شاید شنیده باشید که کنترل هورمونها کلید حل بسیاری از مشکلات سلامتی است اما این گفته دقیقاً به چه معنا است؟
در اغلب موارد بدن شما به صورت ماهانه سطح هورمونها را کنترل میکند اما سبک زندگی و شرایط پزشکی میتوانند مشکلاتی را در این زمینه ایجاد کنند. مثلاً وقتی هورمونی مثل استروژن یا پروژسترون دچار مشکل میشوند بدن از فعالیتهای روزانهاش باز میماند.
خوشبختانه شما میتوانید بخش زیادی از این تغییرات را کنترل کنید. اولین اقدام این است که شناسایی کنید کدامیک از عوامل در زندگی شما باعث دردسر میشود.
عدم کنترل استرس
عدم توانایی در کنترل استرس و نداشتن مقاومت لازم سبب اختلال در هورمونهای تولید مثل میشود. یکی از عوارض سطح پایین استروژن مشکلات مربوط به استخوان است.
از طرفی داشتن استرس در طولانی مدت سبب کاهش سطح پروژسترون میشود که سبب کاهش احتمال حاملگی خواهد شد.
رژیم غذایی ضعیف و عدم تحرک

این مورد میتواند سبب کاهش سطح استروژن شود. نداشتن مواد مغذی در رژیم غذایی سبب کاهش سطح هورمونهای مربوط به فعالیت جنسی خواهد شد.
اضافه وزن داشتن
اضافه وزن در زنان سبب افزایش سطح استرژون میشود. این افزایش بیش از حد باعث تخمک گذاری بیش از حد خواهد شد که خود دردسرساز است.
درمان مشکلات هورمونی
اول از همه توجه داشته باشید تشخیص این موضوع به عهده پزشک شما است. البته شما میتوانید به تغییراتی که در عادات ماهانهتان رخ میدهد هم توجه کنید. در ادامه به بررسی روشهای درمانی برای کنترل سطح هورمونها خواهیم پرداخت.
مصرف چربیهای سالم
مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه یا متوسط عامل کلیدی در ثابت نگه داشتن سطح هورمونها است. بدن شما نیازمند چندین نوع چربی است تا تولید هورمون کند که شامل چربیهای اشباع و کلسترول هستند. شما میتوانید از منابعی مثل آواکادو و ماهی سالمون استفاده کنید.
مکملهای حاوی گیاه آداپتوژن
گیاه آداپتوژن سبب تثبیت سطح هورمونی خواهد شد و بدن را در مقابل طیف وسیعی از بیماریها محافظت میکند از جمله استرس.
تعادل در مصرف امگا 3 و امگا 6

از اوایل قرن بیستم استفاده از روغنهای فراوری شده گیاهی که حاوی امگا 6 زیادی هستند در رژیم غذایی ما رو به افزایش است. از آنجایی که مردم مصرف امگا 3 خود را بالا نبردهاند یک عدم تعادل ایجاد شده است و این موضوع سبب ایجاد انواع التهاب در بدن شده است.
امگا 3 بخش بزرگی از غشاء سلولی را تشکیل میدهد و برای ارتباط بین سلولی بسیار مهم است. بنابراین سعی کنید تا سر حد ممکن از مواد حاوی امگا 6 مانند: روغن آفتابگردان، ذرت، دانه کتان و سویا پرهیز کنید و به جای آن از مواد حاوی امگا 3 مانند: دانه چیا، گردو و محصولات حیوانی که از گیاهان تغذیه کردهاند استفاده کنید.
از محصولات سمی مراقبتی استفاده نکنید
یک راه دیگر برای تنظیم سطح هورمونهای بدن استفاده نکردن از مواد مرسوم مراقبتی از بدن که از ترکیبات شیمیایی مضر مثل: پارابن، پروپیلن گلیکول و سدیم لوریل سولفات درست شدهاند، است. جایگزین بهتر استفاده از محصولاتی است که در آنها از روغن نارگیل، کره شیا و یا روغن کرچک استفاده شده است.
استرس را کاهش دهید و بیشتر بخوابید

اختلال در چرخه خواب یکی از علل شایع در از بین رفتن تعادل هورمونی است. دلیل این موضوع به خاطر آن است که هورمونها طبق یک برنامه مشخص در بدن تولید میشوند. به عنوان مثال وقتی میخواهید بخوابید سطح هورمون کورتیزول باید پایین بیاید. کورتیزول را با نام هورمون استرس هم میشناسند و زمانی که دچار استرس در میانه شب بشوید این خود منجر به کم خوابی خواهد شد.
مواظب سطح مصرف کافئین باشید
مصرف کافئین شاید برای شما مشکلی ایجاد نکند اما مصرف بیش از حد آن میتواند به راحتی جلوی خواب شما را بگیرد. کافئین میتواند در بدن به مدت شش ساعت باقی بماند و روی سیستم عصبی اثر بگذارد و سبب تغییر در تولید هورمون در مغز شود. اگرچه اوردوز کردن کافئین خیلی نادر است اما کافئین توانایی تغییر سطح کورتیزول بدن را دارد. کافئین میتواند روی تولید آدرنالین نیز اثرگذار شود.
استفاده نکردن از قرصهای ضدبارداری
این قرصها سطح استروژن را به حد خطرناکی بالا میبرند. مصرف طولانی مدت آنها بسیار خطرناک خواهد بود.
از ژلاتین استفاده کنید
ژلاتین و هیدرولیزات کلاژن شامل آمینو اسیدهای مهمی هستند که میتوانند درست مثل آمینو اسیدهای موجود در گوشت سطح هورمونهای بدن را تنظیم کنند.
مصرف سویا را محدود کنید

سویا سطح استروژن در بدن را دچار مشکل میکند. سبب التهاب و باعث ایجاد مانع در راه تریپسین (یک آنزیم هضمکننده پروتئین) و در ادامه نازکی دیواره رودهها میشود. البته محصولات مخمر سویا مثل: میسو و تمپه اثرات زیانبار کمتری دارند اما بهتر است آنها را با دقت مصرف کنید.
سطح قند خون را کنترل کنید
شکر شهرت بدی دارد اما تمام سلولهای بدن از طریق گلوکز کار میکنند. ثابت نگه داشتن قند خون برای زنده ماندن بسیار ضروری است تا حدی که بدن به وسیله چهار هورمون سطح قند خون را افزایش میدهد. دو تا از این هورمونها یعنی کورتیزول و آدرنالین توسط غده آدرنال تولید میشوند.
پایین آمدن سطح قند خون میتواند شما را دچار مشکل جدی در تولید هورمونها کند و البته منبع ایجاد استرس در بدن است.
منبع: draxe، womenshealthmag، empoweredsustenance