفاف مناسب تر است.
•اگر موهای قرمز شرابی دارید، فریم های سبز روشن، آبی خاکستری، و قهوه ای تیره پیشنهاد می شود.
زندگی زیباست و با عینک آن را زیباتر و شفاف تر می بینیم. از طرفی و بخصوص در نگاه اول، عینک بر قضاوت اطرافیان نسبت به ما تأثیر بسزائی دارد. امروزه زمان آن سپری شده است که عینک صرفا یک وسیله اصلاح کننده عیب انکسار باشد؛ بلکه علاوه بر این؛ عینک تبدیل به یک وسیله تزئینی شده که بیانگر شخصیت و موقعیت اجتماعی- اقتصادی فرد است. امروزه انواع فریم های عینک این فرصت را فراهم می کند که چهره شما زیباتر و متناسب تر شود.

انواع عینک های آفتابی

عینک هایی که 90 درصد اشعه مادون قرمز را جذب می کنند

طول موج های مادون قرمز بخش غیرقابل رویت نور بوده (طول موج آن ها بلندتر از طول موج نور قابل رویت است) و سبب تولید گرما می شوند.
بخش مادون قرمز نور خورشید ناچیز بوده و چشم نیز این طول موج را به خوبی تحمل می کند. بعضی کارخانه های سازنده عینک های آفتابی ادعای حفاظت از چشم در مقابل اشعه مادون قرمز را دارند و حال آن که تحقیقات موجود رابطه محکمی را بین بیماری های چشمی و اشعه مادون قرمز نشان نداده اند.

عینک های بلوک کننده نور آبی (Blue – blocking)

اینکه نور آبی برای چشم مضر باشد، هنوز مورد بحث است. عدسی هایی که جلوی عبور نور آبی را می گیرند، ته رنگ کهربایی داشته و سبب می شوند محیط اطراف به رنگ زرد یا نارنجی دیده شود.
لنزهای رنگی سبب می شوند که اشیای دور، به ویژه در شرایطی مثل برف یا غبار واضح تر دیده شوند. از این نظر عینک های کهربایی مزبور بیشتر توسط اسکی بازان، شکارچیان، قایقرانان و یا خلبانان استفاده می شود.

عینک های پلاریزه یا ضد انعکاس

عدسی های پلاریزه خیرگی نور خورشید را که از سطوحی صاف مثل سنگ فرش خیابان ها و یا سطح آب انعکاس می یابد، از بین می برند. از این نظر در مواردی مثل رانندگی یا ماهیگیری می توانند بسیار مفید باشند.
"پلاریزاسیون" عدسی های مزبور هیچ تاثیری بر جذب اشعه UV نخواهد داشت، ولی بسیاری از عدسی های پلاریزه امروزی خاصیت جذب اشعه UV را نیز دارند.
بر چسب عینک مورد نظر خود را از این نظر بررسی کنید که آیا بیشترین خاصیت جذب UV را دارد؟

عینک های آیینه ای

پوشش آیینه ای در واقع لایه نازکی از مواد فلزی مختلف است که به روی سطح عدسی های معمولی کشیده شده است.
اگرچه پوشش مزبور مقدار نور ورودی به چشم شما را کاهش می دهد، اما قابلیت حفاظت کامل از چشم شما در مقابل اشعه UV را نخواهد داشت.

عینک های فتوکرومیک

یک عینک فتوکرومیک به طور خودکار، در مقابل نور زیاد تیره شده و در نور کم روشن تر می شود. در بیشتر موارد، تیره شدن شیشه عینک، ظرف نیم دقیقه صورت می گیرد و حال آن که روشن تر شدن آن حدود پنج دقیقه طول می کشد.
این عینک ها از نظر رنگ نیز به صورت یکنواخت و یا سایه روشن عرضه می شوند. گرچه عینک های فتوکرومیک از نظر جذب UV می توانند عینک های خوبی باشند، ولی مدت زمانی طول می کشد تا با شرایط مختلف نوری (به طور ناخواسته) سازگار شوند.

عینک های سایه روشن (Gradient)

رنگ عدسی های سایه روشن از بالا به سمت پایین (تک سایه) و یا از بالا و پایین به سمت وسط (دو سایه) تغییر می کند و در واقع سایه روشن می شود.
عدسی های سایه روشن تک سایه (تیره در بالا و روشن تر در پایین) می توانند خیرگی نور آسمان را از بین برده و در عین حال امکان دید مناسبی را از قسمت پایینی فراهم کنند. این عینک ها برای ورزش شیرجه هم مناسب هستند، زیرا جلوی دید شما از تخته شیرجه را نمی گیرند. ولی عینک های مزبور برای شرایط برفی و یا در ساحل دریا مناسب نیستند.
عدسی های سایه روشن دو سایه (تیره در بالا و پایین، روشن در وسط) ممکن است برای ورزش هایی از قبیل قایقرانی یا اسکی (که نور از سطح آب یا برف بازتاب می کند) مناسب تر باشند.

