در شماره قبل قسمتی از زندگی و روزگار شیخ ابراهیم زنجانی را که به قلم شیوا و محققانه عبدالله شهبازی نگارش یافته را تقدیم حضورتان کردیم که زمینه های تحول فکری و رفتاری او را بازگو می کرد. اکنون و در این شماره نیز همان موضوع را پی می گیریم و قسمت دوم مقاله را تقدیمتان می کنیم که بخشهای دیگری از زندگانی او را در لابلای حوادث مشروطه بازکاوی نموده و به ویژه نقش و موضع و عملکرد او را پیرامون ماجراهای تلخ پس از انقلاب مشروطیت بررسی نموده است.
از شیخ ابراهیم زنجانی رمان گونه ای در چهار جلد (مشتمل بر 850 صفحه دست نویس) به نام شراره استبداد بر جای مانده که می تواند تا حدودی سیر تحولات سیاسی ایران به سوی انحلال مجلس را روشن کند. زنجانی این رمان را در دوران خانه نشینی خود در تهران نگاشته است. شراره استبداد را می توان نخستین و تنها رمان گونه ماسونی دوران محمدعلی شاه و از مهم ترین منابع تاریخ مشروطه دانست. این رمان نشان می دهد که زنجانی، برخلاف عضویت در هیات امنای دوازده نفره جامع آدمیت، در محفل دیگری نیز عضو بوده که رویه ای مغایر با مشی رسمی جامع داشته و در راستای تشدید تعارض های سیاسی روز و ایجاد بلوا و شورش فعال بوده است.
این رمان، شرح نیمه واقعی نیمه خیالی از تحولاتی است که به انحلال مجلس انجامید. شخصیتهای اصلی داستان اعضای یک گروه مخفی توطئه گر شبه ماسونی هستند که خود را «جامع آدمیت» می خوانند. در صفحه 61 جلد چهارم یکی از اعضای جدید چنین می گوید:
«تشکر همه شما بزرگان و بذل جان در قدم شما بر من لازم است که در راه نجات ملت من، این [قدر] بذل همت می فرمایید و از برکت شما داخل جامع آدمیت شده و سالک صراط مستقیم گردیده ام.»
با این وجود، عملکرد این گروه با عملکرد رسمی جامع آدمیت و عباسقلی خان آدمیت رهبر جامع که در جهت حمایت از دولت اتابک بود، تفاوت چشمگیری دارد و به عملکرد بعدی لژ بیداری ایران شبیه است. بنابراین، باید این گروه را شاخه ای از جامع آدمیت دانست که بعدها به لژ بیداری ایران تبدیل گردید؛ و این رمان گونه زنجانی به دورانی تعلق دارد که این محفل، فعالیت های متعصبانه خود را در بطن جامع آدمیت پیش می برد.
معمای «مجمع چهارم»
فریدون آدمیت پسر عباسقلی خان که به دلیل دسترسی به اسناد پدرش بیش از هر کس دیگر با تشکیلات جامع آدمیت آشنایی دارد، سازمان جامع را مرکب مجمع معرفی می کند: مجمع نخست، مجمع آدمیت بود که توسط خود عباسقلی خان اداره می شد. مجمع دیگر انجمن حقون سلیمان میرزا اسکندری بود که در اواخر 1325 از جامع جدا شد، مجمع سوم را حاج میرزا غلامرضا اداره می کرد و مقر آن پاقاپوق بود. فریدون آدمیت می نویسد: «مجمع چهارم را نمی شناسیم.» او در فهرست نمایندگان مجلس عضو جامع آدمیت از تقی زاده نام نمی برد و منکر عضویت او در جامع است.
به گمان من، فریدون آدمیت «مجمع چهارم» را خوب می شناسد اما بنا به دلایلی درباره آن سکوت می کند. در واقع، به دلیل نقش فتنه انگیز این مجمع بود که سرانجام، کار به فروپاشی و انحلال جامع آدمیت و رسوایی و فرجام شوم عباسقلی خان کشید. این امر باعث نفرتی عمیق از عاملین این واقعه گردید و میراث آن به پسران عباسقلی خان انتقال یافت. به همین دلیل فریدون آدمیت در آثار خود کینه ای شدید و غیرعادی نسبت به تقی زاده و حامیان و وارثان فکری و سیاسی او ابراز می دارد و در بسیاری از موارد، به ایشان می تازد و در مقابل، وابستگان به مجمع چهارم، چون یحیی دولت آبادی، مهدی ملک زاده پسر ملک المتکلمین و دیگران، عباسقلی خان آدمیت را «حقه باز» و «شارلاتان» می خوانند. برای مثال، فریدون آدمیت، از قول محمود، محمود تقی زاده را «آخوند بی حقیقتی» می نامد که «تقید دینی اش را از دست داده و تقید اخلاقی هم جایش را نگرفته» است، یحیی دولت آبادی را «مرتبط با سفارت انگلیس» و «دلال سیاسی» می خواند؛ میرزا محمد نجات خراسانی را «عامل و خبررسان سفارت انگلیس» می داند؛ به امیر اسدالله علم، در اوج اقتدار او، می تازد و مهم تر از همه می نویسد:
«فرقه بهایی، یکپارچه دستگاه بیگانه پرستی است... دفتر اعمال پلید این کسان و ایادی آنان آشکار می سازد که جملگی در زمره غلامان حلقه به گوش بیگانان باشند.»
این، رویکردی غیرعادی در دستگاه فکری لائیک فریدون آدمیت است که برای برخی محققین جدید که با عمق حوادث تاریخی و میراث آن آشنایی ندارند، قابل درک نمی باشد و به این دلیل آدمیت، برخلاف جایگاه برجسته خویش در بنیان گذاری تاریخ نگاری جدید ایران، گاه مورد انتقاد قرار گرفته است.
در شراره استبداد، سیدحسن تقی زاده نیز، در قالب شخصیتی به نام سیدزاده حضور دارد و این، با نظر فریدون آدمیت که منکر عضویت او را در جامع است مغایر می باشد. به نوشته زنجانی:
«[سیدزاده] جوانی است به انوار علم و هنر آراسته و از فنون و علوم جدیده و ترتیبات سیاسی و پولتیک دول و ملل زیاد خبر دارد... از آدم های فوق متعارف و صاحب هوش عالی و فضایل و اخلاق حمیده. در آن جوانی با نهایت وقار و سنگینی و عفت و عقل آراسته، رفاقت و صداقت حقیقی دارد... قدری صحبت از نشریات نمودیم؛ این جوان را بالاتر از شیخ زاده [میرزا ابراهیم آقا تبریزی] و خان زاده [میرزا صادق خان مستشارالدوله] و عاشق تمدن وطن و ترقی مملکت خود دیدم و از مقوله حرف و شور جوانی جز این خط چیزی را منظور نداشت.»
دیدار سران جامع آدمیت با اتابک
زنجانی در شراره استبداد از چهار مرتبه ملاقات خود با اتابک سخن می گوید:
«من یک دفعه خودم با دو نفر محرم امین و یک دفعه با یک نفر خیلی امین و همسر او و یک دفعه خودم تنها و یک دفعه با دوازده [نفر] از آزادی خواهان حقیقی با او ملاقات کردم و از این مقوله و صلاح کار مذاکره کردیم. آنچه من یقین کردم؛ این بود که این شخص عازم و مصرّ بر حفظ پارلمنت و آزادی و ترقی ایران و اکمال مشروطیت بود. آنچه در وسع و قدرت داشت که موافق کردن شاه و اصلاح مملکت سعی می نمود و از طرف آزادی خواهان دول دیگر و ترقی طلبان ایران که در خارجه هستند، کمال اصرار و خواهش به آمدن او به ایران و اصلاح امور شده و او هم عهد کرده؛ ابدا در خیال شکستن [عهد [نبود و اول ورود، کمال سعی در موافق ساختن محمدعلی شاه کرد و او هم به او اطمینان داد. شاید قلیلی میل هم کرد. لکن، بالاخره خیال شاه با او موافق نیامد، در خلوت با شاه یا او تدلیس می کرد و اظهار معیت در حال استبدادی شاه می نمود. عقیده من بر اول است.»
این دوازده نفر آزادی خواهان حقیقی، که با اتابک ملاقات کردند؛ همان اعضای دوازده نفره هیات امنای جامع آدمیت هستند، فریدون آدمیت، براساس یادداشتهای عون الممالک، درباره این ملاقات سخن گفته است: «ملاقات در شب مهتابی 15 رجب 1325 در پارک اتابک صورت گرفت و زنجانی در میان اعضای هیات امنای جامع شیخوخیت داشت.» فریدون آدمیت این دوازده نفر را چنین معرفی کرده است: «شیخ ابراهیم وکیل خمسه، ناظم العلما وکیل ملایر، یمین نظام، شاهزاده یحیی میرزا، میرزا داوودخان، عون الممالک، انتظام الحکما، مشیر حضور، شاهزاده سلیمان میرزا، شاهزاده علیخان، آقامیرزا عباسقلی خان و عضدالسلطان.» به نوشته عون الممالک، در این جلسه همه حاضران به قرآن قسم خوردند که از اتابک حمایت کنند و اتابک نیز قسم خورد که از ملت و مشروطه حمایت کند.
«[عباسقلی خان] بلند شده قرآنی به دست گرفته، اول خودش قسم خورد و بعد از جناب آقا شیخ ابراهیم وکیل خمسه سرگرفته تا اتابک ختم شد... بیست دقیقه ترتیب و تشریح قسم طول کشید و [اتابک] تمام را آشکارا به صراحت نورانی به همراهی ملت و مشروطه طلبی و بر ضد عقاید سلطان قسم خورد، به نوعی که بر هیچ مسلمان تردیدی باقی نماند.. معلوم شد که در کارخانه تصفیه و تزکیه بشری رفته [و] فشارهای کامله بر او وارد آورده اند... اتابک در آن جلسه تعهد کرد و به شرافت خود و قرآن قسم خورد که با مشروطیت همراهی کند و پشتیبان آن اصول باشد.»
شورش سازمان یافته بر ضد اتابک
اندکی بعد، نگرش زنجانی و گروهی از برادرانش به اتابک، با تاثیر از مسیو کارنجی (اردشیر ریپورتر) دگرگون شد و به سوگند خود وفادار نماندند. سیر تحول زنجانی در مساله اتابک و دوگانگی او در این ماجرا را می توان در شراره استبداد به روشنی دید.
زنجانی در شراره استبداد، عزل میرزا نصرالله خان مشیرالدوله و دعوت از اتابک را به پولتیک روسیه نسبت می دهد و از زبان مقامات روس چنین می گوید:
«و چون این صدراعظم به شر و فتنه راضی نمی شود؛ بلکه به ضد مشروطیت اقدامی نمی نماید، صلاح دانستیم؛ این را از کار معزول کنند و صدراعظم قدیم، امین السطان [اتابک]، که چند سال است در فرنگستان مقهورا مانده، او را بخواهند. او چون تمام راه [و] چاه ایران را می داند، این مملکت را به هم زده، اساس را برافکند و او از قدیم با پولتیک روس موافقت دارد و می خواهد این مملکت مال روس شود.»
پس از انتقال قدرت به اتابک موجی از آشوب های سازمان یافته در سراسر ایران آغاز شد و شیرازه دولت او را سست کرد.
«انقلابات و تاخت [و] تاراج و خونریزی شدت کرد. کسانی که تحریک شده بودند؛ در هر سمت ایران، خصوص در آذربایجان، با نهایت قساوت به قتل و غارت و نهب و هتک پرداختند. امین السطان در اوایل بعضی اقدامات کرد در اصلاح امور، و لکن از اواخر همین ماه اغتشاش و آشوب شدت کرد و مردم ایران در حق او و ظهور این انقلابات مختلف سخن راندند. بعضی گفتند: این دستورالعمل باطنی او است و خودش با شاه در باطن به این ترتیب تبانی کرده اند که پارلمنت را برچینند. و بعضی گفتند که او کمال جهد را در موافق کردن شاه با ملت می کند و سعی در اصلاح امور مملکت دارد. لکن، هر اصلاحی که او می کند؛ شاه افساد می نماید و چون شاه نتوانسته او را معاضد حال خود گرداند؛ بنای عداوت و نقض کار او گذاشته و چون به حسب قانون مجلس تا تقصیر وارد نشود و اکثریت آرا عزل نشود؛ وزیر را نمی خواهند و نمی شود عزل کرد و می خواهد او را متهم و مردود همه گرداند.
