ماهان شبکه ایرانیان

تیروئید در خانم‌ها، علائم و راه‌های درمان

آشنایی با علائم پرکاری تیروئید و راه‌های درمان آن برای همه ما نیاز است. پس داشتن اطلاعات اجمالی از این بیماری برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری لازم است.

تیروئید در خانم‌ها، علائم و راه‌های درمان

پرکاری تیروئید یک اختلال هورمونی است که در آن غده‌ی تیروئید بیشتر از نیاز بدن تیروئید ترشح می‌کند و در این زمان پزشک به شما می‌گوید که دچار پرکاری تیروئید یا بیماری تیروئید هستید. غده‌ی تیروئید درست در مقابل گردن شما قرار دارد. هورمون ترشح شده، همه‌ی قسمت‌های بدن، از مغز تا پوست و ماهیچه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این هورمون، نقش مهمی در چگونگی مصرف انرژی یا همان متابولیسم در بدن شما را بر عهده دارد. این مسئله شامل چگونگی ضربان قلب و یا نحوه‌ی سوزاندن کالری است. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
زنان 10 برابر مردان دچار پرکاری تیروئید می‌شوند به همین دلیل هم ما در این مطلب ابتدا علل پرکاری تیروئید را بررسی کرده و سپس راه‌های تشخیص و درمان آن را توضیح می‌دهیم.

علل پرکاری تیروئید


پرکاری تیروئید

بیماری گریوز

شایع‌ترین علت پرکاری تیروئید یک بیماری خود ایمن بنام گریوز است. سیستم ایمنی بدن آنتی بادی را ترشح می‌کند که بدن شما را به ترشح بیش از اندازه هورمون تیروئید تحریک می‌کند. بیماری گریوز یک بیماری خانوادگی بوده و بیشتر در زنان جوان شایع است.

تیروئیدیت

تیروئیدیت یا التهاب تیروئید یک ویروس و یا مشکل در سیستم ایمنی بدن است که باعث تورم غده و ورود هورمون به داخل سیستم گردش خون می‌شود. انواع مختلفی از تیروئیدیت وجود دارد.
یک یا چند توده یا ندول در تیروئید رشد کرده و باعث افزایش ترشح تیروئید در جریان خون می‌شود. اگر یک ندول باعث پرکاری تیروئید شود آن را یک ندول سمی می‌نامند؛ اما اگر چند ندول باعث افزایش فعالیت تیروئید شود آن را گواتر می‌نامند.

ید اضافی

پرکاری تیروئید شما ممکن است ناشی از افزایش ید در بدنتان باشد. ممکن است شما از طریق خوردن، آشامیدن و یا قرار گرفتن در معرض ماده‌ای که حاوی مقدار زیادی ید باشد، دچار این مشکل شوید. ید در بدن برای ساخت هورمون تیروئید استفاده می‌شود.

داروهای تیروئید


تشخیص تیروئید

مصرف بیش از حد داروهای تیروئید باعث افزایش میزان هورمون تیروئید می‌شود. چنانچه مبتلا به کم‌کاری تیروئید هستید هرگز یک دوز اضافه از دارو را مصرف نکنید. حتی اگر یک دوز را فراموش کرده باشید.

علائم پرکاری تیروئید

علائم پرکاری تیروئید ممکن است نامشخص باشد و یا با علائم بیماری‌های دیگر تداخل داشته باشد. در بعضی مواقع ممکن است شما مبتلا به پرکاری تیروئید باشید اما هیچ علامتی نداشته باشید.  معمولا علائم در افراد مسن، ضعیف است. با این حال پرکاری تیروئید اغلب با بی‌حالی و ناتوانی در فعالیت روزمره همراه است.
تیروئید بزرگ یا گواتر معمولا در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید رخ می‌دهد. گواتر معمولا با مراجعه به پزشک و پس از دیدن یک توده‌ی نسبتا بزرگ در جلوی گردن تشخیص داده می‌شود.
دیگر علائم شامل اضطراب، عصبانیت، تحریک‌پذیری، اسهال، دوبینی یا برآمدگی چشم (بیشتر در بیمار مبتلابه گواتر)، تغییر در موها از جمله ریزش، شکنندگی و ریزش موها از وسط سر، نامنظمی در ضربان قلب، تغییر در طول دوران قاعدگی و کاهش میزان خونریزی، ضعف عضلانی بخصوص در ناحیه ران و بازوها، رشد سریع ناخن، ضربان سریع قلب (معمولاً بیش از 100 ضربان در دقیقه)، لرزش دست‌ها، نازک شدن پوست و کاهش وزن با وجود افزایش اشتها است.
در صورت بروز هرکدام از علائم فوق بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. البته در نظر داشته باشید که این علائم ممکن است ناشی از بیماری‌های دیگری از جمله اضطراب ناشی از غده‌ی آدرنال نیز باشد.

تشخیص بیماری پرکاری تیروئید


تشخیص تیروئید

آزمایش خون یکی از مهم‌ترین راه‌های تشخیص بیماری تیروئید است. این آزمایش شامل میزان هورمون تحریک‌کننده‌ی تیروئید (TSH) هست. این هورمون توسط هیپوفیز برای تحریک ترشح تیروئید ترشح می‌شود. دیگر آزمایش‌ها شامل میزان هورمون تیروئید در خون و آنتی‌بادی تحریک‌کننده، یعنی ایمنوگلوبولین است. در صورت مثبت شدن تست پزشکتان شما را برای سونوگرافی، اسکن و تست رادیواکتیو از تیروئیدتان معرفی می‌کند.

درمان پرکاری تیروئید

 

درمان پرکاری تیروئید

درمان‌های مختلفی برای این بیماری وجود دارد که پزشک با توجه به سن، شدت علائم و علت پرکاری تیروئید درمان مناسب را برای شما شروع می‌کند. روش‌های درمانی پیشنهادی عبارت‌اند از:

1- داروهای ضد تیروئید

این داروها مانع از افزایش ساخت هورمون تیروئید می‌شوند.

2- ید رادیواکتیو

این ید از طریق دهان جذب می‌شود. سلول‌های تیروئید با جذب این یدها به‌سرعت می‌میرند و این مانع آزاد شدن هورمون تیروئید می‌شود. رادیواکتیو باقی مانده بعد از چند روز از بین می‌رود، البته ممکن است نیاز به دوز دوم نیز باشد.

3- جراحی

برداشتن تمام یا بخشی از غده‌ی تیروئید بنام تیروئیدکتومی؛ بعد از جراحی افراد تا پایان عمر نیاز به دریافت دارو دارند.

4- مسدودکننده‌های بتا

این مسدودکننده‌ها باعث کم کردن ضربان قلب می‌شوند.

توجه داشته باشید که بعد از پایان دوره‌ی درمان تیروئید نیز مجدداً باید آزمایش خون انجام شود.

می‌توانید یک سری به « نشانه های کمبود زینک در بدن» بزنید.

منبع:  بنیتا

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان