عامل ا صلی بیماری سرما خوردگی ویروسها هستند. به نظر می رسد که ویروسها تنها سبب بروز سرماخوردگی های خفیفی که معمولاً با آبریزش بینی و احساس خارش در ناحیه گلو همراه است، می گردند و اگر مشکل دیگری به وجود نیاید، سرماخوردگی در طی مدت سه روز ( حدوداً ) از بین می رود. اما در غالب موارد موضوع به این سادگی خاتمه پیدا نمی کند. ویروسهای سرماخوردگی با کاهش قدرت دفاعی مجاری بینی و گلو سبب وارد عمل شدن باکتریهایی که ناراحتی های دیگری را به وجود می آورند، می شوند. این باکتریها در حالت معمولی بدون ایجاد هیچ گونه مشکلی در گلوی افراد سالم به سر می برند ( در فصول بهار و زمستان ) و تحت کنترل سیستم دفاعی بدن می باشند. اما زمانی که ویروسهای سرماخوردگی با حمله خود از قدرت دفاعی بدن می کاهند، باکتری ها امکان تکثیر و سرایت را پیدا کرده و سبب بروز برونشیت، التهاب ریه ها، عفونت گوش ها و سینوزیت می گردند. به همین دلیل است که کودک در همان مراحل ابتدایی سرما خوردگی باید مورد معالجه قرار گیرد.
افزایش مقاومت بدن در برابر ابتلا به سرماخوردگی
اگر توجه کرده باشید، کودکان روستایی و مناطق سردسیر به ندرت دچار سرماخوردگی می شوند. زیرا خارج شدن آنها به طور مرتب و بدون پوشش زیاد در هوای سرد سبب مقاوم شدن بدنشان گردیده است. شخصاً دریک فیلم مستند از یکی از شهرهای سیبری و رسم مردم آن منطقه، در کمال تعجب و ناباوری دیدم که زنان را پس از زایمان در آبهای یخ زده دریا می انداختند. قطر یخ سطح آب طوری بود که با چکش آن را می شکستند. نوزاد بلافاصله پس از تولد، بدون هیچ پوششی بر روی برفهای دامنه کوه غلتانده می شد. مردم این نواحی معتقد بودند که با این عمل مقاومت بدن مادر و کودک بسیار زیاد می شود. در عمل نیز میزان ابتلا به سرماخوردگی ( و نیز بیماریهای دیگر )، در آنها بسیار پایین است. بنابراین در روزهای سرد زمستان بچه ها را در فضای بسته و گرم و خشک اتاق ها نگه ندارید. هر روز آنها را بیرون ببرید تا راه بروند. ( اگر نمی توانند راه بروند با کالسکه از منزل خارج شوید).شب به هنگام خواب دمای اتاق را زیاد گرم نکنید.
مرطوب نگاه داشتن هوای داخل منزل با استفاده از دستگاه بخور و یا قرار دادن کتری آب جوش به طور دائم بر روی وسیله گرمازا، از خشک شدن هوایی که وارد مجاری تنفسی می شود، می کاهد. از گرم کردن بیش از حد (دمای 20 درجه سانتیگراد مناسب است) هوای داخل منزل خودداری کنید.
منبع: کتاب کودک من