و چون رییس الوزرا و وزیر داخله امین السلطان [اتابک] است، اغلب مردم از ملتیان، یعنی روزنامه نگاران و خطیبان بلکه اهالی انجمن ها، این مفاسد را به او نسبت داده، علنا بنای شبنامه و سبّ و توبیخ را گذارده؛ بلکه قتل او را لازم می شمارند.
و دولتیان هم به واسطه حسد ریاست و مستبدان به واسطه حمایت مشروطه او را متهم کرده اند؛ بر اینکه با سیدعبدالله [بهبهانی] و رییس پارلمنت که صنیع الدوله باشد و برادرانش که مخبرالسلطنه و مخبرالملک [باشند]، و جمعی دیگر قصد دارند، هم نفوذ سلطنت و هم نفوذ پارلمنت را کم کنند [و] هر دو را تابع رای خود [کنند]؛ بلکه دولت جمهوری تشکیل دهند.»
کسانی چون میرزا نصرالله بهشتی واعظ ملک المتکلمین و سید جمال واعظ بدگویی از اتابک را به اوج رسانیدند و روزنامه نگاران جوانی چون میرزا علی اکبر دهخدا اهانتهای فراوان به شیخ فضل الله نوری و سایر علمای تهران نمودند. نگاه سیاسی دهخدا به شدت شبیه نوشته های زنجانی بود. او در صور اسرافیل از ایران ساسانی به نیکی یاد کرد؛ زیرا در آن وقت چماق الشریعه، حاجب الشریعه و پارک الشریعه نداشتند. خلاصه آن وقت کالسکه الاسلام، میز و صندلی المذهب و اسب روسی الدین وجود نداشت.
اندکی بعد، لحن دهخدا تندتر شد و حتی محدثین و علمای بزرگ شیعه چون کلینی، ابن بابویه، سیدمرتضی و شیخ طوسی را به تمسخر گرفت و امیر، وزیر و مجتهد را در کنار هم به عنوان «مفتخوران جامعه» مطرح کرد. او درست مانند زنجانی، نوشت:
«ما ملت ایران، در میان بیست کرور جمعیت... شش کرور و چهارصد و پنجاه دو هزار و ششصد و چهل و دو نفر آیت الله، حجت الاسلام، مجتهد، مجاز، امام جمعه، شیخ الاسلام، سید، سند، شیخ، ملا، آخوند، قطب، مرشد، خلیفه، پیر دلیل و پیش نماز داریم.»
قتل اتابک
سرانجام، اتابک قربانی توطئه گران شد و در عصر یکشنبه 21 رجب 1325ق/31 اوت 1907م به قتل رسید.
«در سه ساعت از شب پارلمنت منقضی شده؛ اکثر مردم متفرق شدند. ما هم به منزل خود عودت کردیم. دو نفر از اهل حال معممین با ما به منزل ما آمدند... به قدر یک ساعت، صحبت ما طول نکشیده بود که از محلات هیاهو و همهمه ظاهر شده... گفت: رییس الوزرا امین السطان را کشتند. گفتم: چگونه؟ گفت: بلی! از پارلمنت [که] بیرون آمد با رولور زده اند. گفتیم: برو تحقیق کن؛ قضیه چگونه شد. رفته؛ بعد از ساعتی آمده؛ رسیدگی صحیح کرده؛ معلوم شد؛ موقعی که جمعیت تحفیف یافته؛ وزرا زمانی در اتاق پارلمنت صحبت و چای [و] قلیانی صرف شده، بیرون آمده اند؛ در حالی که سیدعبدالله [بهبهانی]، سید محمد [طباطبایی] و جمعی از وکلا و غیر ایشان هم بوده اند. به محض بیرون شدن از صحن پارلمنت، امین السلطان خواسته سوار کالسکه شود؛ فورا دو سه نفر جوان که حاضر بودند، یک دستمال غبار پاشیده و ناگاه رولور پشت سر هم چهار پنج صدا کرده؛ مردم مضطرب شده اند. همه خود را عقب کشیده یا ترسیده] اند.] ناگاه دیده اند؛ امین السطان همان جا افتاد و سه گلوله خورده؛ یکی بر قلب وارد شده فورا جان داده. یک درهم و برهمی و صدای بگیر بگیر شده، در عقب آن به قدر پنجاه قدم و دور از امین السلطان رولوری صدا کرده. رسیده؛ دیده اند؛ جوانی افتاده. نگاه کرده اند؛ دیده اند؛ گلوله از توی دهنش خورده؛ از کله بیرون رفته؛ افتاده؛ جان داده. معلوم شده؛ این شخص قاتل امین السلطان [است و] بعد از او خودش را کشته است. از بغلش پارچه کاغذی بیرون آمده؛ به اسم عباس آقا تبریزی صراف عضو انجمن مخفی فداییان نمره 24... احدی پی به سرّش نبرد.»
در آستانه وفاق ملی
با قتل اتابک، صنیع الدوله استعفا داد و میرزا محمودخان احتشام السلطنه عضو بلندپایه جامع آدمیت ریاست مجلس را به دست گرفت. زنجانی این حادثه را «تجدید رییس و قوّت پارلمنت» خواند و افزود:
«بعد از کشته شدن امین السطان و ریاست احتشام السلطنه پارلمنت و مشروطیت ایران به طور دیگری داخل شده و نهایت قوه و اقتدار برای پارلمنت حاصل گردید و آزادی مطبوعات، نطق ها، اجتماعات و ترتیبات امور، غایت قوّت را پیدا کرد... احتشام السلطنه احترام و عظمت پارلمنت و وکلای ملت را به اوج اعلی رسانید و نظم و ترتیب داخلی مجلس را با شکوه گردانید و چون خود از دودمان بزرگ ایران بود و همه مردم بی غرضی و خیرخواهی او را برای وطن می دانستند؛ با دلیل و برهان و بالحس و عیان به ارکان و اعیان مدلل می داشت که وضع و حال ایران به جایی رسیده که سراپا مرض مهلک مزمن آن را فراگرفته و در حال احتضار است و نجات او آخرالدوا همین عنوان عدل ونظم و مشروطیت است.»
