گفت و گو با دکتر محمد شیزرپور درباره کمهزینهترین مراقبتهای پوستی در شرایط دشوار اقتصادی
2 سال پیش، دوستی که در خارج از کشور پزشک موفقی است، مهمانم بود. او میگفت با متخصص پوستی که همکلاسی دوران دانشگاهش بوده دیدار تازه کرده و هنگام مرور خاطرات گذشته، دوستش سربرگ نسخههایش را از کیفش درآورده و چند خط داروی مراقبت از پوست برای رفیق ما نوشته است.
دوستم میخندید و میگفت برای تهیه یک نسخه از داروخانه پول یک سکه بهارآزادی را خرج کردم! با خودم فکر میکنم اگر دوستم امسال به کشور برگردد و بخواهد درمان پوستش را ادامه دهد، چطور با وضع موجود شوخی میکند؟ اصلا خود من چه؟ رقم حقوقم تغییری نکرده اما غول گرانی لحظه به لحظه نیشخند زشتتری نثارم میکند؛ مجبورم برای به پایان رساندن ماه با همین حقوق ثابت بخور و نمیر دیگر کمکم مراقبتهای پوستی را کنار بگذارم.
این افکار باعث شد سری به دکتر محمد شیزرپور، متخصص پوست و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بزنیم و بپرسیم در این گرانی چطور مراقب پوستمان باشیم؟
آقای دکتر، بیشتر مردم توانایی پرداخت هزینه درمانهای پوست شان را ندارند، بیمهها هم که روی این موارد خط قرمز کشیدهاند، در چنین وضعی چاره چیست؟
بیشتر صاحبنظران معتقدند پیری پوست نوعی بیماری است و به درمان نیاز دارد اما هیچ کجای دنیا، هیچ بیمهای هزینههای مربوط به زیبایی را تحتپوشش قرار نمیدهد. اگر در شرایط کنونی بودجه کسی برای ادامه پیگیری درمان جوانسازی پوست محدود است و بهدلیل گران شدن محصولات، استطاعت مالی تهیه داروهای تجویز شده را ندارد، میتواند با متخصص پوست مشورت کند تا نیازهای درمانیاش اولویتبندی شود.
ضدآفتاب بهعنوان مهمترین عامل محافظ پوست شناخته شده، اما عدهای معتقدند انواع ایرانی آن که قیمت معقولی دارد، اصلا کیفیت ندارد. این گفتهها درست است؟
اصلا، ضدآفتابهای باکیفیتی در کشور تولید میشود و میتوان آنها را با اطمینانخاطر مصرف کرد. وجود ضدآفتابهای خارجی در بازار کشورمان باعث شده تولیدکنندگان داخلی در رقابت با تولیدکنندگان خارجی مجبور شوند کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و همین شرایط رقابتی طی چند سال اخیر باعث تولید محصولات باکیفیت ایرانی شده است. خوشبختانه در مورد محصولات آرایشی بهداشتی تعرفه صددرصدی وجود ندارد و با شرایط تحریم اخیر نه تنها تولید آنها به صفر نرسیده، بلکه تا حد زیادی کمبود محصولات خارجی جبران شده است. البته نباید این واقعیت را نادیده گرفت که برخی تولیدکنندگان بینالمللی معتبر در برخی زمینهها پیشرو هستند.
سایر محصولات ایرانی مراقبت از پوست چطور؟
در دنیای تجارت، علاوه بر کیفیت، تبلیغات و نام تجاری تولیدکننده هم در موفقیت او نقش بسزایی دارد. شرکتهای خارجی که خیلی هم قدر هستند، هزینه تبلیغات و جاودانه کردن نام تجاریشان را روی قیمت تمامشده هر محصول حساب میکنند. محصولی برتر است که برای تحقیقات و ارزیابیهای علمی آن هزینه شده باشد نه خیرهکردن چشم مصرفکنندگان. در حال حاضر در کشور ما آزمایشگاههای مجهزی برای بررسی کیفیت محصولات آرایشی- بهداشتی وجود دارد. البته در میان تولیدکنندگان خارجی، برخی برندها کیفیت بینظیری دارند.
در شرایط ناخوشایند فعلی اولویت ما در تهیه محصولات مراقبت از پوست چگونه باید باشد؟
اگر مشکل مالی دارید، این اولویتها را در مراقبت از پوستتان در نظر بگیرید: اول کرم ضدآفتاب، دوم کرم مرطوبکننده، سوم کرم لایهبردار و چهارم کرم دورچشم. برای صرفهجویی میتوانید به جای شوینده ملایم از شامپو بچه استفاده کنید.
آیا روشهای مراقبتی بدون هزینهای وجود دارد که بتوان انجام داد و سلامت پوست را تامین کرد؟
بیهزینهترین و مفیدترین اقدام برای مراقبت از پوست، محافظت فیزیکی از آفتاب است و اینکه نگذاریم پوستمان در معرض نور خورشید قرار گیرد مثل استفاده از کلاه، دستکش، سایهبان و لباسهای آستین بلند. برای سلامت پوست باید شرایط روانی مطلوبی داشت زیرا استرس مستقیم به پوست آسیب میرساند.
آیا میشود محصولات مراقبت از پوست را در خانه تهیه کرد؟
برخی افراد از گلیسیرین و گلاب برای پاک کردن آرایش استفاده می کنند. در اینترنت هم روش تهیه انواع محصولات مراقبت از پوست خانگی را میتوان یافت اما بیشتر این مخلوطها و ماسکهای خانگی تقریبا بیفایدهاند. مصرف شیر، عسل، انواع میوه و دیگر خوراکیهای مغذی هم باعث میشود بدن ویتامینها و مواد معدنی لازم را به دست آورد و پوست شاداب و درخشان شود.
چطور میتوان هزینه روشهای جراحی سرپایی پوست را کاهش داد؟
هرگز نمی توان این کار را کرد. چون در این روشها یا از دستگاه استفاده میشود یا از برخی مواد مثل ژل بوتاکس. برای استفاده از روشهای دستگاهی میتوان یک پزشک منصف را یافت اما در مورد روشی مثل تزریق بوتاکس هیچ جایگزینی وجود دارد.
هزینه ماده خوب گران است و انواع ارزان که تولید کشور چین هستند، آثار زیانبار جبرانناپذیری برای پوست دارند و فرد را مجبور میکنند چند برابر هزینهای که در آن صرفهجویی کرده، برای جبران عوارض بپردازد.
منبع : هفته نامه سلامت