عینک های کمربندی (Wrapround)

عینک های کمربندی طوری طراحی شده اند که مانع ورود نور از کناره های قاب عینک و رسیدن آن به چشم می شوند.
مطالعات نشان داده که میزان ورود اشعه UV به چشم از اطراف قاب عینک های معمولی به قدری زیاد است که می تواند اثر مفید عدسی های محافظ را کاهش دهد.
از این نظر، عینک های آفتابی کمربندی که قاب بزرگی دارند و چشم را از تمامی زاویه ها می پوشانند، مفیدترند.

عینک های تراش داده شده و صیقلی

بعضی عینک های غیرطبی توسط کارخانه های سازنده شان طوری تراش و صیقل داده می شوند که کیفیت نهایی عدسی آنها تا حد مناسبی ارتقا می یابد. البته عینک هایی که از تراش و صیقل مناسبی برخوردار نیستند، به چشم شما آسیبی نمی زنند.
قبل از هر چیز مطمئن شوید که عدسی عینک مورد نظر شما ساخت مناسبی داشته است. جهت قضاوت در مورد کیفیت عینک غیرطبی خود، به یک چیز مستطیل شکل مثل موزاییک کف اتاق خود نگاه کنید. عینک را در فاصله دلخواه نگاه داشته و یک چشم خود را بپوشانید. عینک را به آهستگی از یک سمت به سمت دیگر و سپس به بالا و پایین حرکت دهید. اگر خطوط در تمام موقعیت ها مستقیم به نظر برسند، عدسی مناسبی را انتخاب کرده اید. ولی اگر خطوط در هم بروند، به خصوص اگر این خطوط در میدان مرکزی عدسی این گونه به نظر برسند، باید عینک دیگری را امتحان کنید.

عینک های ضد ضربه

تمام عینک های آفتابی باید معیارهای تعیین شده از سوی "اداره غذا و داروی آمریکا" FDA)) را تضمین نمایند. (در کشور ما هیچگونه کنترلی روی عرضه این قبیل عینک ها وجود ندارد و استفاده از آنها بیشتر جنبه تزیینی دارد تا محافظتی).
هیچ عدسی (شیشه) عینکی ضد ضربه نیست، ولی احتمال شکستن عدسی های پلاستیکی (بعد از برخورد یک توپ یا سنگ)، نسبت به عدسی های شیشه ای کمتر است.
جنس اکثر عدسی های عینک های آفتابی غیرطبی، پلاستیک است. پلاستیک پلی کربنات که در بسیاری از عینک های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد، گرچه سفت است، ولی به آسانی خراش برمی دارد. چنانچه قرار است عدسی از این جنس خریداری نمایید، حتما عینکی را انتخاب کنید که خاصیت ضد خش داشته باشد.