در شعبان 1325، به دستور محمدعلی شاه، تمامی امرای معروف مملکت در مجلس حاضر شده، «کلام الله را حاضر در بین گذاشتند، همگی قسم یاد کردند. حتی شاه امر کرده بود تمام نوکرهای مخصوص و عمله جات خلوت هم حاضر شده؛ قسم یاد کردند و از شاه پیغام تبریک آوردند که خودش هم روزی [حاضر] خواهد شد و قسم یاد خواهد کرد.»
به نظر می رسید که جامعه به سوی وفاق ملی گام برمی دارد و کارها سامان می گیرد. شیخ فضل الله نوری به تحصن خود در حضرت عبدالعظیم پایان داد و بار دیگر حمایت خود را از مجلس اعلام نمود. توصیف زنجانی تلخ و زننده است:
«از شیخ فضل الله با رفقایش که به واسطه نرسیدن پول در حضرت عبدالعظیم نادم شده، به خانه خود برگشتند؛ اظهارات نمودند که ما را ابدا با مشروطیت و عدالت که اساس اسلام است، مخالفت نبوده و نیست. نهایت، چند نفر را در پارلمنت از وکلا صحیح نمی دانستیم [و] خروج آنها را می خواستیم. والا چگونه، کسی که ادعای عقل می کند و دین دارد، انکار حقانیت شورا و عدالت را می کند. باز قسم قرآن یاد کرده اند که موافقت کنند با مشروطیت. این دفعه چهارم قسم خوردن این شیخ ضال است و در اواخر شعبان 1325 حاجی خمامی رشتی مجتهد بزرگ گیلان که زمانی ملک المتکلمین را تکفیر کرده بود؛ شخصا در مجلس حضور یافت و بر وفاداری خود به مشروطه با قید قسم به قرآن تاکید کرد.» توصیف زنجانی باز نیشدار و گزنده است:
«روزی یک نفر شیخ ریش سفید و انبوه با عمامه بزرگ که طعنه بر گرز سام زده و سایه بر دوش آن سپر افکنده، در سر و سبحه در دست، با قریب سی نفر ژولیده عمامه ها و کشیده قد و دراز قباها و نعل عربی پوشان و عباها بر زمین کشان، با سید عبدالله [بهبهانی] و سید محمد [طباطبایی] وارد پارلمنت شدند و یک قسمت آن مجلس بزرگ را گلستان عمامه نمودند. سید عبدالله نطق کرد که این جناب حجت الاسلام و اب الایتام و مروج الاحکام و مبین الحلال و الحرام و زیب مکه و مقام و مرجع الخواص و العالم و ملاذالانام و منبع الفیض والابرام و منقح القول و الکلام جناب حاجی ملا محمد خمامی رشتی است که چند ماه است، طهران را مزّین بلکه ایران را به قدوم بر پایتخت گلشن نموده بود. الان استقبال ماه رمضان برای هدایت و نجات بندگان خدا از نار نیران، عزیمت گیلان فرموده؛ خواست نوربخش پارلمنت شده و تودیع حق طلبان نماید. چون به این بزرگوار نسبت داده که مخالف طریقه عدالت و ضداساس مشروطیت است، تصریح می فرمایند که بقای اسلام، چنانچه تمام علمای اعلام تقریر فرمودند؛ موقوف به اقامه این مجلس است و حفظ مملکت ایران همغوش با تقویت به آن و خود موکدا قسم به قرآن مجید یاد می فرمایند که درحمایت مشروطیت یک آن غفلت ننمایند.»
این تلاشها سودی نداشت و توطئه گران که آشکارا گسیختن نظم سیاسی ایران را مدنظر داشتند؛ به آشوب گریهای خود ادامه دادند.
مسیو کارنجی و مجمع چهارم
در رمان شراره استبداد، اردشیر جی، به عنوان «پدر روحانی» و «مربی معنوی» قهرمانان داستان و با نام مستعار مسیو کارنجی، حضور دارد. او از دور مراقب حال اعضای گروه است و در موارد حساس آنان را به صورت مخفی و غیرمستقیم از خطر می رهاند. مسیو کارنجی در 11 رمضان 1325، پس از بازگشت از سفر اخیر خود به فرنگ، در جمع محفل حضور می یابد. این، اشاره صریح به بازگشت اردشیرجی به ایران دارد که پیش تر به آن اشاره کردیم.
مسیو کارنجی در این محفل سخنانی بیان می کند که روح آن دعوت به تروریسم، خشونت و تشدید تعارض ها می باشد؛ درست در فضایی که کانون های سیاسی معارض گام های اساسی به سوی تفاهم و همدلی و استقرار نظم و آرامش برمی داشتند. تا این زمان در شراره استبداد سخنی از تعارض بنیادین با حکومت قاجار در میان نیست و لحن زنجانی نسبت به اتابک، متناقض و گاه همدلانه بود. از این زمان، لحن زنجانی دگرگون شده و از شعارها و تعابیر خشونت طلبانه سرشار می گردد.
قریب به بیست روز پس از این جلسه، در اول شوال 1325ق/6 نوامبر 1907 م لژ بیداری ایران به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
رهنمودهای مسیو کارنجی
مسیو کارنجی در این جلسه تشدید تعارض با علما و حذف ایشان را چنین توصیه می کند:
«نجات فطریه و قابلیت جبلیّه در هر کس مثل فتیله لامپا است که حاضر است به یک کبریت... مشتعل شده، آن قدر که روغن و استعداد دارد، نور [و] ضیا بخشد... میان این خواست قابله و کمالات و ترقیات فاضله، پرده ظلمت غلیظ حایل است که رفع آن خیلی صعوبت دارد و اقدامات خونریزانه می خواهد.
عرض کردیم: آن ظلمت غلیظ چیست؟
فرمود: وجود این عالِم صورتان بی فهم و درایت و روحانیان بی انصاف و دیانت که آفت علم و کمال و حیات امت هستند.»
او می افزاید:
«در اصل اساس این دین مبین [اسلام] جمعی به عنوان روحانیت و ریاست مذهب غیرریاست سیاسی مقرر نشد و تمام مسلمین در لزوم تحصیل علم و تعلیم و ارشاد جاهل و تنبیه غافل و امربه معروف و نهی ازمنکر و لزوم تحصیل معاش به کد یمین و عَرَق جبین و قبول مناصب، کسانی که دارای هیات و شرایط باشند؛ همگی مساوی مقرر شدند. و ابدا جمعیتی به نام عالمیت مذهب یا روحانیت دین یا ریاست مذهبی که کسب و صنعتی را دارا نبوده [و] اکتفا به همین عنوان کرده [و] مردم معیشت ایشان را کفالت کنند، در اساس اسلام نبوده و نیست. لکن، جمعی پیدا شده، در اسلام هم مثل مذاهب دیگر، ریاست مذهبی را هم نوعی و صنفی از مردم قرار داده، همین را مایه معیشت کردند.»
مسیو کارنجی درباره تحولات اخیر و گام های اساسی برداشته شده به سوی تفاهم ملی، نظری بسیار منفی و بدبینانه ابراز می دارد و آن را فریبکارانه می شمرد:
«شاه، علی الاتصال اظهار موافقت کرده، تصدیقات و دستخط ها به صحت مشروطه گی مملکت و لزوم مجلس شورا کرده و هر قانون که از مجلس درآمده صحه و امضا نموده، قانون اساسی را به طور موکد امضا کرده و خود او، در ماه شوال به پارلمنت خواهد آمد و قسم یاد خواهد نمود و امرا همه حاضر شده؛ عهد موکد کرده؛ قسم یاد خواهند کرد... من چنان می بینم که این شاه و امرا و ملاها را ابدا به عهد و میثاق و قول و قسمی اعتقاد نیست... و در باطن به کار تخریب ملک و آشوب مشغولند و نسبت آن را به انعقاد مجلس می دهند... و این اظهار معیت محض اغفال مردم است که به ناگاه اظهار ضدیت کرده؛ تخریب این اساس کنند... عاقل ابدا به این اقدامات ظاهریه اعتماد نباید بکند.»
و هشدار می دهد:
«به هیچ قول و قسم و عهد اینها اعتبار نکنید!»
از دید مسیو کارنجی، تجددخواهان باید در میدان مبارزه پا بگذارند و با تهاجم قطعی و خشونت آمیز خود، به دور از هرگونه مماشات و مسالمت، بساط حاکمیت موجود را فرو ریزند و در این راه از دادن صدها هزار قربانی و ریختن خون صدها هزار نفر از مدافعان حکومت مضایقه نکنند:
«محال است، مملکت و ملت پا به دایره ترقی و عزت گذارد تا... با یک قوّه احرارانه، قوّه مستبدانه را یکسره مضمحل و نابود نگردانند. اما این موافقت ظاهری و این قول و قسمها، محض اغفال مردم است. ملت ایران که این نعمت به ناگهان بی زحمت برایشان حاصل شده؛ نگاهداری آن را نمی دانند؛ بلکه می خواهند به همان صلح جویی و سلم گویی و نجابت و سلامت این اساس را محافظت کنند و مخالفان را در معیّت، نگاه دارند. این ملت سالهاخوابیده و همه را خوف و وحشت دیده، چگونه می داند که در مقام لزوم، بذل صد هزار قربانی در این راه باید کرد و از ریختن خون صدهزار از این اشرار احتیاط نباید نمود.»
او در پایان، روش برخورد با علما را چنین بیان می کند:
«بعد از این، در هر موقع، از ملاهای ایران هر یک را دیدید که در منصه اشتهار و مرجعیت است... ابدا با آنها از طریق حقیقت حرف صحیح علم و دین و شریعت و ادب و انسانیت و عدالت و مدنیت نزنید و با ایشان نه به طور مجادله و نه به طریق موعظه و با برهان حکمت پیش نیاورید؛ زیرا که اگر غرض شما استفاده از ایشان است، بدانید؛ دعوت آنها جز جهالت و حماقت و ترک حقیقت و طرح شریعت نیست و اگر غرض شما، دعوت و اصلاح آنهااست، هیهات! محال است، ایشان ابدا حرف حقی را گوش دهند تا چه رسد؛ به قبول و عمل... پس یکسره از ایشان احتراز کنید و اگر گرفتار شدید؛ جز تسلیم و تصدیق صرف و تمجید خالص نباشد و خود را مرید مخلص و معتقد خالص به خرج دهید و جهد کنید که شما را جاهل محض و تسلیم مطلق بدانند... و تطمیع کنید که خدمت ها خواهید کرد و مال ها خواهید داد تا از شر ایشان خلاص شوید.»
قسم خوردن دوباره محمدعلی شاه
چند روز پس از تاسیس رسمی لژ بیداری ایران، در 5 شوال 1325 ق محمدعلی شاه، همان گونه که وعده داده بود؛ در مجلس حضور یافت و حمایت خود را از مجلس اعلام نمود.