عینک سازی سنتی در شکل مرسوم خود محکوم به فناست

عینک سازی سنتی به این شکل که تجویز کننده در یک محل و طراح و سازنده عینک در جای دیگری هریک جداگانه کار خود را انجام دهند دیگر در هیچ کجای دنیا جایگاهی ندارد و جای آن را شکل جدیدی از مراکز اپتومتری گرفته است که کلیه مراحل معاینه تجویز انتخاب و فیت عینک در یک محل و تحت نظارت یک نفر که در هردو زمینه تجویز و فیت عینک مهارت دارد انجام می شود در شکلی سنتی و قدیمی هرگاه که مشکلی در چشم افزار بیمار پیش می آمد هر کدام از طرفین قضیه تقصیر را به گردن دیگری می انداختند و هیچکدام نه تجویز کننده و نه سازنده مسئولیت مشکل بوجود آمده را برعهده نمی گرفتند در شکل مدرن ارائه خدمات اپتیکی همه مسئولیت تجویز طراحی و ارائه چشم افزار بر عهده یک نفر است و قضاوت نهایی نیز بر عهده بیمار است اگر هرگونه مشکلی در هر کدام از بخشهای تجویز و یا ساخت عینک وجود داشته باشد بیمار فرد اپتومتریست را به عنوان مسئول می شناسد و از او رفع مشکل را طلب می کند و دیگر بین تجویز کننده و سازنده سرگردان نخواهد شد علاوه بر همه اینها مهمتری و یژگی خدمات ارائه شده توسط اپتومتریستها دانش و مهارت آنها در هر دوزمینه پزشکی و فنی است که به آنها امکان بررسی نقادانه مراحل مختلف معاینه ، تجویز و فیت عینک طبی را می دهد به هرحال شکل مدرن اپتومتری الگوی مناسبی را برای همه دنیا ارائه می دهد که تلاشهای عینک سازان تجربی برای مقابله با آن راه به جایی نخواهد برد و عینک سازی سنتی دیر یا زود محکوم به فناست و مراکز نوین اپتومتری بالاخره جایگاه واقعی خود را در جامعه خواهد یافت .
استفاده از عینک موجب تغییر در حالت چشم یا تغییر در رنگ پوست اطراف چشم نمی شود
یک متخصص و جراح چشم گفت: برخلاف تصور مردم از نظر علمی به هیچ وجه ثابت نشده که استفاده از عینک موجب تغییر در حالت چشم یا تغییر در رنگ پوست اطراف چشم و گود افتادن آن شود.
دکتر علیرضا کشتکار جعفری جراح استرابیسم و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با ایسنا، در خصوص تأثیر عینک در انحراف چشم تصریح کرد: در بعضی مواقع عینک غیر از واضح کردن تصویر بر روی شبکیه، بعضی از انواع انحراف چشم را هم درمان می‌کند.
وی در ادامه افزود: البته استفاده نادرست و نابه‌جا از عینک هم می‌تواند باعث انحراف چشم شود ولی این اتفاق در موارد بسیار نادر است.
دکتر کشتکار جعفری در خصوص علت تجویز عینک گفت: در اکثریت موارد هنگامی که اختلال در دید وجود داشته باشد و علت این اختلال اشکال در سطوح منکسر کننده (برگشت دهنده نور) و یا شکست دهنده نور باشد عینک تجویز می شود.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران عینک را وسیله‌ای فقط برای بهتر دیدن دانست و افزود: استفاده از عینک باعث تغییر در شماره چشم نمی شود بلکه تنها برای بهتر دیدن به کار برده می شود و تغییری در ساختمان چشم ایجاد نمی‌کند.
وی در ادامه افزود: البته استفاده از عینک برای کودکان در صورت لزوم باید تجویز شود. چون تجویز عینک باعث رشد طبیعی سیستم بینایی کودک خواهد شد در حالی که در بزرگسالان این چنین نیست. بنابراین کودکان حتماً باید در صورت لزوم از عینک استفاده کنند.
این متخصص و جراح چشم در مورد به کار بردن لنز به جای عینک گفت: استفاده از لنز ممکن است عوارضی را در پیش داشته باشد و در موارد خیلی استثنایی استفاده از آن توصیه می‌شود .

چند توصیه برای استفاده عینک در کودکان

اگراپتومتریست یا پزشک برای کودک شما عینک تجویز کرده ممکن است در این زمینه با کودک مشکلاتی را داشته باشید.
توجه به توصیه‌های زیر می‌تواند در زمینه انتخاب و استفاده از عینک در کودک مفید باشد:
  • اجازه دهید که کودک خود فرم عینکش را انتخاب کند و شما نیز این انتخاب را تحسین و تمجید کنید.
  • در ابتدا از او بخواهید که از عینک در زمان‌های کوتاه استفاده کند تا کم کم به آن عادت کند.
  • هنگام انجام کارهای لذت بخشی چون تماشای تلویزیون، رفتن به سینما و یا خواندن کتاب از او بخواهید که عینک بزند.
  • در مورد استفاده از عینک به کودک غر نزنید بلکه سعی کنید در این مورد به او جایزه بدهید.
  • زدن عینک باید مثل انجام کارهای روزانه‌ای چون زدن مسواک و یا لباس پوشیدن برای کودک درآید.

    فرار از سیاره عینکی ها

    ضعف بینایی همزاد بشر است. برای همین عینک را می‌شود جزء آن دسته از وسایل مصنوعی‌ای بدانیم که برای سال‌ها بیشترین همراهی و نزدیکی را با آدم‌ها دارند.
    اما این یار همراه، بالاخره یک عضو اضافی است که بسیاری از آنهایی که عینکی هستند برای خلاص شدن از آن، از کوچک‌ترین فرصتی استفاده می‌کنند. شاید به همین دلیل است که جراحی‌های اصلاح دید چشم با لیزر، به‌رغم عمر کوتاهشان، تا این اندازه در سراسر جهان محبوب و شایع شده‌اند.
    آدم‌های زیادی از هر جنس و سن و ملیت، عینک می‌زنند چرا که دید آنها دچار مشکل شده. عیوب انکساری (نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) به علت تغییر حالت چشم به وجود می‌آیند. در این موارد، چشم از فوکوس خارج شده و تصویر به‌درستی روی قرنیه تشکیل نمی‌شود.
    عینک روشی نسبتا قدیمی برای اصلاح این عیوب است که در بیشتر موارد خوب جواب می‌دهد اما مشکلات خودش را هم دارد؛ مثلا در مواقعی دست‌و‌پاگیر است و باید بخشی از حواس آدم به کنترل کردن آن باشد یا چون یک شیء خارجی است احتمال گم شدن، فراموش کردن یا خراب شدن آن کم نیست. به این دلایل، چشم‌پزشکان سال‌ها به دنبال روشی بودند که با نوعی جراحی بتوان چشم را از داخل اصلاح کرد.
    با رایج شدن استفاده از لیزر در پزشکی، تحقیقات زیادی درباره استفاده از این نور در چشم‌پزشکی انجام شد. خوشبختانه نتایج نشان می‌داد تغییر در انحنای قرنیه با کمک نوعی لیزر امکان‌پذیر است.
    از سال 1990، استفاده همگانی از لیزر برای رفع عیوب انکساری شروع شد و در عرض کمتر از 2 دهه، میلیون‌ها نفر به این طریق عینک‌هایشان را کنار گذاشته‌اند. استفاده از لیزر برای اصلاح دید، به چند روش مختلف صورت می‌گیرد؛ معروف‌ترین روش به «لیزیک» (LASIK) معروف است

    عوارض جانبی

    لیزیک عمل کم عارضه‌ای است اما خالی از عارضه هم نیست. این عوارض 2 دسته هستند: دسته اول، عوارض خفیف و گذرایی هستند که در عرض چند هفته از بین می‌روند.
    افت کیفیت بینایی به خصوص در شب، دیدن هاله در اطراف اشیای نورانی و خشکی چشم از جمله این عوارض هستند.
    دسته دوم، عوارضی هستند که به طور نادر اتفاق می‌افتند ولی می‌توانند مشکلات جدی‌ای برای چشم و بینایی ایجاد کنند. عفونت، خشکی شدید چشم و مشکلات دائمی دید در شب از این دسته عوارض هستند.
    معاینات اولیه دقیق و انتخاب روش مناسب، ‌احتمال بروز این عوارض خطرناک را به حداقل می‌رساند.

    سایر روش‌ها

    لیزیک به رغم شهرتش، تنها روش درمان عیوب انکساری چشم با لیزر نیست. در لیزیک با برداشتن لایه‌ای از سطح قرنیه، لیزر به عمق قرنیه تابانده می‌شود. اما روش‌‌های دیگری هم وجود دارند که در آنها لایه‌برداری چندانی از سطح قرنیه انجام نمی‌شود و تراش لیزری در همین سطح انجام می‌شود. PRK و LASEK ، جزء این دسته هستند که ترمیم سطح چشم در آنها طولانی‌تر است و البته درد بیشتری هم دارند. انتخاب روش مناسب برای هر بیمار وابسته به شرایط و انتظارات اوست.

    کل اگر طبیب بودی

    شاید این روزها کمتر این حرف را بشنویم، اما 10سال پیش که عمل‌های جراحی لیزری رفع عیوب انکساری چشم مانند «لیزیک» تازه داشتند رایج می‌شدند،‌ اگر در صحبت‌های خانوادگی بحث به این موضوع جالب و جدید کشیده می‌شد، به احتمال زیاد فرد شکاکی پیدا می‌شد که بگوید:
    «اگر این لیزرها ضرر ندارند، پس چرا خود چشم‌پزشک‌ها هنوز بیشترشان عینکی هستند؟». این سؤال در نظر اول کاملا منطقی و بی‌خدشه به نظر می‌رسد اما می‌شود به آن از چند جنبه، جواب‌هایی علمی و قابل‌قبول داد.
    اول اینکه هیچ روش درمانی را به طور مطلق نمی‌توان برای همه افراد توصیه کرد و به کار برد. در مورد لیزیک هم این قاعده وجود دارد؛ مثلا این عمل در مورد افرادی که قرنیه آنها ضخامت کم یا سطح نامنظم دارد، توصیه نمی‌شود. همچنین برای اشخاص مبتلا به بیماری قند هم این روش به کار نمی‌رود. یک پزشک در وهله اول یک آدم است و خودش هم ممکن است با چنین مشکلاتی درگیر باشد.
    دوم اینکه باید توجه کرد که عمل اصلاح دید با لیزر نه یک درمان ضروری بلکه یک روش اختیاری است و عدم انجام آن، باعث ضرر و زیانی برای بیمار نمی‌شود. یکی از دلایل اصلی رواج لیزیک و روش‌های مشابه آن، خلاص‌شدن از عینک است.
    شاید پزشک کذایی ما به عینکش به عنوان یک وسیله مزاحم نگاه نمی‌کند و حتی با توجه به نوع کارش،‌ آن را نوعی وسیله ایمنی می‌بیند که حین کار مانع رسیدن آلودگی به چشم‌هایش می‌شود.
    سوم اینکه چشم هم مانند سایر اعضای بدن به هر حال با بالا رفتن سن، دچار پیری می‌شود؛ به همین علت حتی افرادی که عمل لیزیک کرده‌اند هم در سنین بالاتر از 40 سالگی ممکن است برای مطالعه مجددا به عینک احتیاج پیدا کنند. بسیاری از پزشکان متخصص در همین محدوده سنی هستند،‌ پس داشتن عینک برای آنها کاملا طبیعی است.
    همچنین عمل‌های لیزر اصلاح دید در صورتی که درست انجام شوند، در اکثر موارد عوارض جانبی چندانی به جا نمی‌گذارند اما مانند هر درمان دیگری، این عمل‌های بی‌خطر هم ممکن است در موارد خاص و معدودی باعث آسیب‌های اساسی در بیمار بشوند.
    اینجاست که میزان ریسک‌پذیری بیمار به عامل مهمی در انتخاب یا عدم انتخاب یک روش تبدیل می‌شود. پزشکان هم مانند بسیاری از مردم شاید ریسک‌پذیری بالایی نداشته باشند؛ آن هم درباره یک عمل غیرضروری.
    به دلایل بالا، مواردی مانند علاقه به استفاده از عینک به نشانه پرستیژ حرفه‌ای یا به عنوان وسیله‌ای برای پوشاندن مشکلات زیبایی را هم اضافه کنید. با توجه به دلایل گفته شده، هر آدمی، ازجمله یک چشم‌پزشک مجرب می‌تواند کاندیدای مناسبی برای عمل‌های جراحی لیزری رفع عیوب انکساری چشم نباشد و ترجیح بدهد کماکان عینکی بماند. به نظر شما عیبی دارد؟