«شاه در این ماه، اطلاع داد که به پارلمنت حاضر شده و اظهار معیّت با ملت کرده، قسم یاد کند. این مطلب در طهران منتشر و به تمام بلاد ایران خبر داده شد [و] مردم خیلی دلگرم و امیدوار شدند. وکلای مجلس و تمام ملت و خطبا و ارباب جراید به تمجید و مدح شاه و اظهار فدویت ملت و محبوبیت سلطنت در تمام عالم قیام کردند. شاه را میکادوی ثانی و ناجی و مربی ایران نامیدند و اظهارات کردند. چند روز قبل بر آن، تمام ملتیان و دولتیان به ترتیب تزیین مجلس و محلات و جشن عظیم و احترام شایان و طاقهای نصرت و اظهار فدویت پرداخته، شادیها کردند. روزی که شاه از دربار دولت به طرف پارلمنت حرکت کرد؛ جمعیت تماشاچی و لشکری و استقبالی حد و حصر نداشت. زینتها به پارلمان و اطراف آن داده شده بود. عموم دولتیان لباسهای رسمی پوشیده، شاه با ولیعهد خود و تمام اعمام و بنی اعمام و برادران و بزرگان قاجاریه و رجال بزرگ و کلیه اعیان در پارلمنت حاضر شدند. گلها نثار شد و قربانیها ذبح شد و شیرینیها صرف کردند... صدای زنده باد پادشاه مشروطه خواه گوشها را کر می کرد. تمام ملت دعاگو و ثناخوان بودند. شعرا و مداحان شعر می سرودند. موزیکها نواخته می شد و اهالی دول و ملل خارجه به تماشا و تحسین قیام داشتند و این ملت را برای نجات و قدردانی تمجید می کردند. شاه با کمال احترام وارد پارلمنت گردید. خود با تمام اقوام و رجال قسم به حمایت مشروطیت و سعی در ترقی ملت یاد کردند. خودش قرآن شریف را به دست گرفته، رو به قبله اسلام به خداوند قهار منتقم و این قرآن قسم موکد یاد نمود و صداها همه، زنده باد پادشاه، پاینده باد ایران بلند گردید... با رجال دولت و وکلای ملت اظهار معیّت نمود. گفت که حفظ و ابقای این اساس شریف به حسب وصیت پدرم و به حسب محبت ملت و حفظ شریعت و حکم رب العزه و قسم بر کلام الله و حجت بر عهده من واجب است و اگر تخلف از این قسم کنم؛ صاحب این کلام، خداوند علام رحمت خود را از من سلب کند. صدای آمین [و] آفرین از همه بلند شد...»
دعوت مسیو کارنجی به شورش
پس از این مراسم، بار دیگر قهرمانان رمان زنجانی با مسیو کارنجی ملاقات می کنند.
«صحبت از معیّت شاه و رجال درگاه و آمدن به پارلمنت و قسم و عهد در میان بود. مسیو با ما در صحبت شراکت می نمود، ولی تبسمی می کرد و سر حرکت می داد. من عرض کردم: مسیو! دیدید که انشاءالله تعالی کوکب سعادت ایران طلوع کرده؛ سلطنت با ملت با عهود موکده قسم یاد نمود و اساس و شالوده ترقی الان به خوبی گذاشته شد. جسارت می کنم؛ حدس جنابعالی گویا خطا رفته بود.
فرمود: فرزندان! هنوز شما باز به آن مراتب از تجربیات مطلع نیستید. من تا چیزی را از روی ماخذ و اساس صحیح ندانم به طور اطمینان آن را نمی گویم. شما چرا باید گول این ظواهر را بخورید؟ در طبیعت ظلم و استبداد و ترتیب سبعیت و لجاج و عناد هزاران برهان عقلی و بیّنات نقلی و دعوات دینی اثر نمی کند...»
او می افزاید: «ملوک و سلاطین نفس پرست و شهوت دوست» برای حفظ سلطه خود از هیچ سالوسی رویگردان نیستند و حاضرند به هر مذهب و مسلکی درآیند؛ و نیز روحانیون ایران که بیشتر آنها «لفظ دین اسلام» و شرع و قرآن را وسیله «منافع دنیویه» کرده اند. او از توطئه «روسها» برای کودتا و انحلال مجلس خبر می دهد؛ جلسه بعدی اعضای محفل با مسیو کارنجی در شب 27 شوال 1325 ق و مقارن است با شروع کار فراکسیون تندرویی که قصد انشعاب از جامع آدمیت را به دلیل حمایت آن از تفاهم ملی، داشتند.
در این جلسه که مسیو کارنجی با عنوان استاد مورد خطاب قرار می گیرد؛ اساس سلطنت قاجاریه زیر سوال رفته و روحانیت و قاجاریه به عنوان دو بنیان تحمیق و عقب ماندگی ایران معرفی می شوند.
«از قواعد حکمیه دولت قاجاریه که اساس سلطنت و اقتدار این طایفه بوده و هست، این است که رعیت را باید چنان فقیر و مستاصل ساخت که صد خانه به یک محتاج باشد و شب و روز جز خیال تحصیل نان بخور نمیر، خیالی نداشته باشد و نباید گذاشت؛ احدی از ایشان بفهمند؛ در دنیا چه هست و چه نعمتها خلق شده.»
در این محفل، بار دیگر، بحثها پیرامون ضرورت خشونت و خون ریختن است:
«فعلا اصلاح این مملکت جز به ریختن خون ناپاک صد هزار مشرک مستبد ممکن نیست و آن کس که قدم به میدان این جهاد و بذل نفس گذارد؛ کیست؟!... آیا راهی برای بیداری قوم و تحریک خون ملت جز مقاومت با قول و تحریر و فعل و دادن نفوس و گذشتن از جوانان عزیز و اقدام بر همه قسم قبول عسرت و مشقت و بلندکردن صدای حرّیت با صدای تفنگ و توپ های رعدآسا و بلندکردن علم سرخ رویی در این فضا و شناسانیدن راه حق طلبی بر اقویا و ضعفا با سلوک همان مسلک اقوام بیدار است؟!»
رمان زنجانی مفصل است و تا حوادث ذیعقده 1325 ق ادامه می یابد. بعدها، زنجانی نوشت: «من در حال استبداد صغیر غالبا در خانه منزوی بودم و رمانی متعلق به آن زمان می نوشتم. لکن برای آزادی با آزادی خواهان کار می کردیم.» اشاره او به همین شراره استبداد است.
از زنجانی یادداشتهای روزانه ای نیز بر جای مانده که سیر حوادث را از انحلال مجلس تا سقوط محمدعلی شاه ترسیم می کند:
«در سحرگاه 23 جمادی الاول 1326 نیروهای قزاق و سرباز و توپچی ساختمانهای مجلس و انجمنهای آذربایجان و مظفری را به محاصره گرفتند و پس از چند ساعت جنگ با محافظان مسلح تصرف کردند.» اشغال مجلس و انجمنهای آذربایجان و مظفری در فضای بی تفاوتی مردم صورت گرفت و به نوشته زنجانی «اهالی تهران ابدا اقدامی نکردند.» در این گیرودار قریب به هفتاد نفر از نیروهای نظامی به قتل رسیدند. تلفات مدافعان مجلس و انجمنها روشن نبود و از ده تا دویست نفر گزارش می شد، یکی از مقتولین، حاج میرزا ابراهیم آقا نماینده تبریز و دوست نزدیک زنجانی بود.