    بهتر است چه عینکی بخریم

    اگر چشم هایتان به تازگی درد می کند یا اینکه هنگام مطالعه دچار تاربینی می شوید و در هنگام نوشتن سردردهای مزمن شما را اذیت می کند، حتما چشم هایتان بیمار شده است. البته نباید نگران باشید چون این مشکل با یک عینک مناسب رفع می شود.
    نخستین عینک قابل قرار دادن روی صورت را سالوینو دارماتی اهل ایتالیا، در سال 1284 میلادی ساخته است و از آن زمان تا امروز تغییرات بسیار زیادی بر روی ساختار عینک ها صورت گرفته است که این فرصت را به افراد می دهد تا با دقت و میدان انتخابی وسیع، هر نوع عینکی را که می خواهند، تهیه کنند.

    عینک دیگر طبی نیست

    زندگی زیبا است؛ ولی گروهی با عینک آن را زیباتر و شفاف تر می بینند. از طرفی دیگر در نگاه اول عینک بر قضاوت اطرافیان نسبت به شما تاثیر بسزایی دارد.
    امروزه دیگر زمان آن نیست که عینک صرفا یک وسیله اصلاح کننده عیب چشم و دید آن باشد؛ بلکه علاوه بر این عینک تبدیل به یک وسیله تزئینی شده که بیانگر شخصیت و موقعیت اجتماعی-اقتصادی فرد است.
    امروزه انواع فریم های عینک این فرصت را فراهم می کند که چهره شما زیباتر و متناسب تر شود.
    مرتضی سربالین دار از فعالان صنف عینک فروشی می گوید: دیگر تنها عینک فروشی ها در انحصار خریدارانی که چشم هایشان دچار بیماری شده است، نیست؛ بلکه اکثر مردمی هم که از بیماری چشمی رنج نمی برند برای آنکه مقداری جلوه صورتشان بهتر شود از عینک های غیرطبی استفاده می کنند.

    کدام را انتخاب کنیم

    برای خرید هر کالایی باید ابتدا اطلاعاتی از انواع آن کالا داشته باشید؛ لذا برای خرید یک فریم مناسب باید حتما به نکات مهمی توجه کنید که با خرید عینک نه به زیبایی صورتتان لطمه ای وارد شود و نه اینکه بعد از خرید از عینک خریداری شده رضایت لازمه را نداشته باشید.
    عینک همواره باید زیبایی طبیعی فرد را تقویت کند؛ اما هرگز نباید بر آن پیشی بگیرد.
    به طور معمول، باید آرایش چهره منطبق با شکل و رنگ عینک باشد. به طور کلی عینک نباید ابروها را بپوشاند، بلکه لبه فریم باید در موازات ابروها باشد.
    بد نیست بدانید پشت شیشه های عینک نزدیک بین، چشم ها ریزتر به نظر می رسند؛ پس نباید فریم باریک توام با شیشه ضخیم انتخاب کنید.
    در چنین شرایطی همیشه شیشه های کم رنگ را انتخاب کنید. ولی اگر دوربین هستید، چشم هایتان پشت عینک درشت تر به نظر می رسد و عینک باعث تشدید و پررنگ تر شدن رنگ چشم ها و آرایش آن در خانم ها می شود.
    در صورت کلی نباید فراموش کنیم که برای انتخاب یک فریم مناسب، توجه به خطوطی که صورت شخص را تشکیل می دهند یا شکل هندسی آن، از اهمیت خاصی برخوردار است و در نظر گرفتن موی سر، امری موقتی است.
    توجه به رنگ، اندازه، ضخامت و ظرافت فریم نیز به جهت تاثیرگذاری آن در ترکیب صورت دارای اهمیت خاصی است.
    تا به حال هر آنچه که بیان شد برای زیبایی صورت و بیماری های چشم بود اما عینک هایی نیز موجود است که باعث جلوگیری از آسیب دیدگی های چشم در مقابل نور خورشید خواهد شد. عینک های آفتابی گذشته از زیبایی خاصی که به چهره آدمی می دهد، وظیفه اصلی اش نیز محافظت از چشم های شما در مقابل اشعه های مضر آفتاب است. اگر می خواهید چشمانتان در مقابل اشعه خیره کننده خورشید که احتمالا آب مروارید را هم به دنبال می آورد، مراقبت کنید، برای انتخاب عینک آفتابی به دلایل دیگری غیر از زیبایی ظاهری توجه کنید. اگرچه بدن انسان سلول های آسیب دیده خود را به خوبی جایگزین می کند، اما سلول های عدسی چشم در صورت آسیب دیدگی جایگزین نمی شود. با وجود آب مروارید دید فرد ضعیف شده و نیاز به عمل جراحی پیدا می شود. در ضمن بیشترین محافظتی که از چشمان در مقابل اشعه های مختلف به عمل می آورید را باید در مورد اشعه ماورا بنفش عملی کنید؛ البته کمی هم مادون قرمز؛ چرا که این دو اشعه بیشترین آسیب را به چشم ها می رسانند.
    چشم پزشکان عقیده دارند که تمام انسان ها باید از عینک آفتابی استفاده کنند؛ چرا که علائم آب مروارید حتی در نوجوانان نیز دیده می شود. استفاده از عینک آفتابی به خصوص مابین ساعات 10 صبح تا 2 بعدازظهر مهم است. حتی در چشم هایی که رنگ تیره دارند استفاده از این عینک توصیه می شود.
    تیمور پوراسکندری مدیر فروشگاه نیوتن در خیابان شاهپور می گوید: رییس اتحادیه عینک سازان و عینک فروشان تهران با فراهم کردن بستر بسیار مناسبی برای عرضه و تولید انواع عینک های آفتابی و فریم های مختلف زمینه ای را ایجاد کرده تا بازار عرضه و تقاضای عینک وضعیت مناسبی پیدا کند و فروشندگان و مصرف کنندگان از مشکل های جدی در این عرصه دور شوند.
    وی در مورد قیمت انواع فریم ها می گوید: البته قیمت ها بسیار متفاوت است و با توجه به سلیقه مصرف کنندگان قیمت فریم ها فرق می کند؛ ولی میانگین قیمت فریم های معمولی که اصولا تقاضای بیشتری نسبت به سایر فریم ها نیز دارند، چیزی حدود 17هزار تومان تا 24هزار تومان است.

    لنز

    تاریخچه:

    از حدود سال های 1950 تحقیقات بر روی قرار دادن لنزهای داخل چشمی شروع شد. هدف اولیه این تحقیقات بیماران دچار آب مروارید بودند که پس از خارج کردن عدسی چشم آن ها که کدرشده و ایجاد آب مروارید کرده بود از لنز داخل چشمی به جای عینک های قطور مورد نیاز پس از عمل استفاده گردد. این لنزها از جنس پلاستیک PMMA و یا سیلیکون بودند که با بافت چشم سازگار هستند. امروزه می توان بدون خارج کردن عدسی بیمار این لنزها را در داخل چشم برای اصلاح نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم شدید کار گذاشت. تفاوت این روش با قراردادن لنز داخل چشمی در حین عمل آب مروارید این است که در روش اول لنز یا عدسی طبیعی چشم دست نخورده باقی می ماند و تنها یک لنز اضافی در جلوی آن قرار می گیرد ولی در عمل عادی آب مروارید، عدسی اصلی چشم برداشته و جای آن عدسی مصنوعی قرار داده می شود. لذا در عمل لنز داخل چشمی فرد قادر به تطابق و مطالعه نزدیک علاوه بر دید دور خواهد بود ولی در عمل دوم قدرت تطابق نخواهد داشت (مگر با استفاده از عدسی های دوکانونی). البته این روش در شماره های کم جایگزین مناسبی برای عمل لیزیک یا PRK نمی باشد ولی برای شماره های بالاتر بهتر است مورد توجه قرار گیرد.
    لنزهای داخل چشمی انواع مختلفی دارند عده ای از آن ها در اتاق قدامی چشم (پشت قرنیه و جلوی عنبیه قسمت رنگی چشم) قرار می گیرند و عده ای از آن ها در اتاق خلفی چشم (بر روی عدسی بیمار و در پشت عنبیه). هر کدام از این انواع معایب و مزایای خاص خود را دارند و به نظر می رسد بهترین طراحی مربوط به لنزهای Artisan باشد که در کلینیک نور مورد استفاده می باشد. این لنز توسط دکتر Jan Worst طراحی گردیده است که از جنس PMMA است. این لنز دارای دو بازو است که در محیط عنبیه فیکس می گردد و در فاصله مناسب از عدسی و قرنیه بیمار و دوربین است قرار می گیرد. از این لنزها می توان برای اصلاح نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم بسیار شدید که قابل اصلاح با روش های لیزری نباشند استفاده کرد. تا کنون پیش از 150,000 مورد از این لنز در دنیا برای اصلاح عیوب انکساری مورد استفاده قرار گرفته است. این لنز به صورت دائمی داخل چشم قرار داده می شود ولی در هر زمانی می توان با عمل جراحی آنرا برداشت.