«من صبح که در منزل بودم؛ حسب المقرر می بایست به مجلس بروم. دست و پا جمع کرده بودم؛ حرکت کنم که ناگاه صدای توپ و تفنگ بلند گردید. دوستان که بودند؛ مانع رفتن شدند. همه صداها در گوش ما بود و تمام نسوان و اطفال در رعشه و لرزه بودند... جمعی در سفارتها تحصن نمودند.»
روز سوم واقعه، ملک المتکلمین میرزا نصرالله بهشتی اصفهانی و جهانگیرخان، مدیر روزنامه صور اسرافیل به قتل رسیدند، روز چهارم سیدمحمد طباطبایی و پسرش به یکی از دهات شمیران و سپس به مشهد تبعید شدند و سیدعبدالله بهبهانی و دو پسر و دامادش به یکی از روستاهای کرمانشاه تبعید گردیدند. اندکی بعد، قاضی قزوینی و شیخ احمد تربتی مدیر روح القدس و جمعی دیگر کشته شدند. گروهی از سران افراطی تجددگرایان از ایران اخراج شدند و برخی، مانند تقی زاده و دهخدا و بهاءالواعظین و سید حسن کاشانی مدیر حبل المتین و معاضدالسلطنه پیرنیا رییس انجمن آذربایجان پس از تقی زاده از طریق پناهندگی به سفارت بریتانیا از ایران گریختند. آدمیت درباره فرار تقی زاده می نویسد:
«رییس انجمن آذربایجان که خود منادی شورش بود، از روز قبل از حادثه که قشون ملی، آماده کارزار می گردید و در خفا می زیست و روز بمباران مجلس که افراد انجمن آذربایجان با دیگر ملیّون علیه قزاقان مردانه می جنگیدند؛ او به مجلس نرفت و از خفیه گاه به سفارت انگلستان پناه برد.»
بعدها، تقی زاده در زندگی طوفانی به شکلی گنگ به نقش اردشیر جی در تحصن خود اشاره کرد. به گفته تقی زاده، او برای درخواست تحصن نامه ای به اردشیر جی نوشت و از طریق علی محمد تربیت برای او به سفارت انگلستان روانه کرد اما بلافاصله نام میرزایانس ارمنی را نیز پیش می کشد تا مساله مبهم بماند. تربیت، نامه تقی زاده را در جلوی سفارت انگلیس به ماژور استوکس وابسته نظامی سفارت داد. استوکس از همان سالها با اردشیر جی و تقی زاده رابطه ای نزدیک داشت. از دهخدا نیز نامه ای در دست است، خطاب به دکتر پل هنری مورل استاد ارجمند لژ بیداری ایران که در آن خواستار معرفی خود و تقی زاده و معاضدالسلطنه پیرنیا به «برادران» انگلیس و اروپا و جلب حمایت ایشان شده است.
اندکی بعد، سیدجمال واعظ در همدان دستگیر شد و در بروجرد به قتل رسید. «در تمامی شهرها انجمنها موقوف شد و روزنامه جات و تلگرافات و اطلاعات موقوف شد.» بدین سان، ایران به سوی آشوبی بزرگ رانده شد و شعله های شورش ابتدا در تبریز و سپس در فارس و دیگر نقاط ایران سر برکشید. این، همان فرجام خونینی است که مسیو کارنجی طالب آن بود.
فتح تهران و سقوط محمدعلی شاه
از ربیع الثانی 1327 ق فشار دولتهای بریتانیا و روسیه بر محمدعلی شاه شدت گرفت و نمایندگان سیاسی آنان با لحنی تحکم آمیز به طور رسمی خواستار اعاده مشروطیت شدند. زنجانی می نویسد:
«روز پنجشنبه، غره شهره ربیع الثانی سنه 1327 است که صبیه، وحیده، مریضه و سخت گرفتار تیفوئید است. جناب آقا میرزا محمدعلی تبریزی [محمدعلی تربیت]، رفیق شفیق، مشغول طبابت است. از زنجان، از حاجی امین التجار و اقوام کاغذها می رسد و خبر از سلامتی دوستان و وحشت و انقلاب و ناامنی و اضطراب می دهد. ملای شریر ملعون [ملا قربانعلی زنجانی] تمام راحت را از مردم سلب کرده، به همه قسم شرارت و اذیت به مردم می کند. خذله الله.
مطلب مهم اینکه روز سه شنبه، بیست و نهم ماه ربیع الاول، وزیر مختار روس و انگلیس معا با لباس تمام رسمی رفته؛ شاه را دیده؛ تکلیفی پیشنهاد کرده اند در امر ایران. و روز پنج شنبه که غره ربیع الثانی یا دوّیم آن است، مجددا با لباس تمام رسمی رفته مذاکرات کرده اند و در این باب مردم حدس ها زدند و آنچه محقق است، این است که چند ماه است، کمیسیونی مرکب از نماینده های دو دولت مذاکرات و مشاورات در امر ایران کرده بالاخره پروگرامی پیشنهاد کرده؛ این روزها توسط وزیر مختار شاه را مکلف به جواب کرده اند.
اثاثه [کذا] پروگرام این است: اول، اعاده مشروطیت؛ دو، عفو عمومی از خطاها هم از طرف ملت و هم دولت؛ سه، تغییر کابینه وزرا. شاه تا روز یکشنبه، پنجم ماه مهلت جواب خواسته. بعد از رفتن سفرا، امیر بهادر و صنیع حضرت، رییس دزدان قمه زن و مجلل السلطان و امام جمعه و چند نفر از امثال اینها را اعلیحضرت مجمع کرده؛ مشاوره کرده [که] در مقابل پولتیک عقلای روس و انگلیس چه جواب دهند که... پولتیک اینها بر پولتیک ایشان غالب آید.» این حوادث به فتح تهران و خلع محمدعلی شاه انجامید:
«بعد از طلوع آفتاب روز سه شنبه، بیست و چهارم ماه جمادی الثانیه، مشغول نوشتن کاغذی به زنجان و اظهار دلتنگی بودم. به ناگاه، صدای شلیک تفنگ و رولور و بعضی صداهای بزرگ تر از دور شنیده شد. کم کم نزدیک تر و بلندتر گردید. گمان کردیم که نزاع در میان مشروطیان و استبدادیان در شهر درگرفته. خوف زیاد شده، زن و بچه وحشت کردند. صداها علی الاتصال نزدیک تر و بیشتر می شد تا اطراف ما را درگرفت. آدم بیرون فرستاده، خود هم پشت در آمدیم. دیدیم؛ معرکه و غوغا و صداهای شلیک و فریاد زنده باد مشروطه و مجاهدین است [که] می آید. تحقیق کردیم. معلوم شد؛ اول صبح قشون ملی داخل شهر شده و الان مشغول تصرف شهر هستند و [از] مردم شهر هم آزادی خواهان بیرق بلند کرده و مسلح شده و نداهای عموم به گوش می رسد و سرباز و قراول و سنگریان را می رانند و می دوانند.»