    تکنیک عمل:

    این عمل به صورت یک عمل جراحی کامل و در اتاق عمل صورت می گیرد ولی نیاز به بستری شدن بیمار قبل و بعد از عمل جراحی وجود ندارد. بعد از بی حسی که معمولا" بصورت بیهوشی عمومی انجام می گیرد، با ایجاد برش در کناره قرنیه، لنز داخل چشمی را در اتاق قدامی و در جلوی عنبیه و عدسی اصلی بیمار قرار داده و سپس برش ایجاد شده با ظرافت دوخته می شود. بعد از 4 تا 6 هفته بخیه ها برداشته می شود. بیمار چند روز بعد از عمل ممکن است احساس درد مختصری داشته باشد و دید نهایی بیمار به بعد از کشیده شدن بخیه ها موکول می شود. لنز آرتیزان دارای انواع تاشونده به نام artiflex هم می باشد که از طریق برش کوچک تری داخل چشم گذاشته می شود و نیازی به بخیه ندارد. لنز ICL هم نوع دیگری از لنزهای تاشونده است که بدون بخیه داخل چشم گذاشته می شود. اما این لنز در اتاق خلفی و بر روی عدسی بیمار قرار داده میشود.
    لنزها به شما کمک می کنند تا بدون استفاده از عینک دید طبیعی خود را بدست آورید. اما این لنزها طبی هستند. لنزها علاوه بر مصرف طبی مورد استفاده آرایشی و زیبائی نیز دارند. امروزه از لنزهای رنگی برای تغییر دادن رنگ چشمها نیز استفاده می شود.
    لنزها بیشتر از عینک احتیاج به مراقبت دارند، چرا که لنزها به راحتی آسیب می بینند و یا گم می شود. مشکلات احتمالی استفاده از لنزها (مخصوصا لنزهای زیبایی) شامل، سایش قرنیه چشم، تورم و عفونت می باشد. اگر لنزها به درستی تمیز نشده باشند یا پاره شده باشند و یا به نادرستی در چشم گذاشته شده باشند و یا آسیب دیده باشند ایجاد درد، قرمزی و اشک در چشم می کنند.
    برای انتخاب نوع لنز خود (حتی لنزهای زیبایی) حتما با یک متخصص لنز با تجربه مشورت نمایید تا با توجه به سلامت چشمها و میزان بودجه و نوع کار شما لنز برایتان تجویز کند. ابتدا باید چشمان شما چک شده ودرجه ضعیفی آن مشخص شود زیرا لنز ها در تماس مستقیم با چشمان شما هستند و به راحتی می توانند به چشمان شما آسیب برسانند.

    انواع لنز :

    لنزهای سخت:
    بخشی از قرنیه را پوشانده و شکل خود را حفظ می کند. لنزهای سخت خود به دو نوع لنزهای سخت و لنزهای نیمه سخت تقسیم می شود.
    لنزهای سخت ساخته شده از پلیمر پلاستیکی قدیمی ترین ، ارزان ترین و قابل تحمل ترین و دارای ماندگاری 3تا5 سال با قدرت و میزان دید خوب می باشند. تمیز کردن این لنزها آسان است و به نگهداری کمتری نیاز دارند و احتمال عفونت در این گونه لنزها کمتر است . وجود لنزدر چشم مانند وجود یک جسم خارجی در چشم است که ایجاد قرمزی و خونریزی در چشم می کنند. مدت 2 تا 4 هفته زمان استفاده مجاز از این لنزها است . اغلب بیشتر از 8 ساعت در روز نباید از آنها استفاده کرد. به راحتی جابه جا شده و بیرون آورده می شوند.
    لنزهای نیمه سخت:
    از پلیمرهایی با خاصیت نفوذپذیری نسبت به گازها که اجازه می دهد اکسیژن و دیگر گازها از قرنیه چشم بگذرند ساخته شده اند. این نوع لنزها پیشرفتی در دنیای لنزهای سخت به شمار می رود زیرا عمرشان طولانی تر شده و راحت تر در چشم گذاشته می شوند. این لنزها کمتر چشم را تحریک می کنند و مراقبت کمتری نیز نیاز دارند. توجه داشته باشید هر بار که از لنزها استفاده می کنید و بیرون می آورید به بهداشت و تمیزی آنها توجه خاصی داشته باشید. این نوع لنزها برای ورزشکاران مناسب نیست چون لنزهای نیمه سخت جاذب گرد و خاک هستند.
    لنزهای نرم:
    تمام سطح قرنیه را می پوشانند. از مواد انعطاف پذیر و جاذب آب ساخته شده اند و به شکل خود قرنیه چشم فرم می گیرند. از این نوع لنزها به شکل ها و رنگ های مختلف وجود دارد و مورد استفاده فراوان نیزدارند. این لنز راحت ترین نوع لنز می باشد که هیچگونه حساسیتی به عنوان یک جسم خارجی در چشم ایجاد نمی کند.
    چشمان شما خیلی زود به آنها عادت می کنند و کمتر احتمال جابه جایی در چشم وجود دارد. اما از نظر قیمت نسبت به لنزهای سخت و نیمه سخت گرانتر هستند و احتیاج به رعایت اصول بهداشتی بشکلی سخت و مرتب دارند. نظافت مخصوص و آنزیم درمانی هفتگی الزامی است. 1 تا 2 سال عمر می کنند و در تماس با دود سیگار ، بخارات، اسپری ها و لوازم آرایشی خیلی زود فاسد می شوند. هنگام استفاده از لنزهای نرم دید شما خیلی بهتر نمی شود و در مورد چشمان آستیگمات نیز قابل استفاده نیستند.
    لنزهای رنگی:
    با استفاده از لنزهای رنگی شما می توانید رنگ چشمان خود را تغییر دهید . لنزها پنج رنگ اصلی قهوه ای- آبی – سبز – طوسی و بنفش دارند و با یک طیف وسیع از رنگهای مختلف دیگر.
    روش نگهداری از لنزهای رنگی مانند لنزهای نرم می باشد به استثنای آنزیم درمانی که در صورت استفاده لنزهای رنگی را بی رنگ خواهد کرد.