جنگ سه روز دیگر ادامه یافت و در روز جمعه 27 جمادی الثانی 1327 ق با پناهندگی شاه به سفارت روسیه به پایان رسید.
«هنوز ظهرنشده خبر بهجت اثر فرار شاه به سفارت روس و پناهیدن در تحت حمایت دولتین روس و انگلیس منتشر شد. اردوی سلطنت آباد رو به تفرقه و گریز و چاپیدن دهات و ناامنی راه ها کرده اند. پالکونیک به توسط دو نفر از طرف دولتین حضور دو سردار ملی رسیده و اطاعت وزیر جنگ قانونی را به عهده گرفته، به توسط سفیرین به شرط اطاعت در عهده خود باقی مانده، قزاق خانه و ارک و میدان توپخانه و آنهایی که بودند، تسلیم ملت و مجاهدین شدند.
ظهر وکلای سابق را با تمام شاهزداگان و اعیان و ارکان به بهارستان احضار کرده، جمعیتی بی حد و حصر در اتاقها و صحن و میدان بهارستان حاضر شده، در اتاق مخصوص وکلا با وجود رجال و شاهزادگان بودیم. امر تحصن محمدعلی میرزا علنی شده؛ کمیسیونی تشکیل شد که مطالب مهمه اقدام کردنی را فوری لایحه کرده؛ در مجلس ارکان خوانده شده؛ بعد از اتفاق رای و اکثریت، اعلان به عموم شده؛ به موقع اجرا گذاشته شود.
اول، لایحه خلع محمدعلی شاه که بالطبع خود را به واسطه تحصن و انزجار خاطر تمام ملت از سلطنت مستعفی داشته و تعیین فرزندش ولیعهد دولت، اعلیحضرت احمدشاه دام مُلکه، برای سلطنت قرائت و رای داده شده، اعلان شده. صدای تحسین و تبریک و زنده باد به فلک رسید و عموما کف زده، همه اظهار شادی کردند.
دوّیم، لایحه تعیین حضرت اشرف عضدالملک به نیابت سلطنت موقتا تا انعقاد پارلمنت و قرار قطعی در این قرائت شده، رای داده شده، اعلان و تبریک و کف زدن و بشاشت به عمل آمد.
سیّم، لایحه تعیین حضرت اشرف سپهدار اعظم به وزارت جنگ قرائت و رای داده شده و تبریک و خورسندی [کذا] به عمل آمد.
چهارم، لایحه تعیین حضرت اشرف سردار اسعد به وزارت داخله قرائت و تبریک شد.
پنجم، لایحه تعیین هیاتی مرکب از شش نفر برای رفتن به سفارت روس و اطلاع خلع محمدعلی میرزا و نصب احمد شاه، حفظه الله، قرائت شد.
خطبه ها خوانده شد. حضرت اشرف عضدالملک را احضار کردند. از طرف او خطبه[ای] خوانده شد. حضرت اشرف سپهدار اعظم خطبه و اظهار لزوم اتفاق را خواند.»
قتل شیخ فضل الله نوری
زنجانی درباره عملکرد خود در «هیات مدیره» و «محکمه موقتی» به دادستانی او و ماجرای به دارکشیدن شیخ فضل الله نوری، به کلی ساکت است و تنها در یک جا می نویسد:
«پس از غلبه آزادی، هیات مدیره تشکیل شد. من عضو بوده و در محکمه موقتی هم عضویت داشتم. چند نفر را دار زدند. هر چند به من نسبت دادند که من حکم به دارزدن شیخ فضل الله نوری کرده ام لکن دروغ بود. بلی! من یک لایحه الزامیه نوشته، اعمالی که او کرده بود؛ درج کرده؛ برای او خواندم. این اشخاص که به دار رفتند؛ مجاهدین می کردند و قصد داشتند؛ بسیاری از مفسدین که سبب این خون ریختن ها شده بودند و بعد، باز فسادها کردند؛ از میان بردارند لکن از سفارت روس و انگلیس ممانعت شد.»
برخلاف نفرتی که زنجانی تا پایان عمر در نوشته هایش از شیخ فضل الله نوری ابراز می دارد؛ سایه سنگین و شوم این قتل را بر زندگی آخرت او می توان به روشنی دید تا بدان جا که حتی در یادداشتهای شخصی خویش از تجدید خاطره آن پرهیز دارد.
زنجانی خاطره سالهای مبارزه با محمدعلی شاه را بارها به یاد می آورد و با بدبینی به نقش استعمار بریتانیا در آن حوادث می نگرد. او در سنین کهولت، در تابستان 1342ق/1303 ش نوشت:
«دولتین به این غلبه هم کمک کردند؛ زیرا مقصود آنان دایما وقوع جنگ و آشوب و زدوخورد و خرابی در ایران بود و یک دقیقه نمی خواستند؛ ایران به یک وضع آزادی یا استبدادی آرام و اراده شود و از هر طرف تحریک فساد و خرابی می کردند. در بین جنگ تبریز به بهانه مساعدت به محصورین و قحطی زدگان، قسمتی از قشون روس وارد تبریز شده تا انقلاب روسیه در جنگ بزرگ در آنجا اقامت کرده چه بلاها به سر آذربایجان و اهل ایران بدبخت آوردند و همه به تحریک انگلیسی ها بود.»