    نتایج:

    دید بهتر از 40/20 در 97 درصد افراد قابل انتظار است که با استفاده از عینک این میزان به 100 درصد قابل افزایش است و متوسط دید بعد از عمل 30/20 بوده است. این لنزها برای شماره های 3- تا 23- در دسترس می باشد و با توجه به اینکه حداکثر میوپی قابل اصلاح با لیزیک معمولا" در حد 12 دیوپتر است، مشاهده می شود که برای عده ای از افراد تنها راه ممکن برای اصلاح میوپی، استفاده از لنزهای داخل چشمی است و یا بیمارانی که به دلیل نازکی بیش از حد قرنیه انجام اعمال لیزری بر روی قرنیه آنها امکان پذیر نمی باشد از این لنزها می توان استفاده کرد.

    مزایا:

    • قدرت اصلاح نزدیک بینی تا درجات بالا
    • دقت بالاتر در اصلاح عیب انکساری در شماره های بسیار بالا نسبت به روش های لیزی
    • قابل برگشت بودن عمل (با برداشتن لنز)
    • کیفیت قرنیه تغییر نمی کند
    • به تجهیزات پیچیده برای عمل نیاز ندارد
    • بهبود کیفیت دید در مقایسه با عینک
    • قابل استفاده در قرنیه های نازک

    معایب و عوارض:

    مهم ترین عوارض این عمل عبارتند از ایجاد:
    • آسیب به اندوتلیوم قرنیه و از دست رفتن شفافیت آن: البته به نظر می رسد که این آسیب بیش از سایر اعمال انجام شده بر روی قرنیه نباشد
    • ایجاد گلوکوم (آب سیاه): با توجه به اینکه افراد نزدیک بین استعداد بیشتری برای پیدایش آب سیاه دارند، باید در انتخاب بیمار دقت شود. در مطالعات فعلی بعد از 3 سال تفاوت خاصی در افراد عمل شده برای ایجاد آب سیاه مشاهده نشده است.
    • ایجاد کاتاراکت: با وجودیکه در طی مطالعات انجام شده بروز کاتاراکت کمتر از 2-1 % گزارش شده است ولی به سال های بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است.
    • در مرکز قرار نگرفتن لنز: اگر مرکز لنز با محور بینایی بیمار در یک راستا قرار نگیرد این احتمال به وجود می آید که عیب انکساری بیمار کاملا" مرتفع نگردد یا آستیگماتیسم ایجاد شود، که البته در مواردی رخ می دهد که اختلاف فاصله بیش از 25/0 تا 50/0 میلی متر باشد.
    • دوره نقاهت طولانی (چند هفته تا چند ماه) در مواردی که نیاز به بخیه باشد.

    منابع :

    تاریخچه عینک http://www.eynak.com
    عینک چیست؟ http://aftab.ir
    انتخاب عینک طبی مناسب http://dr-naderi.com
    انواع عینک های آفتابی http://tebb.blogfa.com
    عینک http://daneshnameh.roshd.ir
    لنز داخل چشمی (IOL) http://www.noorvision.com

  • قیمت بک لینک و رپورتاژ
    نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
    اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
    ارسال نظر
    پیشخوان